Wstęp:
Pokusiłem się o stwierdzenie : „ Najtańsze Monitorki DIY na świecie” ze względu na małe koszty jakie poniosłem i za uzyskany za to przyzwoity dźwięk. Myślę że kolumny za cenę za jaką je wykonałem są dla mnie bardzo satysfakcjonujące a nawet na ileś przewyższają moje oczekiwania.
Zanim przejdę do przedstawienia projektu chcę jeszcze podziękować wszystkim którzy pomagali mi w tym aby ten projekt powstał w szczególności ludziom z tego forum.
Bez Was by to nie powstało !

Założenia:
Są wakacje, trochę czasu wolnego, więc czymś się trzeba zająć.
Z mojego założenia miałby być to małe kolumienki Stereo do komputera. Chodziło mi o to żeby za niewielki koszt zrobić coś przewyższającego chińskie pierdziawki typu Logitech czy Creative mogącego być napędzane moją Unitrą AT9115.
Właściwie miałem zrobić STX 14/100/8 SCX i STX 10/200/8 PJ ale trafiły się te…
Przetworniki + Zwrotnica:
Przetworniki oraz Zwrotka są wyjęte prosto z 2 kolumn Rubicon Libra Surround.
Zostały kupione na Allegro. Po prostu sprzedający zatrzymał sobie obudowy a „bebechy” sprzedał…
Cóż więcej mówić ? 125-mm głośnik nisko-średniotonowy z powlekanej celulozy i 25-mm kopułka tekstylna napędzana magnesem neodymowym.
Obudowa:
Oryginalna obudowa do tych monitorów była w kształcie lutni ale ja nie miałem zamiaru się bawić i zrobiłem prosta sześciokątna konstrukcję.
Moja obudowa została wykonana z 18mm płyty laminowanej fornirowanej. Tak sobie myślę że jestem chyba pierwszy który wykonał konstrukcje z już gotowej fornirowanej płyty. Więc wizualny jak się domyślacie efekt będzie trochę gorszy.
Metoda: Płyta na płytę, wykończona taśmą ( takim jakby fornirem ).
Żadnych frezów, prosta obudowa.
Jak wyszło, sami zobaczycie na zdjęciach.
Wymiary obudowy: 285x190x260
Bass-Reflex strojony tak chyba na punkt rezonansowy chociaż może troszkę niżej… ( wszystko musiałem robić tak bardziej eksperymentalnie chociaż miałem wymiary oryginalnego B-R ).
Oceńcie sami jak wyszło :P
Chcę tylko zaznaczyć że monitorki są jeszcze nie do końca wykończone. Musze jeszcze zdrapać ten klej od forniru na krawędziach i je dokładnie wyczyścić.
Odsłuch:
Ja jakimś audiofilem nie jestem więc nie umiem ocenić specjalnie brzmienia.
Jak dla mnie dźwięk jest bardzo zadowalający. Może dlatego że nie jestem wymagający bo mam świadomość że to miała być jak najtańsza konstrukcja.
Pewnie musiałby to zobaczyć jakiś specjalista…
Ale wg. mnie :
Tony wysokie: Nie jest tu może jakoś bardzo super ale zadowalająco. Z wysokich jestem zadowolony.
Średnica: Jak to średnica przy 2-drożnych… Jest tyle że wystarczy i w miarę ładnie ale nie ma rewelacji.
Bass: Nie ma go za wiele ale jakoś nie jest mi potrzebny. Może i mogłem zestroić niżej b-r ale nie chciałem też dudnienia.
Koszty:
Przetworniki, zwrotnica, maskownice : 87,80zł + przesyłka 20zł
Płyta fornirowana z docięciem : 15 zł
Terminale, B-R : 14 zł
Taśma ( fornir na krawędzie ) : 3,50 zł
Wkręty do drewna: 1,80 zł
Klej Vikol: Miałem
Wygłuszenie: Miałem
RAZEM 142,10 zł
Podsumowanie:
Myślę, że konstrukcja bardzo udana, szczególnie jako moja pierwsza konstrukcja DIY.
Dźwięk za taką cenę bardzo mnie zadowala i o to mi chodziło.
Wiedziałem że za takie pieniądze nie będzie nic z wysokiej półki.
Mam porównanie z Tonsilami New Mildton 170 które również posiadam i myślę że jednak mimo iż moja konstrukcja ustępuje trochę polskim głośnikom to nie ma jakiejś gigantycznej różnicy. Może tez dlatego że Tonsile są napędzane innym wzmakiem.
Bardzo proszę o wszelkie opinie o kolumnach.
Wasze uwagi i komentarze na pewno pomogą mi w lepszym wykonaniu następnej konstrukcji, która pewnie kiedyś będzie się szykować.
Dlatego bardzo proszę o ocenę i komentarz.
A oto Zdjęcia mojego arcydzieła : :lol:

Skomentuj