Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way by EZO [gdn13/40/2,8 + gdwk 11/100]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-way by EZO [gdn13/40/2,8 + gdwk 11/100]

Witajcie

Wielu z Was w temacie napisałoby "konstrukcja dla ubogich" /teraz w dziale konstrukcje to bardzo modne/, jednak niewielu zwróci uwagę na to, że dopracowana konstrukcja niskobudżetowa potrafi lepiej odtworzyć sygnał niż highendowa , nieprzemyślana.

Za samą konstrukcję zabierałem się ponad 3 lata, mniej więcej od czasu ukończenia "el diablo" . Wykonałem je aby udowodnić sobie, może też innym, że tak wyśmiewany na ogół Tonsil ma u siebie parę przetworników-perełek, które to po odpowiednim zaaplikowaniu do przemyślanej konstrukcji "pokażą pazurki".
    Zastosowane przetworniki to:
    -gdwk 11/100 - swego czasu bardzo często używany w zestawach głośnikowych na tym forum
    -gdn 13/40/2,8 - chyba najrzadziej wykorzystywana wersja, bo 8 Ohmowa przetwornika 13/40
    Niby żadna rewelacja, do dostania za "śmieszne pieniądze" ale.... o tym później.

Jeszcze napomknę, że przetworniki zostały wyprodukowane w Tonsil'u i są parowane /parę lat mają/.

Obudowa:
    Bez wzmocnień wewnętrznych, wspólna komora, cofnięta tylna ścianka /w razie gdyby miały wisieć na ścianie/, wykonana z płyty mdf 18mm, przednia ścianka nachylona pod kątem 7stopni, całość pokryta fornirem.
    Przetworniki mocowane na śruby co umożliwia wielokrotne montaż i demontaż bez wyrabiania się płyt jak w przypadku wkrętów.
    Pojemność netto 9 litrów, a samo strojenie na 55Hz.

Zwrotnica projektowana przez Yoshiego po pomiarach wykonanych u GRZEŚKA /chciałbym z tego miejsca obojgu podziękować, jak zwykle stanowili wsparcie techniczne tak jak w moich pozostałych konstrukcjach/. Jak widać cewki powietrzne i kondy jantzen audio.

Podsumowanie:
    Monitory charakteryzują się delikatnością i znaczną dynamiką podczas odtwarzania m.in. muzyki poważnej. Tworzą ciekawą scenę wypełniając przestrzeń przed słuchaczem.
    Budując je miejsce ich widziałem jako tyły w kinie - ale byłoby to marnotrawstwo i obecnie graja jako podstawowe.

Jeśli ktoś chce posłuchać, to zapraszam.

Cena komponentów to około 500 pln

no powiem szczerze, podziwiam, widać, że przemyślana konstrukcja, wszystko dopracowane, postarałeś się, gratuluje. Masz moze porównanie do zwykłych klonow mite?

Skomentuj

Piękne, możesz zamieścić schemat zwrotnicy ?
      Powiedz jeszcze jaki to fornir, bejca i lakier.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarekp9
        Masz moze porównanie do zwykłych klonow mite?
        Nie mam, z resztą to nie są klony totemów :), inny objętość, inne przetworniki - tylko firma się zgadza :)

Zamieszczone przez vic
        Jeśli projektant wyrazi zgodę zgodę :)

Zamieszczone przez vic
        Powiedz jeszcze jaki to fornir, bejca i lakier.
        Sosna, antyczny orzech, a producent, nie pamiętam tani nie był - ta sama firma lakier, będę w piwnicy to zobaczę.

Skomentuj

Kolumienki bardzo ładne, przede wszystkim oryginalny design!! Myśle ze gdybyś do GDNa zastosował np. Seasa KT22 taf było by świetnie. Dźwięk by zyskał na tym dosc sporo, wiem to z doświadczenia z GDNem.

Skomentuj

Nie no pierwsza klasa ,bardzo mi się podoba ciekawe jak brzmi , a ostatnio szukałem czegoś w niskim budżecie to to by się nadało idealnie. Zawsze miałem sentyment do 13/40/2 od momentu przygody z totemami ale GDWK 10/80/7 psuł zabawę może z tą wysok tonówką było by lepiej.
            Ale nie wkleiłeś schematu :cry: czyżbyrz był zakazany?

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
              vic napisał/a

Jeśli projektant wyrazi zgodę zgodę :)
              :lol:

Koloumienki ładne gratuluje. Pozdrawiam.

Skomentuj

Swieny design! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
                  czarekp9 napisał/a
                  Masz moze porównanie do zwykłych klonow mite?

Nie mam, z resztą to nie są klony totemów , inny objętość, inne przetworniki - tylko firma się zgadza
                  ale TOTEM STAFF jest na tych glosnikach :P
                  ale jak widac zwrotnica przynajmniej pozadna

czy mozna prosic Yoshiego o udostepnienie projektu?

monitory sa napewno bardzo oryginalne i ciekawe z wygladu.
                  przez te laczenia na tyle wyglada to jakbys zastosowal drewno a nie fornir :lol:

Zamieszczone przez EZO
                  Cena komponentów to około 500 pln
                  czy aby napewno? :???:
                  moglbys przeliczyc to na obecne ceny? bo np kilka lat temu GDWK 11/100 kosztowal nawet 100zl :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    ale TOTEM STAFF jest na tych glosnikach :P
                    Paweł pytanie dot. Mite, a Staff gdn z tego co pamiętam to siedzi w 12litrach.

przez te laczenia na tyle wyglada to jakbys zastosowal drewno a nie fornir
                    To tylko na plus :)
                    moglbys przeliczyc to na obecne ceny? bo np kilka lat temu GDWK 11/100 kosztowal nawet 100zl
                    Teraz to już nie jest Tonsil :(
                    Miałem kolegę we Wrześni, który pracował w Tonsilu i załatwił mi taniej głośniki, które szły na eksport i w sumie za te dwie pary zapłaciłem 200 pln, a więc:
                    -przetworniki 200
                    -zwrotka /płytka, podzespoły, trawienie/ - 150
                    -płyty fornir 70
                    -klej 20
                    -bejca 70
                    -i inne duperele

Dlatego napisałem około 500

Skomentuj

Jasne, schemat można wstawić. Trzeba pamietać, że front jest pochylony, wiec jak ktoś sie zdecyduje powielić to musi zrobić tak samo albo przekonstruować zwrotke.

Nawet nie wiem jak to gra bo ja tylko pare razy ruszyłem myszką w SW . Myśle, ze od mietków powinny zagrać lepiej bo 11/100 pewnie jest lepszy od mietkowej kopułki.

Skomentuj

GDNy 60-70zl/szt
                        GDWK 40-60zl/szt

niby budzetowa konstukcja ale jednak wychodzi dosc drogo :???:

na zwrotnicy da sie troche zaoszczedzic i na wykonczeniu. ale to i tak wyjdzie ponad 300zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                          Myśle, ze od mietków powinny zagrać lepiej bo 11/100 pewnie jest lepszy od mietkowej kopułki.
                          Tu się całkowicie zgadzam. W totemach brakowało niestety lepszej góry, gdn nawet na ich złej aplikacji potrafił się podobać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                            Jasne, schemat można wstawić.
                            no to czekamy na schemat :mrgreen:

Skomentuj

Wrzucę jutro w takim razie :mrgreen:

Skomentuj

Ezo- ładne są :mrgreen:

Skomentuj

ale to i tak wyjdzie ponad 300zl
                                  Coż, to i tak chyba dolny pułap DIY...

Kolumienki klasa, "poważnie" wygladaja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                    Coż, to i tak chyba dolny pułap DIY...
                                    Może budżet nie jest wysokich lotów ale tworzą lepszą scenę od wielu znacznie droższych zaprezentowanych na tym forum konstrukcji.

Obiecany schemat

Skomentuj

a mozna prosic jeszcze o wykres impedancji?

Skomentuj

Piękne . Bardziej mi się nawet podobają niż te Twoje kolumny na Vifach :). Mam tylko jedno zastrzeżenie - frezy nie są przypadkiem za głębokie? Może jakaś dodatkowa uszczelka wyeliminowałaby to małe niedociągnięcie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X