Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Kolumny odbiegające od zasad ale zadowala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] Kolumny odbiegające od zasad ale zadowala

Witam. Mam do zaprezentowania moje pierwsze jak to sie mówi DIY. Moją fascynację do głośników mam od dawna i nie będę tu o tym pisać. W końcu los mi pozwolił na wyrzucenie troche kasy na kolumny. Chcialem zeby były duże z potężnym basem który będzie czuć w klatce piersiowej. Ponieważ moja wiedza z teorii robienia kolumn opierała się na kilku przeczytanych postach zrobilem wiele błędów w tej konstrukcji. Uważam, że wszystko jest do zrobienia jak sie dowiem co jest zle. (Ja jestem bardzo zadowolony z moich kolumn i nic bym nie poprawiał, ale jeżeli to ma drastycznie coś zmienić to czemu nie.) Zapraszam.

Ponieważ tak chciałem mieć kolumny własnej roboty nie za bardzo zastanowiłem się nad doborem głośników. (Na pewno w Polsce miałbym wiekszy wybór głośników "na szybko" niż w Irlandii dlatego jest jak jest.)

Głośnikami niskotonowymi są głośniki car-audio firmy Mutant model 1207 200W rms. cena 120 zł. szt.
    Głośnikami średniotonowymi są polskie Tonsile GDM 18/80 cena 99 zł. szt.
    Głośnikami wysokotonowymi są też Tonsile GDWT 12-19/150 cena 79 zł. szt.

Wyglądają tak:

Zwrotnice byly kupione w sklepie "standardowe", ale wymienilem cześci na cewki powietrzne i kondensatory Jantzen. (oczywiście nic nie było wyliczane) kosztowalo mnie to 200 zł. szt.

Wygląda to tak:

Obudowa z płyty MDF 18 mm wzmocniona. cena 80 zł. starczyło na obydwie :)
    do tego;
    srubki, klej, kable, bejca, lakier, rurki bass-reflex, filc do wygłuszenia, podłaczniki "banany" koszt- ok 300 zł.
    Co dało razem bagatela: 1536 zł.

Napedzam to końcówką mocy firmy Cerwin Vega CV-1800

Wrażenia są takie jakich oczekiwałem, potężny bas i nie ulegające im środek i wysokie.
    No i jeszcze zdjęcia kolumn:

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ. POZDRO DLA MANIAKÓW GŁOŚNIKOWYCH!!!!
    Mozna obejrzeć filmiki na kanale youtube wystarczy wejsc na mój profil- benytolo.

[ Dodano: 2009-12-29, 00:28 ]
    Dzikuje moderatorom za cierpliwość. Teraz można mi wytykać :grin:

No w końcu ci się udało poprawnie to poskładać :)

Skomentuj

Prawdziwe "mutanty" te kolumny :wink: Większe od Altusów

Skomentuj

Generalnie dużo kasy wydałeś to trzeba przyznać... Tylko teraz dwie sprawy: Podoba Ci się i to najważniejsze. Jednak za te pieniądze mogłoby być coś co naprawdę by Cie zdumiło na poprawnej zwrotnicy, nie jak to nazwałeś uniwersalnej. Poważnym błedem było zakupienie nowych elementów do zwrotki skoro była ona i tak uniwersalna... :???: Jak będziesz chciał je zmienić to zapytaj następnym razem co i jak w danym budżecie i wyjdziesz na tym na pewno do przodu :wink:

Skomentuj

Takie było chyba założenie aby to robiło tylko ciśnienie :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez 123tolo
            Teraz można mi wytykać
            No to dobra:
            1. Gwizdek nie powinien być umieszczony w pionie tylko w pozimie
            2. Głośniki nie powinny byś 4 ohm tym bardziej niskotonowe
            3. Nie wiem jaki jest sens wymieniania rzeczy w zwrotnicy bez wcześniejszych obliczeń

Ale to nic, człowiek sięuczy na błędach

To tyle na krytyke z mojej strony. Tak ogólnie to fajnie wykończone (bejca) i fajny kształt (oprocz tego kłującego w oczy PIONOWO umieszczonego gwizdka) :grin: Widać żę włożyłeś w to sporo wysiłku. :mrgreen:

Skomentuj

No wkoncu wpiąlem się tutaj :) Wiem że kasy w to włożyłem ,ale ja nie mogłem inaczej. Kupe lat wyczekiwania a tu bach, można zaszaleć.
              To jeszcze nie koniec z DIY. Teraz trzeba zrobić eleganckie kolumienki dla żony, ona tak zawsze podziwia Wasze projekty :)

Skomentuj

tylko teraz wcześniej zapytaj bardziej doświadczonych :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
                  No to dobra:
                  1. Gwizdek nie powinien być umieszczony w pionie tylko w pozimie
                  3. Nie wiem jaki jest sens wymieniania rzeczy w zwrotnicy bez wcześniejszych obliczeń

Ale to nic, człowiek sięuczy na błędach

To tyle na krytyke z mojej strony. Tak ogólnie to fajnie wykończone (bejca) i fajny kształt (oprocz tego kłującego w oczy PIONOWO umieszczonego gwizdka) :grin: Widać żę włożyłeś w to sporo wysiłku. :mrgreen:
                  Nie ma sensu :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-29, 00:48 ]
                  Zamieszczone przez maxxx222
                  tylko teraz wcześniej zapytaj bardziej doświadczonych :)
                  Teraz na pewno będe wstrzemięzliwy. Rzadko kiedy pierwszy raz sie udaje :mrgreen:

Skomentuj

Dlaczego? Przecież jest dużo niskotonowców 4 ohm - wszystko zależy od ich dobrania względem siebie no i pośrednio względem wzmacniacza
                    Zwrotnicy się nie liczy tylko się ja projektuje na podstawiw pomiarów

No kolumny to faktycznie (jak sama nazwa mówi) "mutanty" Moim zdaniem zmarnowane pieniądze - po pewnym czasie dochodzi się do wniosku, że nie liczy się tylko "ciśnienie" ale przede wszystkim jakość przetwarzanych dźwięków.

Może przy budowie kolumn dla żony skorzystasz z porad ludzi doświadczonych (choćby z tego forum - jest ich tutaj na prawdę wielu)

Skomentuj

Re: Kolumny odbiegające od zasad ale zadowala

Nic nie trzyma się w tej konstrukcji kupy, już nie wspomnę o wyrzuceniu kasy w błoto OK Twoje pieniądze, Twoja sprawa, ale w żadne argumenty brzmienia, które przedstawiłeś nie uwierze, wystarczy żebyś posłuchał czegoś poprawnie skonstruowanego a Twoje pudła dawno stałyby koło kontenera na śmieci.

Własne dłubanie zaczynamy od najtańszych rozwiązań, poznajesz niskim kosztem jak co działa a później wędrujesz wyżej, jeżeli faktycznie jesteś audiomaniakiem polecam wykombinować trochę wolnego i zadomowić się na jakiś czas na forum daje rękę uciąć, że Twoja druga konstrukcja będzie niebo lepsza

Skomentuj

Z jednej strony zadowolenie najwazniejsze z drugiej strony jak dla mnie nieprzemyslany projekt i utopiona kasa :P.. cisnienie tym zrobisz ale mozna by zrobic wiecej i kulturalniej. Szkoda tez zmarnowanych pieniedzny na "super kondy" itd.. szkoda niepoprawnego ulozenia glosnikow i braku zwrotnicy (dla mnie to filtr zapobiagajacy spaleniu a nie zwrotka :P... chociaz zly filtr tym bardziej moze upalic wzmak).. mam nadzieje ze dojrzejesz do pewnych niedoskonalosci tej konstrukcji i kolejne beda bardziej przemyslane :)

--

Btw, moze zlozysz sprzet pomiarowy i zmierzysz te kolumny? Koszt to okolo 200zł

Skomentuj

Co dało razem bagatela: 1536 zł
                          :???: :shock:
                          Zwrotnice byly kupione w sklepie "standardowe", ale wymienilem cześci na cewki powietrzne i kondensatory Jantzen. (oczywiście nic nie było wyliczane) kosztowalo mnie to 200 zł. szt.
                          ile czasu spędziłeś na forum (oczywiście czytając i starając się czegoś dowiedzieć)?
                          Napedzam to końcówką mocy firmy Cerwin Vega CV-1800
                          rozumiem, że twój pokój to jakaś sala gimnastyczna, że musi grać z estradową końcówką mocy
                          Ale tu muszę pochwalić wybór firmy. Duży plus :mrgreen:
                          Rzadko kiedy pierwszy raz sie udaje :mrgreen:
                          tu chyba nie mówisz i diy :wink:

pytania:
                          niskotonowe podłączone równolegle czy szeregowo?
                          i z jakim cięciem na zwrotnicy?
                          czy zwrotnica była przystosowana do 2xniski?
                          i czy zwrotnica była na 4r czy 8r?

to już tak z ciekawości.
                          pozdrawiam
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolumny napewno nadają się na imprezy Jak koledzy mówią, do słuchania muzyki zbudowałoby się coś lepszego ale jeżeli ty jesteś zadowolony to dobrze

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                              pytania:
                              niskotonowe podłączone równolegle czy szeregowo?
                              i z jakim cięciem na zwrotnicy?
                              czy zwrotnica była przystosowana do 2xniski?
                              i czy zwrotnica była na 4r czy 8r?
                              Odp.1 Szeregowo.
                              Odp.2 Nie wiem dopiero zamierzam się dowiedzieć.
                              Odp.3 Też nie wiem.
                              Odp.4 8 ohm.

Zamieszczone przez lklukasz
                              rozumiem, że twój pokój to jakaś sala gimnastyczna, że musi grać z estradową końcówką mocy
                              Ale tu muszę pochwalić wybór firmy. Duży plus
                              Niestety moje kolumny stoją narazie w kuchni (18m). Ponieważ jest ona dobudowana, jestem chociaż troszeczkę odizolowany od sąsiadów. Lecz i tak dożo to nie pomaga bo nawet na połowe mocy nie mogę słuchać :( tu link na you tube
                              http://www.youtube.com/watch?v=kzGwha0eomk

Skomentuj

Jak na pierwsze DIY to i tak lepiej jak ja ja zaczynałem od kartonowych skrzynek itd, ale mowmy o Twoich kolumnach... ogolnie zmieniłbym tylko te basowce, reszta niech zostanie, zwrotke po częsci można skopiować bylo od jakiś tonsilów i modernizować po swojemu(pod ucho jak nie masz zestawu pomiarowego itd), na bas polecił bym IT MDS i wg mnie jeden rozłożył by te 2sztuki(nie chodzi o spl).
                                Dla mnie mogłby by być troske wyższe albo BR z tylu, jeden duzy lub szczelinowy. Możesz powiedziec jak to gra i porównać do czegoś znanego?? a 1 raz bardzo ok!

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                  Możesz powiedziec jak to gra i porównać do czegoś znanego?? a 1 raz bardzo ok!
                                  Porównać to mogę jedynie do zestawów kina domowego, albo głośników komputerowych znajomych. Ciężko spotkać jakiegoś audiomaniaka w okolicy z którym to możnaby było się porównać. Jak grają? Muzyka techno, rap, trance itp. Nadają się idealnie. Zależy jeszcze od jakości mp3. Niedlugo kupuje decki na winyle to dopiero zacznie grać :)

Skomentuj

Drogo kosztuje nauka. Tym bardziej, że raczej nie wyciągasz wniosków. No cóż. Może zmienił byś zdanie, gdybyś usłyszał taką konstrukcję:
                                    http://diyaudio.pl/viewto...t=17638&start=0
                                    Możesz zrobić dla małżonki i porównać jakość. :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                      Drogo kosztuje nauka. Tym bardziej, że raczej nie wyciągasz wniosków. No cóż. Może zmienił byś zdanie, gdybyś usłyszał taką konstrukcję:
                                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17638&start=0
                                      Możesz zrobić dla małżonki i porównać jakość. :lol:
                                      Ależ wyciągam wnioski. Gwarantuje że drugi projekt bedzię przemyślany.
                                      Chetnie posłuchałbym każdego projektu zamieszczonego tutaj :grin:

Skomentuj

głowa mnie boli jak sobie pomyśle ile kasy wydałeś i to jeszcze na takie coś... :razz:
                                        no ale trudno juz za późno... :razz:

i pamiętaj :!: :!: :!: następną konstrukcję przemyśl, i zapytaj tutaj wcześniej i powiedz co chcesz zrobić :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X