Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Usher S520 by mamut103!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Usher S520 by mamut103!

Witam, chciałem wam przedstawić moją pierwszą konstrukcję DIY AUDIO jaką są kolumny dwudrożne na przetwornikach z Usher s520. Jako że konstrukcja jest moją pierwszą, a samemu również nie miałem zbytnio środków i czasu, aby uporać się z nią w przysłowiowy tydzień budowa zajęła mi około 4 miesiący, z czego 3,5 miesiąca to zbieranie pieniędzy, co uważam za najtrudniejszy element w całym projekcie :wink: . Dlaczego S520? Otóż najpierw miałem zacząć budowę od ARN150+SC10N ale cóż, nie wyszło z wiadomego powodu- dołóż tutaj do vify, dołóż do Tonsila, dołóż gdzieś i doszło do Ushera, a więc do rzeczy...

Budowa

Obudowy zostały wykonane z płyty wiórowej 18mm. Klejone na wikol bez użycia jakichkolwiek wkrętów. Oczywiście nie obyło się bez koszyków pod śrubki i samych śrubek imbusowych. Przednie ścianki obudowy są zagłębione ok. 0,5 cm ponieważ w zagłębionych miejscach znalazła się odpowiednio docięta sklejka obita skórą ekologiczną. Całość uzupełnia fornir Machoń lakierowany natryskowo lakierem bezbarwnym i lekkie wygłuszenie wełną owczą. Strojenie kolumn jest to ok. 48Hz.
    Zwrotnice zostały wykonane zgodnie z projektem umieszczonym przez Pawła S. w odpowiednim temacie tutaj (dla niego również wielkie podziękowanie- odpowiedział mi na ponad 100 pytań :grin: zanim cokolwiek wybudowałem) Są one wykonane na płytkach laminowanych i umieszczone na terminalach, co uważam za bardzo praktyczne rozwiązanie. Są one podzielone na sekcję osobno wysoko i średnio-nisko tonową, więc można z powodzeniem zastosować Bi-wiring. Kabel użyty w kolumnach to Procab ls25.

Wymiary:
    Szer./Wys./Gr. ..............235/335/250 [mm]

Odsłuch:

Cóż mogę powiedzieć. Jako człowiek nieosłuchany w żadnym stopniu i wychowany na plastikowym kinie 5.1 oraz altonach 110 mogę stwierdzić że z pewnością nie są to kolumny nadające się na dyskotekę (mały rozmiar). Dźwięk jest bardzo szczegółowy, a stereofonia genialna. Basu nie jest za dużo (tutaj mogło by być nieco lepiej), dźwięk nie jest podbarwiony, Powiem tyle- w porównaniu z plastikowym kinem sony, oraz altonami 110- niebo a ziemia. Dla mnie wielkie, miłe zaskoczenie.

Koszty:

Najciekawszy element całej recenzji- koszty. Są to wartości przybliżone +/- 10%
    -przetworniki- 440zł,
    -zwrotnice-150zł,
    -obudowy (płyty, skóra, fornir, klej, wełna)- ok. 220zł
    -dodatki (podkładki, śrubki, br, kolce)- ok. 120zł
    -przesyłki, (a było ich z pięć)- ok. 100zł
    Całość: na okrągło 1000zł+mnóstwo, mnóstwo, mnóstwo pracy w to włożonej.

Słowo końcowe:

Jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony z konstrukcji. W moim pokoju 12m2 spisują się idealnie. Cena może trochę wysoka (pomijając fakt że w sklepie cena się wacha w granicach (wg. Ceneo) 1800-2500zł), ale umiejętności zdobyte przy budowie ich zdobyte są tego warte nie wliczając satysfakcji którą daje ten sprzęt. No ale okej, cóż pozostaje mi powiedzieć- oceńcie jak mi wyszło.

a gdzie foty ?
    Zamieszczone przez mamut103
    Jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony z konstrukcji. W moim pokoju 12m2 spisują się idealnie. Cena może trochę wysoka (pomijając fakt że w sklepie cena się wacha w granicach (wg. Ceneo) 1800-2500zł), ale umiejętności zdobyte przy budowie ich zdobyte są tego warte nie wliczając satysfakcji którą daje ten sprzęt. No ale okej, cóż pozostaje mi powiedzieć- oceńcie jak mi wyszło.
    do niedawna nowe kosztowały około 1000zł , a teraz używki z lakierem fortepianowym widziałem za 800zł niedawno w idealnym stanie.

Skomentuj

Według Ceneo... Czilałt studio kraków- najtańsze za 1600 najdroższe 2400. :mrgreen:

Skomentuj

Mi nie podobają sie... Skrzynie jakieś takie wielkie się wydają, takie klocoawte... No i ten głośnik z przezroczystą membraną :???: Jeśli Tobie to się podoba to ok, patrząc na wygląd to wolę moje stxy :wink:

Skomentuj

tak, wymiary zchrzanione :P

cała reszta w porządku.

co ze zwrotnicą? Jak ją obliczyłeś? Gotowiec ?

Skomentuj

One nie stoją czasem na krętach ? :shock:
            Poza tym fajnie, przezroczysta membrana wygląda dla mnie conajmniej dziwnie ( może troche tandetnie ) ale wierze że grają bardzo ładnie :grin: dla mnie super

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
              Poza tym fajnie, przezroczysta membrana wygląda dla mnie conajmniej dziwnie ( może troche tandetnie ) ale wierze że grają bardzo fajnie :grin: Ogólnie fajne
              w realu wygląda całkiem fajnie :P

Wizualnie kiepsko... Dziwnie wyglądają duże monitorki na małych głośnikach, chyba lepiej byłoby już podłogówki zrobić :P

Skomentuj

Już tłumacze :oops: Stoją na wkrętach bo jeszcze nie mam kolcy a wkręty były użyte podczas malowania :razz: Szerokie są ponieważ miałbyć BR z przodu, obok kopułki ale w ostatniej chwili Takero mnie odwiódł od tej myśli (jak już skrzynki były :wink:) . Schemat zwrotki Paweł S. wrzucał do odpowiedniego tematu na tym forum.

Skomentuj

schemat to chyba ja wrzucałem

Skomentuj

Paweł S. w tym temacie:
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...ec90469#188725

Skomentuj

a to jeden - zwrotkę do moich głośników mi ukradł

Skomentuj

Ważne iż spełniają swoje zadanie. Głośniczki po wygrzaniu pięknie grają- i wcale im chyba szerokość nie przeszkadza :mrgreen:

Skomentuj

Obudowa ma swój styl, nawet mi się podoba, tylko że z tyłu, z przodu brak proporcji jest za szeroka do tych głośników. Wywal te wkręty załóż kolce i będzie dobrze, gratuluje.

Skomentuj

Się każdy przodu czepił :razz: Przód jest idealny- gotowy na późniejsze przyjęcie Ushera 8945-A jak mi się ta niskośredniotonówka znudzi :grin:

Skomentuj

Sie czepił bo jest dość szeroka, dodatkowo czarny front w obramowaniu fornirowanym wizualnie dodaje jej szerokosci ;-). Wiekszosci na forumpodoba się smukły front wiec sie nie dziw ;-)

Skomentuj

co nie zmienia fakty ze i tak za szerokie :P

Skomentuj

Toż to detal! :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez mamut103
                                    Toż to detal! :mrgreen:
                                    i dlatego nie wygladaja fajnie po mimo wlozonej pracy

Skomentuj

Projekt fajny i ciekawy... ale też się doczepię... co Cie naszło na takie wymiary, wygląda to kiepsko. Przynajmniej inni mogą zobaczyć jakich błędów nie popełniać przy wymiarowaniu swoich skrzynek :razz:

Podoba mi się fornir i połączenie ze skórką... no, ale tego klocka to przeboleć nie mogę :twisted:

Skomentuj

Nawet fajnei ci te budy wyszły, takie retro pasuje do tych głosników. Nie potrzebnie tylko boki wychodzą przed front a no i pozbądź sie tych wkrętów spod kolumn :lol:

Skomentuj

Czaruję...