Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZESTAW 7.1 STX by FUTURREE.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZESTAW 7.1 STX by FUTURREE.

WITAM,

Na samym początku chciałem bardzo podziękować ARKOWI :) Co by nie mówić jego wiedza, fachowe rady, symulacja w WinISD oraz projekt skrzynek zapoczątkował prace nad zestawem 7.1 do kina domowego i nie tylko.
    Jak wiadomo dobrze zaprojektowane zwrotnice to podstawa więc oparliśmy się na gotowych projektach IRKA, zatem wybór padł na przetworniki STX’a.

Data powstania zestawu 7.0 w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15084

Link do fotek: http://futurree.fotosik.pl/albumy/625466.html

ZAŁOŻENIA.
    - znośny koszt wykonania zestawu 7.1 :),
    - zaprojektowanie zestawu na dość mocnych przetwornikach „z porządnym kopem”,
    - przyzwoity zapas basu bez efektu świstów podczas głośnego grania,
    - i co najważniejsze dla mnie jak najmniejsze wymiary skrzynek.

HARMONOGRAM PRAC.

1) Wszystkie skrzynki wykonane z płyty wiórowej gr. 18mm, sklejane na Vikol, plus dodatkowo wkręty karton gips 45mm. (płyty docinane w Castoramie). Zrezygnowałem z podwójnej grubości przodów, na przód frontów i suba poszła dodatkowo sklejka 6mm.

2) Dalej wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową i polerka na gładko.

3) Fornir dębowy 0,7mm oczywiście na Pattex Moment (żmudne oklejanie i docinanie).

4) Mając oklejone pudełka, lekka polerka forniru i 2xCapon. Dalej polerka i 2 warstwy pędzlem lakieru do parkietu Domalux Classic półmat.

5) Tutaj uwaga. W tym momencie dopiero przystąpiłem do frezowania (podfrezowania i otwory). Efekt wykonanych otworów jest idealny, żadnych wyrwań, ponieważ fornir jest trzymany z dwóch stron (od dołu klej, od góry lakier).

6) Wiercenie otworów mocujących głośniki. Od wewnątrz wkleiłem na Distal w każdy otwór podkładkę z nakrętką (łatwe rozkręcanie w razie czego). Do suba i frontów poszły podkładki pazurkowe.
    7) Dalej polerka warstwa lakieru położona wałkiem, schnięcie :) i finalna polerka, lakier.
    8 ) Gotowe pudełka zostały uzbrojone w terminale, zwrotnice, bass reflexy, pianka pod panele jako uszczelnienie na silikon, na koniec przetworniki przykręcone na polakierowane śrubki i plastykowe podkładki. Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.

FRONTY - STX GDN22-140-8SCX + GDM14-1508SCX + GDWK10-200-8PJ

Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 1000x250x275 [mm].
    Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr., bassreflex - śr.wew.95mm, dł.200mm (lekkie podbicie basu +1dB wg symulatora). Oczywiście można zejść niżej wydłużając, zmniejszając otwór, ale mi jak na razie bardzo odpowiada to strojenie.

SATELITY - STX GDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ

Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 320x220x220 [mm].
    Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr., bassreflex - śr.wew.64mm, dł.160mm.

CENTRAL – STX 2xGDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ

Zmodyfikowana zwrotnica satelity.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 500x220x250 [mm].
    Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr., bassreflex - śr.wew.[/b]95mm[/b], dł.[/b]155mm.[/b]

KOSZTORYS:
    - cała płyta 18mm z docinaniem 100pln
    - fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
    - przetworniki STX (19szt.) 1077pln
    - magnesy ekranujące (15szt.) 60pln
    - POLINK (elementy zwrotnic, tunele b-r) 330pln
    - terminale, złączki, drobnica 100pln
    - klej Pattex, Capon, szpachla, Domalux (półmat) 230pln
    - materiały własne ---

RAZEM: 2167pln

SUB – STX 2xGDN-27-450-4SC
    (w trakcie budowy na wzmacniaczu SILVERSOUND)

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 650x320x420 [mm].
    Strojenie komory w WinISD – [/b]30Hz[/b], 55ltr., bassreflex - śr.wew.123mm, dł.[/b]590mm.[/b]
    Początkowo miał być bassreflex śr. 155mm ale symulacja zmusiła by zmniejszyć ze względu na zbyt duże wychylenie cewki.
    W sekcji przedwzmacniacza:
    - sumator L+P,
    - regulacja częstotliwości odcięcia,
    - sumator SUB +LP lub oddzielnie,
    - filtr górnoprzepustowy od 27Hz,
    - Linkwitz,
    - obracacz fazy,
    - przesuwnik fazy.

7.0 zestaw obecnie napędzany jest amplitunerem ONKYO TX-SR805. Jak to gra? Dla mnie wypas, tzw. „kop” jest, aż się boje co będzie z subem :). Sceny batalistyczne, walki, wyścigi, wybuchy aż ciarki na plecach.
    Jeśli chodzi o same fronty: sekcja wysoka i średnia odpowiednia dla mojego ucha, co do basu jakby lekko za mało ale to tylko przy cichym graniu. Gdy dołączę do tego satelity i central w trybie stereo zestaw 7.0 nagłaśnia przestrzeń 32m2. Twierdzę że nic mu nie brakuje ale to są moje odczucia. Wiadomo każdy musi usłyszeć aby ocenić.

To na tyle z mojej budowy. Zostało trochę spraw wykończeniowych, poprawek ale to w wolnym czasie.

POZDRAWIAM.

Po 1 - ja poszedłbym w 5.1
    Po 2 - zrobiłbym 5 takich samych kolumn , bo po co 3 drogi na frontach skoro i tak sub będzie ? Lepiej by się zgrywało...

Zamieszczone przez futurree
    - fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
    cholernie drogo :|

Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr.
    za wysoko !

Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr.
    za mały litraż i znów za wysoko ! Stanowczo !

Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr
    3 raz to samo !

Skoro tak małe litraże to czemu bezsensownie 17 tam pchać i to jeszcze z takim strojeniem ? Przecież to ma takiego garba przy 100hz że szkoda gadać...

Po 3 - ja zamiast 17 dałbym 14
    Po 3,5 - jeśli chicałbym małych bud dałbym closed zamiast br
    Po 4 - zamiast dwóch 10 calowych stxów , a to koszt grubo ponad 200zł wolałbym poszukać jakiś 12 cali porządnych

Skomentuj

Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.
      A czy czasem magnes ten nie zmienił parametrów TS ?? Czyli głośniki zupełnie inne ...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
        Czyli głośniki zupełnie inne ...
        nie popadajmy w paranoję :P
        Parametry nieco się zmieniły, ale nie na tyle drastycznie :P

Skomentuj

Mi tez zestaw sie podoba, czekamy na sub, co do tego wszystkiego tez mi się te strojenia za wysokie wydają :| Mało Ci basu z 2x22cm w 32m2 to raczej normalka przy takim strojeniu, warto obnizyć je, mozesz po eksperymentować z nim. Takero ma racje, suba na 2x27...lepiej wiekszy głośnik mocniejszy i też 4R, ja bym polecił to co mam w domu aktualnie XXLS 12DVC 4R 200W :) do kina wypasik, ale Michał chyba go zabiera odemnie. Mi sie podoba, popraw błędy i będzie oks :)

[ Dodano: 2010-01-11, 22:41 ]
          Zamieszczone przez takero
          bo po co 3 drogi na frontach skoro i tak sub będzie ?
          Stereo można do zwykłego grania, bez suba może grać, ale racja, sub-sat w takim zestawieniu zagrał by lepiej, do tego kolega słucha stereo na 7satach...

Skomentuj

Wykonanie bardzo ładne, widać ile pracy w to włożyłeś, prezentuje się świetnie :smile:
            Od strony technicznej :???: takero już podsumował.
            Miałem okazje słuchać 7.1 i jak na moje uszy to za dużo, robi się totalny hałas, po kilku dniach to rozmontowałem, ale dodatkowe monitory można wykorzystać w drugiej strefie :wink:

Skomentuj

WITAM,

Wiedziałem że za litraż od razu zostanę wypunktowany.
              Założeniem był zestaw 7.1 pod Onkyo TX-SR805. Dodatkowo pudełka miały spełniać normę THX Ultra2 więc poszliśmy w kierunku takiego przenoszenia (od 80Hz). Łatwo jest krytykować strojenie, proszę zasymulujcie sobie w WinISD i zobaczcie jak to wygląda teoretycznie, popatrzcie co się dzieje z "air velocity" (efekt świstów), chcieliśmy go uniknąć.
              Co do forniru, wiem że drogo ale ciężko jest dostać szerokie liście (45cm - nie wszystkie) by uniknąć łączenia, poza tym jest to 7.1 więc potrzeba było tego trochę.

POZDRAWIAM.

Skomentuj

Łatwo jest krytykować strojenie, proszę zasymulujcie sobie w WinISD i zobaczcie jak to wygląda teoretycznie, popatrzcie co się dzieje z "air velocity" (efekt świstów), chcieliśmy go uniknąć.
                z tym że Ty to oglądasz na wykresach, a ja wiem jak to gra :)
                Zresztą - nie wiem skąd w ogóle takie pomysły - przecież wszędzie napisane jest jak stroić oraz jak kiepskim symulatorem , w stosunku do słyszalnej rzeczywistości , bywa winisd.

Co do forniru, wiem że drogo ale ciężko jest dostać szerokie liście (45cm - nie wszystkie) by uniknąć łączenia, poza tym jest to 7.1 więc potrzeba było tego trochę.
                a gdzie Ty tych 45cm potrzebowałeś ??
                Ile za mkw płaciłeś ? Ale znając cenę wióru i widząc że kosztował prawie 3 x mniej od forniru to wolę chyba nie liczyć...

[ Dodano: 2010-01-11, 23:15 ]
                futurree, cóż, takie są początki, dlatego najlepiej zaczynać od stereo - wtedy błędy popełnia się 2 razy,a nie 7 ;]
                Albo pytać na forum...

Skomentuj

WITAM,

Co do b-r i strojenia pytałem, były podzielone zdania (za mała buda, za wysokie strojenie to wiem):

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13693

Dokładnie szeroki fornir min 42cm potrzebowałem w jednym kawałku na ścianki boczne suba. Płaciłem nie za mkw a za liście o ile pamiętam 27pln/szt. 300mm x 2800mm.

POZDRAWIAM.

Skomentuj

Dodatkowo pudełka miały spełniać normę THX Ultra2 więc poszliśmy w kierunku takiego przenoszenia (od 80Hz). Łatwo jest krytykować strojenie, proszę zasymulujcie sobie w WinISD i zobaczcie jak to wygląda teoretycznie, popatrzcie co się dzieje z "air velocity" (efekt świstów), chcieliśmy go uniknąć.
                    5(7)x 6-10L closed PJ + 14STX
                    do tego 12"

Efekt taki ze masz wyrownaną barwe (THX z tego co kojarze wymaga identycznych przetowrnikow, ale moge sie mylic :P), bas do tych 80Hz spoko, mniejsze pudełka, taniej no i chyba tez latwiej takie paczuszki w pokoju rozmieścic. Sam sobie zaprzeczasz - chcesz kolumny do 80Hz wiec po co ci przody 3way :>?

Stolarka solidna choc ja zrobilbym smuklejsze paczki. Jesli chodzi o ww sprawy projektu co moge powiedziec - lepiej przedyskutowac projekt na forum przed produkcją :), ale nie ma jakos specjalnie zle

Skomentuj

Jak patrze na obudowe Twojego suba od razu przypomina mi się mój

Jeżeli chodzi o THX:

THX jest specjalnym certyfikatem przyznawanym systemom prologic spełniającym jego ostre wymagania. Specyfikacja ta przewiduje odtwarzanie kanałów przednich (lewy, prawy, centralny) przez takie same zestawy głośnikowe i ustawione na tej samej wysokości. Charakteryzujące się wąskim kątem promieniowania w płaszczyźnie pionowej w celu likwidacji odbić od podłogi i sufitu. Co może wpłynąć na odbiór zamierzonych przez realizatora efektów dźwiękowych. Dlatego też kanały przednie mają charakterystyczną budowę, posiadają kilka (typowo trzy) małych głośników jeden nad drugim (układ symetryczny), co zapewnia wąskie charakterystyki kierunkowe w płaszczyźnie pionowej. Dodatkowo pasmo kanałów przednich ograniczone jest od dołu na poziomie 80Hz. Należy zwrócić uwagę na to, że głośniki do odsłuchu stereo nie są w tym przypadku kompatybilne. Poniżej 80Hz pracuje subwoofer i jest on nieodzownym elementem tego systemu. Co dziwne jego pasmo jest ograniczone również od dołu przy 35Hz, prawdopodobnie ze względów mocowych. Kanały tylne (boczne) mają również specyficzną budowę jako kanały różnicowe nie odtwarzają niskich tonów, stąd nie jest to od nich wymagane jak i przetwarzanie tonów najwyższych (pow. 5-10kHz). Są wykonane jako dipole, ich cechą charakterystyczną jest promieniowanie w przeciwnych kierunkach a tym samym znoszenie się dźwięku pomiędzy głośnikami. Ich odbiór jest możliwy poprzez odbicia od ścian, dlatego powinny być usytuowane po bokach odsłuchującego i zarazem w narożach pokoju. Certyfikat THX nie odnosi się tylko do systemu kolumn głośnikowych, lecz także do pozostałych komponentów, takich jak procesor i współpracujące z nim wzmacniacze. Norma THX narzuca również wymagania kablom głośnikowym, głównie są to oznaczenia kolorystyczne określające poszczególne kanały. Ze względu na trudności realizacji tych wszystkich wymagań oraz powstanie nowych standardów zapisu dźwięku jak i wysokie ceny, systemy THX należą do rzadkości.

Także n_omyzs nie pomyliłeś się :)

Skomentuj

Zatkaj br to może to jeszcze jakoś zagra..

Skomentuj

Wykonanie na wysokim poziomie. Gratuluję.
                          Co do brzmienia to się nie wypowiem bo nie słyszałem.

Przecież to ma takiego garba przy 100hz że szkoda gadać...
                          a ja wiem jak to gra :)
                          Tekero piszesz tak jak byś ten zestaw pomierzył i posłuchał
                          Na razie chyba jedyną osobą z forum która tego słuchała jest konstruktor.

Skomentuj

an2lec, brencik, myślę, że takero jest na tyle doświadczony, że wie o czym mówi . Poza tym tutaj nie trzeba nawet robić pomiarów a tym bardziej symulować w WinISD. Wiadomo, że strojenie rzędu 77 Hz podbija dźwięki, które ten głośnik jeszcze spokojnie sam odtwarza tak więc z całą pewnością możńa powiedzieć, że w tym miejscu wystąpi górka na charakterystyce. Podbicie w tej okolicy jest moim zdaniem wyjątkowo nieprzyjemne w odbiorze. Tunel BR powinien być (w uproszczeniu) tak dostrojony aby wspomagał głośnik w miejscu, gdzie ten przestaje sobie radzić z z odpowiednim poziomem efektywności.

Skomentuj

Zamieszczone przez an2lec
                              Słuchał czy nie słuchał nie trudno wywnioskować że taki głośnik w małej obudowie z wysokim strojeniem będzie pukał a nie grał, a jak jeszcze miało to spełniać normy THX to powinno się zastosować te same głośniki, we frontach jest 14SCX w monitorach i centralnym mogło być to samo. Tak w ogóle to fajne kino, pobawić się ze strojeniem i będzie git.

Skomentuj

Skutek zastosowania za małej obudowy, prawie 2 razy za małej, i za wysokie strojenia - o jakieś 20hz najmniej jest chyba prosty do przewidzenia ?

Wizualnie jest ok, ale są pewne spore braki w przemyśleniu konstrukcji.
                                I to jest niezaprzeczalne.
                                A argument że nie słyszałem konkretnie tych kolumn, bo te głośniki słyszałem , jest myślę nie na miejscu - może zmienimy nazwę tego działu na "Własne konstrukcje stolarskie ?".

Skomentuj

Zasadniczo może się Twój zestaw podobać. Litrażu monitorów nie zwiększy, co najwyżej można pobawić sie jeszcze ze strojeniem. Większe fronty są w sumie (w moim odczuciu) uzasadnione, kiedy chcemy cieszyć swoje ucho dźwiękiem stereo w tak dużym pomieszczeniu. Z "zatkaniem" b-r też można się pobawić, tym bardziej, że w monitorach jest z tyłu obudów. Koszty. No cóż, takie poniesione i tego nie zmieni. Z całą pewnością możesz być dumny ze swego dzieła a jego odsłuch może awać wiele satysfakcji jak i samo "dopracowywanie" konstrukcji.

Przepraszam, ale nie wytrzymałem i muszę to skomentować. Moderatorów proszę aby potraktowali to jako spontaniczy odruch.
                                  "Chamstwo i złośliwość mogą być dowodem prymitywizmu i braku wychowania, lecz nigdy spontaniczność."

...Tekero piszesz tak jak byś ten zestaw pomierzył i posłuchał
                                  Na razie chyba jedyną osobą z forum która tego słuchała jest konstruktor.
                                  Zamieszczone przez brencik
                                  ...
                                  Dokaldnie.Pewnie zasymulowal w WINISD.. ale ponoc ten program nie mowi jak glosnik zagra no i parametry tez nie graja ponoc...
                                  Panowie, życzę wam takiego doświadczenia i tylu odsłuchów jakie posiada i dokonał Takero. Z pewnoscią sami byście doszli do podobnych wniosków, mając jakąś wiedzę i kilka konstrukcji na własnym koncie. :wink:

Skomentuj

Wszelakie sugestie, uwagi jak najbardziej wskazane

WITAM,

Panowie wszelaką krytykę przyjmuje na klatę :) ale zachowajmy odpowiedni poziom forum.

...z tym że Ty to oglądasz na wykresach, a ja wiem jak to gra :)
                                    Zresztą - nie wiem skąd w ogóle takie pomysły - przecież wszędzie napisane jest jak stroić oraz jak kiepskim symulatorem , w stosunku do słyszalnej rzeczywistości , bywa winisd.
                                    WinISD - kiepski ? Pozwoliłem sobie sprawdzić w takim razie BassBox Pro i powiem szczerze że wyszło mi to samo dla satelity:

Wiadomo jest to tylko symulacja, ale przecież po to jest aby od czegoś wyjść. Co do gry samych czterech satelit jak najbardziej zaspokajają moje potrzeby w stereo (radio, cd).
                                    Jak skończę suba to może pokuszę się o pomiary tych pudełek.

POZDRAWIAM.

Skomentuj

RAZEM: 2167pln
                                      :( dobre stereo ktore gra lepiej, niz "100" lipnych kolumn

Skomentuj

WinISD - kiepski ? Pozwoliłem sobie sprawdzić w takim razie BassBox Pro
                                        wszystko to na tych samych wzorach leci...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X