Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Najtańsze Monitorki DIY na świecie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Najtańsze Monitorki DIY na świecie

Wstęp:

Pokusiłem się o stwierdzenie : „ Najtańsze Monitorki DIY na świecie” ze względu na małe koszty jakie poniosłem i za uzyskany za to przyzwoity dźwięk. Myślę że kolumny za cenę za jaką je wykonałem są dla mnie bardzo satysfakcjonujące a nawet na ileś przewyższają moje oczekiwania.
    Zanim przejdę do przedstawienia projektu chcę jeszcze podziękować wszystkim którzy pomagali mi w tym aby ten projekt powstał w szczególności ludziom z tego forum.
    Bez Was by to nie powstało !

Założenia:

Są wakacje, trochę czasu wolnego, więc czymś się trzeba zająć.
    Z mojego założenia miałby być to małe kolumienki Stereo do komputera. Chodziło mi o to żeby za niewielki koszt zrobić coś przewyższającego chińskie pierdziawki typu Logitech czy Creative mogącego być napędzane moją Unitrą AT9115.
    Właściwie miałem zrobić STX 14/100/8 SCX i STX 10/200/8 PJ ale trafiły się te…

Przetworniki + Zwrotnica:

Przetworniki oraz Zwrotka są wyjęte prosto z 2 kolumn Rubicon Libra Surround.
    Zostały kupione na Allegro. Po prostu sprzedający zatrzymał sobie obudowy a „bebechy” sprzedał…
    Cóż więcej mówić ? 125-mm głośnik nisko-średniotonowy z powlekanej celulozy i 25-mm kopułka tekstylna napędzana magnesem neodymowym.

Obudowa:

Oryginalna obudowa do tych monitorów była w kształcie lutni ale ja nie miałem zamiaru się bawić i zrobiłem prosta sześciokątna konstrukcję.

Moja obudowa została wykonana z 18mm płyty laminowanej fornirowanej. Tak sobie myślę że jestem chyba pierwszy który wykonał konstrukcje z już gotowej fornirowanej płyty. Więc wizualny jak się domyślacie efekt będzie trochę gorszy.
    Metoda: Płyta na płytę, wykończona taśmą ( takim jakby fornirem ).
    Żadnych frezów, prosta obudowa.
    Jak wyszło, sami zobaczycie na zdjęciach.

Wymiary obudowy: 285x190x260
    Bass-Reflex strojony tak chyba na punkt rezonansowy chociaż może troszkę niżej… ( wszystko musiałem robić tak bardziej eksperymentalnie chociaż miałem wymiary oryginalnego B-R ).

Oceńcie sami jak wyszło :P

Chcę tylko zaznaczyć że monitorki są jeszcze nie do końca wykończone. Musze jeszcze zdrapać ten klej od forniru na krawędziach i je dokładnie wyczyścić.

Odsłuch:

Ja jakimś audiofilem nie jestem więc nie umiem ocenić specjalnie brzmienia.
    Jak dla mnie dźwięk jest bardzo zadowalający. Może dlatego że nie jestem wymagający bo mam świadomość że to miała być jak najtańsza konstrukcja.
    Pewnie musiałby to zobaczyć jakiś specjalista…

Ale wg. mnie :

Tony wysokie: Nie jest tu może jakoś bardzo super ale zadowalająco. Z wysokich jestem zadowolony.

Średnica: Jak to średnica przy 2-drożnych… Jest tyle że wystarczy i w miarę ładnie ale nie ma rewelacji.

Bass: Nie ma go za wiele ale jakoś nie jest mi potrzebny. Może i mogłem zestroić niżej b-r ale nie chciałem też dudnienia.

Koszty:

Przetworniki, zwrotnica, maskownice : 87,80zł + przesyłka 20zł
    Płyta fornirowana z docięciem : 15 zł
    Terminale, B-R : 14 zł
    Taśma ( fornir na krawędzie ) : 3,50 zł
    Wkręty do drewna: 1,80 zł
    Klej Vikol: Miałem
    Wygłuszenie: Miałem

RAZEM 142,10 zł

Podsumowanie:

Myślę, że konstrukcja bardzo udana, szczególnie jako moja pierwsza konstrukcja DIY.
    Dźwięk za taką cenę bardzo mnie zadowala i o to mi chodziło.
    Wiedziałem że za takie pieniądze nie będzie nic z wysokiej półki.
    Mam porównanie z Tonsilami New Mildton 170 które również posiadam i myślę że jednak mimo iż moja konstrukcja ustępuje trochę polskim głośnikom to nie ma jakiejś gigantycznej różnicy. Może tez dlatego że Tonsile są napędzane innym wzmakiem.

Bardzo proszę o wszelkie opinie o kolumnach.
    Wasze uwagi i komentarze na pewno pomogą mi w lepszym wykonaniu następnej konstrukcji, która pewnie kiedyś będzie się szykować.

Dlatego bardzo proszę o ocenę i komentarz.

A oto Zdjęcia mojego arcydzieła : :lol:

Jak za taką cenę to wyglądają całkiem przyzwoicie. Szkoda jednak, że zdecydowałeś się na płytę laminowaną. Mogłeś dać gołe płyty wiórowe i wykończyć je przynajmniej okleiną PCV. Wyszło by niewiele drożej, a efekt wizualny byłby duuużo lepszy.
    BR troszkę za duży, tzn. jakoś dziwnie wygląda ta szeroka obręcz tunelu.
    Wymień wkręty na czarne.

Moja ocena 4/5.
    Ocena tak wysoka ze względu na niską cenę.

Skomentuj

Co do B-R to zobacz :

W oryginałach jest podobnie...

Jeśli chodzi o to że nie zrobiłem z płyty wiórowej + fornir to nie oszczędności tylko z tego powodu że mi się nie chciało bawić z fornirem i chciałem spróbować jak wyjdzie to co zrobiłem.
      Ale moje następne DIY zrobię normalnie.

Nie napisałem nic o wytłumieniu. Otóż wygłuszenie jest zrobione z Arbitonu. To taki materiał wygłuszający po panele. Na razie spisuje się całkiem fajnie w mojej obudowie. Zobaczę bo jestem w trakcie testów mojej konstrukcji.

Aha i miałbym prośbę do Admina:
      Czy można zmienić nazwę wątku bo miało być : "Najtańsze" a jest "Tajtańsze" bo ja już nie mogę edytować :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Coollfon
        Moja obudowa została wykonana z 18mm płyty laminowanej fornirowanej
        no to laminat czy fornir? zdecyduj sie :P
        z tego co widze to zwykly laminat

Tak sobie myślę że jestem chyba pierwszy który wykonał konstrukcje z już gotowej fornirowanej płyty.
        zobacz elektrode...

Zamieszczone przez bart210
        Mogłeś dać gołe płyty wiórowe i wykończyć je przynajmniej okleiną PCV. Wyszło by niewiele drożej,
        gola plyta jest niewiele tansza a okleina samoprzylepna jest duzo drozsza - tak wiec byloby drozej

Nie napisałem nic o wytłumieniu. Otóż wygłuszenie jest zrobione z Arbitonu. To taki materiał wygłuszający po panele. Na razie spisuje się całkiem fajnie w mojej obudowie. Zobaczę bo jestem w trakcie testów mojej konstrukcji.
        wsadz tam jakas poduszke lub kawalek gabki a zobaczysz ze to cos co tam wsadziles wogole nie dziala :P

trzeba przyznac ze napewno tanio... ale nie najtaniej :P
        mozna zrobic taniej a wcale nie gorzej :P

jak juz sie osluchasz i znowu zaczniesz sie nudzic to zrobisz sobie nowe obudowy i pchniesz monitorki na allegro (napewno pojda bo to "fabryczne")

Skomentuj

Wyszło tanio, ale jak je oglądam to szału nie ma.
          Nasącz krawędzie które szlifowałeś ciemną bejcą lub czymkolwiek innym w podobnym kolorze, nie będą się tak odznaczały.

Skomentuj

Jeśli chodzi o to że nie zrobiłem z płyty wiórowej + fornir to nie oszczędności tylko z tego powodu że mi się nie chciało bawić z fornirem i chciałem spróbować jak wyjdzie to co zrobiłem.
            Szkoda takiego podejścia do DIY " nie chciało mi się" :neutral:

Efekt dało się przewidzieć. Jak Ci się podobają takie kanty ?

Skomentuj

Ja sie do konstrukcji nie przyczepie, pierwszy raz calkiem zgrabnie...szkoda tylko ze krzywo plyt skręcone:)
              Jedynie chcialbym zauwazyc że sześciokąt jest figura płaską, a ty zrobiles bryle w ksztalcie prostpoadłościanu;]

Skomentuj

dla mnie max DIY !

150zł ja cie nie moge

kto zbudował tańszym kosztem 2 drogniaki?

hehehe nawet na wyróżnione pasuje

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                  hehehe nawet na wyróżnione pasuje
                  żartowniś...
                  Wg mnie proste kanciate skrzynki przeciętnie wykonane... Poza tym w oryginale wyglądają wg mnie sporo lepiej...

Skomentuj

ja :P
                    pokaze jak skoncze

za taka kase to mi wyszlo cale 2.1 :lol:

Skomentuj

skąd miałeś głośniki, że niby za darmo ? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        ja :P
                        pokaze jak skoncze

za taka kase to mi wyszlo cale 2.1 :lol:
                        ja mam parę takich konstrukcji

[ Dodano: 2009-09-03, 19:05 ]
                        Wizualnie nie bardzo - wolałbym zrobić je węższe, a br dać z tyłu.

Ale 140 zł to dobra cena :)

Skomentuj

Jak dla mnie za taką cene to to wygląda świetnie,nawet mi się podobają,też planuje zrobić sobie monitorki jakieś jak bym wydał na to 150 zł i uzyskał taki wygląd był bym w 7 niebie.

Skomentuj

Karol1991 nie oslabiaj mnie.. zobacz inne konstrukcje jak sa wykonane tez tanio a dobrze, bo tu to polaczenie desek jest tragiczne wrecz.. nie wspominajac o przeszlifowanych krawedziach..

Skomentuj

Właśnie podoba mi się takie łączenie desek , jak możesz podaj linki do monitorków okolo 300 zl.

Skomentuj

kazda konstrukcja wyszla ok 300zl
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16097

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                                  jak możesz podaj linki do monitorków okolo 300 zl.
                                  jak sie postarasz to sie zmiescisz w 300zl

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                                  http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
                                  http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                                  otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
                                  http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    jak sie postarasz to sie zmiescisz w 300zl
                                    Dokładnie jak robiłem je dla kumpla to wyszly coś ok 280zł.

Skomentuj

już bym wolał dołożyć do mdfu i je polakierować. Może wyjdzie ze 30zł więcej ale lepszy efekt.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki Paweł.S i Dolphin a o co chodzi z tym konflikt z tunelem ? :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X