WITAM,
Na samym początku chciałem bardzo podziękować ARKOWI :) Co by nie mówić jego wiedza, fachowe rady, symulacja w WinISD oraz projekt skrzynek zapoczątkował prace nad zestawem 7.1 do kina domowego i nie tylko.
Jak wiadomo dobrze zaprojektowane zwrotnice to podstawa więc oparliśmy się na gotowych projektach IRKA, zatem wybór padł na przetworniki STX’a.
Data powstania zestawu 7.0 w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15084
Link do fotek: http://futurree.fotosik.pl/albumy/625466.html

ZAŁOŻENIA.
- znośny koszt wykonania zestawu 7.1 :),
- zaprojektowanie zestawu na dość mocnych przetwornikach „z porządnym kopem”,
- przyzwoity zapas basu bez efektu świstów podczas głośnego grania,
- i co najważniejsze dla mnie jak najmniejsze wymiary skrzynek.
HARMONOGRAM PRAC.
1) Wszystkie skrzynki wykonane z płyty wiórowej gr. 18mm, sklejane na Vikol, plus dodatkowo wkręty karton gips 45mm. (płyty docinane w Castoramie). Zrezygnowałem z podwójnej grubości przodów, na przód frontów i suba poszła dodatkowo sklejka 6mm.

2) Dalej wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową i polerka na gładko.

3) Fornir dębowy 0,7mm oczywiście na Pattex Moment (żmudne oklejanie i docinanie).

4) Mając oklejone pudełka, lekka polerka forniru i 2xCapon. Dalej polerka i 2 warstwy pędzlem lakieru do parkietu Domalux Classic półmat.
5) Tutaj uwaga. W tym momencie dopiero przystąpiłem do frezowania (podfrezowania i otwory). Efekt wykonanych otworów jest idealny, żadnych wyrwań, ponieważ fornir jest trzymany z dwóch stron (od dołu klej, od góry lakier).

6) Wiercenie otworów mocujących głośniki. Od wewnątrz wkleiłem na Distal w każdy otwór podkładkę z nakrętką (łatwe rozkręcanie w razie czego). Do suba i frontów poszły podkładki pazurkowe.
7) Dalej polerka warstwa lakieru położona wałkiem, schnięcie :) i finalna polerka, lakier.
8 ) Gotowe pudełka zostały uzbrojone w terminale, zwrotnice, bass reflexy, pianka pod panele jako uszczelnienie na silikon, na koniec przetworniki przykręcone na polakierowane śrubki i plastykowe podkładki. Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.
FRONTY - STX GDN22-140-8SCX + GDM14-1508SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.
Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 1000x250x275 [mm].
Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr., bassreflex - śr.wew.95mm, dł.200mm (lekkie podbicie basu +1dB wg symulatora). Oczywiście można zejść niżej wydłużając, zmniejszając otwór, ale mi jak na razie bardzo odpowiada to strojenie.

SATELITY - STX GDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 320x220x220 [mm].
Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr., bassreflex - śr.wew.64mm, dł.160mm.
CENTRAL – STX 2xGDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zmodyfikowana zwrotnica satelity.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 500x220x250 [mm].
Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr., bassreflex - śr.wew.[/b]95mm[/b], dł.[/b]155mm.[/b]
KOSZTORYS:
- cała płyta 18mm z docinaniem 100pln
- fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
- przetworniki STX (19szt.) 1077pln
- magnesy ekranujące (15szt.) 60pln
- POLINK (elementy zwrotnic, tunele b-r) 330pln
- terminale, złączki, drobnica 100pln
- klej Pattex, Capon, szpachla, Domalux (półmat) 230pln
- materiały własne ---
RAZEM: 2167pln
SUB – STX 2xGDN-27-450-4SC
(w trakcie budowy na wzmacniaczu SILVERSOUND)

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 650x320x420 [mm].
Strojenie komory w WinISD – [/b]30Hz[/b], 55ltr., bassreflex - śr.wew.123mm, dł.[/b]590mm.[/b]
Początkowo miał być bassreflex śr. 155mm ale symulacja zmusiła by zmniejszyć ze względu na zbyt duże wychylenie cewki.
W sekcji przedwzmacniacza:
- sumator L+P,
- regulacja częstotliwości odcięcia,
- sumator SUB +LP lub oddzielnie,
- filtr górnoprzepustowy od 27Hz,
- Linkwitz,
- obracacz fazy,
- przesuwnik fazy.

7.0 zestaw obecnie napędzany jest amplitunerem ONKYO TX-SR805. Jak to gra? Dla mnie wypas, tzw. „kop” jest, aż się boje co będzie z subem :). Sceny batalistyczne, walki, wyścigi, wybuchy aż ciarki na plecach.
Jeśli chodzi o same fronty: sekcja wysoka i średnia odpowiednia dla mojego ucha, co do basu jakby lekko za mało ale to tylko przy cichym graniu. Gdy dołączę do tego satelity i central w trybie stereo zestaw 7.0 nagłaśnia przestrzeń 32m2. Twierdzę że nic mu nie brakuje ale to są moje odczucia. Wiadomo każdy musi usłyszeć aby ocenić.
To na tyle z mojej budowy. Zostało trochę spraw wykończeniowych, poprawek ale to w wolnym czasie.
POZDRAWIAM.
Na samym początku chciałem bardzo podziękować ARKOWI :) Co by nie mówić jego wiedza, fachowe rady, symulacja w WinISD oraz projekt skrzynek zapoczątkował prace nad zestawem 7.1 do kina domowego i nie tylko.
Jak wiadomo dobrze zaprojektowane zwrotnice to podstawa więc oparliśmy się na gotowych projektach IRKA, zatem wybór padł na przetworniki STX’a.
Data powstania zestawu 7.0 w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15084
Link do fotek: http://futurree.fotosik.pl/albumy/625466.html

ZAŁOŻENIA.
- znośny koszt wykonania zestawu 7.1 :),
- zaprojektowanie zestawu na dość mocnych przetwornikach „z porządnym kopem”,
- przyzwoity zapas basu bez efektu świstów podczas głośnego grania,
- i co najważniejsze dla mnie jak najmniejsze wymiary skrzynek.
HARMONOGRAM PRAC.
1) Wszystkie skrzynki wykonane z płyty wiórowej gr. 18mm, sklejane na Vikol, plus dodatkowo wkręty karton gips 45mm. (płyty docinane w Castoramie). Zrezygnowałem z podwójnej grubości przodów, na przód frontów i suba poszła dodatkowo sklejka 6mm.

2) Dalej wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą samochodową i polerka na gładko.

3) Fornir dębowy 0,7mm oczywiście na Pattex Moment (żmudne oklejanie i docinanie).

4) Mając oklejone pudełka, lekka polerka forniru i 2xCapon. Dalej polerka i 2 warstwy pędzlem lakieru do parkietu Domalux Classic półmat.
5) Tutaj uwaga. W tym momencie dopiero przystąpiłem do frezowania (podfrezowania i otwory). Efekt wykonanych otworów jest idealny, żadnych wyrwań, ponieważ fornir jest trzymany z dwóch stron (od dołu klej, od góry lakier).

6) Wiercenie otworów mocujących głośniki. Od wewnątrz wkleiłem na Distal w każdy otwór podkładkę z nakrętką (łatwe rozkręcanie w razie czego). Do suba i frontów poszły podkładki pazurkowe.
7) Dalej polerka warstwa lakieru położona wałkiem, schnięcie :) i finalna polerka, lakier.
8 ) Gotowe pudełka zostały uzbrojone w terminale, zwrotnice, bass reflexy, pianka pod panele jako uszczelnienie na silikon, na koniec przetworniki przykręcone na polakierowane śrubki i plastykowe podkładki. Dodatkowo na kropelkę poszły do prawie wszystkich głośników magnesy ekranujące.

FRONTY - STX GDN22-140-8SCX + GDM14-1508SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 1000x250x275 [mm].
Strojenie komory basowej w WinISD – 51Hz, 30ltr., bassreflex - śr.wew.95mm, dł.200mm (lekkie podbicie basu +1dB wg symulatora). Oczywiście można zejść niżej wydłużając, zmniejszając otwór, ale mi jak na razie bardzo odpowiada to strojenie.

SATELITY - STX GDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zwrotnica IRKA.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 320x220x220 [mm].
Strojenie komory w WinISD – 77Hz, 8ltr., bassreflex - śr.wew.64mm, dł.160mm.

CENTRAL – STX 2xGDN-17-140SCX + GDWK10-200-8PJ
Zmodyfikowana zwrotnica satelity.

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 500x220x250 [mm].
Strojenie komory w WinISD –77Hz, 16ltr., bassreflex - śr.wew.[/b]95mm[/b], dł.[/b]155mm.[/b]

KOSZTORYS:
- cała płyta 18mm z docinaniem 100pln
- fornir dębowy 0,7mm (duże liście) 270pln
- przetworniki STX (19szt.) 1077pln
- magnesy ekranujące (15szt.) 60pln
- POLINK (elementy zwrotnic, tunele b-r) 330pln
- terminale, złączki, drobnica 100pln
- klej Pattex, Capon, szpachla, Domalux (półmat) 230pln
- materiały własne ---
RAZEM: 2167pln
SUB – STX 2xGDN-27-450-4SC
(w trakcie budowy na wzmacniaczu SILVERSOUND)

Wymiary zewnętrzne skrzynki wys/szer/gł - 650x320x420 [mm].
Strojenie komory w WinISD – [/b]30Hz[/b], 55ltr., bassreflex - śr.wew.123mm, dł.[/b]590mm.[/b]
Początkowo miał być bassreflex śr. 155mm ale symulacja zmusiła by zmniejszyć ze względu na zbyt duże wychylenie cewki.
W sekcji przedwzmacniacza:
- sumator L+P,
- regulacja częstotliwości odcięcia,
- sumator SUB +LP lub oddzielnie,
- filtr górnoprzepustowy od 27Hz,
- Linkwitz,
- obracacz fazy,
- przesuwnik fazy.

7.0 zestaw obecnie napędzany jest amplitunerem ONKYO TX-SR805. Jak to gra? Dla mnie wypas, tzw. „kop” jest, aż się boje co będzie z subem :). Sceny batalistyczne, walki, wyścigi, wybuchy aż ciarki na plecach.
Jeśli chodzi o same fronty: sekcja wysoka i średnia odpowiednia dla mojego ucha, co do basu jakby lekko za mało ale to tylko przy cichym graniu. Gdy dołączę do tego satelity i central w trybie stereo zestaw 7.0 nagłaśnia przestrzeń 32m2. Twierdzę że nic mu nie brakuje ale to są moje odczucia. Wiadomo każdy musi usłyszeć aby ocenić.
To na tyle z mojej budowy. Zostało trochę spraw wykończeniowych, poprawek ale to w wolnym czasie.
POZDRAWIAM.
Skomentuj