Witam. Przedstawiam moją pierwszą konstrukcję DIY. Są to kolumny trójdrożne na głośnikach Tonsila: 5/40, 10/60 i 20/40. Zwrotnica własnej roboty, schemat ustaliliśmy z panem ze sklepu audio który znał się na rzeczy. A więc tak :
Głośniki:
jak wyżej napisałem:
GDKW 5/40
GDM 10/60
GDN 20/40
Zwrotnica:
Schematu nie znalazłem, ale wygląda to tak:
Na wysokotonowy idzie kondensator 2,2 uF na średni 10 uF natomiast na niski idzie cewka 10mH.
Obudowy:
Wykonane z płyty wiórowej, oklejone po bokach fornirem olchą, przód malowyany na biało i lakierowany lakierem matowym. Na przodach cos w rodzaju maskownic wyciętych wyrzynarką i oklejonych fornirem oraz pomalowanych. w srodku dzielone komory i wszystko wytłumione gąbką. Czekam jeszcze na rury bass reflex ktore pomaluje na biało
Zwrotnice:
Jak juz napisałem wyżej : cewka 10 mH, kondensatory 10 uF i 2.2 uF.
Standy:
Wykonane z mdf-u oklejone fornirem oraz malowane i lakierowane. Czekam jeszcze na kolce pod standy.
Cennik:
głośniki- 180zł
żwrotnice: 80zł
obudowy- prawie za free
standy- też za free
Odsłuch:
Nie spodziewałem się tak przyjemnego dzwięku. Wysokie tony są miodzio, wccześniej miałem głośniki Geniusa 5.1 więc różnica kolosalna. Bass synamiczny, szybki, jak lubie, średnie również super. Ogółem jestem baardzo zadowolony z tej konstrukcji :)
Proszę o komentarze :)
Oto zdjęcia:
1.
2.
3.
4.
5.
Głośniki:
jak wyżej napisałem:
GDKW 5/40
GDM 10/60
GDN 20/40
Zwrotnica:
Schematu nie znalazłem, ale wygląda to tak:
Na wysokotonowy idzie kondensator 2,2 uF na średni 10 uF natomiast na niski idzie cewka 10mH.
Obudowy:
Wykonane z płyty wiórowej, oklejone po bokach fornirem olchą, przód malowyany na biało i lakierowany lakierem matowym. Na przodach cos w rodzaju maskownic wyciętych wyrzynarką i oklejonych fornirem oraz pomalowanych. w srodku dzielone komory i wszystko wytłumione gąbką. Czekam jeszcze na rury bass reflex ktore pomaluje na biało
Zwrotnice:
Jak juz napisałem wyżej : cewka 10 mH, kondensatory 10 uF i 2.2 uF.
Standy:
Wykonane z mdf-u oklejone fornirem oraz malowane i lakierowane. Czekam jeszcze na kolce pod standy.
Cennik:
głośniki- 180zł
żwrotnice: 80zł
obudowy- prawie za free
standy- też za free
Odsłuch:
Nie spodziewałem się tak przyjemnego dzwięku. Wysokie tony są miodzio, wccześniej miałem głośniki Geniusa 5.1 więc różnica kolosalna. Bass synamiczny, szybki, jak lubie, średnie również super. Ogółem jestem baardzo zadowolony z tej konstrukcji :)
Proszę o komentarze :)
Oto zdjęcia:
1.

2.

3.

4.

5.

Skomentuj