Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny Ziebiego (GDN 18AKX+GDWK)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Kolumny Ziebiego (GDN 18AKX+GDWK)

Kolumny grają już z rok, ale dobry zwyczaj nakazuje je tu pokazać dla potomności.

Założenia.
    Z nudów cos trzeba robić!!!

Przetworniki STX GDN-18-130-8-AKX wysokotonówka, miał grac z PJtką, ostatnio testuje z nowym AWXem.

Obudowa wykonana z pł. Wiórowej 18mm, w śrosku kilka poprzecznych wzmocnień. Obudowa oklejona naturalnym fornirem JATOBA lakierowana lakierem Nitrolak mat, a po roku odnowiłem i polakierowałem Nitrolakiem Połysk. Fornir JATOBA jest piękny, jeden z ładniejszych fornirów w tej cenie, jednak jest bardzo kruchy, trzeba uważać co się robi. Jestem bardzo zadowolony z obudów, ponieważ według mnie są to najładniejsze paczki jakie wykonałem, gł. dzięki pięknemu fornirowi. Obudowa ma ~20litrów strojona BRem fi5cm.

Zwrotnica, ciągłe testy mam już pewien pogląd co gra najlepiej. Niestety nie umieszczam schematu ponieważ nie czuje się odpowiedzialny za powielanie tego, komuś nie będzie pasowało i będą żale
    Jak to gra??? Wysokie tony poprawne, po połączeniu GDNa z nowym AWXem całkiem inaczej kulturalnie. Co do samego GDNa znakomita średnica, szczegółowa, bas zróżnicowany głęboki jednak nie wybijający się na pierwszy plan. Całość raczej gra klarownym dźwiękiem. Niestety nie jest to zestaw do imprezowania, gra głośno jednak trzeba pamiętać ze cewka GDNa ma tylko 25mm średnicy. U mnie w pokoju 20mkw spokojnie to wystarcza.

No to płacimy:
    GDNY – 270zł
    GDWK-50zł->AWXy maja kosztować 96zł/sztuke
    Obudowa ~70zł
    Fornir, lakiery, henkel itp. 120-150zł
    Zwrotnica, terminale, BRy 70-100zł
    Czyli około 600-700zł
    PS. Niestety nie mam frezarki

Zdjęcia:

ten fornir jest piekny
    ma tez dziwna wlasciwosc - w zaleznosci od swiatla zmienia kolor :lol:

moje niedlgo tez pokaze :P

Skomentuj

Piękne kolumienki.
      Szkoda,że nie mogę usłyszeć ich w realu.
      Według mnie przydałby się jakiś dobrej klasy subik i byłby super zestawik do muzyki:):):)
      Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez maniak elektro
        przydałby się jakiś dobrej klasy subik i byłby super zestawik
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15032
        Bardzo ładny fornir, trochę podobny do amazaque.
        Kolejny przykład, że na dobre kolumny nie trzeba wydać dwóch wypłat :mrgreen:

Skomentuj

No no nieźle, fajnie jednak prostota nigdy nie wyjdzie z mody.
          Swoją drogą też kiedyś fornirowałem Jabotom ale dała zupełnie inny efekt ,malowałem Hartz Lack półmat, zdięcie poglądowe:

Skomentuj

toma085 są zapewne różne jatoby. Ostatnio byłem u "zagłoby" za fornirem i mieli jatobe, ale na tamta nawet nie chciałem patrzeć.... .

Skomentuj

Własnie takie cos robie tylko z inna gora szkoda ze nie podałes wymiarow skrzynki
              Głosniczki mi sie podobaja cos podobnego chce uzyskac
              Tylko nie wiem jak to bedzie wygladac w czarnym macie pod kolor suba i wzmacniacza Cały zestaw DIY w jednym kolorze

Skomentuj

Kolumienki piękne, bardzo ładny fornir, jedyne co mi się nie podoba to umiejscowienie terminalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                  jedyne co mi się nie podoba to umiejscowienie terminalu
                  miejsce jest OK - nie trzeba sie schylac. ale ten terminal :???:

Skomentuj

zibi... zly balans bieli :razz: membranki wygladaja jakby je slonce dopadlo :razz:

Skomentuj

dolphin123 nie uczc ojca dzieci robić. Każde zdjęcie było dosc mono "katowane" z rawa by kolor wyszedł taki jaki jest. Niestety głośniki lekko zciemniały.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                        dolphin123 nie uczc ojca dzieci robić. Każde zdjęcie było dosc mono "katowane" z rawa by kolor wyszedł taki jaki jest.
                        luz... :smile:
                        Niestety głośniki lekko zciemniały.
                        no widzisz.. napisalem o tym bo kiedys jak wystawiales zdjecie bsw i w tle staly te kolumny to o to samo sie pytalem to odpisales ze zly balans bieli byl ustawiony.. teraz jak pisze ze zle ustawiony Ty piszesz ze sciemnialy :grin:

Skomentuj

dolphin123 bo wtedy jeszcze nie ściemniały, stały poł roku i nic sie nie działo, potem "przesiadłem się" na GDNa 13-40-2 i kolumny odstawiłem w kąt z dala od okna i co dziwne tam ściemniały.

Gdyby ktoś chciał to są one do sprzedania za 550zł. Wiec poniżej kosztów.

Skomentuj

dolphin123 bo wtedy jeszcze nie ściemniały, stały poł roku i nic sie nie działo, potem "przesiadłem się" na GDNa 13-40-2 i kolumny odstawiłem w kąt z dala od okna i co dziwne tam ściemniały.
                            wiec sie stresuj jak napisalem cos co od CIebie slyszalem

Skomentuj

dolphin123 chyba sie nie rozumiemy nie stresuje sie a napisałem jak sie to stało. bedzie to moze pomocne dla kogos potem(pytanie o ciemnienie etc.)

Skomentuj

Każde zdjęcie było dosc mono "katowane" z rawa by kolor wyszedł taki jaki jest.
                                Tylko ogladajac to na monitorze mozemy miec kazdy inne kolory.. tu lezy pies pogzrebany a nie w kolorach w pliku.

Skomentuj

pegelmesser masz bardzo duzo racji. Ja z racji wykonywanych zleceń fotograficznych mam monitor skalibrowany pod zakład fotograficzny w którym wykonuje odbitki.

Skomentuj

Bardzo ciezko skalibrowac monitor, trzeba miec http://www.konicaminolta.eu/measurin...fications.html . inaczej to o kant d..y rozbic kalibrowanie. No i do niektorych monitorow trzeba miec JIG bo nie daja sie regulowac przez menu serwisowe bo takiego nie posiadaja...

Skomentuj

pegelmesser dokładnie koleś zakładał mi jakies "coś" na monitor i ustawiał pod siebie. Posiadam monitor EIZO :wink:

Skomentuj

No to mozesz byc szczesliwy i pewny ze kolory sa OK.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X