Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Stx GDN 17/140/8 scx + GDWK 10/200/8 pj +

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Stx GDN 17/140/8 scx + GDWK 10/200/8 pj +

Wstęp;
    Witam wszystkich.
    Chciałem przedstawić swoją pierwszą konstrukcję.
    Założenie było takie iż chciałem w końcu zbudować kolumienki od podstaw i wypróbować różnych metod samego łączenia płyt,frezowania pod głośniki, fornirowania itd... Obudowy miały być wykonane w miarę ładnie, głośniki w przystępnej cenie, a wszystko miało oczywiście spoczywać na podobnych do kolumienek standach.

Przetworniki;
    Do budowy kolumienek użyłem niedrogich a w miarę dobrych głośników firmy STX czyli;
    GDWK 10/200/8 pj
    GDN 17/140/8 scx

Obudowa;
    Kolumienki zostały wykonane z płyt wiórowych o grubości 18mm oraz sporadycznie MDF o grubości 22mm NA front i 12mm na maskownice. Ścianki łączone wkrętami oraz klejone klejem wikol. Pojemność każdej obudowy wynosi około 17 litrów.W środku zastosowałem belkę wzmacniającą.Front z płyty mdf został wklejony na samym końcu. Otwór bass refleks znajduję się z tyłu o średnicy 50mm i długości 110mm.
    Standy. Dolna płyta została wykonana ze sklejonych dwóch płyt mdf 22mm a górna z jednej pojedynczej sztuki A cała reszta oczywiście z płyty wiórowej 18 mm.

Wykończenie;
    Do wykończenia kolumienek oraz części standów został użyty fornir sosna klejony klejem wikol. Następnie zostały bejcowane kolorem orzech (dwie warstwy) A na koniec lakierowane lakierem Dulux półmat (trzy warstwy). Dolna oraz górna płyta standów Po frezowaniu zostały pomalowane na kolor czarny( dwie warstwy) a następnie poszedł na nie lakier samochodowy ( nie pamiętam ile warstw).Wygłuszenie to gąbka grubości 20mm na ściankach bocznych tylnych oraz dolnych.

Wrażenia;
    Co do dźwięku kolumienek to mogę powiedzieć że jestem zadowolony.Wiadomo że GDWK 10/200/8 pj jest nie najgorszym głośnikiem, czasem lubi "sypnąć piachem". A co do GDN 17/140/8 scx to mile zostałem zaskoczony ponieważ basu było nawet dość dużo jak na takie monitorki. Oczywiście można się przyczepić do średnicy która jak dla mnie jest dość wycofana.Zwrotka została wykonana przeze mnie a oparta na projekcie już nie pamiętam kogo z tego forum ale za co wielkie dzięki

Koszty;
    Tutaj są problemy ponieważ nie pamiętam wszystkiego.
    Na pewno płyty wiórowe oraz fornirę miałem za darmo z resztą już tak nie było fajnie.
    To co na pewno pamiętam;
    GDN 17/140/8 scx-74zł.szt
    GDWK 10/200/8 pj- 28zł.szt
    Kolce pod standy to 4zł.szt
    Zwrotnice około 40-50zł.szt
    lakier-40zł
    bejca-35zł
    I masa wiele wiele innych rzeczy których nie warto pisać bo każdy o nich wie.

Fotki;

Tak więc proszę o ocenę.

Bardzo ladne monitorki. Moze nawet zasluguja na wyroznienie. Wrzuc jakies fotki detali.

:arrow: Nie wrzucaj linkow tylko miniaturki

Skomentuj

Monitory dosyć proste, ładnie wykonane, podoba mi się bejca i standy, ładnie wygladają z tymi stożkami tzw. kolcami. Konstrukcja przemyślana, rozsądnie wydane pieniądze.

Skomentuj

To właśnie lubie prosto i z klasą. ten br trochę mały nie slychać żadnych świstow?

Skomentuj

proste zwykle, w miare dobre proporcje, ogolnie nice gratki.
          Zamieszczone przez n_omyzs
          Bardzo ladne monitorki. Moze nawet zasluguja na wyroznienie.
          no tak az prawie nie..

Skomentuj

ładnia fotka, mi sie bardzo podobają Twoje monitorki, wg jedne z lepszych jeżeli chodzi o prostote i piekno wykonania, jakoś znudziły mi sie już te nowe konstrukcje, wole proste. Super robota!

Skomentuj

Osobiście powiem, że bardzo ladnie to wyszło. Tylko dlaczego na tak piękne kolumny sosna???? To juz bym wolał kilka zł dołożyć i jakimś nieco bardziej szlachetnym fornirem wykończyć- ale o gustach się nie dyskutuje. Kolega potwierdził, że najlepsze są często najprostsze rozwiązania.

Skomentuj

Nie jestem za bardzo zwolennikiem monitorów na standach, ale muszę przyznać, że te są nawet fajne.

Szczególnie urzekło mnie dokładne wykończenie. No i nie wiedziałem, że tak brzydki fornir jakim jest sosna może tak fajnie wyglądać po kilku warstwach bejcy :mrgreen:

Maskownice też niczego sobie.

PS> mógłby ktoś z moderów pozmieniać linki ze zdjęciami na miniatury, znacznie lepiej by się przeglądało ten temat :razz:

Skomentuj

Wizualnie super, jedne z ładniejszych monitorów jakie widziałem. Jak amdpatryk tez nei przepadam za monitorami, ale takie z checia postawilbym u siebie w pokoju

Co do jakości dźwięku, rozważ wymianę cewki ferrytowej na powietrzną, ja u siebie byłem pozytywnie zaskoczony poprawą.

Możesz także poeksperymetować z wytłumieniem - może tprzez tą gąbke masz uwypuklony bas i pozornie średnica się cofnęła? próbowałeś innych materiałów? testowałeś monitorki bez wytłumeinia? Niektórzy do Br dają tylko na tylną ściankę. Npaisz cos wiećej na ten teamt.

Skomentuj

Moze nawet zasluguja na wyroznienie.
                    no bez przesady :P

Nicolas26, nono gratulacje :wink: konstrukcja bardzo udana i strannie wykonana, jedynie to nie podobaja mi sie standy (takie masywne) ale to im nawet pasuje :)jaki masz do tego naped?

zycze milych odsluchow :)

Skomentuj

Dzięki wielkie za słowa pochwały.

Hubertoos0222-Pytasz o świsty bass refleksu. A więc na początku były ale co dziwne na razie nie słychać ich tak bardzo(może dlatego iż rurkę od strony wewnętrznej potraktowałem papierem ściernym tak aby nie było ostrych krawędzi)

marjano82- Co do forniru jakim jest sosna to miałem jej pod dostatkiem i dlatego ją wykorzystałem. Mam jeszcze dużo forniry dębowej ale ona zostanie spożytkowana na następny projekt.

tomq88-Co do testowania z wygłuszeniem to na razie nie mam za bardzo czasu(budowa domu,Kobieta :mrgreen: itd) Ale jak będę miał czas to coś pokombinuje.

slipknot1989- co do napędu to kolumienki na razie spełniają rolę sorrandów w kinie domowym pod Amplitunerem Onkyo TX-SR602E. A w przyszłości może będą grały w systemie stereo pod wzmacniaczem NAD 302.

Skomentuj

Mogłeś chwilę poczekać z wykończeniem- właśnie sprzedaję trochę dębu- miałbyś na 2 projekty w podobnym wykończeniu:) Ale i sosna fajnie wyszła- słowem z gówna nawet bat można ukręcić- a mówią że to raczej mało możliwe:)

Skomentuj

no nareszcie ktos zrobil kolumny na tych glosnikach

niewiem dlaczego czepiacie sie o fornir - mi sie podoba

jak sie trzymaja monitorki na standach? bo wydaje mi sie ze sa krzywo - czyzby tylko lezaly?

patrzac z gory wydaje mi sie ze podstawki sa za niskie. ale od frontu juz widac ze sa OK
                          perspektywe psuja dosc duze wymiary monitorkow.
                          ale i tak doskonale wykonanie sprawia ze prezentuja sie naprawde super

ps. poprawilem zdjecia

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                            n_omyzs napisał/a
                            Moze nawet zasluguja na wyroznienie.

no bez przesady :P
                            Zamieszczone przez dolphin123
                            n_omyzs napisał/a
                            Bardzo ladne monitorki. Moze nawet zasluguja na wyroznienie.
                            no tak az prawie nie..
                            Kazdy ma swoje zdanie. Wg mnie monitorki wykonane sa elegancko i trudno sie doszukac czegos czego by mozna sie doczepic. Jak koledzy maja problemu natury "zbyt malo wysublimowany fornir" to nie moja sprawa .. a moze do wyroznienia trzeba kupic w cholere drogie glosniki po prostu? Pewnie tak biorac pod uwage ze w konstrukcjach wyroznionych znalazl sie projekt monitorow na Usherach ktory de facto nic soba nie reprezentuje :lol:

Skomentuj

Pawel S.- właśnie kolumienki tylko leżą na standach i jeszcze nie wpadłem na pomysł ich przymocowania (może macie jakiś pomysł???) A co do wielkości to bynajmniej mi gabaryty nie przeszkadzają ( choć z boku jak się patrzy to jednak są "klocki")

n_omyzs- :grin:

Skomentuj

znalazl sie projekt monitorow na Usherach ktory de facto nic soba nie reprezentuje :lol:
                                i nawet frezow nie ma... :lol: tez nie wiem czemu tam sie znalazl

Skomentuj

No STX w natarciu i bardzo dobrze.Świetnie prezentuja sie te monitory.Bardzo dobry przykład jak mozna zrobić coś niebanalnego z niedrogich materiałów.
                                  Moze nawet zasluguja na wyroznienie
                                  Zgadzam się w 100%Gratuluję

Skomentuj

Jak koledzy maja problemu natury "zbyt malo wysublimowany fornir" to nie moja sprawa .. a moze do wyroznienia trzeba kupic w cholere drogie glosniki po prostu? Pewnie tak biorac pod uwage ze w konstrukcjach wyroznionych znalazl sie projekt monitorow na Usherach ktory de facto nic soba nie reprezentuje :lol:
                                    To tez moje zdanie. Uważaj jedynie, że inny fornir mógłby tu jeszcze większe wrażenie zrobic niz ta sosenka, której ogolnie nie lubię. Przyznaję, że autor kolumn się popisał i wykonał kawał dobrej roboty. A wspomniana sosna wypada w jego konstrukcji bardzo ciekawie i mi sie osobiście podoba.
                                    Co do monitorów na Ushera głośnikach to chyba zaważyły względy wizualne bo kolumny wyglądają bardzo okazale i gustownie. Choć jest wiele prac na forum, które także zasługują na wpisanie do wyróżnionych nie mniej niz one a często nawet bardziej- patrz w/w monitory czy ostatnie 3drogi na stxach. Też uważam że nie jest sztuką kupic seasy czy scany i wrzucić to w obudowy a wieksza sztuka jest zrobienie dobrych kolumn z niższej klasy przetworników i dodanie od siebie jak najwięcej inwencji. I na koniec moje zdanie jest takie, że do wyróżnionych powinnny trafiać konstrukcje nietuzinkowe, najlepiej takie, których autor sam mierzył przetworniki i dopasowywał zwrotkę- tworzył projekt od podstaw. Co nie umniejsza dokonań osób, które robia kolumny wg. sprawdzonych projektów już gotowych.

Skomentuj

a nie wywruci się ta kolumna przy wiekszym bassie ?? Pytam z ciekawości :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez didsu141
                                        a nie wywruci się ta kolumna przy wiekszym bassie ??
                                        a co to ma wspolnego?
                                        membrana nie ma az tak wielkiej energii zeby na cos takiego wplynac :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X