Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny podstawkowe HDS164 + XT25TG by Ja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Kolumny podstawkowe HDS164 + XT25TG by Ja

Kolumny już zrobiłem jakiś czas temu, ale jak ktoś chce to niech sobie przynajmniej zobaczy zdjęcia:

Przedstawiam moją kolejną konstrukcję, tym razem wykonaną na zlecenie znajomego.

Głośniki
    Są to kolumny podstawkowe oparte na przetwornikach Peerless HDS164 i Vifa XT25TG.

Zwrotnica według projektu Akustyka

Obudowa
    Obudowy wykonane są z płyty wiórowej. Oklejone są fornirem mahoniowym i pomalowane bejcą palisander. Miały być proste, ale ładne. Objętość wewnętrzna wynosi około 20L, strojenie ok. 45Hz.

Dźwięk
    Lubię czytać "wykwintne" opisy innych o dźwięku, natomiast sam o nim pisać nie lubię i nie umiem.
    Napiszę po prostu że grają fajnie :grin:

Cennik:
    HDSY: 380zł (przed podwyżką)
    XT25TG ok 300zł
    cała reszta- zwrotnice, terminale, wykończenie itd 300zł
    Czyli w sumie ok 1000zł + koszty za robotę dla mnie :grin:

Myślę że za bardzo nie ma się co rozpisywać, ważne że nowy właściciel jest zadowolony.

I złoty projekt: :lol:

Najważniejsze że nowy właściciel jest zadowolony ale...Frez pod wysokotonówkę za głęboki,fornir uszkodzony pod niskotonowym.Poza tym to ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez majkipe
      Frez pod wysokotonówkę za głęboki,fornir uszkodzony pod niskotonowym
      Już nie jest za głęboko, bo to było miejsce na uszczelkę. :grin:
      Tą dziurkę pod niskotonowym zabejcowałem i nie widać jej już. Pomyliłem się wiercąc otwór na śrubkę :lol: - ale nie przewierciłem forniru tylko lekko wierzch z bejcą i przebijał surowy mahoń.
      Ogólnie są to zdjęcia przed ostatnim odpicowaniem i teraz już są też odpowiednie czarne wkręty na wysokotonowe.

Skomentuj

To zapodaj fotkę już odpicowanych :grin:

Skomentuj

Kolumny są u znajomego. Dużej różnicy nie ma są tylko w.w. poprawki.

PS.
          Jak już pisałem wcześniej aktualny właściciel miał wcześniej jakieś stare Technicsy wzmacniacz + kolumny i podbijał w nich na maxa treble oraz sporo bas.
          Myślałem że jak będzie miał te nowe kolumny to może się nauczy "normalnie' słuchać.
          Niestety, wszystko podbija tak samo. Kupił sobie nowy CD i wzmacniacz marantza i zaczęło to bardzo ładnie grać, ładne wysokie i średnie, ale i tak podbija na maxa treble i trochę bas :!: tak że ja bym tego nie umiał słuchać, a dodatkowo zagłuszone są średnie tony :!: , które ten marantz fajnie podkreśla (gdy wszystko jest na 0)

Wg mnie takie słuchanie mija się z celem, bo w takim razie po co mu kolumny ze zrównoważoną charakterystyką którą zupełnie zniekształca. Ale nie moja sprawa jak tak mu się podoba to ok.

Skomentuj

I po co wydawał ponad tysiąc zł? :lol:

Skomentuj

zeby mogl zaszpanowac przd kims ze ma sprzet warty ponad 1000 zl maly ale grajacy ładnie (wg niego oczywiscie bo z tego co mowi James8 to ładnie grac nie moze z takim ustawieniem eq :razz: )

Skomentuj

Jamess8 przy kolejnej wizycie u znajomego, włącz na wzmacniaczu "source direct". Może się nie zorientuje :roll: jak spojrzy na położenie potencjometrów, które nie działają :razz:

[ Dodano: 2009-07-17, 08:56 ]
                ps. dlaczego uważacie, że używania EQ psuje dźwięk? Każdy ma swoje upodobania i przede wszystkim inne pomieszczenie odsłuchowe.

Skomentuj

+6 dB (lub +12dB w niektorych wzmakach) na wysokich nie ma prawa grac ladnie:)
                  Bass to kto co lubi, sam podbijam o 4dB.

Skomentuj

DIGIPROCOMP,
                    Zamieszczone przez jamess8
                    ale i tak podbija na maxa treble i trochę bas tak że ja bym tego nie umiał słuchać, a dodatkowo zagłuszone są średnie tony
                    nikt nie powiedzial ze uzywaznie eQ psuje dzwiek, mowimy o tym konkretnym przypadku a nie ogolnie

Skomentuj

Mi się podoba ale przyczepie sie do śrubek, uszkodzenia forniru, ogolnie bardzo mi sie podoba, nie myślałem ze HDS który nie podoba mi sie wizualnie może wyglądac tak rewelacyjnie jak w Twoich monitorkach! Fajne standy :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                      X