Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino 5.1 by mistrzu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino 5.1 by mistrzu

Witam!

Kino 5.1 powstało jakiś czas temu, jest nadal bez wzmaka do suba, ciągle czekam na sub 300 od Pana Irka.

Założenia

Zmieniało się co godzinę ostatecznie zostały:
    monitorki 18L netto na stxie 15 100 akx i vifie dx25tg strojone na ~50hz
    sub 30L netto strojenie 47hz na stxie 22 140 scx i wzmak Irkowy 300

Zwrotnica
    Zwrotnica wykonana wg. projektu dostępnego na forum.

Obudowa
    mdf #22
    fornir modyfikowany na butapren
    Skrzynie monitorów zostały lekko wygłuszone – ścianka tylna, dolna i górna filcem.
    Skrzynia suba bez wygłuszenia
    Wykończenie
    Capon x2 i Lakier do parkietu ( to okazało się jak słaby jestem w te klocki, lakier za gęsty powstały zacieki, a smród niesamowity, nie wiem co gorsze to czy butapren )

Kosztorys:
    nie podliczałem, ale pewnie ok 2000

A teraz zdjęcia:
    -mój cyrkiel (min otwór jaki mi się udało zrobić fi 28
    -mój patent na frezy pod stx
    -człowiek się szpieszy i tą samą robotę trzeba wykonać 2 raz.
    -Frez zrobiony z użyciem szablonu
    -1 frez
    -sub świeżo po lakierowaniu
    -kino w pełnej krasie:

Wielkie dzięki za pomoc Paweł!

Pozdro.

UWAGI MODERATORA

A na przyszłość umieszczaj TYLKO MINIATURKI, inaczej strasznie utrudnia to przeglądanie forum...
    Tym razem się zlitowałem, następnym razem będzie kosz :P
    Takero

Witam.
    Kino jest bardzo ładne, ale nie napisałeś wrażeń z odsłuchu ;/ Może jednak?
    Czy strojenie suba nie jest zbyt wysokie? Może były problemy z BR?
    Gratuluję konstrukcji :)
    Pozdro

Skomentuj

na razie nie mogę ocenić jako zestaw bo sub nie działa. Nie jestem jakim melomanem ale podoba mi się jedno wysokie tony!, są bardzo wyraźne. Trochę basu brakuje, ale da się przyzwyczaić. BR narazie ma długość 160mm, przedłużę go rurą PCV 70 tylko na razie nie wiem o ile (jakie strojenie wybrać).

Skomentuj

Monitorki jakieś nieproporcjonalne, wkręty klują w oczy, BR mogłeś dać z tyłu i co najgorsze - odległość vify od stxa. Strojenie woofera za wysokie, a objętość za mała. Na forum jest kilka konstrukcji na tym głośniku, wystarczyło zobaczyć.

Skomentuj

:shock: wiekszych zdjec nie mogles dac?
          co do kina, sub wyglada schludnie ale cala reszta, te wymiry kolumn :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            Monitorki jakieś nieproporcjonalne, wkręty klują w oczy, BR mogłeś dać z tyłu i co najgorsze - odległość vify od stxa. Strojenie woofera za wysokie, a objętość za mała. Na forum jest kilka konstrukcji na tym głośniku, wystarczyło zobaczyć.
            Mi proporcje pasują, długo nad nimi myślałem, kilkanąscie seri w cadie rozpatrzyłem. Wkręty rzecz gustu, mi się podobają i nie wydałem na nie ani złotuwki. BR z tyłu odpadł na początku, jeszcze raz gust. niestety odległość vify od stx jest najmniejsza jaką mogłem uzyskać żeby to wizualnie jakoś wyglądało. Objętości obudów są podane po odliczeniu ob BR, głośników.

[ Dodano: 2009-12-21, 16:55 ]
            Sry za jakość zdjęć robione fonem, wielkość zdjęć automatyczna tinypic

Skomentuj

Byłoby super gdyby nie:
              -okropne imho proporcje... Jakieś dziwne rozmieszczenie głośników i BR, najgorzej z centralem.
              -coś lepszego mogłeś na suba dać, szczególnie że wzmacniacz jest (będzie) dość konkretny,tutaj z powodzeniem starczyłby mały 150w panel.

Jak zmienisz budy i głośnik od suba będziesz miał konkretne i ładne kino.

Skomentuj

co wy chcecie od proporcji, Spróbujcie zrobić kolumnę centralną z 2 głośników żeby pasowało do reszty!

Skomentuj

Tylko te BR troche nie wykończone. Takie otwory klują w oczy jak te wkręty i złotówka przez U otware, ktora napisałeś wcześniej. Ale tak poza tym, to wyglądają ładnie, tylko ciekawe jak grają ?

Skomentuj

Trzeba było wstawić jeszcze większe zdjęcia to w ogóle fajnie by się to przeglądało...

Proponuję przenieść temat do kosza i autor założy jeszcze raz temat i wstawi miniaturki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mistrzu
                      co wy chcecie od proporcji, Spróbujcie zrobić kolumnę centralną z 2 głośników żeby pasowało do reszty!
                      ja na Twoim miejscu to bym w ogóle w zamkniętych zamknął te STXy, mniejsze i ładniejsze budy i brak problemów ze stylistyką.

Skomentuj

Chodzi o to ze wizualnie nie wyglada to fajnie bo:
                        za szeroka przednia scianka
                        za wysoka przednia scianka
                        za duze odstepy miedzy glosnikami...

I nie pisz ze nie daloby ie tego inaczej rozwiazac bo Ci udowodnie na przykladzie swoich konstrukcji na tych glosnikach :lol:

Skomentuj

Sry mój błąd sub 150 zamówiony

[ Dodano: 2009-12-21, 17:15 ]
                          Zamieszczone przez takero
                          ja na Twoim miejscu to bym w ogóle w zamkniętych zamknął te STXy, mniejsze i ładniejsze budy i brak problemów ze stylistyką.
                          Już myślałem nad tym wcześniej i żałuję że nikt nie podpowiedział, Myślałem wcześniej że akurat te stx pasują do otwartej obudowy. Zakładając 1 posta na diyaudio nie miałem żadnego pojęcia natemat akustyki i budowy kolumn!.

Jeszcze raz przepraszam za zdjęcia!. wydawało mi się że duże jest piękne

[ Dodano: 2009-12-21, 17:25 ]
                          Zamieszczone przez dolphin123
                          Chodzi o to ze wizualnie nie wyglada to fajnie bo:
                          za szeroka przednia scianka
                          za wysoka przednia scianka
                          Może to tak wygląda, ale to są monitorki, na pewno gorzej by wyglądały gdyby w głąb miały 1m. Przednia ścianka ma wymiary 210 na 270. Mam mały pokój i zależało mi na jak najmniejszych gabarytach zajmowanej powierzchni. W rzeczywistości proporcje nie kłujką w oczy. Co do odległości przetworników zdawałem sobie z tego sprawę że rozdzielając je BR zrobię wbrew reguł. Mniej się nie dało w tej konfiguracji.

Skomentuj

uż myślałem nad tym wcześniej i żałuję że nikt nie podpowiedział, Myślałem wcześniej że akurat te stx pasują do otwartej obudowy.
                            No dla mnie tez proporcje jakies dziwne sie wydaja za to male zamkniete skrzyneczki bylby fajne. Te akxy oczywiscie ze parametrami nadaja sie do BR ale jako ze basu niskiego jako satelity w kinie miec nie musza to najlepszym rozwiazaniem bylyby paczuszki po pare litrow zamkniete i mocno wytlumione.

Te tunele BR okropne :)

Sub skromniutki, niedopasowany SPLem do reszty zestawu :>... innymi slowy mogles dac mniejsze glosniczki na satelity jesli sub wystarcza do pomieszczenia odsluchowego.
                            Jesli odkrecisz te satelitki na maxa to znow suba nie bedzie w ogole slychac itditd nieprzemyslane zupelnie..
                            W rzeczywistości proporcje nie kłujką w oczy.
                            Mnie kluja bardzo i szczerze powiedziawszy nie dziwie sie bo maja po 18L gdy wystarczy im spokojnie 12L w BR a w tej kinowej aplikacji z subem mogloby to byc np 5L closed :)

Wniosek jest prosty najlepiej zapytac zanim sie cos zrobi :)

Skomentuj

http://stx.sote.pl/nexton-m-100-diy-czarny.html jak na dłoni, które proporcje ładniejsze?
                              BR przy wysokotonowym to też nie najlepszy pomysł.

Skomentuj

takero napisał/a"
                                A na przyszłość umieszczaj TYLKO MINIATURKI, inaczej strasznie utrudnia to przeglądanie forum...
                                Tym razem się zlitowałem, następnym razem będzie kosz :P"

dzięki.a już przygotowałem na fotosiku poprawione.

Jakiś dzisiaj jestem rozkojarzony pojemność monitorów to 12L

Skomentuj

Przednia ścianka ma wymiary 210 na 270
                                  pojemność monitorów to 12L
                                  no a nextony mają 11L i wymiary 18x34x30cm - dało się?

Skomentuj

Wydaje mi sie ze te otwory BR sa za durze jak na takie glosnicyki. :mrgreen:

Skomentuj

Przednia ścianka ma wymiary 210 na 270
                                      co?
                                      nextony maja front (WxS) 34 x 18 i wygladaja na owiele mniejsze niz twoje

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
                                        Wydaje mi sie ze te otwory BR sa za durze jak na takie glosnicyki. :mrgreen:
                                        Za duze nie sa na pewno.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X