Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] stx+tda7294(znowu) by matias31

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] stx+tda7294(znowu) by matias31

Wstęp:
    Jest to Subwoofer na znudzonym już stx 22-120-8ss i nieśmiertelnym tda7294. Subwoofer miał być do uzupełnienia kolumn na tonsil 20/35 i GDWK 9/120. Celem tej konstrukcji było przede wszystkim na jak najmniejszej cenie budowy oraz żeby jakoś to wyglądało (żeby mama mi pozwoliła to wstawić do pokoju) Dodam sub nie miał być duży gdyż mam pokój 12mkw i nie widzę sensu wstawiania głośnika 30cm i wzmacniacza 300W w taki mały pokój mi osobiście 60 wystarcza :grin:

Obudowa:
    Jest to obudowa o pojemności (po odjęciu elektroniki, głośnika, b-r) 25l. Zastosowałem taką obudowę gdyż sub miał być do muzyki bardziej niż do filmów i jak wiadomo stxy są mulaste i po przez zmniejszenie obudowy chciałem polepszyć impuls. Obudowa została wytłumiona, na moje ucho lepiej gra z wytłumieniem. B-r został zestrojony na około 35 Hz (7cm, 22cm). Jako okleinę wybrałem fornir który przykleiłem na kleju ‘Moment’ i całość została polakierowana lakierem do parkietu. Całość stoi na kolcach.

Elektronika:
    Co tu pisać hmm…. Jako że wzmacniacze panelowe są drogie ok. 200zł (takie słabsze) to postanowiłem sam coś sklecić. Część rzeczy już miałem w domu, a część musiałem kupić. Sercem wzmacniacza jest tda7294 w aplikacji nord-elektronik (płytkę sam trawiłem), filtr to kit również z norda (wiem nie jest super) Opróżnianie załanczania głośników zostało zamontowanie na jednej płytce ze wzmacniaczem (lecz są to dwa oddzielne kity). Zasilacz składa się z trafa od Unitry 120W 2x28 mostka coś 20A, 4 kondensatorów 4700uf i reszty drobnicy. Na wyjściu mam coś 40V i to w sam raz na głośnik 8ohm czyli jakieś 70W (przy dobrych wiatrach)

Koszty:
    A więc mniej więcej to tak:
    Głośnik-60zł
    Wzmacniacz + opóźnianie-(tda darmowy zostały mi jeszcze 2) 15zł
    Filtr-25zł
    Zasilanie 2 kondensatory (bo 2 miałem)-10zł
    Mostek prostowniczy- 8zł
    Drobnica w zasilaniu 5zł
    Kable przełączniki wszystko miałem
    Fornir- darmowy
    Obudowa- darmowa
    Wkręty + Wikol- miałem
    Klej ‘moment’- 20zł
    Kolce- 8 zł
    Trafo- miałem
    Jakaś tam drobnica – coś z 20zł
    Suma= 171

[b]Podsumowanie
    Decydując się na tą konstrukcje wiedziałem że nie będzie to 'maszyna zagłady" ale swoje zadanie spełnia w 100% więc proszę nie pisać ze kiepski wzmacniacz napęd, pamiętajcie że celem tej konstrukcji była NISKA CENA. Następna konstrukcja będzie dużo lepsza tylko muszę kasę uskładać :lol:
    Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej było zbudować taki subwoofer DIY czy kupić jakiegoś VK z allegro???

Fotki:

Pozdrawiam :lol:

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-02-11, 22:11 ]
    prosze wklejac nastepnym razem miniaturki (thumbs)
    wejdz na swoje konto na imageshack i przekrec te pare zdjec

Byłoby fajnie jakbyś dał miniaturki - bardziej user friendly

Co do suba - co by to nie było to przynajmniej tani :)

Niestety:
    -kiepskie proporcje
    -kiepski lakier i nierówna buda - tak przynajmniej się zdaje
    -słaby wzmak - tu by się przydał mostek tda.

Skomentuj

Przyznaje że tworzę cosik podobnego.
      I też będzie kostka (kształt obudowy) i tez na jednym TDA.

Skomentuj

" pamiętajcie że celem tej konstrukcji była NISKA CENA. "

Nie lepiej było zaczekać, dozbierać i kupić coś lepszego ? Tak 2 razy wydane pieniądze, a jak kupisz nowego ten będzie w piwnicy albo garażu stał.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, bez przesady - za 170 zł to spokojnie można go sprzedać, wystarczy szczypta marketingu i allegro :)

Skomentuj

A wiec co do kształtu, to kostka mi się podoba, wole takie kształty niż sub maiłby przypominać kolumnie- ale to kwestia gustu. Co do suba to mam zamiar robić po wakacjach :lol:. Jako początkujący jestem tego zdania że nie mam zamiaru wchodzić na szeroką wodę od czegoś trzeba zacząć a nie od razu holton400 i po paru błędach się zniechęcić. A właśnie buda jest prosta stolarz robił (dodatek do mebli w domu :lol: ) Tylko fornir taki kruchy był i w jednym miejscu dziwnie wyszło

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej było zbudować taki subwoofer DIY czy kupić jakiegoś VK z allegro???
              Nawet nie pytaj o takie coś, ten STX gra całkiem fajnie (mam wersję 4-omową, tyle że nie używam go teraz), VK nie ma startu. Jakoś spora wyszła ci skrzynka jak na 25 litrów.

p.s. ta kula plazmowa strasznie słabo reaguje na drgania (muzykę).
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez matias31
                Opróżnianie załanczania głośników zostało zamontowanie na jednej płytce ze wzmacniaczem (lecz są to dwa oddzielne kity).
                po co? przeciez TDA cicho sie wlacza i wylacza...
                no i szkoda ze nie zintegrowana calosc projektu irka :P

moc ta sama, cena nizsza ale jakosc zapewne rozna. zdecydowanie lepiej DIY

jak ten imageshack po zmianie wkurza :!: :!: :evil:

sub mi sie nie podoba i ciezko bedzie go sprzedac.
                kolejny minus za elektronike - marnujesz miejsce tylko :P
                ale plus masz za wykonczenie panelu

Skomentuj

Kulę plazmową dostałem na 18-stke tak wiesz sam bym jej nie kupił :lol: Dodam jeszcze jutro fotki panelu od środka. W każdym razie wszystko jest tak poukładane ze w głośniku nie słychać żadnych brumów i sprzęgania z zasilaniem. Aha czyli drogo wyszło hmm..... pomyślmy mogłem kupić panel sub9.1 za 230zł do tego reszte i 400zł by mnie wyszło a tak mam prawie to samo za 170zł
                  Jak zmienić żeby były miniaturki jest to moja pierwsza konstrukcja na diyaudio.pl

[ Dodano: 2009-02-11, 22:11 ]
                  Co do tego opóźniania załączania głośników to chodziło mnie o to żeby jak wyłączę suba nie było tego nieprzyjemnego efektu wiecie jakiego. A sub ogólnie ładnie wygląda postaram się jutro lepsze fotki zrobić

Skomentuj

170 to nie jest drogo, pasywny z okleiną winylową (nigdy więcej!) wyszedł mnie ok 100zł kilka lat temu (głośnik chyba 65 z wysyłką, plus płyty, wkręty, klej, kolce, terminal). Świetny do filmów jest na pewno
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Co do tego opóźniania załączania głośników to chodziło mnie o to żeby jak wyłączę suba nie było tego nieprzyjemnego efektu wiecie jakiego
                      w takim razie cos zle zlozyles TDA :P
                      ja mam wzmacniacz stereo na tych kostkach i dziala bez problemu bez zadnych dodatkow

Skomentuj

Nie zrozumieliśmy się chodzi oto ze gra muzyka i chce odłączyć suba i powstaje taki efekt ze wyłączam zasilanie i kondensatory się rozładowują i zniekształca muzyke ja tego nie lubię a w dodatku taki dodatek kosztował tylko ok.7zł a już jakoś tak fajniej :grin:

[ Dodano: 2009-02-11, 22:48 ]
                        Jeśli TDA jest za słaby to na forum elektrody pewien użytkownik napisał coś takiego: " W domu wystarczy 16-20cm i jakieś 30-50W. 450W to już chore dręczenie sąsiadów. " I tu z nim się zgadzam jaki normalny człowiek używa sprzętu na 100% ja słucham na kilku watach tylko czasami odkręcam co najwyżej do połowy. Nawet Moderatorzy zaczynali chyba od konstrukcji tego typu :lol: . Ja budując tego suba nauczyłem się wielu rzeczy które będę wykorzystywał do dalszej przygody w DIY :lol:

Skomentuj

matias31, tutaj nie chodzi o to zeby wykozystac pelna moc wzmacniacza. chodzi o kontrole nad glosnikiem. sam bedac poczatkujacym nie wiedzialem o co chodzi az nie podlaczylem 60W do glosnka zamiast 20...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            matias31, tutaj nie chodzi o to zeby wykozystac pelna moc wzmacniacza. chodzi o kontrole nad glosnikiem. sam bedac poczatkujacym nie wiedzialem o co chodzi az nie podlaczylem 60W do glosnka zamiast 20...
                            Wlasnie zanim zlozylem Holtona do mojego suba to mialem takie porownanie.
                            Buczenie przy jakims slabym wzmaku czy granie przy Holtonie.

Roznica sakramencka.
                            Mostek dla tego STX i bedzie lepiej.

Skomentuj

No tak ale mając taki transformator to tylko pojedyncze tda wchodziło w gre a miało być tani. Teraz dostałem transformator 160w ale pojedyncze 24v jak myślicie jak bym zastosował powielacz napięcia i dużą pojemność kondensatorów to mostek tda będzie śmigał??

Skomentuj

podlacz i zobacz. prawdopodobnie bedzie OK

Skomentuj

Mam pytanko... czy panel tylny jest zrobiony z blachy i naklejonego zwykłego wydruku z drukarki? :neutral: Jest to czyms impreganowane?

Skomentuj

Panel to zwykłą blacha aluminiowa na którą jest przyklejony druk z drukarki, panel został pomalowany 2 razy lakierem bezbarwnym troszeczkę mi nie wyszło bo miałem mało tuszu a spieszyło mi się żeby to skończyć nawet nie wyszło tak źle lepsze to niż goła blacha aluminiowa :lol:

Skomentuj

Napisze tyle ze mi sie nie podoba. Ale to twoja konstrukcja i niech Ci służy. ja bym wolal dołożyc i zrobic cos konkret. pozdrawiam

Skomentuj

lepsze to niż goła blacha aluminiowa
                                        Gorsze to niz polelowana blacha alu.... :neutral: -ale to tylko moje zdanie... :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X