Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Modyfikowane 3 way STX - na zamówienie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właściwie nie, bo wygrzewane były dosyć długo przed modyfikowaniem zwrotnicy i po tym jak zostawiłem ostateczną jej wersje to nie zauwazyłem już żadnych zmian w dźwieku.

Na początku była tragedia, raz, że nie wygrzane, dwa, ze niezestrojone, trzy, że niedopracowana zwrotnica. Z czasem wszystko zostało zrobione tak jak należy i jak wspomnaiłem słucha się ich z przyjemnością.

Zresztą, chyba żadne kolumny nie zagrają dobrze zaraz po tym jak się włoży głośnikki do obudów i wszyst6ko podłączy, zestaw trzeba "dopieszczać". Jak złożyłem kolumny na Tonsilu i visatonie, to pierwsza myśl "tyle kasy zmarnowałem na głupie głośniki", z czasem dopracowałem tak zestaw (wygrzanie, zamiana z Br na closed, wtymiana elmentów w zwrotnicy na lepsze jakościowo, kombinowanie z wytłumeiniem ), że słucham go rok czasu i nie myśle go zmieniać.

BTW, przednie kolce są bardziej wypuszczone, by pochylić przednią ściankę, na zdjeciach może się wydawac, że kolumny są krzywe

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
      Napisałem Ci na PW co masz zrobić ze zwrotnica.
      A to jakaś tajemnica jest ?
      Też chciałbym wiedzieć :razz: :mrgreen:

Skomentuj

Jak na razie tajemnica (nie miałem w ręce tej zwrotnicy bo było ciężko wymontować ją z kolumn)...chce aby sam właściciel się na ten temat wypowiedział,niestety tomq-owi 88 nie chce się grzebać w kolumnach. radzior3, jeśli masz tą konstrukcje z tą zwrotnicą to pisz na PW.

[ Dodano: 2010-01-27, 16:23 ]
        tomq88, czekamy na Ciebie :) każdy który zrobił tak jak Ja mówiłem potwierdził że mam racje.

Skomentuj

marian, Teraz to już za późno Będe musiał jechać do tego kolegi i mu tam pozmieniac.

Jaka jest różnica w dźwieku? I dlaczego Irek pozwolił sobie na taki błąd? Jakoś cięzko mi w to uwierzyć.

BTW,
          No widać że nie jesteś zajarany dobrym dźwiękiem tak jak Ja (i pewnie 10% userów). Ja jak chcę "posłuchać" muzyki to wyłączam wszystko dookoła,światła też,zostawiam tylko włączony sprzęt i siadam na kanapie...wtedy dopiero słucham muzyki...niestety przeszkadza mi jeszcze jedna rzecz,słyszę jak kręci się płyta w odtwarzaczu :sad:
          Mam podobne podejście.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
            I dlaczego Irek pozwolił sobie na taki błąd?
            elektrycznie zwrotka jest poprawna, a gusta sa rozne itp.

Skomentuj

Jakoś nie mogę uwierzyć by teoretyczny dołek na te 6 dB to była rzecz gustu.

marian - jak wrażenia z porównania?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88

marian - jak wrażenia z porównania?
                yyy,jakiego? pytasz o opis dźwięku po zmianie czy ogólnie?

Skomentuj

Po zmianie.

Skomentuj

Nie jestem kimś który opisuje kolumny w sposób jak to robią w miesięcznikach dla audiofili,powiem tylko tyle że teraz każdy z głośników gra tak jak powinien (i w cale nie mam na myśli podziału). Dla mnie było ewidentne że średniak był źle podłączony,po zmianie cała kolumna zagrała lepiej,a jak to tylko wiedzą Ci którzy ten projekt mają.

Nie ocenię tego projektu pod względem dźwięku bo jeszcze nie byłem z moim wzmacniaczem u xkiblax,ale,jeśli miał bym oceniać dźwięk który wtedy słyszałem to powiem tak: zestaw grał,a raczej wydobywał z siebie dźwięk...to wszystko.

Skomentuj

Mnie się podobają te bordowe. Taki design jest dla mnie idealny. Są może na sprzedaż?

Skomentuj

Może się nie dopatrzyłem ale jeśli są gdzieś te wymiary obudowy i konstrukcja to byłbym wdzięczny za podesłanie.

Skomentuj

Wymiary moge ci podeslac, ale jednak wymiana wysokotonowca bez robienia nowej zwrotnicy to nie jest dobry pomysl.
                          Przyznaje ze kolumny mogly byc bardziej dopracowane, lepiej wiec zrob projekt wg Irka lub ze strony stxa.

Skomentuj

Ładny projekt i chyba go wykonam w którejś wersji,
                            najchętniej zrobiłbym jakieś 2 drogi ale widzę same drogie zestawy.
                            Nie ma czegoś za 800-1000zł z ogólnodostępnymi głośnikami i bez GDWK jako wysoki?

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
                              Nie ma czegoś za 800-1000zł z ogólnodostępnymi głośnikami i bez GDWK jako wysoki?
                              jak nie jak tak?
                              GDN 18 AWX + alu seas

no chyba ze chodzilo ci o konstrukcje GDWK a nie polskie glosniki?

Skomentuj

Czaruję...
                              X