Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] "Sub Songokana (STX 22-140-8 SCX+ 2xTDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] "Sub Songokana (STX 22-140-8 SCX+ 2xTDA7294

1. Założenia:

Tani subwoofer uzupełniający małe monitorki zarówno w muzyce jak i w filmach, wykonany od początku do końca samodzielnie.

2. Głośnik i wzmacniacz:

Ze względu na budżetowośc konstrukcji wybór padł na znany wszystkim zestaw czyli głośnik STX 22-140-8-SCX oraz wzmacniacz TDA7294 w mostku. Wzmacniacz projektu Irka w wersji nieco okrojonej.

3. Obudowa:

Pojemność 32l strojona na ok 45Hz. Wymiary 280x400x500 (szer-wys-głęb). W środku oddzielna komora na wzmacniacz oraz wzmocnienia.
    Obudowa wykonana z surowej płyty wiórowej (uprzedzam wszystkich, że trzeba dokładnie sprawdza wymiary po cięciu bo Panowie z Castoramy mają chyba bardzo dużą tolerancję błędu co skutkuje później łataniem i szlifowaniem), klejona wikolem i skręcana wkrętami. Otwory oraz nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową.
    Wykończenie to fornir naturalny dąb, klejony na klej Moment. Na fornir nałożone zostały 3 warstwy lakiero-bejcy orzech. Co do fornirowania to okazało się to łatwiejsze niż myślałem, za to lakierowanie niestety do poprawy (ale to dopiero jak zakupię odpowiedni sprzęt).

4. Wrażenia:

Mimo, że subwoofer mnie trochę rozczarował spełnia swoje zadanie. Teraz będę musiał wymieni monitory bo jednak trochę odstają :) Co do dźwięku to dużo zależy gdzie stoi, niestety mam tak "napakowany" pokój, że nie mam za dużo możliwości.

5. Zdjęcia:

6. Koszty:

- głośnik 76zł
    - wzmacniacz 80zł
    - płyta wiórowa 25zł
    - fornir 27zł
    - kleje, lakier 70zł
    - tunel 6zł
    - transformator, przewody, gałki potencjometrów, wytłumienie - z własnych zasobów.
    Razem 284zł

Reasumując subwoofer wcale nie wyszedł taki tani. Dużo kosztowało mnie wykończenie prawie 100zł licząc fornir, klej, lakier, papier ścierny itp. Ale jak już zacząłem chciałem zrobić to porządnie.

Taki wiem, że śrubki powinny być czarne ale nigdzie nie mogę czarnych znaleźć więc na razie lepsze takie niż żadne :)

Całkiem fajy sie wydaje - za taką kase nic lepszego nie zrobisz. Estetycznie wykonany, ładnie Ci wyszedł dąb :)
    Troche dziwne proporcje ( za długi ) ale to kwestia gustu, ja wole bardziej kwadratowe :)

Mimo, że subwoofer mnie trochę rozczarował spełnia swoje zadanie.
    Może się jeszcze wygrzeje, w basie dużo sie zmienia

Skomentuj

Proporcje skrzynki są ok. ale ta lakierobejca, przecież ona zbiła piękne usłojenie dębu, na drugi raz użyj bejcy spirytusowej i lakieru bezbarwnego, poza tym fajny tani subek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan
        Mimo, że subwoofer mnie trochę rozczarował spełnia swoje zadanie.
        Dlaczego rozczarowal?
        Wykończenie to fornir naturalny dąb, klejony na klej Moment. Na fornir nałożone zostały 3 warstwy lakiero-bejcy orzech.
        I tu niestety pierwszy błąd w konstrukcji... Dużo lepszym efektem byłaby na położony fornir bejca wodna a następnie polakierować lakierem do parkietów czy innym bezbarwnym.. Uwydatniłbyś słoje forniru i przy tym otrzymał zamierzony kolor orzechu, a tak kładąc lakierobejcę wyszły Ci plamy przy krawędziach i fornir stracił urok niestety.
        Co do dźwięku to dużo zależy gdzie stoi, niestety mam tak "napakowany" pokój, że nie mam za dużo możliwości.
        Dzisiaj przestawiałem też podobnego suba i sprawdzałem swoje pomieszczenie, ten subek w 25m daje spokojnie sobie rade, ale trzeba go wlasnie dobrze ustawic
        Pojemność 32l strojona na ok 45Hz.
        Mogłeś zestroić go na 40Hz przy litrażu jaki zastosowałeś.

Skomentuj

Dlaczego rozczarował? Hmmm ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Chyba po prostu spodziewałem się czegoś innego.
          A co do wykończenia to chciałem uzyskać jak najciemniejszy kolor. ten kolor co osiągnąłem w 100% mnie zadawała gdyby nie te plamki przy krawędziach. Może faktycznie bejca + lakier był by lepszym rozwiązaniem. Spróbuję następnym razem

Skomentuj

Nie ma chyba gorszego niczego od lakierobejcy-chyba żeby sobie p[łot pomalować to się nadaje. Sam mam jak najgorsze z lakierobejcą doświadczenia- zabija tylko naturalny rysunek drewna, nie jest tak twarda jak lakier i ogólnie do niczego się nie nadaje:) Koledzy dobrze radzą- kolejnym razem bejca i na to lakier. Ale skrzynka wygląda fajnie i myślę że za taką kasę warto sobie takową poskładać.

Skomentuj

marjano82 nie do końca tylko płot malować, trzeba po prostu inaczej sobie prace z lakierobejcą rozplanować i wiedzieć co się chce uzyskać:wink:

Na pierwszych dwoch fotach: najpierw 2warstwy autorenolakiem aby zrobic podklad czarny, na to lakierobejca roztarta, kladziona rzadko. Na ostatniej focie w monitorku to samo a w podlogowkach na fornir polozone jak w subie u Songokan`a, ale gdy schlo, co jakis czas przejechane pedzlem suchym aby uzyskać łuskę... :wink:

Tak po krótce na przyszłość :wink:

Skomentuj

Po przedstawionych zdjęciach nadal uważam, że najlepszym zastosowaniem lakierobejcy jest płot:) Nie powiem, efekt ciekawy, pomysłowy, lecz jakoś nie do końca w moim guście. Lakierobejca często nadaje powierzchni fakturę jakby materiał był malowany z 10 razy olejną farbą i to dość niedbale... Miałem 2 różnych firm i jedyne co potrafiły dobrze, to zapaćkać usłojenie drewna i je mocno popsuć.

Skomentuj

jak pisalem... zalezy co chcesz uzyskac, w gusta sobie nie wchodzmy:)

Skomentuj

Taki wiem, że śrubki powinny być czarne ale nigdzie nie mogę czarnych znaleźć więc na razie lepsze takie niż żadne
                    Na ul. Komuny Paryskiej róg z Gen .Pułaskiego po schodkach w dół (tak mi się kojarzy) jest sklep ze śrubami. Mają chyba wszystkie cuda jeśli chodzi o śruby. Ja tam kupiłem czarne imbusowe M3 i M4. I nie kosztują tyle co w sklepach akustycznych.
                    Darek.

Skomentuj

Jak dla mnie to sub prezentuje się bardzo ładnie.

Skomentuj

Dlaczego rozczarował? Hmmm ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Chyba po prostu spodziewałem się czegoś innego
                        pewnie dysktekowego brzmienia lub czegos rodem z car audio?
                        spokojnie - przyzwyczaisz sie i odkryjesz muzyke na nowo

nie podoba mi sie taki "jamnik" ale trzeba przyznac ze i tak wyszedl niezly klocek
                        brawo za panel i czesci z odzysku

Skomentuj

Zamieszczone przez dareck
                          Taki wiem, że śrubki powinny być czarne ale nigdzie nie mogę czarnych znaleźć więc na razie lepsze takie niż żadne
                          Na ul. Komuny Paryskiej róg z Gen .Pułaskiego po schodkach w dół (tak mi się kojarzy) jest sklep ze śrubami. Mają chyba wszystkie cuda jeśli chodzi o śruby. Ja tam kupiłem czarne imbusowe M3 i M4. I nie kosztują tyle co w sklepach akustycznych.
                          Darek.
                          Dzięki za namiar na pewno się tam przejadę jak będę miał chwilkę czasu.

Paweł S. Może z tym ze się rozczarowałem trochę przesadziłem :) Nie chodzi mi o dyskotekowe brzmienie. Posiadam kolumny 3 drożne na STXach zrobione kilka ładnych lat temu z głośnikiem 22-120-8-SS i chyba spodziewałem się podobnego brzmienia ale ten głośnik jest całkiem inny.

A co do jamnika to chciałem aby głośnik zajmował połowę powierzchni przedniego panelu, wtedy wygląda na większy i ładniej się prezentuje. Do tego doszła komora na wzmacniacz i tak się zwiększyła jego głębokość. Sub i tak stoi pod biurkiem więc widać tylko przednią cześć a jaki jest długi już nie :)

Skomentuj

A mi się taki jamnik właśnie podoba! Ja również planuję budowę suba i nad tym głośnikiem się też zastanawiałem. Jeśli ktoś z okolic Zielonej Góry ma taki to chętnie wproszę się na odsłuchy :)

Skomentuj

Witam

Subik bardzo ładny, mi się podoba, zwłąszcza te proporcje. Są to proporcje typowo sklepowych subwooferów, ale mi się właśnie takie widzą, nie przepadam za kwadratowymi klockami.
                              Zabieram się właśnie za budowe praktycznie takiego samego suba, także prawdopodobnie skopiuje ten projekt, może strojenie trochę inne dam.
                              Tylko do mojej konstrukcji wrzucę nieco słabszy napęd, bo mam już gotowy subpanel. Jest to Canton na jednym TDA 7294 o mocy 60 W RMS (podobno ).
                              Mam nadzieję że da rady ten wzmak, jak myślicie ? Mój pokój to coś koło 16 m˛ i stoją już w nim podłogówki na 2*ARN 150 + SC10N.

Pozdrawiam i Wesolutkich Świąt życzę.

Skomentuj

A czy od tych wymiarów co podałeś trzeba odjąć grubość materiału ???

Skomentuj

Jak dla mnie troche za długi
                                  czemu rozczarowal ?
                                  przy glosniku 20cm chyba nie bedzie scian przenosil ?

Skomentuj

Ja lekko zmodyfikuje te wymiary. Skrócę go trochę, tak na 46cm. Miejsca na elektronikę powinno wystarczyć. Mam już praktycznie gotowe wymiary każdej osobnej ścianki rozpisane.
                                    Pozostaje mi tu jeszcze kwestia tunela b-r, nie wiem jaki użył w tym projekcie autor. Może to rozczarowanie jest spowodowane właśnie złym doborem tego elementu. Dobrze by było jakby autor napisał wymiary b-r
                                    Myślę że to będzie najlepszy wybór jak na taki budżet, jeśli subpanel nie będzie wyrabiał będe musiał pomyśleć nad zmianą trafa i dołożyć do mostka drugiego TDA.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X