Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer magnat xpress 10.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Subwoofer magnat xpress 10.

Otóż tak subwoofer miał być uzupełnieniem basu do micro wieży lg-lx-u251. http://www.bazarcen.pl/product_387920.html
    Problemy jakie napotkałem przy budowie to okleina tzn nie widać łączenia tylko taką kreskę.(widać to na zdjęciu).I pierwszy BR jaki zastosowałem był to 9.5 cm i nie dało się niżej zestroić niż 47 Hz.Obudowa nato nie pozwalała.Ale teraz jest 7.6 cm i jest ok zestrojone na ok 35 Hz.Problemem przy budowie był tez otwór BR gdzie pierw był 9.5 cm a teraz 7.6 cm.Był wiekszy otwór ale klej robi swoje.
    Wymiary skrzyni; 320mm/385mm i h. 345mm
    Litraż i typ obudowy; 34,5 l. BR 76 mm/310mm(małpa)35 hz
    Wykończenie;Okleina samoprzylepna ciemna grusza(chyba nie pamiętam ale napewno jakaś grusza)
    Kosztorys; Głośnik-149 zł,z przesyłką 173 zł
    Wzmacniacz panel sub 150 od irka-320 z przesyłką
    Płyta wiórowa 18 mm-14 zł(cięcie za free OBI)
    Okleina-21 zł
    Klej.wkręty.papier-ok 15 zł
    Szpachla samochodowa-8 zł
    Terminal-miałem ze starej tuby.
    BR 76 mm/155mm x 2-12 zł.z przesyłką 29 zł.
    Kabel 2.5 mm 5 metrów-20 zł

Subwoofer napędzam panelem od irka którego nie wbudowałem a zrobiłem mu obudowe i postawiłem na komputerze.Ze względu na ciagłe wstawanie do suba by przyciszyć lub podgłosić. a tak mam panel pod reką.
    Kilka fotek.

Czekam na wasze opinie.Jak czegoś zapomniałem to proszę piszcie.

Ponoć ten Magnat gra przyzwoicie ale jak na niego patrze to mam na myśli dwa słowa ; pompka, dętka. Okleina, no nie można iść w diy na taką łatwiznę przydał by się fornir zwłaszcza że panel masz porządny, ale tutaj następna dziwna rzecz panel na biurku. Napisz jak to gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
      Subwoofer napędzam panelem od irka którego nie wbudowałem a zrobiłem mu obudowe i postawiłem na komputerze.Ze względu na ciagłe wstawanie do suba by przyciszyć lub podgłosić. a tak mam panel pod reką.
      tym tekstem pokazales jak malo wiesz i jaki wielki blad zrobiles...
      wzmacniacz do suba ustawia sie tylko raz a poziom glosnosci regulujesz wieza. trzeba bylo poprosic irka zeby zamontowal tam wejscie wysokopoziomowe to bys nie musial ciagle krecic tym panelem...

wg mnie zrobiles to za szybko bo nie przemyslales wszystkiego dokladnie.
      teraz zaplanuj dokkladnie kolejna konstrukcje zanim zaczniesz ja robic
      a napewno zaczniesz robic bo przeciez trzeba wymienic ta wieze :P

Skomentuj

Okleina poszła na łatwiznę i wygląda świetnie.Gra to bardzo dobrze chociaż czasem brakuje mi czegoś.Lubie duże ciśnienie.Hm jest to moja 1 i nie przemyślana konstrukcja miałem troche gotówki i nie żałowałem a po lekturce elektrody i diyaudio uświadomiłem sobie że za te pieniądze mogłem zrobić coś lepszego.
        No a panel mam przy biurku bo:W kompie mam w windows media player na 100 % i w ust.k.muzycznej na 80 %.I teraz tak czasem lubie sobie słuchać więcej basu a wieże cichutko.A jakby panel był w subie to głośność by regulowała się jednocześnie z wieżą przez kompa.
        No następna konstrukcja będzie dokładnie przemyślana.

Skomentuj

według mnie skoro zrobił tak jak chciał i tak jak lubi to wszystko przemyślane :P

jak sprawdzałes strojenie tunelu?

Skomentuj

Strojenie Br wg. win isd.

Skomentuj

masz JIGa ?

WinISD ma pomyłkę srogą :)

Skomentuj

El_liero, akurat do strojenia (tzn wyliczania tuneli) jest OK

Skomentuj

Nie jiga nie mam.No właśnie słyszałem że win isd ma wadę.

Skomentuj

ja nie wierzę WinISD, i nie używam go do końca.
                    Ale jeżeli Pawel S. mówi, to mówi

czyli już nie ważne.

PS: JIGiem możesz zmierzyć to w 100% czy jest GIT. ( Strona główna Diyaudio szukaj artykułu )

Skomentuj

Ja mierzyłem kolumny JIGiem i Bassbox i wyszło to samo, ale lepiej zrobić pomiar Jigiem. Będziemy mieli pewniejszy wynik, a program możemy stosować w celach informacyjnych.

Skomentuj

O do czego służy ten jig?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=30
                          http://diyaudio.pl/portal.php?show=25 cz.1
                          potem 2,3,4

Skomentuj

Czaruję...
                          X