Witam. Mam do zaprezentowania moje pierwsze jak to sie mówi DIY. Moją fascynację do głośników mam od dawna i nie będę tu o tym pisać. W końcu los mi pozwolił na wyrzucenie troche kasy na kolumny. Chcialem zeby były duże z potężnym basem który będzie czuć w klatce piersiowej. Ponieważ moja wiedza z teorii robienia kolumn opierała się na kilku przeczytanych postach zrobilem wiele błędów w tej konstrukcji. Uważam, że wszystko jest do zrobienia jak sie dowiem co jest zle. (Ja jestem bardzo zadowolony z moich kolumn i nic bym nie poprawiał, ale jeżeli to ma drastycznie coś zmienić to czemu nie.) Zapraszam.
Ponieważ tak chciałem mieć kolumny własnej roboty nie za bardzo zastanowiłem się nad doborem głośników. (Na pewno w Polsce miałbym wiekszy wybór głośników "na szybko" niż w Irlandii dlatego jest jak jest.)
Głośnikami niskotonowymi są głośniki car-audio firmy Mutant model 1207 200W rms. cena 120 zł. szt.
Głośnikami średniotonowymi są polskie Tonsile GDM 18/80 cena 99 zł. szt.
Głośnikami wysokotonowymi są też Tonsile GDWT 12-19/150 cena 79 zł. szt.
Wyglądają tak:

Zwrotnice byly kupione w sklepie "standardowe", ale wymienilem cześci na cewki powietrzne i kondensatory Jantzen. (oczywiście nic nie było wyliczane) kosztowalo mnie to 200 zł. szt.
Wygląda to tak:

Obudowa z płyty MDF 18 mm wzmocniona. cena 80 zł. starczyło na obydwie :)
do tego;
srubki, klej, kable, bejca, lakier, rurki bass-reflex, filc do wygłuszenia, podłaczniki "banany" koszt- ok 300 zł.
Co dało razem bagatela: 1536 zł.

Napedzam to końcówką mocy firmy Cerwin Vega CV-1800

Wrażenia są takie jakich oczekiwałem, potężny bas i nie ulegające im środek i wysokie.
No i jeszcze zdjęcia kolumn:

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ. POZDRO DLA MANIAKÓW GŁOŚNIKOWYCH!!!!
Mozna obejrzeć filmiki na kanale youtube wystarczy wejsc na mój profil- benytolo.
[ Dodano: 2009-12-29, 00:28 ]
Dzikuje moderatorom za cierpliwość. Teraz można mi wytykać :grin:
Ponieważ tak chciałem mieć kolumny własnej roboty nie za bardzo zastanowiłem się nad doborem głośników. (Na pewno w Polsce miałbym wiekszy wybór głośników "na szybko" niż w Irlandii dlatego jest jak jest.)
Głośnikami niskotonowymi są głośniki car-audio firmy Mutant model 1207 200W rms. cena 120 zł. szt.
Głośnikami średniotonowymi są polskie Tonsile GDM 18/80 cena 99 zł. szt.
Głośnikami wysokotonowymi są też Tonsile GDWT 12-19/150 cena 79 zł. szt.
Wyglądają tak:

Zwrotnice byly kupione w sklepie "standardowe", ale wymienilem cześci na cewki powietrzne i kondensatory Jantzen. (oczywiście nic nie było wyliczane) kosztowalo mnie to 200 zł. szt.
Wygląda to tak:

Obudowa z płyty MDF 18 mm wzmocniona. cena 80 zł. starczyło na obydwie :)
do tego;
srubki, klej, kable, bejca, lakier, rurki bass-reflex, filc do wygłuszenia, podłaczniki "banany" koszt- ok 300 zł.
Co dało razem bagatela: 1536 zł.

Napedzam to końcówką mocy firmy Cerwin Vega CV-1800

Wrażenia są takie jakich oczekiwałem, potężny bas i nie ulegające im środek i wysokie.
No i jeszcze zdjęcia kolumn:

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ. POZDRO DLA MANIAKÓW GŁOŚNIKOWYCH!!!!
Mozna obejrzeć filmiki na kanale youtube wystarczy wejsc na mój profil- benytolo.
[ Dodano: 2009-12-29, 00:28 ]
Dzikuje moderatorom za cierpliwość. Teraz można mi wytykać :grin:
Skomentuj