Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] "TheStament" by D.P.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] "TheStament" by D.P.

Witam wszystkich, po kilku nie oczekiwanych wpadkach, kolumny w końcu ukończone.

Gdybania i założenia:
    Zestaw stereo z bardziej detalicznym środkiem od HDS180 i niższym basem, aby wyeliminować subwoofer. Takie założenie oznaczało tylko jedno :arrow: 3way. Na forum dość często polecali 3W Troels'a. A o Seasach słyszałem sporo pozytywnych opinii, więc padło właśnie na nie. Głównie MCA12RC chwalono za neutralność i bardzo szeroki zakres przetwarzania. Z poprzedniej konstrukcji została Vifa XT25, którą niektórzy ostro krytykują, mnie natomiast bardzo się podoba - nie mam żadnych zastrzeżeń do niej. Seasów wcześniej nie słyszałem, dlatego woofer wybrałem symulacyjnie. Parę miesięcy temu na allegro pojawiła się identyczna konstrukcja. Pogadałem chwilkę ze sprzedającym, który stwierdził, że CD22RN4X gra znacznie niżej od CA22RNX i wiele nie ustępuje jakiemuś SS(nie pamiętam modelu).

Obudowa:
    Dwukomorowa z przegrodami. CD22RN4X pracuje w 30~31L strojony na 37Hz, średniak w 2,5~3L closed. Front to trzy dechy po 2,2cm reszta ścianek 2,2cm. Fornir amazaque, trzy warstwy lakieru do parkietu Bondex, wysoki połysk. Za wykonanie frezów i kilka porad podziękowania dla Zoltara25.

Koszta:
    Nie pamiętam wszystkich cen, całość powyżej 2kzł.
    Zniechęcenie podczas zrywania forniru – bezcenne.

Przebieg budowy :arrow: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14481

Galeria:

Przepraszam za zdjęcia z lampą ale mam kiepski aparat i bez lampy nie ma szans utrzymać w dłoni.
    1 i 4 zdjęcie najlepiej oddaje rzeczywisty kolor.

Witam,

fornir dużo ładniejszy niż ten pasiak zam zastanawiam sie czy nie wywalić wenge na cos innego ale nie otym chciałem nie zgodze sie z "CD22RN4X gra znacznie niżej od CA22RNX "

moim zdniem jest wrecz odwrotnie ale to tylko moje zdanie słyszałem u znajomego vd22rn4x 38 litrów w br

Skomentuj

kolumienki rewelacyjne tylko pozazdrościć :roll:
      ps jak ktoś wspominał już w relacji z budowy, popracuj nad miejscem odsłuchowym wtedy zobaczysz jak kolumienki potrafią zagrać :grin:

Skomentuj

albo te kolumny jakies male albo twoj monitor jest wiekszy od mojego TV :???:

co ze zwrotnica?

Skomentuj

ho ho,

DIGIPROCOMP dobrze wyglądają, ile dni wypocin :)?

podaj jeszcze wymiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
            "CD22RN4X gra znacznie niżej od CA22RNX "
            tak twierdził sprzedający.
            CD22RN4X potrzebuje 28-31L - nie przeciągał za bardzo w tych 38L :?:
            Co do ustawienia hmm jak pisałem "w trakcie budowy" mam tylko dwie możliwości, a częściej przesiaduję przy kompie niż na kanapie. W najbliższym czasie sprawdzę drugie ustawienie.
            Paweł to jest TV 23". Zwrotka jest ta z symulacji. Poczekam z miesiąc, aż seasy się dobrze wygrzeją i postaram się o pomiar [proszę czytać podpis, jak ktoś jest chętny posłuchać seasów i może zrobić pomiar zapraszam].
            El_liero pociłem się 2,5mc :mad: a niespodzianka z fornirem (chodzi o heban - wcześniej) po prostu mnie dobiła. Przez tydzień miałem dosyć tych jeb... kolumn :mrgreen: ale w niedzielę pokochałem je na nowo.
            I wymiary (zawsze o czymś zapomnę) 25x36,6x105cm.

Skomentuj

Świetny fornir (trochę drogi-patrzyłem na allegro), nieźle położony lakier(pędzlem?), głośniczki też raczej kozak :mrgreen:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, z opiniami o seasach się nie rozpędzaj, zmienią się tak, że ich nie poznasz Fornir świetny choć do rozmieszczenia głośników pewien nie jestem, przy podziale ok. 350Hz bez pochylonego frontu moim zdaniem może być kicha. nowy1, Jaki masz u siebie podział między średniakiem a basem?

Za stolarke gratulacje, niema się do czego przyczepić Zachęcam do wzięcia się za porządną zwrotnice bo jednak symulowana do takich głośników to nieporozumienie.

Skomentuj

Michał K. dlaczego się nie pochwaliłeś http://www.youtube.com/watch?v=JFvhqEVn8co
                  Jaki masz podział między CA26RFX a MCA12RC?

Skomentuj

A czym tutaj sie chwalić, nakręciłem to ponieważ kolega mnie prosił. Ja mam podział ok. 500Hz ale to jest jeszcze kwestia otwarta, wszystko może się zmienić.

Skomentuj

Nie rozumiem po co komu takie filmiki , to jakieś odkrycie że głośnik ma duże wychylenia jak odtwarza niskie częstotliwosci ? a moze są tacy co po ruchu membrany potrafią wyznaczyć jakość głośnika.

Skomentuj

Rfck weź przestań, przecież to żart :wink:
                        Gdyby tak było, wszyscy kupowaliby peiyingi za 60zł :cool:

Zamieszczone przez Michał K.
                        z opiniami o seasach się nie rozpędzaj, zmienią się tak, że ich nie poznasz
                        jak MCA12RC gra po wygrzaniu (masz już je ponad mc), tylko nie pisz, że zaczął skrzeczeć :mad:

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                          DIGIPROCOMP, z opiniami o seasach się nie rozpędzaj, zmienią się tak, że ich nie poznasz Fornir świetny choć do rozmieszczenia głośników pewien nie jestem, przy podziale ok. 350Hz bez pochylonego frontu moim zdaniem może być kicha. nowy1, Jaki masz u siebie podział między średniakiem a basem?

Za stolarke gratulacje, niema się do czego przyczepić Zachęcam do wzięcia się za porządną zwrotnice bo jednak symulowana do takich głośników to nieporozumienie.
                          ja mam teraz tak koło 280-300 hz ale mam duzego sredniaka czyli do niskiego podziału kiedys też miałem tak zrobiony tylko w seasie 26 takim jak twój

Skomentuj

Kolumny pierwsza klasa,widzę nieśmiertelny stand pod amplituner

Skomentuj

Mnie się totalnie niepodobają, ta góra powinna być dużo węższa w stosunku do dołu... ale o gustach się nie dyskutuje. Niestety wg mnie jedna z gorszych wizualnie konstrukcji. Albo odsunął bym na sam dół niskotonowego, albo br dał wyżej.
                              Jedynie dobór przetworników mi się podoba, oraz fornirowanie i lakierowanie na 5.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                Mnie się totalnie niepodobają, ta góra powinna być dużo węższa w stosunku do dołu... ale o gustach się nie dyskutuje. Niestety wg mnie jedna z gorszych wizualnie konstrukcji. Albo odsunął bym na sam dół niskotonowego, albo br dał wyżej.
                                Jedynie dobór przetworników mi się podoba, oraz fornirowanie i lakierowanie na 5.
                                czyli tak jak u mnie mi też tak się bardziej podoba :)

nadaje kolumną taki sznyt i jak by bas się lepiej rozchodził zrobiłem nawet br i dmucha w podłogę kolumny stoją na 6 cm kolcach

Skomentuj

No dokładnie tak - to jest elegancja :) Tobie by się przydał na bas ten aluminiowy seas - pasował by do accutona. Jest gdzies Twoja konstrukcja na forum?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                    No dokładnie tak - to jest elegancja :) Tobie by się przydał na bas ten aluminiowy seas - pasował by do accutona. Jest gdzies Twoja konstrukcja na forum?

aluminiowe nie znaczy dobry tak jak juz pisałem nie to ,że chcwale swój głośnik bo nie jest to szczyt techniki ale naprawde gra super dodam że przez wekend meczyłem magnezowego seasa ale basu nie było wiecej wrecz przeciwnie

Skomentuj

Chodziło mi bardziej o walory estetyczne niżeli słuchowe bo ani jednego ani drugiego nie dane mi bylo słyszeć. Myślałem że chodzi o jakość a nie o ilość

Skomentuj

Zamieszczone przez majkipe
                                        widzę nieśmiertelny stand pod amplituner
                                        :razz:
                                        LighSound widocznie mamy odmienne gusta - odległość wysokotonówki :???: .
                                        Mnie spodobała się taka obudowa http://img220.imageshack.us/img220/3275/5407852a.jpg BR dałem z przodu, ponieważ stoją 10cm od ściany.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X