Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki na Vifa DT19D5/WP200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki na Vifa DT19D5/WP200

Witam!
    Jakiś czas temu skleciłem sobie suba jako wspomaganie starych podstawek.

Po jakimś czasie podstawki zmieniły właściciela,więc mi pozostało zrobienie wspomagania
    do suba.
    Obudowa:
    Została wykomana na wzór suba z 19mm MDFu i płyty multiplex 4mm.
    Na szkielet z MDFu "naciągnołem" 4 warstwy multiplexu łącząc wszystko na kleju Bizon(wikolopodobny)

Do tego został dołożony front 2x19mm i na tył dodatek z 3x19mm.
    Monitorki zostały pochylone o 7stopni a głośnik niskotonowy dodatkowo wfrezowany w wysokotonowca w celu zbliżenia centrów akustycznych.

Całość odpowiednio wyszlifowana szlifierką taśmową pokryta została za pomocą Momentu fornirem okume.Po wyschnięciu pomalowane 3x lakierobejcą Dulux orzech.

Na to dwie warstwy(pędzel oczywiście z międzyszlifowaniem) lakieru parkietowego Bondex lekki połysk.Na ten lakier w odpowiednich miejscach czarny błyszczący spray Motip.

A gdy to już wyschło 4 warstwy tego samego lakieru parkietowego ale tym razem nabitego do puszki(sprayu).Miedzy warstwami szlifoanie najpierw papierem wodnym 3M 1000,4000 i na końcu delikatna wełna szlifierska.Ponieważ schnięcie jednej warstwy trwało ponad 24 godziny (lakiery poliuretanowe) to same malowanie zajeło mi prawie dwa tygodnie.
    Całość wyklejona matą bitumiczną 4mm,niewielka ilość PIREXU i reszta wypełniona flizeliną tapicerską.

Zwrotnica:

Wykonana na podstawie schematu z VIFA CORRECT 3.0 lekko zmodyfikowany pod efektywność wysokotonowca.Cefki z drutu 1.4 mm2 ,kondensatory AUDYN-CAP,okablowanie KIMBER.

Standy

Zrobiłem je już kiedyś,blachy góra,dół 10mm,pręty 40mm i 25mm,waga ok.18kg.

Koszty

Głośniki 250euro
    elementy zwrotnic 140 euro
    lakiery,kleje 60 euro
    drewno na stanie
    dodatki 30 euro.

Jak to gra?

Same monitory grają pięknie,stereofnia jest wyśmienita(niektóre płyty odkrywam od nowa a MP3ki wsypałem do dolnej szuflady),nic nie dominuje,niczego nie brakuje jest fanta.
    Z subem to dopiero przeżycie,jak potrzeba to zatrzęsie a jak nie trzeba to jest doskonałym fundamentem.

Jeszcze parę fotek:

Komentujcie :mrgreen:

Bardzo ładnie i pomysłowo wykonane. Tylko ja bym śrubki przy głośnikach dał bardziej niepozorne z płaską główką. Ogólnie 5+/6

Skomentuj

sz0p, niekiedy pomieszkuję w KRAP-CACH więc jesteś z okolic.Dzięki za komentaż :wink:

Skomentuj

Niemal identyczne monitory (obudowa) jak JQ a ile mniej roboty :razz:

Skomentuj

Estetyczne i jak wcześniejszy komentator napisał pomysłowo zrobione, choć połączenie czarnych elementów obudowy z fornirem mnie się nie podoba. Ale to kwestia gustu.
          DIGIPROCOMP napisał: Niemal ident. yczne monitory (obudowa) jak JQ a ile mniej roboty"
          przy zastosowaniu porównywalnej klasy przetworników rzeczywiście JQ napracował się chyba niepotrzebnie. Jednak gdyby wstawił o klasę lepsze głośniki, to już sens jego mozołu był by uzasadniony. Podsumowując, Pomysł i wykonanie na piątkę.

Skomentuj

Czaruję...
          X