Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Tonsil GDN 13/50/9 + GDWK 10/80/T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

heh co ty opowiadasz.. podklad nie sluzy do uzupelniania porów... będzie odchodził jak bedzie go za grubo ;p zobaczycie po pewnym czasie !

jedynie ......szpachla do wyrownania wyprowadzenia i uzuplenienia ubytkow...... potem szpachla natryskowa by zrobic "pupcie niemowlaka" potem raz podklad ... baza i na to lakier...

Skomentuj

słuchaj wiadomo ze dużo podkładu też nie można ale to niby po co on jest ? przygotować powierzchnie pod malowanie jeżeli masz minimalne wgniecenia itp co nie zobaczysz normalnie to Ci podkład pomorze jeżeli później dobrze zatrzesz.

Skomentuj

podklad jest łacznikiem miedzy juz przygotowaną ! równiutką warstwą ! a lakierami ..z prostej przyczyny lakiery przewaznie (a raczej prawie zawsze) są na bazie materiałów "zupelnie innych chemicznie" i właśnie ten podkład zapewnia "trzymanie" się tych warstw miedzy sobą ...

jak będziesz uzupełniał jakieś pory i za duże ubytki to to po prostu odejdzie.......będą pechezyki, pękniecia...
        to wylazi z czasem :) ...

dlatego jest masa materiałów do przygotowania podłoża ....zeby z nich korzystac i z zalt jakie nam oferują ...

ja tam malarzem nie jestem ale kolege czesto podgladam zreszta pare rzeczy mi robił .... kto sie tym zajmuje to wie o co chodzi ;p

przyklad:
        zdrezak plastikowy ...malowany kilka razy podkladem i na to baza potem lakier... po zginaniu łuszczy się ... po jakims czasie robią się odpryski ...

a jak nalozysz szpachle natryskową to ona tak jakby wpija sie w podłoze i tworzy pomost dla podkladu .. potem podklad baza i lakier...taki zdezak wyrwany na krawezniku malowany prawie 2 lata temu nie ma ani sladu "pajeczynek" (pekniec) złuszczen.... co wiecej jak wciskam to reką w jedną i drugą zeby sprawdzic...to dalej trzyma sie idealnie ;p

Skomentuj

z morelem faktycznie zestaw gra zacnie. az szkoda te midwoofery marnowac z jakims tonsilem. swoja droga glosniki moglyby byc blizej siebie. poza tym naprawde dobrej roboty. ale rozwaz tego morela bo naprawde warto :)

Skomentuj

Widze tutaj wielu maluje u lakierników, moze ma ktoś dobrą radę na przygotowanie płyt wiórowych ( cokół ) do lakierowania ? ciagle mam wżery ubytki i farba ciągle jest wypijana.... Moze ktos polecic co i w jakiej kolejnosci stosować ? zeby uzyskac gładką powierzchnię ?

Skomentuj

kurde przeciez masz tu mase watków o tym ..tutaj i na AS

np tu
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14348&start=44

Skomentuj

Właśnie koledzy kupiłem more MDT 29 przyszły dzisiaj do tego zwrotnica na kondensatorach Jantzena właśnie kończę wzmacniacz i robię stolik audiofilski... hmmm całość myśl ze z kończę do 2 tyg. wkrótce fotki dobrej jakości pomiary i wrażenia odsłuchowe

[ Dodano: 2009-06-25, 22:49 ]
                nio to pare fotek na początku... przyszły MDT 29 hmmm jest problem średnica wynosi 94 mm a pod frezowania sa na 104 czyli pod tonsile nio to zaczyna sie tuning

kolumny zasilane GainClone (LM3875) kondensatory Panasonica i black gate przy diodach kable sygnałowe ekranizowane a płytka robiona prze zemnie

wzmacniacz będzie stał na stoliku a stolik na kolcach

J

ak na razie to tyle na dzisiaj tylko patrzeć końca Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-06-25, 22:57 ]

Skomentuj

Gienek i jak tam się prezentuje konstrukcja z Morelami i zwrotką Borysa? Znaczna poprawa w stosunku do tego co miałeś?

Skomentuj

hmmm w tych tonsilach (gdwk) co miałem denerwowały mnie jaki szelest przy pewnym zakresie częstotliwości ale to pewnie przez zwrotkę bo nie była dobrana pod ten głośnik natomiast na zwrotce borysa i tych MDT rzeczywiście kolumny grają zacnie zauważyłem to zwłaszcza po wymianie kondensatorów na mostku no dużo droższe i lepsze zamienniki standardowych + rezystory przy wzmacniaczu, wtedy zauważyłem ze dźwięk się wykrystalizował i bass hmm nieco głębszy. ogólnie podsumowując jest bardzo dużo szczegółów można sie wsłuchać i wyłapać nawet najdrobniejszy dźwięk zwłaszcza podobają mi sie wokale oraz instrumenty pianko saksofon ciary przechodzą. zaskoczyły mnie pozytywnie niskie rezonanse podłączyłem jedna starą kolumnę z tą na tonsilach to w starej meble aż czeszczały natomiast tutaj jest wszystko sztywne kolumna nie wpada w wibracje jak testowałem to największe rezonanse są chyba przy 152 - 156 Hz wtedy czuć troszkę ale tylko w tym zakresie. kolumny z chodzą dość nisko bo na oko 45 Hz nawet mniej. jeszcze nie robiłem pomiarów ale sie przymierzam. Co do MDT to mam wrażenie takiego ciepłego dźwięku który mi odpowiada i sprawia ze chce sie tego słuchać. jak zrobię te pomiary to sie przekonamy czy to co napisałem będzie miało potwierdzenie. Pozdro

Skomentuj

Witaj,

Ile dałeś za tego Morela? I gdzie go kupiłeś? :roll:

Skomentuj

morele i inne głośniki i komponenty możesz kupić tutaj: www.qba.com.pl wysyłasz maila z zapytaniem , dostajesz odpowiedź odnośnie ceny , przesyłki i terminu realizacji , oficjalnie zamawiasz , również mailem.

Ja np płaciłem za MDT-29 169,00 PLN za szt + 20,00 PLN przesyłka kurierem
                        co do terminu realizacji , było zadziwiająco błyskawicznie , w piątek zamówiłem , w poniedziałek wysłałem kasę a we wtorek przed godz. 9.00 głośniczki miałem w domku.
                        Pzdr

Skomentuj

Super, bardzo dziękują za informację :)

Basu nie brakuje w tym zestawie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bobpoz

Basu nie brakuje w tym zestawie?
                            ja nie powiem , jestem w trakcie , mam wszystkie komponenty nawet forniry , no oprócz terminali , tylko czasu brak :(

Skomentuj

jak dla mnie to basu z tego jest naprawde sporo. az sie nadziwic nie moglem ze to tylko 13cm . do arna bez porownania - bo tvm to tylko buczy, a tu ilosciowo bylo dosc podobnie, ale mialo to jakies kontury i roznorodnosc (chociaz leb w leb nie porownywalem to z ta iloscia to nie jest pewne). dla mnie subwoofer zbedny do tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                jak dla mnie to basu z tego jest naprawde sporo. az sie nadziwic nie moglem ze to tylko 13cm . do arna bez porownania - bo tvm to tylko buczy, a tu ilosciowo bylo dosc podobnie, ale mialo to jakies kontury i roznorodnosc (chociaz leb w leb nie porownywalem to z ta iloscia to nie jest pewne). dla mnie subwoofer zbedny do tego.
                                Dzięki :) i o to mi szło! Miałem wątpliwości, czy będzie podobną konstrukcje wspomagać subem, alternatywnie konstrukcja na GDN15/40/5.

Skomentuj

GDN15/40/5 ma trochę więcej basu niż stx 15-100-8 AKX i bez suba sobie poradzi, ale tylko w małym pomieszczeniu. Jeśli podkręci się bas na korektorze to potrafi zagrać całkiem nieźle.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                    GDN15/40/5 ma trochę więcej basu niż stx 15-100-8 AKX i bez suba sobie poradzi, ale tylko w małym pomieszczeniu. Jeśli podkręci się bas na korektorze to potrafi zagrać całkiem nieźle.
                                    Póki co, to pokój mam jakieś 10-12m2, maniakiem basu nie jestem, ale lubie mieć wszystkiego pod dostatkiem, a że mam Uni to nie mam korektora.

:)

Skomentuj

Co do porównania 15/40/5 i 13/50/9 to ten pierwszy na basie gra bardziej takim kickbasem a zejścia no coż, jest wystarczające do niewymagającej muzyki. Tutaj włąsnie 13/50/9 schodzi słyszalnie niżej, jest bardziej stonowany, i także potrafi kopnać. Myśle że skoro oba głośniki trzeba dość nisko ciąć, warto zainteresować się jednak 13/50/9 z racji nawet tego że go można dostać w zestawie do zbudowania w świetnej cenie:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15999

Skomentuj

Pięknie wykonana konstr. Dobrze, że wybrałeś opcję z wymianą tweetera i zastosowaniem zwrotnicy Borysa.
                                        Pochwal się jak wyszedł "tjuning" :mrgreen: morela.

Skomentuj

Zamieszczone przez DJGienek

kolumny zasilane GainClone (LM3875) kondensatory Panasonica i black gate przy diodach kable sygnałowe ekranizowane a płytka robiona prze zemnie

no i jak to chodzi z GC własnie ja zastanawiam się nad zrobieniem GC lm3875 mam 2szt ws442 tak myślę aby ich sprofanować i we wnętrzu zrobić jednego ,(oczywiście wykorzystując dwa trafa po 120 W z ws 442) GC , ciekaw jestem opinii o gainclone ludzi nie z audiostereo , bo tam jest to ach i och i.... sami zresztą wiecie

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X