Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 3-drożne] Kolumny podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 3-drożne] Kolumny podłogowe

Witam

Przedstawiam Wam moją „nową” konstrukcję. Wykonałem ją już jakiś czas temu, ale nie miałem czasu żeby się pochwalić na forum. Do działań zachęciły mnie inne konstrukcje oparte na podobnych przetwornikach.
    Z założenia kolumny miały być tanie (jak na studenta przystało) i spełniać moje niewygórowane wymagania – nie jestem audiofilem.

Głośniki

Użyłem następujących przetworników:
    Niskotonowy GDN 20/80/2
    Średniotonowy GDM 10/80/1
    Wysokotonowy GDWK 10/80/7

Niskotonowe są w miare nowe (kupiłem rok temu), natomiast GDM i GDWK już miałem ze starej konstrukcji.
    GDM 10/80/1 jest już nie produkowany, różni się od wersji 10/80/2 otwartym koszem, większą wytrzymałością mocową i mocowaniami (uszami) – a co za tym idzie kwadratowatym kształtem.

Użyłem takich głośników, ponieważ takie miałem, a z założenia miała to być w miarę tania konstrukcja.

Obudowa

Wymiary zewnętrzne budy to WxSxG (100x24x32) cm. Objętość komory niskotonowca to jakieś 37litrów strojona JIGiem na 37Hz, a więc nic nowego jeśli chodzi o ten przetwornik :) Komora niskotonowca została wytłumiona odrobiną waty na ściankach w okolicy głośnika.

Obudowa została wykonana z płyt MDF 18mm. Całość została poskręcana konfirmatami i dodatkowo sklejona klejem do drewna. Wewnątrz znajduje się osobna komora na głośnik średnio i wysokotonowy – komora ta jest wypełniona w całości watą i gąbką tapicerską.

Oprócz tego, w środku umieściłem kilka wzmocnień (wszystkich nie widać na zdjęciu). Na wewnętrznych krawędziach umieściłem listwy 30x30mm - z przodu po to aby przymocować front do nich, a z tyłu po to aby zrobić odkręcaną tylną pokrywę.

Cała buda oprócz frontów jest oklejona fornirem dębowym na klej Moment i pomalowana lakierobejcą Dulux Mahoń półmat – jakieś 3 razy ze szlifowaniem pomiędzy warstwami.

Przednia ścianka ma wyfrezowane, zaokrąglone (ręcznie papierem ściernym) krawędzie. Na koniec fronty zostały pomalowane podkładem i lakierem samochodowym oraz wypolerowane – to zrobił dla mnie kumpel (dzięki pipen :wink: ).

Jak widać na zdjęciach, głośniki nisko i średniotonowe zostały przyozdobione pierścieniami aluminiowymi ze starych Altusów – pierścienie były w bardzo kiepskim stanie więc wpadłem na pomysł żeby je wypolerować na glanc (papier wodny od 600-2000 a na koniec szmatka i pasta polerska Automax – na prawdę ta pasta czyni cuda). Głośniki są przykręcone śrubami imbusowymi M4.

Zwrotnica

Jeśli chodzi o zwrotke, to jest w fazie projektowania, mam sprzęt pomiarowy ale nie mam czasu żeby się za to zabrać.
    Włożyłem tam tymczasową zwrotke którą już kiedyś zrobiłem i niestety psuje to cały efekt :/
    Taka ciekawostka – cewki nawijałem sam
    Myślę, że niebawem uda mi się znaleźć nieco czasu żeby porobić pomiary i zaprojektować godziwą zwrotnice.

Koszty

Szczerze nie pamiętam ile mnie to kosztowało, ale postaram się przybliżyć:
    -płyty MDF – kumpel mi załatwił za free (dzięki pipen :wink: ) – 0zł
    -przetworniki (tylko GDN20/80/2 bo reszte miałem) – 260zł
    -lakierobejca – 30zł
    -fornir (mam fabryke nie daleko) – 21zł
    -klej moment (hmm ) – jakieś 15zł?
    -śrubki i inne mocowanka – jakieś 15zł
    -pierścienie z altusów – tu wybuliłem jakieś 50zł
    - papiery ścierne – 15zł
    - kable i terminale – 30zł
    - tunele BR - 20zł
    - kolce – 16zł
    - całe mnóstwo innych pierdołek o których nie pamiętam to pewnie około 100 albo 200zł

Wychodzi na to że koszty to około 600zł.

Wrażenia

Jeśli chodzi o wrażenia wizualne, to wyszło to tak jak się spodziewałem albo i lepiej?
    Jeśli chodzi o odsłuch, to niestety musze popracować nad tą zwrotnicą – na razie koryguje ch-ke equalizerem. Niskie tony są takie jak się spodziewałem –szybkie, niskie i przyjemne – nie trzęsie flakami ale za to też nie muli. Doszedłem do wniosku że musze wymienić tunele BR ponieważ przy większym wysterowaniu słychać świszczenie :/ Teraz są tunele z polinka –niby 68mm (ale tylko przy wylocie), myśle żeby włożyć 100mm.
    Największa bolączka to jak na razie średnica – co zresztą nie powinno dziwić – gra jak chce
    Co do wysokiego to myśle że wymienie je na inne ponieważ też nie są nowe i do tego były regenerowane- fajnie cykają ale czasem sypną piachem – jakby jakieś rezonanse czy coś? Może to też wina zwrotki – albo raczej na pewno.

Pare fotek:

Koncept art Czyli tak to miało wyglądać z założenia:

Kilka z budowy:

A tu już real foto:

Wszystko nawet fajnie się prezentuje, chociaż te pierścienie jakoś średnio pasują. Za to bardzo mi się podoba front zrobiony na wysoki połysk. Fajnie kontrastuje z fornirem. Musisz tylko uważać, żeby nikt Ci frontu paluchami nie dotykał :)

Niestety tył to małe nieporozumienie. Myślę, że otwory pod głośniki są na tyle duże, że spokojnie do środka obudowy można się dostać właśnie przez nie, a nie przez tylną ściankę.

Mam tego niskotonowca w subie i minimalna śr. BR to 80mm i to przy takiej średnicy czasami potrafi zafurczeć. BR koniecznie profilowany!

Aha, no i bym zapomniał. Objętość dla GDN odrobinę za duża. Ten głośnik najlepiej się czuje w objętości 32-33l. W większej zaczyna tracić na wytrzymałości mocowej i lekko przymula. Poza tym zwiększając objętość nie spowodujesz, że głośnik będzie wyraźnie niżej schodził.

Ogólnie jest ok. Sam byłem studentem także wiem jak ciężko uzbierać pieniądze na pierwsze DIY :smile:

Skomentuj

Na żywo troche lepiej sie te pierścienie prezentują, na fotkach tego nie widać.

JEśli chodzi o tył to w sumie masz racje- możnaby sie obejść bez tego, ale skoro zrobiłem to niech jest

Większość konstrukcji jakie widziałem na tym głośniku miały budy 35-37l, zresztą nawet na symulacji tak wyszło :) Ale zawsze można dolać nieco gipsu na dno

BR na pewno zmienie na większy, na razie nie mam czasu na to :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Bruno
        Większość konstrukcji jakie widziałem na tym głośniku miały budy 35-37l, zresztą nawet na symulacji tak wyszło :)
        Nie kieruj się symulacjami tylko własnym słuchem :wink:

Skomentuj

Na BR z Polinka też się sparzyłem, mają fi 6cm a nie 6,8cm i nie są profilowane. Obręcze ładnie by wyglądały, pomalowane na czarny połysk. Z tylną ścianką dałeś ciała, lecz cała konstrukcja ładnie się prezentuje. Nie przepadam za Tonsilami, ale o gustach nie dyskutuje się.

Skomentuj

troche wieksza odmiana moich kolumn :P

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
              Obręcze ładnie by wyglądały, pomalowane na czarny połysk
              Myślałem o tym, problem w tym że to jest aluminium, domowym sposobem nie da rady tego pomalować tym bardziej na wysoki połysk:/ zastanowie sie czy dać tego komuś do malowania

Skomentuj

Wizualnie pierwsza klasa. Czerwony z czarnym ladnie sie komponuja :wink: Wyszly ci ladniej niz bylo w projekcie, przynajmniej jak na moj gust.

Skomentuj

Nawet fajnie wyglądają, gdyby tylko nie te obręcze. Ale na p[ierwszym zdjęciu bardzo ładnie sie prezentuja, jak z katalogu. Odpinany tył raczej bez sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                  X