Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[kolumny 2 drożne] monitory ARN150+SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[kolumny 2 drożne] monitory ARN150+SC10N

Jako że w okresie świąteczno noworocznym miałem trochę wolnego czasu postanowiłem coś tam wystrugać. Nie miałem na to zbyt wiele więc robiłem z tego co miałem.
    Monitorki są wykonane z płyty wiórowej 18mm i mdf 7mm sklejanego warstwowo, całość wykończona jest fornirem jatoba. Malowanie to 2 warstwy nitro i na to 2 warstwy żywicy akrylowej.Wytłumienie to filc 2cm góra, dół i za głośnikami, strojenie 50Hz, tunel składany z dwóch części, objętość 8,5l. Wymiary; szerokość 17,5 głębokość 22 wysokość 40cm a z kolcami 42,5.
    Gra to dość przyzwoicie zwłaszcza bas jak na takie maluchy jest niezły, reszta pasma tak mi się przynajmniej wydaje przy takim kształcie frontu brzmi lepiej niż przy prostej ściance ale nie jest to poparte żadnymi pomiarami.
    Koszty, głośniki i płyty i większość elementów zwrotnic miałem dołożyłem na resztę około 100zł.
    WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU.

funiax1, bardzo fajne monitorki, ale czy moglbys uzupelnic opis ? podzielic go na punkty ?

Skomentuj

Ładne. Mógłbyś powiedzieć jak zrobiłeś kształt przedniej ścianki :?: :mrgreen:

Skomentuj

Ciekawe ;-) Inne, ogolnie fajne, tylko sc 10 dla mnie to porażka, najgorszy glosnik jaki slyszalem póki co.
        Czym nakladales lakier i zywice?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          czy moglbys uzupelnic opis ? podzielic go na punkty ?
          Na pewno nie dzisiaj, jakie samopoczucie po sylwestrze taki opis :razz:
          Zamieszczone przez Seba727
          jak zrobiłeś kształt przedniej ścianki
          Płyty na bokach dociąłem wyrzynarką wyszlifowałem i skręciłem z górną i dolną ścianką i wtedy na przód i tył naklejałem warstwy mdf wspomagając się wkrętami, ścięcia z grubsza piłą i doszlifowane papierem na kostce.
          Zamieszczone przez Rfck
          sc 10 dla mnie to porażka, najgorszy glosnik jaki slyszalem póki co.
          Czym nakladales lakier i zywice?
          Lakier pędzlem ale bardzo rozrzedzony a żywicę gąbkowym wałkiem.
          Co do SC10, co miałem to dałem ale jak dla mnie to gra lepiej od pj, na pewno lepsza była by jakaś vifa jak u ciebie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
            Co do SC10, co miałem to dałem ale jak dla mnie to gra lepiej od pj, na pewno lepsza była by jakaś vifa jak u ciebie
            Podzielam zdanie :) Mi PJka nie przypadła go gustu :| gdybym jej łużej posłuchał byłoby może lepiej :)

Skomentuj

bardzo nietypowo wyglądają.
              za taką kase gratuluje konstrukcji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                n_omyzs napisał/a
                czy moglbys uzupelnic opis ? podzielic go na punkty ?

Na pewno nie dzisiaj, jakie samopoczucie po sylwestrze taki opis :razz:
                Jasne, ale uzupelij opis w ciagu paru dni zeby nie trzeba bylo tematu wyrzucac.

Skomentuj

Fajna konstrukcja, monitorki wyglądają jak kobieta w ciąży z wypiętym brzuchem :mrgreen:

Skomentuj

funiax1, moglbys dac fotke z profilu? pokazac ten nietypowy krztalt...
                    bo z perspektywy nie da sie okreslic tego do konca

a monitorki bardzo ladne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      moglbys dac fotke z profilu?
                      wydają się takie beczkowate ale w rzeczywistości tak nie jest, na tych zdjęciach to lepiej widać.

Skomentuj

bardzo ładne wykonanie i ciekawe kształty ... ale z tyłu myślę że jak by terminal był typowy a nie tylko wkręty wyglądało by lepiej .. ale to tylko moje odczucie .. pozdrawiam

Skomentuj

Zamierzam wykonać podobną konstrukcję. Czy ta zwrotnica jest prawidłowa?
                          http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...52284b7c4.html
                          Kurcze, jak dodać zdjęcie, żeby się pokazało od razu na forum?

Skomentuj

Zamieszczone przez gelerth79
                            Zamierzam wykonać podobną konstrukcję. Czy ta zwrotnica jest prawidłowa?
                            Z tego co pamiętam to tak, w temacie gotowych zwrotnic to jest ale teraz się nie wyświetla.
                            Mogę te sprzedać ci po kosztach :razz:

Skomentuj

Nie, dzięki. Wszystko chcę zrobić samemu. Tylko fronty prawdopodobnie uda mi sił wyfrezować na CNC.

[ Dodano: 2010-01-19, 21:22 ]
                              Czy to tej zwrotnicy

ten sposób wykonania płytki jest prawidłowy

?

Skomentuj

Tak, jest w porządku.

funiax1, jak jest ze średnicą? Odczuwasz braki?

Skomentuj

gelerth79,
                                  Wysokotnowy powienen byc w przeciwfazie (tzn na plytce)

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
                                    funiax1, jak jest ze średnicą? Odczuwasz braki?
                                    Porównywałem je ostatnio z monitorkanina vifkach TC[nie wygrzane jeszcze i tylko na kondzie 4,7] i powiem że się dziwię czemu nikt nie robi nic na TC26, gra porównywalnie do DX25 a jest o połowę tańsza, jeśli chodzi o ARN150 to schodzi niżej niż TC14 ale vifka ma średnicę czego w ARN brakuje. TC są o wiele lepsze od tej konstrukcji nimo że bez zwrotki na razie grają.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X