Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.0] kino domowe 5.0 na STX'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Zestaw x.0] kino domowe 5.0 na STX'ach

Witam.
    Chciałem pokazać ukończone właśnie kolumienki. Wykonanie 100% własne (no może cewek sam nie nawijałem :wink: )
    Do rzeczy:
    głośniki: GDN 14 SCX + GDWK PJ
    obudowy: 18mm wiórówka i 18mm MDF na front. Pojemność fronty i centralny 9l, tylne 5l
    zwrotnice: schemat zaczerpnięty z forum
    wygłuszenie: flizelina czy coś takiego
    wykończenie: fornir dąb naturalny klejony na wikol + żelazko

Kolumny na razie nie mają wykończonej powierzchni - surowy fornir. Wkrótce zostaną pokryte woskiem lekko patynującym. W głośniku centralnym w wysokotonówce zmieniony panel żeby było symetrycznie. Central na razie ma brak ekranu dlatego stoi tak nisko pod TV. Głośniki tylne zamknięte, mocno wygłuszone. Fornir miał w porywach 18 cm szerokości dlatego wyszło bardzo dużo łączeń ale wcale ich nie widać.
    Jest to moja pierwsza dokończona konstrukcja (na którejś fotce widać moje małe monitorki do PC ale nie skończone). Kosztowały mnie bardzo dużo pracy no ale cóż, nie szedłem nigdzie na łatwiznę. Jestem bardzo zadowolony zarówno z efektu wizualnego jak i z dźwięku.

[/img]

pierwszy jestem?

fajny zestaw, przyzwoite kino za rozsądne pieniądze (swoją drogą nie podałeś kosztorysu). całość estetyczna, jeszcze zyska na wyglądzie po lakierze/wosku. centralny nieźle wyszedł. jeszcze brakuje suba i można trząść chałupą

p.s. przydałoby się odszumić fotki (np. neat image).
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Bardzo fajnie ze kino nie sklada sie z piecu takich samych klockow. Bardzo dobry pomysl z centralem i tylnymi, podoba mi sie taka opcja. Centrala daj blizej telewizora. Powiedz mi tylko jeszcze jak srednica w arnie116 bo widze ze stoi kolo telewizora i w 14scx ? (odlacz PJ z monitorka i napisz jak wrazenia)

Skomentuj

Solidnie wykonane choc nie do konca w moim guscie :), co z subkiem :)?

Skomentuj

ciekawe tylne satelitki
          nie za ladne ale napewno praktyczne

sfazowania na kolumnach robiles recznie? calkiem ciekawie sie prezentuje

wkrety nie pasuja - zmien na cos plaskiego a nie stozkowe...

co do ekranowania PJtki to pokazywalem to juz na forum - wyszlo bardzo dobrze. GDNa jeszcze nie probowalem ekranowac

skad masz nowy front w centralnym? sam wycinales czy gdzies zamawiales? jak zamawiales to ile kosztowalo?

poza subem przydalyby sie jeszcze jakies ladne standy do frontow :P

Skomentuj

stożkowe są ok jeśli wchodzą w kosz, tutaj jakby o rozmiar za duże. standy raczej będą

Skomentuj

Powiedz mi tylko jeszcze jak srednica w arnie116 bo widze ze stoi kolo telewizora i w 14scx ? (odlacz PJ z monitorka i napisz jak wrazenia)
              Nie jestem za bardzo osłuchany właściwie wcale, ale odpowiem tak: arn116 z racji swoich rozmiarów wskazuje, że powinien mieć dobrą średnicę i rzeczywiście tak jest ale moim zdaniem nie zawsze. Po moich krótkich co prawda odsłuchach stwierdziłem, że arn jest oczywiście bardziej detaliczny i jeśli ktoś wsłuchuje się w utwór to istotnie usłyszeć może więcej szczegółów, lecz przy "zwykłym" słuchaniu dźwięk może się za bardzo narzucać i męczyć. W moim odczuciu męskie wokale, gitara elektryczna, fortepian lepiej brzmią na arn a np. damskie wokale, gitara akustyczna i chyba ogólnie czarna muza lepiej zabrzmi na gdn.

Solidnie wykonane choc nie do konca w moim guscie :) , co z subkiem :) ?
              Subek musi poczekać na wzrost gospodarczy :smile: ale uważam, że spokojnie basu wystarcza na razie (pokój ok 15mkw).

sfazowania na kolumnach robiles recznie? calkiem ciekawie sie prezentuje
              sfazowania robiłem frezarką ale celowo nie chciałem robić pełnego łuku jak twoich Pawle :wink:

wkrety nie pasuja - zmien na cos plaskiego a nie stozkowe...
              Wiem wiem, będą ładne niedługo.

skad masz nowy front w centralnym? sam wycinales czy gdzies zamawiales? jak zamawiales to ile kosztowalo?
              frony w centralnym wycinałem frezarką z HDF po czym malowanie podkładem i czarnym w spray'u aczkolwiek jeszcze to chyba zmienię żeby był bardziej świecący i pasował do gdn.
              poza subem przydalyby sie jeszcze jakies ladne standy do frontow
              No standy też będą. Pomysł już jest ale musi poczekać.

Skomentuj

Witam
                fajne kino :razz:
                Ile Cię w sumie wszystko wyniosło? :grin:

Skomentuj

Ile Cię w sumie wszystko wyniosło?
                  odnośnie kosztów, to w pewnym momencie poprostu przestałem liczyć ale podobne projekty były na forum i raczej od tego nie odbiegam. Z większych wydatków jakie poniosłem to frezarka 150zł - przyda się na zaś i cała paczka forniru z CDO - ok.90zł - też przyda się na zaś.

Skomentuj

Wiem ze to offtop ale spytam bo jeszcze w sumie dosc zielonu jestem. Po co sie montuje te podwojne terminale?

Skomentuj

Wpisz w google Bi - Wiring

Skomentuj

A mnie się podoba tylko to, że zwrotka wykonana na laminacie. :mrgreen:

p.s Kupileś w laro?:>

Skomentuj

A mnie się podoba tylko to, że zwrotka wykonana na laminacie. :mrgreen:
                          p.s Kupileś w laro?:>
                          No w takie koszta to bym normalnie nie poszedł :mrgreen: ale jak zobaczyłem na Dąbrowskiego ten laminat po 50gr i nawet rozmiar mniej więcej pasował to się nie oparłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez harvester88
                            Wiem ze to offtop ale spytam bo jeszcze w sumie dosc zielonu jestem. Po co sie montuje te podwojne terminale?
                            Zamieszczone przez Rfck
                            Wpisz w google Bi - Wiring
                            A w zwrotnicy są oddzielone kanały? bo jeśli nie to co to za bi-wiring? po drugie,bi-wiring jest po to żeby modyfikować (w pewnym stopniu,wiadomo jakim) dźwięk poszczególnych głośników za pomocą "magicznych kabli" a tutaj co widzimy? dwa takie same kable,czyli strata kasy bo dźwięk i tak się nie zmieni.

Zresztą bi-wiring to pojęcie czysto "audiofilskie" które w tym przypadku (STX) nie ma prawa bytu.

Skomentuj

bi-wiring to ściema marketingowa, łatwiej sprzedać w Media Tragedia

Skomentuj

A w zwrotnicy są oddzielone kanały? bo jeśli nie to co to za bi-wiring? po drugie,bi-wiring jest po to żeby modyfikować (w pewnym stopniu,wiadomo jakim) dźwięk poszczególnych głośników za pomocą "magicznych kabli" a tutaj co widzimy? dwa takie same kable,czyli strata kasy bo dźwięk i tak się nie zmieni.

Zresztą bi-wiring to pojęcie czysto "audiofilskie" które w tym przypadku (STX) nie ma prawa bytu.
                                Tak, w zwrotnicy są oddzielne kanały, ale w tym konkretnym przypadku nie chodziło o bi-wiring i magiczne kabelki tylko o bi -amping czyli łączenie końcówek mocy. Mój ampli to 7.1 a w przypadku korzystania tylko z 5-ciu kanałów dwa można przeprogramować i skierować do kolumn przednich w celu uzyskania większej mocy i jakości sygnału co w przypadku amplitunerów często bywa bolączką.

Skomentuj

Czaruję...
                                X