Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki Rzeźnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki Rzeźnika.

Witam. Chciałbym Wam przedstawić moją kolejną konstrukcję.

ZAŁOŻENIA:
    Miałem monitorki 6 litrowe, w które wpakowałem GDWK 10/80/7 i GDN 13/40/2. Można się spodziewać jak to grało w 6 litrach. Dodatkowo głośniki montowane od środka co wpływało negatywnie na dźwięk.Żeby tego było mało, to musiałem nieco zmniejszyć GDWK... Jednym słowem miało grać przyzwoicie i z basem. Myslałem o Vifie DX25 i Tonsilu 15/40/5, ale stwierdziłem, że do mojego pokoju nie ma sensu pakować nie wiadomo jakich głośników. Cel jaki sobie wyznaczyłem został osiągnięty.

GŁOŚNIKI:
    Nic innego jak znane GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7. Głośnik wysoko tonowy jednak wygląda ... nietypowo. To przez to, że miałem poobcinanego 10/80/7. Byłem zmuszony przekombinować, bo szkoda było wydawać kasę na te głośniki. Znalazłem w piwnicy GDWK 9/80,8 i pozamieniałem fronty.

ZWROTNICA:
    Chyba wszyscy mogą się domyślić, że jest to zwrotnica pierwszego rzędu, która używana jest w popularnych Totem Mite: cewka powietrzna 1,7mH na GDN'a i kondensator 2,7ľF firmy jatzen połączony szeregowo z rezystorem 3Ω. GDWK podłączony w przeciwfazie (+ do -, - do +).

OBUDOWA:
    Wymiary to: 115cm wysokości (z podstawką), 113 (bez podstawki), 15cm szerokości, 16cm głebokości. Podstawki mają 18x18cm. Komora dla GDN ma 12 litrów. Bass-reflex kupiony kiedyś tam w Dexon'ie. ř45x100, co daje strojenie ~54-55Hz. Obudowy sklejane wikolem, uszczelnione akrylem (akurat to było pod ręką ), dodatkowo skręcane wkrętami. Całość oklejona okleiną. Mimo, że ładnie wszystko wyszlifowałem to pod pewnym kątem przy odpowiednim oświetleniu trochę widać miejsca szpachlowania. Ogółem myślałem, że będzie gorzej.

KOSZTY:
    Czyli to, czego nikt nie lubi...
    -2x GDN 13/40/2 - miałem (120zł)
    -2x GDWK 10/80/7 - miałem (70zł)
    -wygłuszenie - miałem
    -okleina ... 50zł
    -zwrotnice - miałem (80zł)
    -szpachlówka do drewna - miałem
    -papiery ścierne - 15zł
    -wkręty - 10zł
    -wikol - 10zł
    -kable - 15zł (gościu uciął mi o 3,5m za dużo :))
    -akryl (uszczelnienie) miałem
    -deski - 20zł
    Razem ~120zł. Gdyby nie to, że większość rzeczy miałem, to wyniosłoby mnie to jakieś... 400zł.

ODSŁUCH:
    W sumie nie ma co się rozpisywać, bo wszyscy tutaj chyba znają brzmienie tego zestawienia. Mnie się podoba przestrzeń, całkiem fajna gitara w zestawieniu CD firmy Marantz (53) i wzmakiem Yamahy (A-500). Basu jest sporo pod warunkiem, że stoi się na środku pokoju... Jak na tak mały głośnik basu jest naprawdę dużo. W dodatku całkiem niskiego, a nie jakieś tam dudnienie. GDN 20/40 pod każdym względem wymięka. Na oryginalnych płytach daję radę, na MP3 wiadomo, zdecydowanie gorzej.

ZDJĘCIA:

przymiarka

frezowanie pod łebki wkrętów

frez

łączenie płyt wkrętami

xD

to jest... słoneczko :mrgreen: w piwnicy było -10 C

wikol

skromne wygłuszenie dla obudowy BR

Zapomniałem tylko porobić zdjęć po szlifowaniu. No, i to by było na tyle.

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
    cewka powietrzna 1,7mH na GDN'a
    masz 8ohm glosnik ?

Skomentuj

wyglądają smukle i "przystojnie".
      mi się podobają
      wysokotonowy to jakis szit.... niskiego w ogóle nie znam.
      Zwrotnica też uboga, ale po co pakować, myśle że dobrze przemyślane.

Za jakiś czas zapragniesz czegoś porządnego :)

Gratuluje.

Skomentuj

masz 8ohm glosnik ?
        yup

wysokotonowy to jakis szit.... niskiego w ogóle nie znam.
        Zwrotnica też uboga, ale po co pakować, myśle że dobrze przemyślane.
        W opisie wszystko pisze.

Za jakiś czas zapragniesz czegoś porządnego :)
        Już bym chciał coś porządnego, ale do tego pokoju nie ma sensu ładować kasy. Prędzej słuchawki kupię, niż zrobię kolumny (chyba że dla kogoś).

Skomentuj

Jak dla mnie miodzio, postarałeś sie jeżeli chodzi o wygląd, co do tego basu z 13cm nie bardzo chce mi sie wieżyc co do jego ilości ale nie będę się czepiał :)

Skomentuj

Witam, widzę że kolega sklejał wikolem w -10C. Dobrze zasechł? Nie kruszył się? Dobrze trzyma? Ja kiedyś jak na mrozie sklejałem budy to niestety ale klej niezbyt dobrze się zachowywał (wtedy nie wiedziałem że na mrozie nie można :cool: )

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
              Witam, widzę że kolega sklejał wikolem w -10C. Dobrze zasechł? Nie kruszył się? Dobrze trzyma? Ja kiedyś jak na mrozie sklejałem budy to niestety ale klej niezbyt dobrze się zachowywał (wtedy nie wiedziałem że na mrozie nie można :cool: )
              wikol czyli klej PVAC, w temperaturze poniżej -5 C ulega nieodwracalnemu rozkładowi, dlatego samo przechowywanie a co dopiero klejenie w takiej temperaturze to głupota. Znam przypadek gdzie kierowca zostawił tira na noc z beczkami PVAC, był przymrozek i cały ładunek był do wyrzucenia. A kleju nie można wyrzucić na śmietnik trzeba go utylizować, koszty były niesamowite....

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysiek_1855
                Jak dla mnie miodzio, postarałeś sie jeżeli chodzi o wygląd, co do tego basu z 13cm nie bardzo chce mi sie wieżyc co do jego ilości ale nie będę się czepiał :)
                Kup i sprawdź ;]

Zamieszczone przez benek161
                Witam, widzę że kolega sklejał wikolem w -10C. Dobrze zasechł? Nie kruszył się? Dobrze trzyma? Ja kiedyś jak na mrozie sklejałem budy to niestety ale klej niezbyt dobrze się zachowywał (wtedy nie wiedziałem że na mrozie nie można )
                Wikolem kleiłem w domu, szpachlowałem też w domu. W piwnicy tylko je składałem, wycinałem otwory i szlifowałem.

Skomentuj

Fajne szpileczki :) miły akcent przez środek frontu. Front od tego GDWK można było jakoś przyciąć/zaokrąglić i już by ciekawiej wyglądał
                  Wesołych

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=SrlndPYCPC8&fmt=18 Niedługi filmik z pracy kolumn... z bonusem w 3:59 :P

Skomentuj

Czaruję...
                    X