Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitorki GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitorki GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200

Witam długi czas temu zrobiłem oto monitorki na znanych wszystkim przetwornikach.
    Postanowiłem dopiero teraz je opublikować ponieważ przy okazji zamawiania panelu z stx zamówiłem panele do gdwk, wcześniej sie spieszyłem, za dużo upitoliłem i była mała dziurka :)). Także więc zaczynam:.
    Założenia:
    Nauka, poznanie świata :) ew. sprzedaż później. Teraz zastanawiam sie czy je zostawiać czy sprzedawać. Szkoda mi ich sprzedać
    Głośniki
    Obeznane przez wszystkich STXy
    GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ
    Napęd
    Nad C320BEE, C521BEE tylko, że CDik mi padł jak narazie ...
    Obudowa
    Wykonana z MDF 18mm z licznymi wzmocnieniami w środku, oklejana fornirem MACHOń
    Wszytko ładnie sklejane w domowych warunkach, fornirowane równiesz.
    Pierwszy raz trzymałem fornir w rękach wyszło nie najfajniej aczkolwiek z daleka nie wygląda źle, sprawa pogarsza sie dopiero jak przyjżymy się kantom. Lakierowałem ale zrobiłęm to napewno źle bo pod światło widać ewidentnie że pędzlem jechane :)) Chyba źle szlifowałem po lakierowaniu.
    Koszta
    Płyty dostałem za darmo od P.Piotra [Firma enner] Zielona Góra. Mój znajomy który mi pomaga w tego typu sprawach :)
    Natomiast fornir nie pamiętam wiem, że brałem najtańszy z allegro o ile dobrze mi świta zapłacułem ok. 100 zł ale nie jestem pewien nawet na 60% :)
    głośniki 130zł
    Zwrotnice Części, wygłuszenie, br dostałem ale musiałem zaplacic ok. 80zł.
    Wrażenia z odsłuchu

No coż ku mojemu ździwieniu jak na taką tanioche bajka. W moim pokoju ładnie grają bez suba piękny damski wokal, piękny bas. Czego chcieć więcej.
    Gdy byłem na pomiarach w salonie odsłuchowym Piotra to tego dnia stanęły STX 10kroć tańsze od sprzętu który gra tam na codzien. Ku ździwieniu Piotra, że coś takiego tak gra.
    Chcielibyście zobaczyć tą mine, byłem z siebie dumny. Zwrotnica do lekkiej korekty [troche by trza było przyciszyć tweeter] i naprawde sprzęt za takie pieniądze miód.
    Oczywiście nie myślcie, ze zachawalm niewiadomo jak po prostu bardzo fajny zestawik.
    I jak trzeba to zagra baaardzo głośno. GDWK stx nie palą sie tak jak GDWK tonsila także więc jest ok
    Tworząc tą konstrukcje byłem podniecony, także więc robiłem pełna dokumentacje zdjęciowom, która przedstawiam niżej.
    Uważam, że bardzo przyłożyłem sie do tej konstrukcji z racji, że była moją pierwszą :)

[ Dodano: 2009-12-24, 01:25 ]
    Łączone sznurkami...

http://images42.fotosik.pl/153/aa71c6f2b9916f84med.jpg[/IMG]

http://images36.fotosik.pl/128/31c29e837cf3d65cmed.jpg

[/IMG]

[ Dodano: 2009-12-24, 01:29 ]
    1

2

3

4

coś mi się spieprzyło i musiałem doklejać... 5

Tak to się prezentuje i koniec zdjęc
    6

przepraszam zapomniałem ponumerwać...
    WESOŁYCH !!! :)

Bartuś, nieźle - widać spory progres u Ciebie :)
    Prę kolumn oforniurujesz i będzie CI to wychodziło bardzo dobrze.
    Mi te proporcje nie odpowiadają nieco - na górze małe odstępy, wręcz ujemne , a na dole duże. Gdybyś rozsunął nieco głośniki i br wyglądałoby znacznie lepiej.

Skomentuj

Kosz tonsila zachodzi na wysokotonowy czy może frezowałeś ... ?

Skomentuj

Projekt jest czysto zerżnięty od Pawła.
        MormoN,
        Panel GDWK nachodzi na GDN, kawałek co nachodzi należy opitolić i gut. Mi to wyszło strasznie, widać szpare i lekko śwista ... Będę musiał cos tam wkleić od środka.

Skomentuj

Mi tam się podoba jak na siebie zachodzą :P plus fajny fornirek i wygląda bardzo przyjemnie :) no po przyjrzeniu się z bliska widać jakieś niedoróbki ale nie ma co narzekać... Front od PJti jest aluminiowy czy plastikowy? Już nie pamiętam... Bo w aluminium faktycznie może być gorzej zrobić takie podcięcie... Ale widzę, że nie masz frezów więc można to jeszcze uratować :) podchechlać trochę jeszcze to spasowanie głośników co zabierze trochę materiału i będziesz musiał opuścić PJtkę trochę w dół ale nie masz frezów więc nie będzie śladu po tym :) tylko nowe otwory nawiercić...

Skomentuj

materiałto - polistyren
            ciężko, nie cieżko, zły jestem że za drugim razem nie zrobiłem idealnie.

Skomentuj

Heh, masz ambicję więc popraw :) nie wszystko musi wyjść za pierwszym razem...
              Na zachętę, zdjęcie z mojej nie dokończonej konstrukcji....

Zdjęcie telefonem zrobione....

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
                Front od PJti jest aluminiowy czy plastikowy? Już nie pamiętam...
                plastik - bardzo latwo po nacieciu sie lamie (jak spadnie to tez :P)
                aluminiowy front byl w AJ i w AKX

Zamieszczone przez takero
                Mi te proporcje nie odpowiadają nieco - na górze małe odstępy, wręcz ujemne , a na dole duże. Gdybyś rozsunął nieco głośniki i br wyglądałoby znacznie lepiej.
                Zamieszczone przez Bartuś
                Projekt jest czysto zerżnięty od Pawła.
                cos mi sie nie wydaje :P

ja mam chyba nizej GDN + GDWK

Bartuś, kilka fotek jest zle zamieszczonych - wklej do nich linki (do stronki na fotosiku) a poprawie

Skomentuj

http://nooboutside.fotosik.pl/zdjecia/1.html
                  Pawel S., Wysłałeś mi jakiś plik PDF w którym był cały projekt :)
                  mniejsza: )

Skomentuj

Denerwowalby mnie czas robienia takich monitorkow, a dokladniej czekania az dwie scianki sie skleja aby kleic nastepna :wink: na kolki czy wkrety mozna by to zrobic w kilka godzin :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      na kolki czy wkrety mozna by to zrobic w kilka godzin
                      Doliczając szpachlowanie wkrętów wychodzi na to samo a przy klejeniu masz uszczelnioną dobrze obudowę :)

Ja tam wolę kleić

Skomentuj

i tak kleisz przed skreceniem :wink: ale nie czekasz az klej zlapie bo trzyma sie na wkretach czy kolkach :wink: szpachlowanie tych otworow to jest pol godzinki z wyszlifowaniem wszystkiego :wink:

Skomentuj

dolphin123, samo klejenie moze byc rownie szybkie...
                          ale trzeba kleic maksymalna ilosc mozliwych scinek naraz :P

Skomentuj

moze nie opatentowalem skrecania bo nie mam dobrej wkretarki ? :)
                            na klej wydaje mi sie bardziej pro

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              dolphin123, samo klejenie moze byc rownie szybkie...
                              ale trzeba kleic maksymalna ilosc mozliwych scinek naraz :P
                              no proszę Cię... Inaczej jakby łączyć pod kątem, ale tak jak autorowi średni b mi się chciało :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                                moze nie opatentowalem skrecania bo nie mam dobrej wkretarki ?
                                wcale nie potrzeba wkretarki...
                                wystarczy wiertarka lub lepiej 2 :P

Skomentuj

Tylko musi mieć regulacje prędkości ;-)

Skomentuj

takich rzeczy tym bardziej nie mam :)

Skomentuj

a nie lepiej zaopatrzyc się w odpowiednią ilość ścisków stolarskich? godzina i skrzynka wraz ze wzmocnieniami stoi

A teraz bartuś pomyśl jakie fajne monitorki mógłbyś złożyć gdybyś nie bawił się w suba "dla sportu"

Skomentuj

Może i mógłbym ale ... Do końca roku skończe bude dla vif..
                                        To będzie przełom !
                                        W przyszłości będę może myślał coś na seasach, albo jakieś małe popierdółki dla mamy do pracy/kuchni itp

[ Dodano: 2009-12-25, 12:24 ]
                                        a nie załuje suba :

Skomentuj

Czaruję...
                                        X