Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Zestaw SSS (G20sc i W170s)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Zestaw SSS (G20sc i W170s)

Zestaw powstał ze 2 lata temu,był zbudowany w ok.miesiąc.Zabawy ze zwrotnicą trwały gdzieś z półroku.

Wstęp:
    Chciałem zbudować zestaw podłogowy(na wzór seri ALTO Visaton,a)który ma służyć jako stereo,zagra czysto,z wykopem.Myślałem o dwóch midbasach ale wkoncu stwierdziłem że zastosuje jedem.Pokój był niewielki(około 10m2).

Obudowa:
    26L/40Hz,z płyty wiórowej 18mm,wzmocnienie w postaci oringu pośrodku komory,frezy pod głośniki,wytłumiona eksperymentalnie włókniną(dość dużo).Podstawą są dwie płyty(sklejka) w których są zamontowane kolce.

Wykonczenie:
    Skrzynki są fornirowane(fornir lipa)na henkel i lakierowane lakierobejcą Sadolin biały(dwie warstwy).

Przetworniki:
    Postawiłem na Visaton'a :)
    -W170s 8om
    -G20sc 8om
    Choć w czasie projektu zwrotnicy wyszło najaw że głośniki te,tak dokonca do siebie niepasują,grają dobrze.

Zwrotnica:
    Pierwsza zwrotnica była 12/12 dB/okt liczona w boxsim'ie,lecz dało się odczuć że głośniki nie oddawają całego potencjału w tym zestawieniu.Więc zrobiłem zestaw pomiarowy i dawaj.
    Mimo zestawu pomiarowego miałem dość trudno połączyć ze sobą oba visaton'y.Zwrotnic było naprawdę około 6-8sz,każda inaczej brzmiała(edukacyjna fajna zabawa).Gdzieś w trudzie pracy jeszcze na AM,
    zauważył moją katorgę Yoshi_80 i zaprojektował dwie wersje zwrotnicy(za co wielkie dzięki).Jedna z nich siedzi w zestawie :).
    Filtry składają się z cewek powietrznych 1.4mm,1mm,0,8mm,wszystkie powietrzne,rezystory MOX 1%,oraz kondesatorów Jantzen Audio.Połączenie głośników jak i terminala ze zwrotnicą to SonicLink AST075.

Odsłuch:
    Jestem naprawdę mile zaskoczony ostatnią wersją zwrotnicy.Słuchając muzyki słyszę dużo szczegółów,niuansów.Dół i góra bardzo przyjemna, bas miękki i jest go naprawdę sporo,średnica jest wporządku ale wypada niestety w porównaniach najgorzej.
    Ogólnie gdzieś tam w planach mam dołożenie drugiego takiego samego midbasa i zrobienie 2,5way,zwrotnice pod bi-wiring.

Fotki:
    Zastanawiając się nad wybraniem wyglądu,wstępny projekt:

Z etapów budowy:

Zwrotnica:

Koszty to ok.800zł.Nie licząc pozostałych części po modernizacji zwrotnicy :) .

no no pikne Gratuluje :mrgreen:

[ Dodano: 2009-06-16, 22:56 ]
    no i jak na koszt to nie drogie

Skomentuj

Skrzynki tak nawet w visatonowskim stylu - takie masywne kanciaste niemieckie pudła. W sumie nie za bardzo mi się to podoba, ale kwestia gustu. Ważne jak gra

Skomentuj

ja to sie dziwie czemu masz taką pocharataną cha-erke G20sc :neutral:

Skomentuj

co to za korektor w filtrze glosnika wysokotonowego?
          pierwszy raz cos takiego widze na wysokotonowce - yoshi, wyjasnisz to?

proste eleganckie kolumny. wg mnie jednak taki design nie pasuje do twojego pokoju. pasowalby bardziej do stylu minimalistycznego

Zamieszczone przez SoundStarStudio
          Zestaw powstał ze 2 lata temu,był zbudowany w ok.miesiąc.Zabawy ze zwrotnicą trwały gdzieś z półroku
          az tak sie nudzisz ze teraz to pokazales?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            co to za korektor w filtrze glosnika wysokotonowego?
            pierwszy raz cos takiego widze na wysokotonowce - yoshi, wyjasnisz to?
            Pulapka na dany zakres czestotliowsci zwykla.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
              ja to sie dziwie czemu masz taką pocharataną cha-erke G20sc :neutral:
              Zapewne BS(symetryczne ustawienie) jak i niedokładny frez(jest ciut większy :( )przyczyniły się do tego.

Co do korektora impendancji w filtrze wysokotonowym został on zastosowany zapewne w celu skuteczniejszej filtracji,gdyż Fs kopółki leży dość wysoko.Konstrukcję pokazuję gdyż może się komuś przydać np.schemat zwrotnicy....
              Kolumny teraz stoją w 25m2 i brakuje im trochę basu,myślę o dołożeniu jeszce jednego woofer'a i dodaniu 0,5way.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Pulapka na dany zakres czestotliowsci zwykla.
                nie widzialem czegos takiego na wysokotonowkach wiec...

Skomentuj

Ładne kolumny,ładne i na dobrych przetwornikach.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                  Kolumny teraz stoją w 25m2 i brakuje im trochę basu,myślę o dołożeniu jeszce jednego woofer'a i dodaniu 0,5way.
                  No w 25mk to już nie dają rady i myślę że dodanie drugiego woofera dużo nie zmieni,pomyśl nad subem. Na ile Hz jest podział w finalnej wersji?

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky
                    no no pikne Gratuluje
                    proste eleganckie kolumny. wg mnie jednak taki design nie pasuje do twojego pokoju. pasowalby bardziej do stylu minimalistycznego
                    Zamieszczone przez marian
                    Ładne kolumny,ładne i na dobrych przetwornikach.
                    Dzięki chłopaki za miłe słowa.

nie widzialem czegos takiego na wysokotonowkach wiec...
                    .....więc masz okazje zobaczyć układ rezonansowy w praktycznym zastosowaniu.Temat poruszał Yoshi_80 w artach na AM(na stronie głównej jest ten art),poczytaj.

Zamieszczone przez marian
                    No w 25mk to już nie dają rady i myślę że dodanie drugiego woofera dużo nie zmieni,pomyśl nad subem. Na ile Hz jest podział w finalnej wersji?
                    dlatego myślę że pełna kompensacja BS(6dB,dodanie 0.5way,tylko rozważam)załatwiła by sprawę.Co do podziału to jest on na 3.4 kHz,choć zapewne da się niżej(visaton tnie tą kopółkę na 2kHz :) )to i tak strach.Moim zdanie to bardzo dobra kopółka ale na wysoki podział :)

Skomentuj

bardzo fajne.i stylowe! :roll:

Skomentuj

na czym zrobiłes ten projekt graficzny.a po za tym super konstrukcja

Skomentuj

Zamieszczone przez djdrag23
                          na czym zrobiłes ten projekt graficzny.a po za tym super konstrukcja
                          Projekt powstawał na programie do projektowania mebli i wnętrz :) o nazwie PRO100.
                          Program sam w sobie prosty,nie jest jakiś max szczegółowy ale proporcje i kolorystykę sobie posymulujesz.

Skomentuj

Czaruję...
                          X