Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] Sub STX 30/300/4ap

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] Sub STX 30/300/4ap

Jest to moja pierwsza konstrukcja DIY. Wszystko wykonane w wakacje ale postanowiłem sie pochwalic na forum dopiero teraz

OBUDOWA
    Została wykonana z płyty wiórowej chyba 1.8 mm <takiej jak szafki>
    Wymiary to szerokosc 45cm wysokosc 55cm głebokosc 35cm
    Z przodu 2 otwory bass-reflex po 6.5 cm
    W srodku sałosc wyłozona pianka pod panele 1mm na to gabka ze starego tapczanu, reszta przestrzeni wyłozona luzna wata. Zapomniałem w srodku o wzmacnieniach ale to dopiero 1v i zamierzam go troche przerobic bo juz sie troszke porysował. Wszystko pomalowane w zakładzie samochodowym<mojego taty> czarnym lakierem w poł-macie

Głosnik
    Tak jak w temacie stx 30/300/4ap + zwrotnica bez zadnych wyskokow zasilane wzmacniaczem HITACHI HA-3500 reszta głosnikow zasilana bedzie wzmacniaczem na lm3886 ktory jest w budowie

Wrazenia
    Nie moge tu duzo napisac poniewarz ten wzmacniacz jest za słaby na tan głosnik moze jak cos sobie sprawie to napisze. Narazie mi wystarcza, uciszyc sasiadow jak ktos wierci i sie nie da słuchac muzyki to w sam raz.

Koszty
    W sumie to zaplaciełem tylko za głosnik juz nie pamietam ile cos ponad 200
    - Płyta wiorowa <dociecie na wymiar i materiał od znajomego>
    -Gabka <stary tapczan w klatce stał to sobie porzyczyłem>
    -terminal 4zl
    - Bass-reflex 20zl za 2
    -silikon <znalazlem w warsztacie>
    -farba i malowanie <Resztki farby z zakładu blacharsko lakierniczego taty>
    -Wkrety i klej <tjw>

GALERIA

wrzuc minaturki

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
      1.8 mm <takiej jak szafki>
      18mm - 1,8mm to grubosc tektury :P
      Zamieszczone przez ciora
      W srodku sałosc wyłozona pianka pod panele 1mm
      ostatnio sporo tego widze. to jest blad bo ta pianka kompletnie nic nie daje :P
      Zamieszczone przez ciora
      na to gabka ze starego tapczanu
      a to dobrze pamietam z poczatku mojej zabawy :mrgreen:
      Zamieszczone przez ciora
      Tak jak w temacie stx 30/300/4ap + zwrotnica bez zadnych wyskokow zasilane wzmacniaczem HITACHI HA-3500
      eeee... mam nadzieje ze ta zwrotnica jest aktywna?
      Zamieszczone przez ciora
      -silikon <znalazlem w warsztacie>
      nadal nie rozumiem po co wam silikon? ja go nigdy nie uzywalem

hmm... co tu napisac. no troche nie przemyslales tego suba. ten glosnik akurat slabo sie nadaje do domu. w CA jakos ujdzie ale w domu brak zejscia bylby dla mnie nie do zaakceptowania :P

UWAGI MODERATORA
      ciora, staraj sie wklejac linki do miniaturek. pobierz pozostale kody - tam jest kilka linkow.
      sprawia to ze temat jest duzo bardziej czytelny i przyjemniej sie to oglada
      poprawilem

Skomentuj

cos za wielkie to na AP... :/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          cos za wielkie to na AP... :/
          Zamieszczone przez ciora
          Wymiary to szerokosc 45cm wysokosc 55cm głebokosc 35cm
          fakt - 65 litrow. troche za duzo :P

Skomentuj

Wlasnie nie mogłem cos dodac tych miniaturek jak chciałem miniaturke to wogule zdjecia nie było. A co do głosnika to za bardzo nie wiedzialem co mam wybrac troche tez myslalem przyszłosciowo o samochodzi i dlatego szukałem w ca

Skomentuj

ale pralke zrobiles ....
              duze top .. zmnejsz czym obejtosc

Skomentuj

co do wymiarow to nie jestem do konca pewien czy to jest 55 wysokosci czy 50 i co do głebokosc czy to 35 czy 30 bo juz dawno to robiłem musiał bym to jeszcze pomierzyc jestem pewien tylko co do szerokosci. Wolal bym zmienic głosnik niz zmniejszac fajna szafka pod tv :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                  fajna szafka pod tv
                  a temu TV nic się nie dzieje jak subowi dasz trochę mocy ???

Sub nawet nieźle wyszedł

na twoim miejscu wybrał bym głośnik STX 32-450-4-sc.
                  ale jak to ma być w przyszłości do samochodu to OK

jeszcze być jakieś 3 way ew. silniejsze 2 way do tego zrobił. bo to co jest koło suba to musi niezbyt ciekawie grać

Skomentuj

Dokonałem wymiarow suba sprostowanie z mojej strony Wysokosc 50cm szerokosc 40cm głebokosc35cm. Tv troche trzela i jak stoi w nie odpowiednim miejscu to sie kolory rozmazuja. Masz racje te co stoja obok bardzo nie ciekawie graja myslalem zeby zmienic z tego głosniki na jakies tonsile jeszcze sie zastanawiam czy inwestowac w to czy czy robic cos nowego w wakacje

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                      jeszcze sie zastanawiam czy inwestowac w to czy czy robic cos nowego w wakacje
                      Wywal i rob nowe :P

Zamieszczone przez ciora
                      Z przodu 2 otwory bass-reflex po 6.5 cm
                      Wiesz w ogole po co sie daje otwory bas refleks? Jest cos takiego jak strojenie BR itd :P... chyba wstawiles je dosc na pale... jesli wrzucisz do skrzyni cos zeby zmienjszyc objetosc i przelicysz strojenie na odpowiednie to gwarantuje ci ze ten subek zacznie grac :P

Skomentuj

Wepchałem w niego pełno wełny szkalnej to i tak powinno zminejszysc duzo obudowe jest ok 6cm przestrzeni miedzy siatka za ktora jest ta wata. Srednicy nie liczyłem bo mi jakies dziwne liczby wychodziły to wybrałem 6.5 nie za duze i nie za małe i potem obliczyłem tylko ich długosc wyszło mi 7cm i tak zrobiłem. Troche o tym nie pomyslalem czy to za mało ?? I tak juz planowałem przerubke przedniej scianki ale wieksze to by sie tam nie zmiesciły
                        Mam jeszcze ponad 500 PLN na audio to sie cos wymysli

[ Dodano: 2009-03-21, 09:35 ]
                        Traz sobie obliczyłem ze powinienem miec 2 otwory po 7 cm i do tego tunel o długosci 10cm to cos zle jest Liczone w exelu to nie wiele sie pomylilem strojone na 46 hz przy obudowie 35l mam nakładki na tunel to przedłuzenia wiec moge dołozyc to 3 cm i bedzie lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                          Wepchałem w niego pełno wełny szkalnej
                          Ty nie wiesz co robisz chyba chłopie...

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                            Wepchałem w niego pełno wełny szkalnej to i tak powinno zminejszysc duzo obudowe
                            no i tu kolejny blad - to ZWIEKSZA pojemnosc obudowy widziana przez glosnik :P
                            Zamieszczone przez ciora
                            wełny szkalnej
                            no a to raczej nie bylo za madre :???:
                            Zamieszczone przez ciora
                            Mam jeszcze ponad 500 PLN na audio to sie cos wymysli
                            nic nie wydawaj i zacznij czytac.
                            albo to sprzedasz i dolozysz do aktywnego suba albo zostaw w samochodzie i zacznij robic cos nowego. ale najpierw zapoznaj sie z podstawami - np z obliczaniem obudowy i strojenie

Skomentuj

To jak mam zmniejszyc pojemnosc obudowy nie rozbierajac jej ?? jeszcze co moge zrobic to włozyc stx GDN-32-450-4-SC moze wtedy powinno byc lepiej
                              Jak to budowałem to troche czytałem ale widocznie nie dokladnie albo za mało

Skomentuj

styropian, piasek lub butelki z woda
                                ale samo zmniejszenie obudowy nie wiele pomoze. jak stroiles tunele? musialbys to tez uwzglednic przy zmianie pojemnosci skrzyni

Skomentuj

Teraz mam na 46hz przy objetosci 46 litrow optymala objetosc wyszła mi 35l i przy tym musiał bym troche tunele przedłuzyc potem sprawdze dokładnie bo obliczenia mam na 2 konpie Teraz obudowa ma jakies 60l to troche musiał bym zmniejszyc mysle zeby zamiast tej wełny włozyc tam styropian. Ale potem jak wezme ten głosnik do samochodu to kupie sobie stx GDN-32-450-4-SC nawet otworu na głosnik nie trzeba powiekszac i objetosc tez by sie zgadzała

Skomentuj

Zamieszczone przez ciora
                                    optymala objetosc wyszła mi 35l
                                    nie tobie wyszla tylko symulator tak podal ;]
                                    te 45 litrow jest OK - ale cos mi sie nie wydaje ze tyle masz :P
                                    Zamieszczone przez ciora
                                    Ale potem jak wezme ten głosnik do samochodu to kupie sobie stx GDN-32-450-4-SC nawet otworu na głosnik nie trzeba powiekszac i objetosc tez by sie zgadzała
                                    zanim cos kupisz pomysl o krok dalej - a czym to zasilisz? masz 300W wzmacniacz? jak nie to kup np tonsila GDN 30/120/1 i obudowa bedzie pasowala i latwiej bedzie zasilic

Skomentuj

cos wykombinuje i powinno byc ok narazie to mam wzmacniacz hitachi ha-3500 jak skoncze wzmacniacz na lm 3886 to sub bedzie zasilany z tego wzmaka. Jak robiłem tego suba to myslalem nad tym tonsilem, narazie musi byc to co jest

Skomentuj

Mostek lm powinien troszke dawac rade ale pojedynczy lm to zdecydowanie za malo.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X