Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] tani zestaw 2.1 do komputera ze smieci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Zestaw x.1] tani zestaw 2.1 do komputera ze smieci

prawie kazdy majsterkowicz ma takie "zboczenie" ze zaczyna zbierac rozne rzeczy "bo sie przyda"
    no i wlasnie przydaly mi sie takie rozne smieci zbierane ponad 3 lata :P

przy okazji pragne obalic mit ze na dobre DIY potrzeba duzo kasy :P

a wiec to bylo tak...

pierwsze w moje posiadanie trafily tonsile S103
    sa to szerokopasmowki montowane w fiacie CC. jak mozna sie domyslic pianka byla zniszczona i poddalem je regeneracji na membranie STXa. szkoda tylko ze nie bylo mnijeszych kopolek :???:
    koszt regeneracji ok 6zl

drugie wpadly mi tonsile GTC 8/10/1
    kupilem parke na wyprzedazy kiedy utworzyl sie PROTONSIL. nie pamietam ile za nie zaplacilem ale napewno mniej niz 10zl/szt (stawiam na okolice 5zl)

ostatni zawital u mnie aktywny subwoofer (raczej wooferek :P )
    brat wozil go w bagazniku swojego samochodu do czasu az nie spalil scalakow.
    po rozebraniu tego czegos ujzalem to

skrzynka byla zgnila i zadomowilo sie tam "nowe zycie" wiec zrobilem rysunek techniczny i wywalilem skrzynke
    spalone scalaki to TDA 2005 ktore zakupilem przy okazji w piekarzu za ok 3zl/szt

jako że ze smieci zebral sie juz ladny zestawik to mozna bylo zakupic plyty - max 20zl

forniru mam jeszcze calkiem sporo (dostalem za darmo od wujka lata temu - pozdrawiam ) wiec koszt zerowy
    uzyty fornir to dąb. jedynie na boku suba musialem laczyc kawalki. jak widac staralem sie zrobic lustrzane odbicie i wyszlo to wg mnie niezle

jak widac na pierwszym zdjeciu tonsil nie ma za ladnego kosza. postanowilem ladnie go ukryc pod dodatkowym frontem
    wyszlo znakomicie
    ale pojawil sie problem - takich krzywizn przeciez nie okleje fornirem :???:
    tak wiec w ruch poszla po raz kolejny strukturalna farba do zderzakow w spreju
    koszt takiej puszki to 15-25zl. mi zostala z poprzednich monitorow wiec koszt powiedzmy 5zl
    a przy okazji monitory nabraly spojnego wygladu z wooferkiem
    terminale to najtansze "sprezynki" za max 1zl

zestaw wymaga jeszcze drobnych poprawek bo np w satelitkach jest jedynie kondensator 2,2uF a subku trzeba pobawic sie z wytlumieniem... brakuje mi rowniez osobnego zasilacza do tego zestawu - narazie uzywam zasilacza komputerowego

korekcji tez wymaga front w kolumnach. musze podszlifowac troche frez na glosnik bo scianka do konca nie dochodzi

jak to gra?

jako ze to "smieci" to nie spodziewalem sie rewelacji
    wysokotonowy tonsilek to tani plastik i brzmi wlasnie tak jak chinska konkurencja :P
    troche piszczy i wybija sie ponad wooferek. ale pozniej dorobie pozadna zwrotnice i mam nadzieje ze uspokoi sie jak dostanie rezystorek

szerokopasmowy tonsil po wymianie membrany przestal byc szerokopasmowka. ale ze ma do wspolpracy wysokotonowke to jest juz OK
    srednica nie jest juz tak ladna ale co mnie zaskoczylo potrafi zagrac calkiem glosno jak na 10cm
    basik tez mozna z niego uslyszec. ale w tym zestawie jest on filtrowan wiec nie bedzie przeciazany

sub - jak kazda tania konsktrukcja tego typu bardziej puka niz gra basem. ale pasmo ladnie uzupelnia i jest nawet dosc glosny.
    musze sie pozadnie pobawic jeszcze wytumieniem komor bo wiem ze w takich konstrukcjach jest to bardzo wazne (fabrycznie nie bylo nic)

ogolnie wyszlo bez rewelacji ale i tak zdecydowanie lepiej niz wszystkie zestawy do komputera za te 200zl
    lepiej glownie za sprawa satelitek - bo sub jest tylko odnowiony :P

a teraz koszta
    glosniki 10-20 + 6 = 16-26zl
    naprawa elektroniki 6-10zl (cyna tez kosztuje :P )
    nowe skrzynki 20-25zl (fornir, kleje, lakier i farbe mialem)
    terminale + kabelki 2+4=6zl
    gumowe nozki - ok 2,5zl (dexon)
    kondensatory 2zl

tak wiec wydalem na to max 70zl :P

zestaw zaczalem robic dla mojej kolezanki ktora w akademiku sluchala muzyki z nedznego lapka... ale ze jak wiecie z czasem bywa roznie to zdazyla skonczyc juz te studia... ale pracowalismy razem w wakacje wiec robilem je dalej dla niej... no i skonczyly sie wakacje :mrgreen:
    zestaw jest juz ukonczony ale w/w kolezanka juz go nie dostanie poniewaz zmienil sie jej "status" i obecnie kozysta z moich vif :cool:

podziekowania:
    dla pana Marka za plyty
    dla Huberta za lakierowanie
    dla mojego wujka za fornir
    dla braciszka (tomek) za subek
    dla kolegi Mariusza za tonsile z fiacika
    i dla tonsila za to ze upadl i moglem taniej kupic glosniki wysokotonowe :mrgreen:

I mamy dowód na to, że jednak z g... da się bat ukręcić wystarczy tylko chcieć Gratuluję zacięcia i umiejętności w doprowadzania "umęczonych" elementów do stanu ponownej używalności. Od strony wizualnej oczywiście wzorcowo, nieźle się prezentują

Skomentuj

Bardzo mi się podobają (oczywiście jak na zestaw za 70zł). Jakbyś je postawił w hipermarkecie na jednej półce z sony, koda i innymi chińskimi wynalazkami to z pewnością wzbudziłyby duże zainteresowanie. Świetny zestawik do komputera dla mało-wymagających.

Skomentuj

No, no, no toż to komputerowy hi-end :) zamiast napisu Watson proponuje machnąć napis Super Łuper 10 000 W i rynek głośników komputerowych byłby przez Ciebie zdominowany :)

Paweł jeżeli masz niedosyt basu, mam do wywalenia 1szt ARN 150 8ohm, stan wizualny taki sobie, ale gra bezproblemowo :) na pewno zamieni pukający bas w coś bardziej przyzwoitego, jeżeli chcesz mogę odstąpić ten głośnik za koszty przesyłki i tak zamierzam go wyrzucić bo nie mam co z nim zrobić

Skomentuj

Tanie, estetczne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
            zamiast napisu Watson proponuje machnąć napis Super Łuper 10 000 W i rynek głośników komputerowych byłby przez Ciebie zdominowany
            chcialem to zamalowac lub usunac ale wolalem zostawic opisy galek itp

Zamieszczone przez adambb
            Paweł jeżeli masz niedosyt basu, mam do wywalenia 1szt ARN 150 8ohm
            tutaj problemem nie jest zly glosnik ale malo mocy z tych kostek. przy normlanym sygnale juz na polowie skali potencjometru koncza sie ich mozliwosci :P

tutaj uzylem tanich glosnikow ale mozna tam zastosowac ARN 100 oraz np ARV 78 (czy jakos tak) lub cos lepszego i bedzie i dobry wyglad i dobre brzmienie

Skomentuj

Fajne, tylko front w subie trochu nie ciekawy. :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
                front w subie trochu nie ciekawy
                bo w subie tylko skrzynka jest moja - reszta fabryczna
                chcialem robic front nowy ale ze jest on zintegrowany z elektronika to nic nie ruszalem

Skomentuj

Hehe fajne Najbardziej podobają mi sie monitorki, a szczególnie sposób montowania niskośredniaka i struktura na froncie (na parawdę wygląda ciekawie).

Zamieszczone przez Pawel S.
                  i dla tonsila za to ze upadl i moglem taniej kupic glosniki wysokotonowe :mrgreen:
                  ależ proszę bardzo :twisted:

Skomentuj

te przody są tylko i wyłącznie sprejem popryskane czy coś jeszcze dawałeś? Sprejowałeś je po złożeniu całej obudowy?? Fajnie Ci to wyszło :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
                      te przody są tylko i wyłącznie sprejem popryskane czy coś jeszcze dawałeś?
                      tylko 2 warstwy farby - ona nie jest gladka wiec idealnie kryje nierownosci. ale nie myslcie ze wam rysy pokryje :P
                      trzeba pozadnie wyszlifowac i prysnac 2x

Zamieszczone przez Gorsen13
                      Sprejowałeś je po złożeniu całej obudowy??
                      fronty sa demontowalne
                      malowalem je osobno kiedy kolega lakierowal reszte

Skomentuj

konstrukcja za konstrukcją
                        wygladają ładnie i pasują do lapa.

szkoda że to nie SS'y :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                          szkoda że to nie SS'y
                          akurat osobiscie wsadzilbym tam ARN 100/116 i jakas mala wysokotonowke - to by w zupelnosci wystarczylo

zestawik zabiera braciszek bo zona mu nie pozwala czegos wiekszego do mieszkania wstawic :P

Skomentuj

Czyli kobita, krótko go trzyma hehehhe
                            Osobiście bardzo fajne kolumienki. Szkoda, że nie są większego kalibru, ale to włąsnie ta minimalizacja dodaje im uroku.

Skomentuj

Całkiem atrakcyjnie jak na poniesione koszty

Przy okazji zadam pytanie - jak z wytrzymałością mechaniczną tej farby do zderzaków ?
                              Robiłeś jakieś próby ?

Skomentuj

nie za ciekawie - sam sie przekonasz jak dostaniesz fronty do kolumn
                                ale wlasnie musze pobawic sie z zabezpieczeniem tego. jakis lakier czy cos

Skomentuj

Pawel S., ta powłoka jakaś taka elastyczna jest ?
                                  Bo jeśli tak to mogą być problemy z doborem lakieru...
                                  Szkoda bo myślałem żeby tak kolumny estradowe wykańczać.

Skomentuj

napewno na estradowki sie nie nadaje
                                    nawet to jest malo wydajne :???:

a czy elastyczne? i tak i nie - napewno to nie guma :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X