a dlaczego nie chcesz TDA? tobie mostek TDA w zupelnosci wystarczy
Nie chce,oklepane i słabe zamówiłem AVT2762 wymienie tranzystory i moze pociągnie coś koło 180 watt może wiecej.
Zamieszczone przez Pawel S.
a tak przy okazji - jakie masz kolumny do tego?
Kolumny to Pioneery 100 watt.
Zamieszczone przez Pawel S.
a wy odrazu wybieraliscie to co inni doradzali? zapewne nie
Nikt mi nie doradzał sam przejrzałem forum zobaczyłem 2 konstrukcje na tym głośniku posiadacze chwalili postanowiłem zrobic.
Zamieszczone przez bart210
Karol1991, czyli twierdzisz, że np. ten głośnik:...
Wydaje mi się,że skoro ma mniej watt będzie słabszy lecz zależy tez od wielkości membrany.
Co do wyglądu zrobiłem taki bo własnie taki mi sie podoba,fakt orzechowy fonir lepszy bo kazdemu sie podoba...
Wydaje mi się,że skoro ma mniej watt będzie słabszy lecz zależy tez od wielkości membrany.
I tu jesteś w ogromnym błędzie. Wielkość membrany Twojego głośnika i głośnika, którego link podałem wyżej jest prawie identyczna. Mimo to STX nie ma kompletnych szans z TIW'em. Niemiecki głośnik zjada na śniadanie polskiego STX'a. Istnieje też taki parametr SPL, który mówi mniej więcej jak głośno zagra głośnik, jeśli zostanie mu podany sygnał o mocy 1W.
Też zaczynałem od suba oklejonego czarną okleiną PCV. Na pocieszenie podam, że skrzynia dawno wylądowała na śmietniku a głośnik został sprzedany :smile:
Jak już się nasłuchasz tego suba, nazbierasz trochę więcej pieniędzy to na 99% będziesz chciał złożyć coś lepszego. Niestety, ale DIY wciąga :smile:
W przyklejonym temacie o zasadach umieszczania konstrukcji w tym dziale powinna być wzmianka o tym, że jeśli jest to twoje pierwsze DIY, zrobiłeś je według własnego uznania i podoba się tylko tobie to lepiej tego nie pokazuj bo zaraz wszyscy udowodnią ci, że są od ciebie mądrzejsi...
Tez tak właśnie myślę....Mi się podoba mogą se mówić,że do nagłośnienia śmietnika sie nie nada lecz włożyłem w te diy dużo serca i sie w nim zakochałem ,nic mnie nie przekona,że to do niczego się nie nadaje mi się podoba dzwięk na moje wymagania jest dobrze.Co do Diy fakt wciąga,szkoda,że takie kosztowne,nie mówię tu o subwooferze a o wzmacniaczu który będę pod ten subwoofer wykonywać. :smile:
Własnych kolumn słucha się w 10% uchem a w 90% sercem :) I każda rzecz zrobiona przez nas jest super ekstra :) Ale kiedyś przychodzi taki dzień że patrzymy na to i dziwimy się jak nam się to mogło podobać...
Niemiecki głośnik zjada na śniadanie polskiego STX'a. Istnieje też taki parametr SPL, który mówi mniej więcej jak głośno zagra głośnik, jeśli zostanie mu podany sygnał o mocy 1W.
Ten Visaton nie jest dobrym pomysłem aby porównywać go do STX 22 SW.
Właśnie wymieniony SPL jest tragiczny u Visatona a u STX jak najbardziej ok.
Tak więc to STX zjada Visatona na śniadanie chyba, że zamiast STX kupi sobie chłopak 8 sztuk Visatonów to wtedy będzie lepiej-ale troszkę drożej :lol:
Mms porównywalna, zestaw fs /qts/vas na korzyść Visatona ale okupiona beznadziejną efektywnością.
Qts na korzyść STX ale wiadomo większa kontrola lepsze tłumienie co oznacza najprościej mówiąc mniej mulącego basu, ale taki w subach jest tolerowany.
Trzeba będzie na Visatona mocnego wzmaka bo inaczej kupa.
Żadnej "wyczynowości" w tym Visatonie nie widzę, wręcz przeciwnie. Nie sztuką jest zrobić w dzisiejszych czasach przetwornik o takich parametrach - duży x-max z beznadziejnym SPL.
Ten visaton to moze i fajny ale do zamknietej budy plus konkrentna spawara zeby to ruszyc. W bas refleksie nie chcialbym tego klocka sluchac :)
Czepiacie sie chlopaka, ze sobie taniego suba na STX zrobil, dla niego to pewnie cud miod i orzeszki ale z czasem zdanie zmieni. Nawet i z tego STX da sie wyciagnac dobre brzmienie, problem to tylko odpowiednia aplikacja. I drogi i tanie glosniki potrzebuja bardzo dobrej i solidnej budy, pare cienkich desek z pazdzierza z rurka kanalizacyjna w srodku to nie jest dobra obudowa.
Funiax, stety lub niestety to parametry "mowia" nam jak zabrzmi muzyka, chyba ze sa naciagane to ciezko cos wnioskowac...
ze względu ze to moje pierwsze Diy...no zdecydowanie Cię to nie usprawiedliwia a wręcz przeciwnie powinno zmobilizować do najlepszego wykonania przedmiotu :cry: Jesli robisz coś dla siebie to postaw se wyższe wymagania niż dla najlepszego kumpla lub laski,którą bzykasz :wink:Tak delikatnie pisząc odnośnie suba to słabizna.
Pod względem mocy tego 22 SW chyba nic o takiej wielkości, i cenie nie pokona ja go poczęstowałem Holtonem 400 i nawet to znosił, ale w pokoju 12m^2 ciężko było wysiedzieć.
Skomentuj