Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZESTAW 7.1 STX by FUTURREE.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bartuś
    :( dobre stereo ktore gra lepiej, niz "100" lipnych kolumn
    a takie coś jak kino domowe jest Ci znane? Autor tematu budował je z przeznaczeniem do kina a nie stereo... Zastanów się czasami zanim coś napiszesz

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
      :( dobre stereo ktore gra lepiej, niz "100" lipnych kolumn
      Za tą samą kasę można było też sobie saksofon kupić i grać tak jak nie zagrają kolumny za setki tysięcy złotych ze złotymi kablami

Skomentuj

Zamieszczone przez futurree
        WinISD - kiepski ? Pozwoliłem sobie sprawdzić w takim razie BassBox Pro
        a ile razy mam powtarzac ze reszta wykresow jest nie wazna?
        wiele razy jako dowod przytaczalismy alpharda SW 8"
        na wykresach idealny glosnik :P w rzeczywistosci malutkie buczydlo :P

Skomentuj

Tylko na ile parametry deklarowane przez producenta tego alpharda zgodne są z rzeczywistością?

Skomentuj

an2lec, inny przykład - stx 27 150 4/8 sc/ss
            W chyba 80 litrach br ma pasmo płaskie do 20hz , oprócz tego jest oczywiście mega szybki bo opóźnienia grupowe w użytecznym zakresie są niskie, nic tylko haj endowe suby robić
            an2lec, dawno Cię tu chyba nie było, ale czasy zmieniły się znacznie ;]

Skomentuj

Wiem kryzys

STX 27 150 4/8 sc/ss w 80 litrach br to nie hi end tylko jakiś straszny EBS. I to widać nawet na wykresach. Poza tym ja nie ufam głośnikom ze słabym napędem

Skomentuj

WITAM,

Zamieszczone przez przemo-lukas
                .... Panowie, życzę wam takiego doświadczenia i tylu odsłuchów jakie posiada i dokonał Takero. Z pewnoscią sami byście doszli do podobnych wniosków, mając jakąś wiedzę i kilka konstrukcji na własnym koncie. :wink:
                Pisałem że podczas cichego grania samych frontów w stereo brakuje mi trochę basu. Takero jakie zaproponował byś strojenie dla 30 litrów dla GDN22-140-8SCX ? Oczywiście jeśli odsłuch będzie (zwiększy się) na + .

POZDRAWIAM.

Skomentuj

Zejdź ze strojeniem w okolice ~43Hz - wydłuż tunel o 10 cm i opisz wrażenia.

P.S. Pobaw się jeszcze z wytłumieniem, dodając lub zmniejszając jego ilość.

Skomentuj

To że przy cichym słuchaniu brakuje basu jest raczej normalne i wynika z charakterystyki ludzkiego słuchu. Obniżenie strojenia obudowy nie zwiększy ilości basu gdyż im mniejsza częstotliwość rezonansowa tym słabsze promieniowanie otworu (przy stałej objętości obudowy). Może się jedynie obniżyć dolna granica przenoszenia kolumny.
                    Niemniej warto się pobawić strojeniem i wytłumieniem bo zawsze można uzyskać lepszy efekt.

Skomentuj

futurree, kup sobie kawał rury PVC fi 75 i potnij ją na 3 kawałki dające strojenie 35, 40 i 40 parę hz, w sumie to wystarczyłyby dwa pierwsze strojenia.
                      Posłuchaj jednego parę dni żeby się oswoić , potem drugiego, a potem znów wróć do pierwszego, z tym że na parę piosenek, następnie na tak samo krótko drugi ;]
                      Algorytm dość skuteczny.

Skomentuj

Czaruję...
                      X