Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny Ziebiego (GDN 13-40-2+KT22taf)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Kolumny Ziebiego (GDN 13-40-2+KT22taf)

Kolumny grają już z pół roku, ale dobry zwyczaj nakazuje je tu pokazać dla potomności.

Założenia.
    Z nudów cos trzeba robić!!!

Przetworniki Tonsil GDN 13-40-2 oraz Seas Kt22taf
    Obudowa wykonana z pł. Wiórowej 18mm, w śrosku kilka poprzecznych wzmocnień. Obudowa oklejona naturalnym fornirem orzech włoski lakierowana lakierem Nitrolak Połysk. Obudowa ma ~16litrów strojona BRem fi5cm.

Zwrotnica, ciągłe testy mam już pewien pogląd co gra najlepiej. Niestety nie umieszczam schematu ponieważ nie czuje się odpowiedzialny za powielanie tego, komuś nie będzie pasowało i będą żale
    Jak to gra??? Wysokie tony…. Ten seas jest jednym z lepszych głośników jakie słyszałem, jest to 22mm alu, ma wszystkie zalety jeśli chodzi o szczegółowość i brzmienie aluminium przy czym nie jest tak „krzykliwy” i natarczywy jak np. KT27. Niskie tony są, są dobrze kontrolowane, szybkie nie ma ich dużo ale ja mam błędne pojęcie basu gdy w kącie gra 15” BSW:) Średnica lekko cofnięta ocieplona.

No to płacimy:
    GDNY – 120zł
    Seasy 240
    Obudowa ~70zł
    Fornir, lakiery, henkel itp. 120-150zł
    Zwrotnica, terminale, BRy 70-100zł
    Czyli około 600-700zł
    PS. Niestety nie mam frezarki gdyby ktoś o to pytał

Zdjęcia:

Zamieszczone przez dj_zibi
    Z nudów cos trzeba robić!!!
    i to jest najlepsze

dobrze dobierasz forniry - zawsze trafiasz w moj gust

PS. Niestety nie mam frezarki gdyby ktoś o to pytał
    przydaloby sie w koncu kupic nawet najtansza. dowiesz sie w koncu ile tracisz :P

Obudowa ma ~16litrów strojona BRem fi5cm.
    8 litrow na sztuke - czyli poszedles na kompromis. no i chyba slusznie
    no a seas'a niestety nie znam wiec sie nie wypowiem

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja bardzo mi sie pdoba tylko br dałbym niżej ale to tylko moje zdanie ogolnie konstrukcja prosta i w tym cały jej urok.

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja,aż by się chciało posłuchać.Jedynie nie podoba mi się takie wysokie umieszczenie terminali.Gratuluję.

PS.Zwrotnicę naprawdę warto zrobić na podstawie pomiaru,tym bardziej że masz głośniki z potencjałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
          tylko br dałbym niżej
          ale nizej jest komora ograniczajaca pojemnosc wiec nizej sie nie dalo :P

Zamieszczone przez SoundStarStudio
          PS.Zwrotnicę naprawdę warto zrobić na podstawie pomiaru,tym bardziej że masz głośniki z potencjałem.
          a kto mowil ze nie ma pomiarow? z tego co wiem to zibiemu pomaga czasami nawet borys :P

Skomentuj

Tak myślalem ale i tak są godnie wykonane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              a kto mowil ze nie ma pomiarow?
              Ale nikt też nie pisał że są :)
              Zamieszczone przez Pawel S.
              z tego co wiem to zibiemu pomaga czasami nawet borys
              To bardzo dobrze :)

Skomentuj

w koncu cos ladnego i bez frezow :) bardzo fajna konstrukcja

Skomentuj

witam
                  Spodobala mi sie Twoja konstrukcja na tonsilach 13/40 i seasie, jako, że znam dobrze oba glosniki chcialbym zbudowac konstrukcje taka jak Ty, lecz nie mam sprzetu pomiarowego i ogolnej wiedzy na temat projektowania zwrotnic, dlatego kieruje sie z prosba do Ciebie, czy byłbyś tak miły i podzieliłbyś się schematem zwrotnicy do tego zestawu na priv? ( tak jak pisales w poscie, wiem ze moze sie nei spodobac brzmienie gdyz konstruowales ja pod swoje ucho, ale w kazdym zestawie jest ryzyko czy sie spodoba czy nie ,wiec mysle ze bedzie okej).

Skomentuj

Czaruję...
                  X