Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny basowe Łukasza [na STX 38-550-8-AE]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny basowe Łukasza [na STX 38-550-8-AE]

Wstęp

Chciałem przedstawić konstrukcję opartą o głośnik estradowy STX 38-550-8-AE, założeniem była budowa kolumn uzupełniających zestaw domowy o dobry szybki i niski bas. Początkowo głośnik siedział w budzie o małym litrażu i moim zdaniem grał średnio, ponadto jego gabaryty budziły zastrzeżenia estetyczne i stąd pomysł umieszczenia go w nowej obudowie. Ten projekt to moja pierwsza konstrukcja, wykonaniem zajął się ojciec bo to on zlecił stworzenie projektu (szczerze gdyby nie to, to nie zainteresowałbym się tą tematyką i nie odnalazłbym tego forum na którym znalazłem dużo ciekawych wskazówek)

Głośniki

Jak wspomniałem wyżej dwa głośniki estradowe STX 38-550-8-AE, zestaw ten został zaprojektowany z myślą o przetwarzaniu niskich częstotliwości, nie zawiera zwrotnicy gdyż sygnał doprowadzony jest z filtra kolumny znajdującej się wyżej

Obudowa

Wykonana z płyty paździerzowej o grubości 22mm, jedna ściana została wykonana z płyty OSB a to dlatego, że w castoramie tak Pan policzył że mu płyty zabrakło. Przy wyliczaniu litrażu posłużyłem się programem symulacyjnym WinISD oraz Bassbox. Forumowicze zalecali litraż około 100 litrów do tego typu głośnika. Szczerze mówiąc zrezygnowałem z tak małej obudowy bo nie byłem zachwycony pierwowzorem,który grał wcześniej, zależało mi na czymś innym i postanowiłem zaryzykować z większym litrażem. Ostatecznie litraż oszacowałem na 216 litrów co pozwalało w programach symulacyjnych osiągnąć niski bas 35Hz -3db. Typ obudowy to bas reflex, dwa tunele o średnicy 98mm strojenie na 34Hz. Wykończenie kolumny stanowi tapeta, co jest bardzo tanim i niespotykanym rozwiązaniem, w pomieszczeniu prezentuje się ładnie ja jestem zadowolony, choć pewnie wielu z was będzie miało bardzo wiele zastrzeżeń co do takiego pomysłu. Jak na razie obudowy nie posiadają wytłumienia gdyż zabrakło materiałów.

Kosztorys

2 x STX 38-550-8-AE - 396zł + przesyłka
    Płyta z docięciem Castorama - 170zł
    Klej wikol - 6zł
    Wkręty - 17zł
    Paliwo - 50zł
    Terminale - 15zł
    Klej do tapet - 8zł
    Kable - 15zł
    Tunele Bas reflex - 4x7zł 28zł
    Tapeta - miałem ale koszt rolki to około 35zł
    należałoby jeszcze doliczyć koszty materiałów tłumiących

Sumarycznie: około 700zł

Wrażenia odsłuchowe

Głośno, mocno, potężnie....jak do tej pory maksymalna moc jaka została włożona to około 70 wat na kanał, jak dla mnie ekstra, zestaw mnie zaskoczył naprawdę pozytywnie. Nie wierzyłem, że zwiększenie litrażu będzie miało wpływ na brzmienie, bas jest naprawdę bardzo niski i to się czuję..tego nie słychać to czuć. Zastrzeżenia jakie mam co do tej konstrukcji..wydaje mi się że na ten moment bas jest dominujący jest go aż za dużo i gdzieś sopran zaczyna ginąć ale to już jest bardziej wina konfiguracji a nie samych kolumn. Dysponujemy także estradową końcówką mocy około 800W na kanał ale jak narazie nie była testowana w tym zestawie (brak aktywnego filtra). Dla przedstawienia zalet należałoby przetestować to na otwartej przestrzeni pod większym obciążeniem, puki co nie ma takiej możliwości ale może się zdarzyć potrzeba zagrania gdzie indziej i wtedy opiszę jak zestaw się sprawuje w plenerze, ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni zwłaszcza, że model to model eksperymentalny

Zdjęcia: (nie wiem jak zrobić miniatury)

Nie wiem co napisać.

[ Dodano: 2009-07-31, 23:08 ]
    Według mnie dziwna konstrukcja.
    Głośnik estradowy w domu? Do tego zestaw z 4 wysokotonówkami?

Moim zdaniem te około 700 wsadziłeś psu w d... gardło.

Ciekawy pomysł z tapetą, można zmieniać wygląd kolumn do woli.

Mam tylko nadzieje że chociaż Ty jesteś zadowolony.

Czym to napędzasz?

Skomentuj

Na dzień dzisiejszy, wzmacniaczem dual staroświecki, ale 550W poboru także dobrze sobie radzi, tak jak jest w opisie mamy też końcówkę mocy ale w warunkach domowych nie ma sensu tego stosować..zwłaszcza że brakuje crossovera, czy 700 zł to zmarnowane pieniądze? Myślę, że nie bo postulat został spełniony, sprawność zestawu jest bardzo wysoka a zastosowanie kolumn nie ogranicza się do użytku domowego, za 700 zł miałbym co najwyżej jeden głośnik beyma, mając takie a nie inne głośniki nic innego mi nie przyszło do głowy starałem się je wykorzystać najlepiej..we wstępie mogłem napisać, że chodziło o pewien zestaw uniwersalny, zestaw inny niż wszystkie i dlatego chciałem się nim z wami podzielić, pozdrawiam

Skomentuj

Ja powiem nt tej konstrukcji tak. jesli autor jest zadowolony to dobrze, ale z punktu widzenia audio jest tu pelno bledow.

Duza obudowa moze skutkowac grzmoceniem itd ale przy takich glosnikach i w 100L grzmialoby ci w pokoju za to zmniejszyles wytrzymalosc mocowa.. czym w sumie nie ma sie co martwic bo chyba nie bedziesz podawal im 1kW w domu . Estetycznie nie podobaja mi sie cuz.. masz teraz troche nadmiaru mocy spokojnie pokoj rozwalilby ci jeden taki glosnik a wtedy za 700zł mozesz miec glosnik + panel irka wiec chyba to sie bardziej kalkuluje no ale zrobiles jak uwazasz. Zwrotki pod te zestawienie nie miales na pewno wiec zapewne charka jak alpy :). Szkoda ze paczki nie maja wzmocnien w srodku tym bardziej ze sa takie wielkie. tak podsumowywujac przesadziles chyba bo teraz potencjal glosnikow sie zmarnuje podobnie jak miejsce w pokoju :P.. w domu przy 0,5kw robi mi sie niedobrze a co dopiero takie cuś :P

Widze tez ze te "nadstawki" chyba srednio przymslane.. 4 wysokotonowce hm..

Skomentuj

Panowie powstało kilka niedomówień, pierwsza rzecz... założeniem nie było stworzenie zestawu "audiofilskiego", druga sprawa...proszę nie pisać o alternatywnych zastosowaniach 700zł bo ja je znam, gdybym chciał stworzyć za te pieniądze coś do mojego pokoju na pewno pokusiłbym się o inny pomysł, głośniki miałem już z odzysku nie było to projektowane od początku, mimo gabarytów zaoszczędziłem miejsce bo kolumny są wysokie a nie szerokie, jak nam się znudzą to wywalimy je do knajpy i tam się sprawdzą bo grają naprawdę głośno, kosztorys który podałem dotyczy cen rynkowych materiałów jakie zostały wykorzystane w naszym przypadku cena była dużo niższa, pierwotnie kolumny grały w budzie 100l i nikt mnie nie przekona,że to było optymalne ich wykorzystanie, porównywałem obie i z tej jestem bardziej zadowolony, aktualnie stoją w pokoju i grają dobrze mnie zaskoczyła różnica, proszę zwrócić uwagę na ostanie zdjęcie, w środek obudowy została wstawiona płyta, całość jest sztywna.....jeszcze raz proszę wziąć okoliczności w jakich to powstało i nie oceniać z perspektywy jak najlepszego wykorzystania tych pieniędzy na własne potrzeby

Skomentuj

hmm jeżeli jesteś zadowolony z tego to dobrze, to najważniejsze :razz:
            ja bym dał jeszcze wzmocnienia wewnątrz tej skrzyni bo pewnie trochę rezonansów się robi.
            i tak od siebie, to w pokoju wolałbym mieć 3way na STX i do knajpy też by mozna było przenieśc.. i jakosc lepsza. :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
              hmm jeżeli jesteś zadowolony z tego to dobrze, to najważniejsze :razz:
              ja bym dał jeszcze wzmocnienia wewnątrz tej skrzyni bo pewnie trochę rezonansów się robi.
              i tak od siebie, to w pokoju wolałbym mieć 3way na STX i do knajpy też by mozna było przenieśc.. i jakosc lepsza. :cool:

ja też bym wolał co innego ale naprawdę nie miałem wyjścia a zawsze jest to lepsze niż było, co masz na myśli pisząc o lepszej jakości?? czego w tym przypadku może brakować?? Porównywałem granie tego z kolumnami zg40c jakiś innych tonsili, kolumien z biedronki i systemem bose w audi a8 i to wypada najlepiej, jak masz jakieś zalecenia śmiało pisz może coś pokombinuje z tym

Skomentuj

Jejku co to jest :shock: masz manię wielkości czy jakieś kompleksy? :razz: Te cztery tubki to już w ogóle jakaś pomyłka, pewnie krew z uszu leci. Czy nad średniotonowym jest jeszcze jakiś głośnik, na zdjęciu widać zarys.
                Zamieszczone przez n_omyzs
                w domu przy 0,5kw robi mi sie niedobrze a co dopiero takie cuś :P
                masz małą hale czy pokój :mrgreen: przy 2*20 i niskim basie czasami trudno wytrzymać.

[ Dodano: 2009-08-01, 12:17 ]
                Zamieszczone przez GTK
                Porównywałem granie tego z kolumnami zg40c jakiś innych tonsili, kolumien z biedronki i systemem bose w audi a8 i to wypada najlepiej
                mówisz o sprawności oczywiście.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                  Jejku co to jest :shock: masz manię wielkości czy jakieś kompleksy? :razz: Te cztery tubki to już w ogóle jakaś pomyłka, pewnie krew z uszu leci. Czy nad średniotonowym jest jeszcze jakiś głośnik, na zdjęciu widać zarys.
                  Tylko czekałem na to stwierdzenie :P no taka gigantomania lekka, z tego co wiem te tubowe w ogóle nie są podłączone ale kopułki grają, tak nad tym jest jeszcze jeden głośnik także 15" (a niech że :) ) ale nie estradowy tylko jakiś no name zdjęć nie zamieszczam bo chodziło mi tylko o ocene dołu bo to projektowałem (i tak nikomu nie przypadłoby to do gustu), faktem jest, że to oryginalna konstrukcja ale budowa czegoś takiego dała sporo satysfakcji zwłaszcza, że efekt mile zaskoczył

mówisz o sprawności oczywiście.
                  gra to najgłośniej to prawda, natomiast w samochodzie brakuje tego czegoś..za mała przestrzeń gra to poprawnie ale samochodu nie utożsamiam z idealnym miejscem do słuchania muzyki...niestety z niczym innym nie jestem w stanie tego porównać a bardzo bym chciał wtedy bym napisał o wadach i zaletach w sposób bardziej obiektywny

Skomentuj

Chciałbym tego posłuchać.

Skomentuj

OMG ale hardkor Przy takim litrarzu i wymiarach skrzynki wolalbym upchac tam linie transmisyjna, ale jesli konstruktor jest zadowolony z efektu do gites :)

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                        co masz na myśli pisząc o lepszej jakości??
                        mam na mysli jakosc dżwięku. :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                          mam na mysli jakosc dżwięku. :smile:
                          jakość dźwięku...hmm, generalnie jakość to stopień zespojenia potrzeb czy jakoś tak przynajmniej definiuje to norma ISO, jakbyś mógł proszę rozwiń to..co straciłem a co mógłbym zyskać takie wskazówki przydadzą mi się w przyszłości

Skomentuj

A co traci kierowca malucha w porównaniu do kierowcy mercedesa? :lol:
                            Nie no nie żartuje z Twojej konstrukcji. Jeżeli nie słyszałeś nic lepszego od tego co prezentujesz tutaj to nic nie tracisz.

Skomentuj

Wszystko zależy jakiego gatunku najczęściej słuchasz i co chcesz usłyszeć. Mnie jak najdzie i chce posłuchać "starego" techna/trancu lub "poprzestawiać" ściany w pokoju hip-hopem to włączam loudness + "60Hz+3dB" i daje czadu. Od czasu do czasu wyglądam przez balkon czy panowie w śmiesznych czapkach nie podjechali :twisted: A jak chce się wyciszyć to wyłączam w/w ustrojstwa (loudnesy i inne zakrzywiacze) i ekscytuje się "sceną" i poważnym brzmieniem instrumentów (polecam "Audiofilskie zajawki" z magazynu Audio). Wtedy największą rolę odgrywa głośnik średnio i wysokotonowy, a bas... tylko wtedy kiedy ma być.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                Jeżeli nie słyszałeś nic lepszego od tego co prezentujesz tutaj to nic nie tracisz.
                                słuchałem muzyki na żywo, chór kilkadziesiąt osób instrumenty itd. ale to było coś zupełnie fantastycznego i nic z tym się nie równa, dzisiaj jeszcze sobie pojeździłem autem i posłuchałem dobrze bose... nie wiem czy porównywanie nagłośnienia auta z tym ma jakikolwiek sens ale staram się porównać to do czegoś co mam pod ręką...i powiem, że ciężko by było napisać co gra lepiej..w aucie jest super środek góra bas wszystko tak jak ma być choć denerwuje mnie głośne słuchanie, w pewnym momencie zaczyna to dokuczać bardziej się czuje ciśnienie niż dźwięk.w domu tego nie ma dźwięk jest jakby wyzwolony nie wiem jak to opisać

Wszystko zależy jakiego gatunku najczęściej słuchasz i co chcesz usłyszeć.
                                w pomieszczeniu gdzie to stoi ja raczej nie przebywam nie robiłem tego dla siebie, teraz mnie to zainteresowało bo mam pewien nie całkowity wkład w to jak to gra

Skomentuj

fajne kapciochy :!: :wink: :lol: :lol: :mrgreen:

P.S. współczuje sąsiadom :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X