Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitorki na Kepach 165+Vifa Xt19TD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitorki na Kepach 165+Vifa Xt19TD

Witam !
    Chcialbym sie pochwalic w sumie swoja pierwsza powazniejsza konstrukcja. Wczesniej robilem ala granie na przetwornikach ktrore wpadly mi w rece (bez liczenia obudow itp)

Kazda sugestia lub krytyka mile widziana !
    Przetworniki:
    Monacor SPH-165 KEP
    Vifa XT19TD
    Naped: Aiwa av-x100

Obudowa wykonana z plyty 18 mm. Fronty sa zlozone z 2 plyt czyli 36mm. Objetosc 18,5l
    Delikatnie wytluimona w srodku (nie wiem wlasnie czy dobrze)
    Maskownica robiona recznie przy pomocy pilnika i pilki do metalu :lol:
    Zwrotnica zaczerpnieta z ktoregos tematu tutaj na forum (juz nie pamietam z ktrorego)

Nie posiadam zdjec z budowy poniewaz nie mialem wtedy aparatu :/
    Foteczki:

Nie będę się rozpisywał szczegółowo na temat kosztów. Napisze tylko ze wyszlo deczko ponad tysiączek.
    Odsłuch: w porównaniu do tego co miałem wcześniej to niebo a ziemia.
    Nie umiem opisać jak to gra kurcze...dla mnie po prostu elegancko. Podobają mi się wysokie tony bardzo ponieważ wszyściutko czysto i dokładnie słychać. Co do średnicy nie wiem dokładnie co napisać. Po prostu tez ładnie.
    Acha nie wiem czemu ale przy niskich tonach w niektórych momentach jest buczenie lub dudnienie i nie wiem czy to od utworu czy ja coś zjebałem przy pracy....

W trakcie budowy jest mały subwoofer na Tonsilu gdn 20/80/20 2x TDA 7294 dla uzupełnienia niższych rejestrów.

przetworniki jaknajbardziej dobrze wybrane za co plus. jednak sam wizualny wyglad monitorow niestety zaskakujacy nie jest.. raz ze za szerokie monitory (rozumiem inaczej nie wyszedlby Ci litraz), dwa nie widzi mi sie umiejscowienie glosnikow i br cos w nim nie tak... Szkoda ze nie zrobiles podlogowek, ale jak w przyszlosci bedziesz chcial podlogowki do tego zrobic to daj kepowi z 22litry i suba odstaw ktorego bedziesz budowal...
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13169

Skomentuj

A mi się tam nawet podobają:) Każdy ma swój gust i jak z kobietami, jeden woli wyższe i smuklejsze a inny bardziej "przysadziste" :mrgreen: Oceńmy samo wykonanie- to moim zdaniem wyszło bardzo OK.

Skomentuj

skoro same wykonanie, to br za blisko dolnej scianki:P

Proporcje jakies "nienaturalne", ale z zalozona maskownica wygladaja juz ok:)

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs
          w niektórych momentach jest buczenie lub dudnienie
          a masz w środku jakieś wzmocnienia? może obudowa wpada w rezonans. Przestaw kolumny w inne stabilniejsze miejsce, ta półeczka nie wygląda najlepiej :???:
          Napisz jakie strojenie i jaki BR, Dolphin123 ma szerszy BR i prawdopodobnie tu jest pies pogrzebany.
          Z wizualnego punktu widzenia mam mieszane uczucia, jak wcześniej już pisali trochę za szerokie a maskownicy nie skomentuję :razz:

Skomentuj

Monitory mi się podobają, mimo dość szerokiego frontu, w stosunku do średnicy kepa.
            Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            Z wizualnego punktu widzenia mam mieszane uczucia, jak wcześniej już pisali trochę za szerokie a maskownicy nie skomentuję :razz:
            Maskownica jak dla mnie ciekawa i pasuje do reszty, z wyjątkiem koloru, kojarzącego się z głośnikami do kompa. Buczenie może być wynikiem zbyt małej ilości materiału tłumiącego, lub strojenia br. Wewnętrzne wzmocnienie, też by się przydało.

Skomentuj

jak IoNcsowi sie podoba to to najważniejsze.

Powiedź mi jeszcze jak wykonałeś maskownicę, z czego itp.

Skomentuj

Wykonanie wyglada na solidne, przetworniki z klasa wiec gra pewnie przednio ale wyglad mi zupelnie nie podchodzi - nie moje proporcje itd. Z maskownica juz troche lepiej ale tez moje poczucie estetyki nie do konca to akceptuje :PP

Skomentuj

No wlasnie ze w srodku nie ma zadnych wzmocnien ;/ Musze o tym pomyslec...
                  Zamieszczone przez El_liero

Powiedź mi jeszcze jak wykonałeś maskownicę, z czego itp.
                  Z plyty wiorowej 18 mm. Poprostu wycialem w srodku otwor pozostawiajac rowne krawedzie zewnetrzne. Pilnik, papier scierny a potem pomalowalem czarnym sprayem. Nalozenie materialu to juz chyba nie trzeba pisac.

Nie wiem o co Wam chodzi z tymi gabarytami i rozmieszczeniem elementow..mi sie tam podoba wlasnie tak. Naprawde nie wiem :lol:

Zapomnialem dodac na poczatku ze obudowy sa wykonczone fornirem jasny dab pomalowane lakierobejca rowniez jasny dab. :)

Skomentuj

Chodzi o to że wyglądają nieco jak kobietka z warzywniaka, dość przysadziste są, pękate, szerokie w barach jak Pudzian:) a wzrostu to raczej...Dany de Vito:) Czyli rozchodzi się o proporcje...znaj proporcyje Mociumpanie:) A na swój sposób i mi się podobają... napewno podobają mi się zastosowane przetworniki...nie ma bata- kiedyś zrobię coś na KEP-ie.Koniec. Kropka.

Skomentuj

racja - proporcje mi sie tez nie podobaja. wolalbym wezsze, a wyzsze lub glebsze. fajnie przynajmniej ze jest maskownica bo ona troche maskuje te proporcje. dziwne z tym buczeniem - mzoe za wysoko zestrojona obudowa?
                      aha i czy mi sie wydaje czy frez pod xt19 nie jest troche za gleboki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        aha i czy mi sie wydaje czy frez pod xt19 nie jest trochę za gleboki?
                        Caleb nie wydaje Ci się ogólnie frezy mi wyszły za głębokie :oops:

Niedługo zbliża się okres kiedy będę miał sporo wolnego czasu...aby zrobicc nowe pudla i przemyslec strojenie i wzmocnienia - mam w planach już coś ala Xaviany XN 125 dla tych głosnikow.

Skomentuj

Czaruję...
                        X