Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] na tonsilach + standy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] na tonsilach + standy

Witam. Przedstawiam moją pierwszą konstrukcję DIY. Są to kolumny trójdrożne na głośnikach Tonsila: 5/40, 10/60 i 20/40. Zwrotnica własnej roboty, schemat ustaliliśmy z panem ze sklepu audio który znał się na rzeczy. A więc tak :

Głośniki:
    jak wyżej napisałem:
    GDKW 5/40
    GDM 10/60
    GDN 20/40

Zwrotnica:

Schematu nie znalazłem, ale wygląda to tak:

Na wysokotonowy idzie kondensator 2,2 uF na średni 10 uF natomiast na niski idzie cewka 10mH.

Obudowy:

Wykonane z płyty wiórowej, oklejone po bokach fornirem olchą, przód malowyany na biało i lakierowany lakierem matowym. Na przodach cos w rodzaju maskownic wyciętych wyrzynarką i oklejonych fornirem oraz pomalowanych. w srodku dzielone komory i wszystko wytłumione gąbką. Czekam jeszcze na rury bass reflex ktore pomaluje na biało

Zwrotnice:

Jak juz napisałem wyżej : cewka 10 mH, kondensatory 10 uF i 2.2 uF.

Standy:

Wykonane z mdf-u oklejone fornirem oraz malowane i lakierowane. Czekam jeszcze na kolce pod standy.

Cennik:

głośniki- 180zł

żwrotnice: 80zł

obudowy- prawie za free

standy- też za free

Odsłuch:

Nie spodziewałem się tak przyjemnego dzwięku. Wysokie tony są miodzio, wccześniej miałem głośniki Geniusa 5.1 więc różnica kolosalna. Bass synamiczny, szybki, jak lubie, średnie również super. Ogółem jestem baardzo zadowolony z tej konstrukcji :)

Proszę o komentarze :)

Oto zdjęcia:

1.

2.

3.

4.

5.

no bardzo ciekawie to wyglada, tak mocno styl retro chyba

Ale co do zwrotnicy to ten pan z audio to sie chyba jednak zna na tym jak wcisnac dobry kit.

To prawie zadna zwrotnica a, fakt jakas tam role pelni, lepsze to nic puszczenie glosnikow pelnym pasmem ale napewno baaardzooo daleko jej od dobrej zwrotnicy.

Ogolnie jak jestes zadowolony to chyba efekt dobry ale zwrotnica taka lipna :)

Skomentuj

Zwrotka to raczej filtr 12db na wysokiego i 6db na sredniaka - przydalybysie tlumiki od razu odczulbys roznice a to pare zlotych.. Te "tunele BR" to tak dla picu tylko :>?

Wizualnie bardzo fajnie

Skomentuj

moglbys podac wymiary standow?? blat gorny dolny nozka?
        z ilu plyt balt gora i dol? nozka pusta w srodku na obciazenie czy sklejone razem plyty?

Skomentuj

Może i lipna zwrotnica, wiedzy na ten temat nie miałem więc zaufałem mu :) ale jak ładnie gra to już nie czepiam się.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarekp9
            jak ładnie gra to już nie czepiam się
            Dla konstruktora zawsze fajnie gra na poczatku to normalne :P.. pomysl nad tlumikami jednak przynajmniej

Skomentuj

1. Napisałem wyżej ze czekam na te rury br, które pomaluje na biało i załoze dopiero :)

2. Co do tych wymiarów to jest tak:
              Posdtawa dolna z blatu wykonana ma wymiary: 29cmx 29cm a grubosc 4 cm. Noga obciązona w srodku piachem o wymiarach: wys. 62cm, szer 9 cm
              podstawa górna to: 24cm x 19cm x 2,6cm około.

Skomentuj

czarekp9, gdyby nie zdjecia to temat bym odrazu wywalil do kosza...
                widac ze masz talent i potrafisz cos ladnego zrobic...
                szkoda ze brakuje ci wiedzy i zmarnowales kase :|
                głośniki- 180zł
                takie glosniki to sie dostaje za free od kolegow/rodziny/znajomych. wtedy taka zabawa bylaby uzasadniona. w tym przypadku gdy musiales je kupic to czysta strata kasy...

Odsłuch:

Nie spodziewałem się tak przyjemnego dzwięku. Wysokie tony są miodzio, wccześniej miałem głośniki Geniusa 5.1 więc różnica kolosalna. Bass synamiczny, szybki, jak lubie, średnie również super. Ogółem jestem baardzo zadowolony z tej konstrukcji
                no to teraz powiem tak
                ten GDN za cholere nie chce grac basem! wysokotonowka jest poprostu przestarzala i nawet bym na nia nie spojzal w sklepie...
                skoro tobie sie podoba to teraz pomysl jak musza grac nowsze glosniki ktore my bysmy polecili (w tej samej cenie zeby nie bylo :P )

no ale za wykonanie masz wielki plus

Skomentuj

ja miałem te głośniki bo to był jakiś stary zestaw diy ale napisałem cene, dla orjentacji, żeby oglądający wiedział za ile mozna takie cos zrobc. Kosztów obudów nie podałem gdyz nie wiedzailem jakie bo miałem za free;d I tak to są kolumny na dzaiłke, niedługio będe robił 3 drogi na STX ach tylko nie mam pomysłu na obudowe :)

Skomentuj

tylko nie mam pomysłu na obudowe
                    no nawet taki sam design bylby ciekawy

Skomentuj

nie nie, tamte będą podłogówki

Skomentuj

Kolumny i standy wykonane bardzo estetycznie. Jak pierwszy raz zobaczyłem kolumnę to design od razu skojarzył mi się ze starymi radiami :smile:

Zwrotnica własnej roboty, schemat ustaliliśmy z panem ze sklepu audio który znał się na rzeczy.
                        Koleś wcisnął Ci niezły kit albo w głowie ma system pomiarowy. Następnym razem jak tam będziesz to zapytaj go dlaczego filtry są I-rzędu, a nie np. II. Ot tak z czystej ciekawości :smile:

Ogólnie kolumny ładnie się prezentują. Następną konstrukcję zacznij od doboru odpowiednich głośników.

Skomentuj

Design pierwsza klasa, o ile ktos takie klimaty lubi, bardzo ladnie pasuja (na tle ściany) do tego pokoju, cała reszta dno...ale na pocieszenie powiem, ze przewaznie pierwsza obudowa wyglada tragicznie, a u ciebie full wypas, wiec jak zrobisz cos na normalnych przetwornikach to nie jednemu szczęka opadnie

Skomentuj

Podzielam zdanie przedmowcy, ale nie moge uwierzyc w to :
                            zwrotnice: 80zł
                            Chyba zaloze sklep z czesciami do zwrotnic, szybko stane sie milionerem

Skomentuj

Zacząłem podobnie do Ciebie. Tzn. kumpel namówił mnie na zrobienie takich (GDN 20/40 + GDWK 9/80 z samym kondem 4,7uF na wysokotonowca). Kasa stracona, a za taką cenę, jaką wydałem na to wszystko rok temu - zrobiłbym totem mite, albo po dozbieraniu coś lepszego... No cóż, szkoda, że nie trafiłeś na forum, zanim kupiłeś przetworniki. Obudowy bardzo ładne, mają styl :mrgreen:

Skomentuj

RzeznikUnitra, chyba nie doczytałeś:

ja miałem te głośniki bo to był jakiś stary zestaw diy ale napisałem cene, dla orjentacji, żeby oglądający wiedział za ile mozna takie cos zrobc.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                  Chyba zaloze sklep z czesciami do zwrotnic, szybko stane sie milionerem
                                  Zależy jaka jest ta cewka 10mH :)

Skomentuj

ciekawa mata na scianie co to?

Skomentuj

hmmm
                                      Słuchałem tego GDNa wiele lat, niestety jest to stara konstrukcja i totalnie nie nadaje sie do budy BR.
                                      W dzisiejszych czasach za ta cene kupiłbyś coś lepszego.

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja:) ladna kolorystyka, Podobaja mi sie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X