prawie kazdy majsterkowicz ma takie "zboczenie" ze zaczyna zbierac rozne rzeczy "bo sie przyda"
no i wlasnie przydaly mi sie takie rozne smieci zbierane ponad 3 lata :P
przy okazji pragne obalic mit ze na dobre DIY potrzeba duzo kasy :P
a wiec to bylo tak...

pierwsze w moje posiadanie trafily tonsile S103
sa to szerokopasmowki montowane w fiacie CC. jak mozna sie domyslic pianka byla zniszczona i poddalem je regeneracji na membranie STXa. szkoda tylko ze nie bylo mnijeszych kopolek :???:
koszt regeneracji ok 6zl
drugie wpadly mi tonsile GTC 8/10/1
kupilem parke na wyprzedazy kiedy utworzyl sie PROTONSIL. nie pamietam ile za nie zaplacilem ale napewno mniej niz 10zl/szt (stawiam na okolice 5zl)
ostatni zawital u mnie aktywny subwoofer (raczej wooferek :P )
brat wozil go w bagazniku swojego samochodu do czasu az nie spalil scalakow.
po rozebraniu tego czegos ujzalem to

skrzynka byla zgnila i zadomowilo sie tam "nowe zycie" wiec zrobilem rysunek techniczny i wywalilem skrzynke
spalone scalaki to TDA 2005 ktore zakupilem przy okazji w piekarzu za ok 3zl/szt
jako że ze smieci zebral sie juz ladny zestawik to mozna bylo zakupic plyty - max 20zl

forniru mam jeszcze calkiem sporo (dostalem za darmo od wujka lata temu - pozdrawiam
) wiec koszt zerowy
uzyty fornir to dąb. jedynie na boku suba musialem laczyc kawalki. jak widac staralem sie zrobic lustrzane odbicie i wyszlo to wg mnie niezle
jak widac na pierwszym zdjeciu tonsil nie ma za ladnego kosza. postanowilem ladnie go ukryc pod dodatkowym frontem
wyszlo znakomicie
ale pojawil sie problem - takich krzywizn przeciez nie okleje fornirem :???:
tak wiec w ruch poszla po raz kolejny strukturalna farba do zderzakow w spreju
koszt takiej puszki to 15-25zl. mi zostala z poprzednich monitorow wiec koszt powiedzmy 5zl
a przy okazji monitory nabraly spojnego wygladu z wooferkiem
terminale to najtansze "sprezynki" za max 1zl

zestaw wymaga jeszcze drobnych poprawek bo np w satelitkach jest jedynie kondensator 2,2uF a subku trzeba pobawic sie z wytlumieniem... brakuje mi rowniez osobnego zasilacza do tego zestawu - narazie uzywam zasilacza komputerowego
korekcji tez wymaga front w kolumnach. musze podszlifowac troche frez na glosnik bo scianka do konca nie dochodzi
jak to gra?
jako ze to "smieci" to nie spodziewalem sie rewelacji
wysokotonowy tonsilek to tani plastik i brzmi wlasnie tak jak chinska konkurencja :P
troche piszczy i wybija sie ponad wooferek. ale pozniej dorobie pozadna zwrotnice i mam nadzieje ze uspokoi sie jak dostanie rezystorek
szerokopasmowy tonsil po wymianie membrany przestal byc szerokopasmowka. ale ze ma do wspolpracy wysokotonowke to jest juz OK
srednica nie jest juz tak ladna ale co mnie zaskoczylo potrafi zagrac calkiem glosno jak na 10cm
basik tez mozna z niego uslyszec. ale w tym zestawie jest on filtrowan wiec nie bedzie przeciazany
sub - jak kazda tania konsktrukcja tego typu bardziej puka niz gra basem. ale pasmo ladnie uzupelnia i jest nawet dosc glosny.
musze sie pozadnie pobawic jeszcze wytumieniem komor bo wiem ze w takich konstrukcjach jest to bardzo wazne (fabrycznie nie bylo nic)
ogolnie wyszlo bez rewelacji ale i tak zdecydowanie lepiej niz wszystkie zestawy do komputera za te 200zl
lepiej glownie za sprawa satelitek - bo sub jest tylko odnowiony :P
a teraz koszta
glosniki 10-20 + 6 = 16-26zl
naprawa elektroniki 6-10zl (cyna tez kosztuje :P )
nowe skrzynki 20-25zl (fornir, kleje, lakier i farbe mialem)
terminale + kabelki 2+4=6zl
gumowe nozki - ok 2,5zl (dexon)
kondensatory 2zl
tak wiec wydalem na to max 70zl :P
zestaw zaczalem robic dla mojej kolezanki ktora w akademiku sluchala muzyki z nedznego lapka... ale ze jak wiecie z czasem bywa roznie to zdazyla skonczyc juz te studia... ale pracowalismy razem w wakacje wiec robilem je dalej dla niej... no i skonczyly sie wakacje :mrgreen:
zestaw jest juz ukonczony ale w/w kolezanka juz go nie dostanie poniewaz zmienil sie jej "status" i obecnie kozysta z moich vif :cool:
podziekowania:
dla pana Marka za plyty
dla Huberta za lakierowanie
dla mojego wujka za fornir
dla braciszka (tomek) za subek
dla kolegi Mariusza za tonsile z fiacika
i dla tonsila za to ze upadl i moglem taniej kupic glosniki wysokotonowe :mrgreen:
no i wlasnie przydaly mi sie takie rozne smieci zbierane ponad 3 lata :P
przy okazji pragne obalic mit ze na dobre DIY potrzeba duzo kasy :P
a wiec to bylo tak...

pierwsze w moje posiadanie trafily tonsile S103
sa to szerokopasmowki montowane w fiacie CC. jak mozna sie domyslic pianka byla zniszczona i poddalem je regeneracji na membranie STXa. szkoda tylko ze nie bylo mnijeszych kopolek :???:
koszt regeneracji ok 6zl
drugie wpadly mi tonsile GTC 8/10/1
kupilem parke na wyprzedazy kiedy utworzyl sie PROTONSIL. nie pamietam ile za nie zaplacilem ale napewno mniej niz 10zl/szt (stawiam na okolice 5zl)
ostatni zawital u mnie aktywny subwoofer (raczej wooferek :P )
brat wozil go w bagazniku swojego samochodu do czasu az nie spalil scalakow.
po rozebraniu tego czegos ujzalem to

skrzynka byla zgnila i zadomowilo sie tam "nowe zycie" wiec zrobilem rysunek techniczny i wywalilem skrzynke
spalone scalaki to TDA 2005 ktore zakupilem przy okazji w piekarzu za ok 3zl/szt
jako że ze smieci zebral sie juz ladny zestawik to mozna bylo zakupic plyty - max 20zl

forniru mam jeszcze calkiem sporo (dostalem za darmo od wujka lata temu - pozdrawiam

uzyty fornir to dąb. jedynie na boku suba musialem laczyc kawalki. jak widac staralem sie zrobic lustrzane odbicie i wyszlo to wg mnie niezle
jak widac na pierwszym zdjeciu tonsil nie ma za ladnego kosza. postanowilem ladnie go ukryc pod dodatkowym frontem
wyszlo znakomicie

ale pojawil sie problem - takich krzywizn przeciez nie okleje fornirem :???:
tak wiec w ruch poszla po raz kolejny strukturalna farba do zderzakow w spreju
koszt takiej puszki to 15-25zl. mi zostala z poprzednich monitorow wiec koszt powiedzmy 5zl
a przy okazji monitory nabraly spojnego wygladu z wooferkiem

terminale to najtansze "sprezynki" za max 1zl

zestaw wymaga jeszcze drobnych poprawek bo np w satelitkach jest jedynie kondensator 2,2uF a subku trzeba pobawic sie z wytlumieniem... brakuje mi rowniez osobnego zasilacza do tego zestawu - narazie uzywam zasilacza komputerowego
korekcji tez wymaga front w kolumnach. musze podszlifowac troche frez na glosnik bo scianka do konca nie dochodzi
jak to gra?
jako ze to "smieci" to nie spodziewalem sie rewelacji
wysokotonowy tonsilek to tani plastik i brzmi wlasnie tak jak chinska konkurencja :P
troche piszczy i wybija sie ponad wooferek. ale pozniej dorobie pozadna zwrotnice i mam nadzieje ze uspokoi sie jak dostanie rezystorek

szerokopasmowy tonsil po wymianie membrany przestal byc szerokopasmowka. ale ze ma do wspolpracy wysokotonowke to jest juz OK
srednica nie jest juz tak ladna ale co mnie zaskoczylo potrafi zagrac calkiem glosno jak na 10cm

basik tez mozna z niego uslyszec. ale w tym zestawie jest on filtrowan wiec nie bedzie przeciazany
sub - jak kazda tania konsktrukcja tego typu bardziej puka niz gra basem. ale pasmo ladnie uzupelnia i jest nawet dosc glosny.
musze sie pozadnie pobawic jeszcze wytumieniem komor bo wiem ze w takich konstrukcjach jest to bardzo wazne (fabrycznie nie bylo nic)
ogolnie wyszlo bez rewelacji ale i tak zdecydowanie lepiej niz wszystkie zestawy do komputera za te 200zl
lepiej glownie za sprawa satelitek - bo sub jest tylko odnowiony :P
a teraz koszta
glosniki 10-20 + 6 = 16-26zl
naprawa elektroniki 6-10zl (cyna tez kosztuje :P )
nowe skrzynki 20-25zl (fornir, kleje, lakier i farbe mialem)
terminale + kabelki 2+4=6zl
gumowe nozki - ok 2,5zl (dexon)
kondensatory 2zl
tak wiec wydalem na to max 70zl :P
zestaw zaczalem robic dla mojej kolezanki ktora w akademiku sluchala muzyki z nedznego lapka... ale ze jak wiecie z czasem bywa roznie to zdazyla skonczyc juz te studia... ale pracowalismy razem w wakacje wiec robilem je dalej dla niej... no i skonczyly sie wakacje :mrgreen:
zestaw jest juz ukonczony ale w/w kolezanka juz go nie dostanie poniewaz zmienil sie jej "status" i obecnie kozysta z moich vif :cool:
podziekowania:
dla pana Marka za plyty
dla Huberta za lakierowanie
dla mojego wujka za fornir
dla braciszka (tomek) za subek
dla kolegi Mariusza za tonsile z fiacika
i dla tonsila za to ze upadl i moglem taniej kupic glosniki wysokotonowe :mrgreen:
Skomentuj