Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] "Dorotki" by Keisan

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] "Dorotki" by Keisan

Monitorki doczekały się ukończenia i powiem Wam że szmira jakich mało muszę się lepiej postarać (przede wszystkim zaopatrzyć w narzędzia):

Ale za to wrażenia odsłuchowe mhmmmm. Nie spodziewałem się tego brzmienia po SK, ale się spisał. Zwrotnica modyfikowana na słuch (cewka 1,3mH kond 12uF) czy praktycznie od SCX'a. Mogę polecić ten głośniczek.

Całość do małych poprawek (bo nic już lepszego z tego nie zrobię), ale już gra, już jest w pokoju i juz mogę się "chwalić".

Wygląd PJ'ek to wypadek przy pracy.

Pozdrawiam Jakub.

Zamieszczone przez keisan
    (przede wszystkim zaopatrzyć w narzędzia):
    To nie jest wina narzędzi że tak wyglądają, raczej brak staranności przy pracy bo wady są przy fornirowaniu i malowaniu, i pewnie jeszcze pośpiech no i zapylone stanowisko malowania co widać na lakierze.Dobrze że chociaż podoba Ci się jak grają.

Skomentuj

Z daleka nie wygladaja tak zle Ale mogles sie bardziej postarac przy fornirowaniu i z tym klejem trzeba bylo delikatniej, ale to juz pewnie wiesz... Jak zrobisz kosmetyczne poprawki to wrzuc foty :mrgreen:

A moze szerzej o wrazeniach dzwiekowych? Interesowalem sie kiedys tym zestawieniem, ciekaw jestem jak je oceniasz? :) jak srednica, bas? dzwiek jest cieply, mily, czy raczej wyrazisty? Jakie strojenie BR?

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
        raczej brak staranności przy pracy
        raczej brak wprawy, a poza tym fornirowanie naturalnym dębem jest trudne.
        Wcale się nie speszyłem.
        Zamieszczone przez funiax1
        zapylone stanowisko malowania co widać na lakierze
        \
        to chyba tylko na zdjęciach bo w realu nic nie widać.
        Lakiero-bejca wygląda bardzo dobrze.
        Tylko fornir na rogach wygląda źle, ale dzięki za krytykę.
        Następnym razem spróbuje fornir modyfikowany.

Zamieszczone przez tomq88
        Jak zrobisz kosmetyczne poprawki to wrzuć foty
        Mam zamiar okleić brzegu folia, zobaczymy jak wyjdzie i wrzucę foty.

jak srednica, bas?
        (Na wtępie napiszę że oceniamy tę klasę przetworników i nie umiem opisywać audiofilskimi zwrotami)
        Basik jest, delikatny spokojny możne odczuwać jego braki w muzyce elektronicznej z regularnym beatem.
        Średnica jest bardzo ciekawa, jest dużo detali, wokal naturalny.

dzwiek jest cieply, mily, czy raczej wyrazisty?
        wyrazisty
        Jakie strojenie BR?
        45Hz.

Po uzupełnieniu zestawu subem (prosty na GDN22-100-SC z napędem pojedynczego TDA7294) jestem zadowolony.
        Zadowolony na kilka tygodni bo mam w planie pseudo klony Sttaf'ow na GTC13/40 i GDWK11/100 ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14772 tomq88, twój temat)

Podobają mi się moje "Dorotki" i z wyglądu i z działania.

Ps. Jakie przetworniki byście polecili do ciężkiej elektronicznej muzy.

Skomentuj

Ja bym proponowal zrobic jeszcze jedne skrzyneczki a te potraktowac jako nauka fornirowania :P Moglbys conieco opisac co tam siedzi itd. Temacik jest dosc biedny popatrz na opisy innych konstrukcji.

Obkleiles PJ okleina? feee..:P

Skomentuj

po co 2 skrzynki jak mozna okleic te ponownie jesli jemu nie pasuje

Skomentuj

Po co oklejac ponownie skor moze delikatnie poprawic, jesli jemu pasuje

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
                Hehe watpie ze to wyjdzie .. raczej z takiego postepowania wyniknie kolejna kasza. Zreszta niech kolega robi jak chce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                  Zamieszczone przez konradzik88
                  Hehe watpie ze to wyjdzie .. raczej z takiego postepowania wyniknie kolejna kasza. Zreszta niech kolega robi jak chce :)
                  POPIERAM bo wyjdzie kaszana.

[ Dodano: 2009-03-27, 22:53 ]
                  dodam ze lepiej zrobic nowe i ładniejsze niz poprawiac te.

Skomentuj

cos ty narobil z PJtka? :|
                    wiesz ze jak ja pomalowales to zagra zupelnie inaczej?

Skomentuj

"Masakra Panowie" :wink:
                      Jak zobaczyłem miniaturki, pomyślałem - całkiem fajnie wyszło. Natomiast po kliknięciu na nią moim oczom ukazała się rzeź. Mogę się założyć, że nie szlifowałeś forniru, a boki obciąłeś nożykiem do tapet. Co do PJtki, przeżyłeś jakieś załamanie nerwowe, że tak się na niej wyżyłeś - za co? :roll:
                      Fornir można jeszcze uratować, kup w Castoramie lub w innym budowlanym, najtańszą szlifierkę oscylacyjną (taką za 35-40zł). Zeszlifuj lakier (no właśnie to był lakier, na foto wygląda jak bejca) i pory w fornirze. Później polakieruj x3, szlifując między warstwami i nie poznasz kolumn.

Skomentuj

DIGIPROCOMP, lakiero-bejca to była i sama ona nie wygląda źle. Kaszana to jest na rogach.
                        Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                        Później polakieruj x3, szlifując między warstwami i nie poznasz kolumn.
                        Tak robiłem.
                        Zamieszczone przez Pawel S.
                        cos ty narobil z PJtka?
                        Wypadek, wylałem na jedną srebrną farbę i więc musiałem improwizować.

Wczoraj siedząc i odsłuchując tak myślałem nad zrobieniem nowych skrzynek oraz zamówieniem nowych PJ'ek. (może z ciekawości kupie jeszcze SCX'y)

Skomentuj

Drobna porada co do kolejności fornirowania, żeby nie było tak widać łączeń:
                          -dół, tył, bok, bok, góra i na końcu przód.
                          No i pamiętaj o dokładnym szlifowaniu forniru.

Skomentuj

Spoko dzięki będę pamiętał, a czym docinać fornir naturalny?

Skomentuj

nożykiem, ale trzeba zostawić jakieś 2-3mm, później papierem zeszlifować, najlepiej 150tką

Skomentuj

Tak robiłem i ten fornir się kruszy jak .... Papier miałem 120 z tego co pamiętam (na pewno powyżej 100).

Skomentuj

Proponuje fornir modyfikowany na fizelinie http://cdo.net.pl/oferta.php

Skomentuj

Szczerze powiem nie ma ciekawych wzorów.

Np ten w który oprawione jest tło strony mi się podoba, ale z modyfikowanych go nie ma.

Skomentuj

Szczerze powiem nie ma ciekawych wzorów.
                                      bo zdjecia maja lipne... zawsze mozna napisac do nich ze nie do konca oddaja efekt i przesla ladne fotki, przerabialem to u nich kilka razy

Skomentuj

a czym docinać fornir naturalny?
                                        ja uzywam nozyczek. i nie ma znaczenia czy naturalny czy modyfikowany bo oba sa naturalne :P

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                        trzeba zostawić jakieś 2-3mm, później papierem zeszlifować, najlepiej 150tką
                                        to juz zalezy od forniru. jeden 150 a np jatoba lub dab 60-80

Skomentuj

Czaruję...
                                        X