Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny podstawkowe HDS164 + DX25TG by Ja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Kolumny podstawkowe HDS164 + DX25TG by Ja

Witam :grin:

Wstęp:
    Przedstawiam moją kolejną konstrukcję, tym razem HDS164 w połączeniu z DX25TG. Zaczęło się niewinnie od Vify DX25TG. Przez długi czas szukałem jej męża, ale długo nie było odpowiedniego kandydata. Po jakimś czasie ktoś wstawił schemat zwrotnicy do H16 i wtedy postanowiłem zrobić właśnie takie monitory.
    Miała to by moja konstrukcja przejściowa, czyli: zrobić, posłuchać i sprzedać. Monitorki dobrze się sprawdziły podczas tych kilku miesięcy. Dzisiaj oficjalnie zakończyłem je wykańczać, więc są w pełnej krasie :lol: Spodobały mi się na tyle, że mam wątpliwości czy je sprzedać, ale marze o 3 drogach więc raczej się z nimi pożegnam.
    W tej konstrukcji bardzo spodobał mi się kolor kolumn. Na żywo bardzo ładnie się prezentują, że nie idzie oderwać oczu. Jestem po prostu bardzo zadowolony z uzyskanego efektu.

Głośniki:
    Peerless HDS164 + Vifa DX25TG.

Zwrotnica:
    Według projektu Akustyka

Obudowa:
    Obudowy wykonane są z płyty wiórowej. Oklejone są fornirem mahoniowym i pomalowane bejcą wiśnia ciemna. Cztery warstwy lakieru. Miały być proste, ale ładne. Znajomemu zrobiłem takie zwykłe klocki, sześciany. W moich chciałem dodać trochę dynamiki i lepszego wyglądu, więc zrobiłem pod frezowania. Objętość wewnętrzna wynosi około 20L, strojenie ok. 43Hz.

Dźwięk:
    Bardzo fajnie mi się słucha tego zestawu. :grin:

Uwagi:
    Ostatni raz robiłem podfrezowania pod wysokotonówki bez frezarki :oops:

Cennik:
    HDSY: 380zł (dostałem w rozliczeniu za zrobienie kolumn)
    DT25TG ok 160zł (Audiocomponents)
    Cała reszta- zwrotnice, terminale, wykończenie itd ok.300zł
    Czyli w sumie ok 840zł z czego ja zapłaciłem chyba ok. 500 zł
    I tak nieźle bo w akustyku chcą 1200 za głośniki + zwrotnice + częsci, a gdzie obudowy, wykończenie...

Zdjęcia:

przyczepie sie do 2 rzeczy
    po pierwsze primo - dlaczego dajesz fotki z nie pomalowanymi srubkami?
    po drugie primo - gdzie opis brzmienia? :P

Skomentuj

no i prawidłowo, jak zadowolony to gratuluje udanej konstrukcji

słyszałem DXa i musze nadmienić że jest mało szczegółowy. Także wszystkiego jeszcze nie słyszysz

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
        słyszałem DXa i musze nadmienić że jest mało szczegółowy. Także wszystkiego jeszcze nie słyszysz
        np. w porównaniu do XT to tak (bo z nim mam porównanie), ale i tak niektórzy wolą DXy.
        W niedalekiej przyszłości planuję zrobić 3 drogi na Seasach, więc będę miał większe odniesienie, a opinie mają bardzo pozytywne.

Skomentuj

co do mojego gustu DX25 jest lepszy niz XT19,ktory wg mnie cyka ale gorszy ze wzgledu na ilsoc szczegolow od XT25

Skomentuj

Porobiłem dzisiaj trochę zdjęć, ale w sztucznym oświetleniu nie jest to łatwe. Bez statywu to ciężko się obejść, a i tak idealnie nie wyszło.

Skomentuj

na monitorach i podłogówkach jest ten sam fornir?

Skomentuj

Tak to ten sam fornir - mahoń. Tylko na podłogówkach jest surowy mahoń, a monitory są bejcowane wiśnią czarną.
                Jednemu koledze podoba się bardziej ten surowy mahoń, a innemu ten ciemny. Mi osobiście się podoba bardziej ten barwiony na monitorach.
                Subwoofer zamierzam wykończyć w takim samym stylu jak monitory

Skomentuj

Czaruję...
                X