Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Seas L18RNX + 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Seas L18RNX + 27TBFC/G

Wstęp:
    Przedstawiam moją drugą konstrukcję DIY. Oparta jest o głośniki Seasa. Komplet głośników kupiłem używanych na Allegro. Głośniki są już wygrzane. Jak widać rządzi aluminium. Aluminiowa kopułka 27 TBFC/G i aluminiowy woofer L18RNX. Za komplet zapłaciłem 590zł, wiec myślę, że się opłaciło.

Obudowa:
    Wykonana z płyty wiórowej 18mm. Tylko górna podstawa, dolna wręga oraz tylna ścianka klejona i skręcana na wkręty. Cała reszta klejona na kołeczki. W przedniej ściance zatopione w odpowiednich miejscach magnesy, które trzymają maskownicę. Osobna komora dla tweekera wygłuszona pianką (wiem, że to zbędne), oraz druga osobna komora od dołu na zwrotnice. Od dołu dałem też dodatkowe wzmocnienia do przykręcenia podstawy. Komora dla woofera ma pojemność 20l i jest strojona na ok. 42Hz. Dałem bardzo skromne wytłumienie tylko na tylnej ściance za głośnikiem i od góry nad nim. Wzmocnienie w postaci jednej wręgi wymodelowanej jak na zdjęciu. Później zdecydowałem się jeszcze dodać po dwie poprzeczki. Jedna nad, a druga pod tą wręgą.

Podstawa:
    Skręcona i klejona z trzech płyt 18mm+12mm+18mm. Wszystko wycinane na małej krajzedze z regulowanym nachyleniem blatu. Przykręcana do kolumny na cztery śruby.

Maskownica:
    Wykonana z dwóch płyt pilśniowych 4mm. Pierwsza malowana na czarno i obciągnięta płótnem dźwięko- przepuszczalnym z Polinka. W drugiej zatopiłem magnesy, przykleiłem fornirek z jednej strony i pomalowałem na czarno krawędzie. Na końcu obydwie części maskownicy złączyłem ze sobą na Pattex Moment.

Zwrotnica i okablowanie:
    Zwrotnica wzięta z projektu Zapcha. W torze wysokotonowym cewka powietrzna, w niskotonowym jedna rdzeniowa druga powietrzna. Wszystkie cewki drut 1mm. Kondensatory Jantzen Cross Cap, rezystory Jantzen Superes.

Wykończenie:
    W miejscach, gdzie potrzebna była grubsza warstwa szpachli najpierw kładłem szpachlę samochodową z włóknem szklanym. Potem na to i w resztę miejsc zwykłą szpachlę do drewna. Szlifowanie i znowu szpachla. I tak kilka razy do uzyskania zadowalającej powierzchni. Fornir jaki wybrałem to mahoń klejony na Pattex Moment. Frezy pod głośniki robiłem już po ofornirowaniu kolumn. Nie miałem frezarki, ale udało mi się pożyczyć. Dorobiłem do niej cyrkiel i wyfrezowałem otwory. Kolumny malowane lakierem Domalux Półmat. Nałożyłem trzy warstwy. W międzyczasie szlifowanie papierem wodnym.

Wrażenia:
    Jestem bardzo zadowolony. To jak przesiadka z malucha do mercedesa. Wcześniej miałem 2xARN150 i Vifa DX25. O ile myślałem, że Vifa jest super to kopułka Seasa gra zdecydowanie bardziej pod moje ucho. ARN z Seasem nie będę porównywał. Basu jest dużo, nic nie muli, średnica jest żywa i klarowna. Odkrywam na nowo wszystkie moje stare płyty. Nie żałuję ani złotówki wydanej na te kolumny. A propos złotówek:

Cennik:
    głośniki - 590zł
    elementy zwrotnicy - 147,20
    przewody – 58,56
    rury BR – 12,12
    tkanina – 10,69
    śruby pod głośniki - 18,8
    pianka – 10 (nie zużyłem nawet 1/3)
    magnesy – 9,9
    szpachle – 30,73
    drewno – 76
    fornir – 36
    kleje – 51
    lakier - 27
    papier ścierny, wkręty, kołeczki – 20
    Razem: 1098zł
    Terminale, kolce i czarną farbę miałem.

A teraz trochę zdjęć:

Bardzo ładne. Trochę kanciate, ale przynajmniej jesteś konsekwentny i maskownice zrobiłeś w tym samym stylu.
    Podoba mi się podstawko-cokół. Wygląda solidnie i masywnie.
    Jedynie co bym zmienił to wysokość BR, wg. mnie jest trochę za wysoko.

Gratuluję wykonania :)

Skomentuj

Bardzo mi sie podobają, proste i eleganckie. Pewnie grają super, czym je napędzasz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
        Bardzo mi sie podobają, proste i eleganckie. Pewnie grają super, czym je napędzasz ?
        Napęd to Pioneer A-705R

Skomentuj

no i siła, dla mnie są poprostu zajebiste. :!:
          Zadbałeś o wiele szczegółów.
          Dobre proporcje, fajny krój, kanciate.
          Kolor i fornir i w ogóle.
          Zwrota, nie do końca DIY (jak ja to rozumiem) ale napewno dobrze zaprojektowana.

No i najważniejsze, że jesteś zdowolony.

Skomentuj

bardzo pěnkne, ale Zaph má zwrotnice konstruovane SEAS Prestige 27TBFC/G (H1212) mimo osy.

Skomentuj

ogladajac pierwsze zdjecia z budowy mialem wrazenie ze to niezbyt estetyczne kolumny...
              ale jak doszedlem do cokolu + maskownica to juz zmienilem zdanie
              calosc wyglada naprawde super i robi wrazenie
              jakbys jeszcze zakonczyl kolumne na gorze w taki sam sposob jak cokol (wiem ze byloby to strasznie trudne) to byloby jeszcze lepiej

gratuluje pomyslu, wykonania oraz doboru glosnikow
              milego sluchania

jak tam sie trzyma maskownica? czy przypadkiem od drgan obudowy nie zsuwa sie na dol?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

jak tam sie trzyma maskownica? czy przypadkiem od drgan obudowy nie zsuwa sie na dol?
                Maskownica nie odpada przy słuchaniu muzyki i trzyma się OK. Ale jest jeden mały mankament. Po pomalowaniu lakierem maskownice ześlizgują się kilka milimetrów w dół i nie zgrywa to się idealnie z górą tak jak zamierzałem. Ale poza tym jest OK. Trzymają się nawet jak podkręcę mocniej potencjometr.

Dziękuję wszystkim za opinię, oceny i dobre słowa :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-18, 08:42 ]
                Pojawił się u mnie mały problem. Przy słuchaniu niektórych utworów w pewnych momentach pojawia się w niskich częstotliwościach podbarwienie basu. Coś jakby lekkie dudnienie. Jak na to zaradzić? Pewnie wełna owcza by się przydała, bo ona najlepiej tłumi niskie częstotliwości tak? Czy może dać więcej wytłumienia z gąbki?

Skomentuj

trzeba przyznac,ze ładny opis konstrukcji,przemyslany, z duża iloscia zdjec;zaryzykował bym stwierdzenie wzorcowy :grin: Co do samej konstrukcji to podniósł bym oba głosniki max do góry obudowy oraz przesunął w lewo lub prawo od osi symetrii pionowej frontu głosnik wysokotonowy no i oczywiscie zblizył je do siebie tak aby obudowy praktycznie stykały sie z sobalub nawet zacodziły na siebie.Ale to takie tam moje pitolenie.Ogólnie ciekawy zestaw głosników w schludnie wykonanej obudowie.Gratulacje i moze troche wiecej wrazeń z odsłuchów?

Skomentuj

Podoba mi się że wszystkie elementy kolumn są w tym samym kanciastym stylu, wykonanie też na wysokim poziomie, gratuluje udanej konstrukcji.
                    Co do dudnienia , proponuje użyć filcu[można go kupić w sklepach motoryzacyjnych], lub włóknina, do gąbki nie jestem przekonany.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                      Gratulacje i moze troche wiecej wrazeń z odsłuchów?
                      Nie słuchałem wcześniej zbyt wielu konstrukcji. Wcześniej miałem 2* ARN150 + VifaDX25 i z tym tylko mogę porównać moje wrażenia, co też wcześniej uczyniłem. Poza tym nie potrafię tak pięknie pisać o swoich wrażeniach odsłuchowych jak co niektórzy :mrgreen:

Zamieszczone przez funiax1
                      Co do dudnienia , proponuje użyć filcu[można go kupić w sklepach motoryzacyjnych], lub włóknina, do gąbki nie jestem przekonany.
                      Kupiłem już na Allegro wełnę owczą z Monacora http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=701450656 Poeksperymentuję i zobaczę jakie będą efekty.

Skomentuj

Konstrukcja igła ,zupełnie w moim guście (kanciasta),głośniki też niczego sobie no i bardzo dobra zwrotnica.

Zamieszczone przez Pawel S.
                        ogladajac pierwsze zdjecia z budowy mialem wrazenie ze to niezbyt estetyczne kolumny...
                        ale jak doszedlem do cokolu + maskownica to juz zmienilem zdanie
                        calosc wyglada naprawde super i robi wrazenie
                        Ja też odniosłem takie wrażenie.Gratuluję.

Skomentuj

Do SoundStarAudio i PawłaS A czemu na początku sprawiają wrażenie nieestetycznych? Przez te duże ilości kleju? Chciałem, żeby wszystko było szczelne, sztywne i mocne.

Skomentuj

lars233, Przekręciłeś mój nick :) ale nie to chciałem pisać.
                            Wrażenie takie na początku sprawia kanciasta obudowa(surowa)takiej obłej konstrukcji,ale cokół i fornir dodają im uroku,też zadbałeś o szczegóły i dobrą stolarkę,w sumie ogólnie całość wygląda rewelacyjnie.....

Na ilość kleju to chyba nikt nie zwrócił uwagi...... :)

Skomentuj

dokladnie. kanty i te skosy mi sie nie spodobaly. ale efekt koncowy jest super

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                                lars233, Przekręciłeś mój nick
                                Ups.... Sorki.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                                Wrażenie takie na początku sprawia kanciasta obudowa(surowa)
                                Ja lubię właśnie takie wyraziste, surowe, kanciate kształty :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233
                                  Pojawił się u mnie mały problem. Przy słuchaniu niektórych utworów w pewnych momentach pojawia się w niskich częstotliwościach podbarwienie basu. Coś jakby lekkie dudnienie. Jak na to zaradzić? Pewnie wełna owcza by się przydała, bo ona najlepiej tłumi niskie częstotliwości tak? Czy może dać więcej wytłumienia z gąbki?
                                  lars... być może uda się dudnienie (podbarwienie) wyeliminować przez zmniejszenie objętości obudowy, poniekąd będzie inne strojenie BR ale to nie ma znaczenia jeśli przyniesie korzyść.
                                  Na próbę możesz kupić sobie z 6 jednolitrowych soków owocowych (zawsze je później wypijesz) i włożyć je do obudowy. Więcej jak 2-3 to pewnie nie wejdzie patrząc po budowie ale w ten sposób zmniejszysz objętość i dowiesz się, czy czasami nie przekombinowałeś z objętością dla L18RNX?
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Na razie spróbuję z tą wełną owczą. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę. A jak nie to dopiero wtedy będe schodził z lirażem.

Skomentuj

powody:
                                      złe zestrojenie
                                      złe/brak wytłumienia
                                      przesterowanie spowodowanie za dużą mocą/za dużym litrażem.

Skomentuj

Jaky má basreflex o průměru a delce?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X