Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3W Classic Troelsa by Plum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co do brzmienia, mi sie wydaje, że to właśnie średnica złagodniała, stała się milsza choć nie straciła na detalach i przejżystości, co do basu sie nie wypowiadam bo mam inny. Góra jest moim zdaniem wiele lepsza niż z jakichkolwiek Vif czy z Morela MDT-29. Tak jak pisze plum część wysokotnowa jest bardzo dokładna i nie męcząca. Krótko mówiąc, 2-way w cenie moim zdaniem do 3k niema polotu do tej konstrukcji.

Co do wykonania, bardzo nietuzinkowe może nie w moim guście ale widać, że robota perfekcyjna. Choć do jednego się przyczepie, mianowicie do "felgi" moim zdaniem jest za małej średnicy. Powiedz jak ze stabilnością konstrukcji? 5-latek jej nie przewróci? :)
    Nie na temat...
    I jak bys mógł to odezwij się do mnie na GG w sprawie lakierowania :)

Skomentuj

Musze przyznać, że chciałem mieć szerszą podstawę, ale nie mogłem na tamtą chwilę znaleźć większych felg za bez cen. W zamiarze mam dodanie 3 odnóg od spodu felgi zakończonych dużymi kulkami z łożysk, żeby nie rysowały podłogi. Tylko jeszcze nie mam dobrego pomysłu na zgrane połączenie płaskownika lub jeszcze czegoś innego do felgi. Stabilność jest wystarczająca jak na dziecko 5 letnie, ale wiadomo, że lepiej by było z większą felgą.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        ... ale wiadomo, że lepiej by było z większą felgą.
        Nie ma jak duża chromowana rolka takz 22' z rantem oczywiście w chromie :grin: Fajne kolumny muszą mieć fajne podstawki :grin:

Skomentuj

bajerka / cos innego

[ Dodano: 2009-09-21, 20:15 ]
          fajne przetworniki jednak w temacie zamiast jakiejs nazwy z kosomu daj nie wiem monitorki czy 3 way czy nawzwe glosnikow

pozdrawiam

Skomentuj

Nie szukaj do takiej konstrukcji wzmacniacza za 500zł - to profanacja. Wiem, że pieniądze nie grają, ale nikt nie sprzeda niczego dobrego w tej cenie. Najtańszym sensownym rozwiązaniem jest Marantz PM66 SE KI (obowiązkowo KI), rzadko można go dorwać, ale naprawdę wart każdego grosza. Nie pchaj się nigdy w Denona bo niestety dźwięk jest przereklamowany. Pozbieraj troszkę pieniążków i kup coś naprawdę dobrego, ale najlepiej, gdybyś wypożyczył jakiegoś wzmaka na odsłuchy - wtedy byś dopiero zobaczył co to za kolumny.
            Czy względem 2 way basu jest naprawdę sporo więcej? Czy powróciłbyś kiedyś na 2 way (nie koniecznie na swój poprzedni zestaw, ale np. zmieniając obecne kolumny brałbyś pod uwagę 2 way)?

Skomentuj

Co do wzmacniacza. Tak właśnie zauważyłem, że jednak trzeba będzie dozbierać trochę kasy i kupić coś konkretniejszego. Zastanawiam się nad jakąś końcówką mocy np. NAD 214. Integra tez ciekawe NAD 3300/3400 tyle, że są ciężko dostępne.

Natomiast co do kolumn. Basu oczywiście jest więcej. Może nie jest go aż tak dużo jak w subwooferach, ale i dobrze. Chociaż gdy podkręcę gałkę basu na maksa robi się bliski subwooferowemu - trzęsie meblami. Konstrukcja 2 way poprzednia by mi nigdy takiego czegoś nie dała. Ale w ogólnym porównaniu KEP'a (który wcale go mało nie ma jak na 6,5") i 3way basu jest dużo więcej jak na moje odczucia.
              Czy wrócił bym do 2 way? -> Do poprzedniej konstrukcji oczywiście nie, ale jedno muszę stwierdzić. KEP to bardzo solidny midwoofer, za te pieniądze, za które go kupiłem był po prostu bardzo dobrym zakupem. Ogólnie do 2 way jasne, że mógłbym wrócić. Coś na magnezowych Seasach albo SS jak najbardziej.

Ciekawi mnie np taka konstrukcja: http://www.troelsgravesen.dk/AT-R.htm . Na taką z chęcią mógłbym się przesiąść :)

Obie konstrukcje czyli 2way i 3way, mają zalety i wady.
              Nie zagłębiając się za bardzo, wszystko zależy od określonego budżetu i oczekiwań.
              3way z reguły da lepszy bas i spl, natomiast 2 way lepszą jakość przy tych samych pieniądzach. Tyle, że według mnie gdy dochodzimy do już wyższego pułapu cenowego za głośniki, nie ma sensu jak dla mnie kurczowo trzymać się 2way.

Skomentuj

Super robota.
                Mam pytanie czemu w oryginale bas-reflex umieszczony jest z tyłu? Dla estetyki fajnie by wyglądał b-r na wysokości sredniotonowego.
                Pozdrawiam
                wstach

Skomentuj

Dzięki. Br z tyłu, bo na przodzie jakoś tak by mi wizualnie nie pasował, dlatego dałem na tył, ale nie ma większych przeciwwskazań żeby był na przodzie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X