Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer, Stendy, Stolik, Kabelki, i monitorki DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer, Stendy, Stolik, Kabelki, i monitorki DIY

Witam jako że monitory już przedstawiałem na tym forum więc z opisem ich już odpuszczę każdy wie czego się można spodziewać od zestawu Seas L18RNX/P i 27TBFC/G.

Subwoofer to konstrukcja którą starałem się nadrobić braki basu przy muzyce i filmach nie zaniżając jakości basu żeby w miare się to komponowało, wybór padł na doskonale u nas znany przetwornik Intertechnik MDS10 Mulitdrive Zasilam go panelem na czterech tranzystorach Toschiby jakiś NO NAME ale nieźle sobie z nim radzi ma około 150W(bynajmniej tak na nim pisze).
    Obudowa to 18mm wiurówka z trzema poprzecznymi wzmocnieniami w środku strojona na 34hz. Wnętrze ma 35l obiętości i jest wytłumione 2cm warstwą gąbki.
    Sub tak jak i reszta zestawu jest pokryty fornirem Wenge a front ze sztucznej skóry nakładany na głośnik żeby przykrył jego ogromny kosz.Jak na razie brakuje w nim gałek od regulacji i włącznika ale czekam na przesyłkę.

Stendy ,tu też nie ma co opisywać zbyt wiele, spód to 24mm z dwóch części jedna pokryta skajem górna fornirem podstawka pod monitor to 12mm MDF również fornirowana.

Stoliczek to rurka którą miałem na zbyciu odpowiednio przycięta i pospawana z profilem 30x20 pomalowany został lakierem strukturalnym w spreyu, Półeczki to 12mm MDF również fornirowany Wenge
    Wszystkie elementy fornirowane były pokrywane 3 warstwami lakieru półmatowego do parkietów Hartz Lack super strong.

Kabelki sygnałowe to popularny zestaw KLOTZ i NAKAMICHI w oplocie , głośnikowe to przewód firmy Caliber 2x2,5 kwadrat w oplocie czarnym. Nawet zbudowałem troszkę prostacki przedłużacz z taniego przewodu gumowego 2x1,5 oplot jasno niebieski wtyczka najtańsza z drugiej strony rozgałązka.

Cennika nie podaje bo wszystko budowane było około roku.

No i pora na galerię:

Wszystko piękne, gratuluje zapału i wytrwałości w DIY(ja zawsze mam problem jak coś co zacznę to gorzej z wykończeniem) Jedyne co bym zmienił to panel w subie odwrócił bym o 90stopni(radiator był by w pionie co dało by lepszy obieg powietrza)

Skomentuj

Pięknie to wygląda. Mam sentyment do L18:) Widać, że włozyłeś w to dużo pracy, co wymagało wytrwałości. Dobrze, że rozłożyłeś to w czasie i niech to będzie przykazanie dla przyszłych DIYersów!
      Fajny kot w tle BTW.

Możesz jeszcze opisać pracę suba w Twoim systemie? Czy możesz stwierdzić jakieś zaburzenia sceny itd., bo to największe obawy przed tego typu rozwiązaniem.

Skomentuj

Zestaw świetnie się prezentuje. Bardzo podoba mi się MDS - ni to kolor żółty, ni to kremowy, taki w sam raz :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
          Bardzo podoba mi się MDS - ni to kolor żółty, ni to kremowy, taki w sam raz :smile:
          W pierszej chwili myślałem że to sama obudowa bez głośnika :grin:

Bardzo ładnie stylistycznie wykonany sprzęt.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
            W pierszej chwili myślałem że to sama obudowa bez głośnika
            Oczywiście miałem na myśli MDS10. Obudowa też bardzo ładna i przede wszystkim starannie wykonana :smile:

Skomentuj

Świetna robota, wszystko ze sobą stylistycznie dopasowane , widać że zrobione z najwyższą starannością , tylko pozazdrościć zapału i cierpliwości .

Skomentuj

jeszcze przed chwila mialem watpliwosci czy laczenie wenge ze skajem to dobry pomysl...
                jak widac wyszlo znakomicie
                tak wiec bez obaw rowniez zastosuje takie polaczenie

Skomentuj

Mmmmm I like it

Full profeska :cool:

Skomentuj

Elegancki i z pewnością dobrze grający zestaw. Ciekaw tylko jestem jak oglądasz filmy, to czy przesuwasz sprzęt do telewizora, czy telewizor stawiasz na stoliku? :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                      panel w subie odwrócił bym o 90stopni(radiator był by w pionie co dało by lepszy obieg powietrza)
                      tu przyznam się do pomyłki nie miał być o 90stopni tylko w dolnej części obudowy tylko jak wycinałem dziurę to nie zwróciłem uwagi że był odwrotnie. :oops:

Zamieszczone przez mor den siur
                      Dobrze, że rozłożyłeś to w czasie i niech to będzie przykazanie dla przyszłych DIYersów!
                      tak właśnie jeśli coś się robi na siłę i prędko to szybko mi odchodzą chęci a tak to jakoś element po elemęcie jak było troszkę wolnego czasu to się bawiłem co sprawiło mi ogrom przyjemności.

Zamieszczone przez bart210
                      Bardzo podoba mi się MDS - ni to kolor żółty, ni to kremowy, taki w sam raz
                      kolor żeczywiście lepiej się prezentuje niż zielono czarny kewlar(też miałem) ten jest po prostu inny ale od tyłu prezentuje się znacznie lepiej.

Zamieszczone przez KAPRINT
                      Ciekaw tylko jestem jak oglądasz filmy, to czy przesuwasz sprzęt do telewizora, czy telewizor stawiasz na stoliku?
                      próbowałem już obydwu konfiguracij i lepiej się oglądało jak TV stał na stoliczku ze sprzętem lepiej dzwięk się rozpraszał i co ciekawe efekty były lepsze niż z plastikowego kina 5.1Panasonic za 1500zł

Za jakieś 2-3 tygodnie zaprezentuje wzmacniacz lampowy w ten deseń i jak dobrze pójdzie do końca roku będzie kino 5.1 tylko te seurundy mnie trapią ale może padnie na alu szerokopasmówki Tang Banda z komponują się z Seasami oraz z Lampiakiem powinny jakoś zagrać.

Skomentuj

Wg mnie rewelacja, tylko(nie wiem jak wygląda kosz od MDSa) szkoda że MDS zasłonięty ma kosz. Nie za niski ten tunel BR?? W jakim pokoju to gra(wielkosc) bo się nie doczytałem?? No i jak sprawuje sie IT przy L18?? Jak tniesz monitorki i suba?? Konstrukcje SUPER!

Skomentuj

Świetnie się prezentuje! Też uważam, że połączenie tych materiałów wygląda bardzo ładnie. Przy samych monitorach basu było sporo, teraz z subem oglądanie filmów może być naprawdę miłe...
                          Gratulacje!

Skomentuj

Nie na temat...
                            Aha, no i nie "stendy" tylko STANDY. Niech ktoś to poprawi :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                              Wg mnie rewelacja, tylko(nie wiem jak wygląda kosz od MDSa) szkoda że MDS zasłonięty ma kosz. Nie za niski ten tunel BR?? W jakim pokoju to gra(wielkosc) bo się nie doczytałem?? No i jak sprawuje sie IT przy L18?? Jak tniesz monitorki i suba?? Konstrukcje SUPER!
                              No więc tak gra to docelowo w 20m2 średnio umeblowanych zresztą sami widzicie sub jest cięty na około 50Hz monitory niestety grają pełną gębą nie mam aktywnej korekcji.Co do wyglądu samego kosza proszę bardzo:
                              http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...594f1f291.html

Zamieszczone przez colcolcol
                              Przy samych monitorach basu było sporo, teraz z subem oglądanie filmów może być naprawdę miłe...
                              Przyznam się ukradkiem że fajnie jest posłuchać muzyki z dobrym basem ale prawdziwy dreszcz emocji jest jak słucham dość głośno bez buferka nie wiem dlaczego może rzeczywiście subik degraduje troszkę scene ale przy cichym słuchaniu sprawuje się genialnie. No w filmach to już nie muszę mówić że jest niezastąpiony.

Skomentuj

toma085 powiedz jeszcze ile co Cię kosztowało ?? Z tego co zauważyłem to suba tak jak miałeś tak zostawiłeś można powiedzieć, puki nie był oklepany fornirem i skajem to wyglądał identycznie(wymiarowo, nawet BR). Powiedz za ile można nabyć MDSa i skąd??

P.S. Parametrów nigdzie nie moge pełnych do niego znalezc...

Skomentuj

Dawid-SS, nie buda jest zupełnie nowa choć wymiary nie znacznie się zmieniły o kilka cm natomiast poeksperymentowałem z strojeniem oraz wytłumieniem. Sam głośnik kupiłem używany od takich małych dresiarzy po 18L co kupili go bo ładnie wyglądał a ponieważ nie robił buuu buuu ani łubudubu więc kupili plastikowego pionnera z napisem 1500W i szczęśliwie sprzedali mi IT za 250zł :lol:

Co do kosztów tego co widać na zdięciach to :
                                  Monitorki około 1200zł oczywiście wtedy gdy euro było po 3,20
                                  Stoliczek tylko 50zł większość żeczy miałem czyli same pozostałości po kolumnach lakiery fornir kupiony w dobrej cenie
                                  Kabelki też grosze za wszystkie około 150zł z oplotami. A mam jeszcze spory zapas klotza.

Standy również tyle co za płytę z przycięciem po prostu większość rzeczy kupiłem raz a więcej i co się resztkowało to wykorzystywałem.Jak fornir, skaj lekiery klej.

Subik 250zł głośnik, 100zł panel upolowany na allegro, obudowa około 50zł za płyty i dodatki.

Kolce pod ten cały zestaw dość drogie 150zł za 15szt ze stali szlachetnej.

Elektronika to same licytacje myśle że w atrakcyjnych cenach upolowane wzmak 400zł , CD 120zł, Tuner 65zł

Więc wyślę że to jest dobry przykład że cierpliwość popłaca i za niewiele pieniędzy można zbudować niezły zestawik który przewyższa większość marketowych pierdziawek.

Skomentuj

Jestem zauroczony stylistyką tego zestawiku! Te zaokrąglone boki będą inspiracją do mojego kina domowego (które powstaje w bólach ale powstaje :) ).

Pozdrawiam
                                    Szuler

Skomentuj

Zestaw super :!: :!: :!: I co najważniejsze wszystko DIY, tak trzymaj sam przymierzam się do kina DIY i chciał bym być na tym etapie co ty :grin:
                                      Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje :!:
                                      Gdzie kupiłeś tego MDSa :?: i dlaczego tak tanio bo chyba jest on droższy :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
                                        Gdzie kupiłeś tego MDSa
                                        Zamieszczone przez toma085
                                        od takich małych dresiarzy po 18L co kupili go bo ładnie wyglądał a ponieważ nie robił buuu buuu ani łubudubu więc kupili plastikowego pionnera z napisem 1500W i szczęśliwie sprzedali mi IT
                                        wszyscy tak narzakają na dresiarzy a tu widac, że wiele z nich pożytku :lol:

Zestaw całkiem fajny zarówno pod kątem zastosowanych przetworników jak i estetyczno-wizualnym.
                                        Przetworniki znane, chwalone i cenione - tutaj nie ma co komentować, wystarczy tylko napisać, że wybór dokonany "z głową" - zestaw z pewnością gra ciekawie.
                                        Co do strony wizualnej to jest bardzo OK. O ile muszę stwierdzić, że nie podoba mi się ten fornir, jest, jak ja to nazywam, monotonny, jakiś taki bez wyrazu, o tyle patrząc na całość trzeba przyznać, że wygląda on tutaj całkiem nieźle. Ciekawie komponuje się ze skajem, razem sprawiają, że zestaw jest dosyć ciemny ale znowu nie czarny, co mi akurat bardzo odpowiada. Całkiem fajnie na tym ciemnym tle wygląda L18RNX/P. Za standy dodatkowy plus - konstrukcja wizualnie smukła i lekka w odbiorze. Membrana MDS'a sama w sobie mi się też podoba natomiast tutaj wprowadza nieco zamieszania i wygląda trochę jak "żarówa"
                                        Całość widać wykonana bardzo estetycznie i niestandardowo (zaokrąglenia). Ale mam małe pytanko. Jedno ze zdjęć przedstawia tylnią ściankę monitora - czy te porty na niej są krzywo wkręcone czy to tylko zdjęcie pod kątem? Bo jeśli są aż tak krzywo wkręcone to "ło zgrozo" - dobrze, że to z tyłu i tego nie widać

Stolik też fajny choć te trzy nogi wyglądają dosyć niestabilnie. Ale widać, że sprzęt nie poobijany więc chyba nigdy się nic nie przewróciło - wychodzi na to, że moje obawy są bezpodstawne hehe.

Ogólnie rzecz biorąc gratuluję zestawu i życzę miłego słuchania

PS: już któryś raz widzę, że piszesz o "seurundach", kiedyś nawet chyba jakis temat o tym założyłeś... hmm, chodzi może o "surroundy"?

PS2: na czas zdjęć to mogłeś ściągnąć z grzejnika susząca się bieliznę :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X