Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitorki a'la SIESTA + troks

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitorki a'la SIESTA + troks

1. Wstęp
    Budowa kolumienek była b.rozwlekła w czasie i robiona etapami.
    Pierwszy etap chyba z 1,5 roku temu i wtedy to kolumienki w surowych płytach wiórowych zastąpiły stare altusy. W takim wydaniu grały do wakacji 2009, kiedy to zabrałem się za fornirowanie. Wymieniłem front z wiór na MDF, zaokrągliłem krawędzie wedle mojego upodobania, wyszpachlowałem co trzeba i....... okleiłem. Jakieś 2 miesące temu zakupiłem kolce kończąc budowe kolumn. Zakup telewizorka LCD przyczynił się do zfinalizowania planu, którego realizacja zaczełam sie właśnie 2 lata temu.

2. Głośniki
    GDN 15/40/5 - z kolumienek Tonsil Siesta zakupione od GREGORA dawno, dawno temu
    VIFA DX25 TG i XT25TG - zakupione dawno, dawno temu od XYS
    ZWROTNICE - projetu IRKA, do którego wysyłałem głośniki

Jak zauważycie, w kolumnach siedą różne VIfy. Są też tam różne, odpowiednie zwrotnice. Miałem wybrać, która vifa lepiej brzmi jak dla mnie i wymienić, ale..... niezrobiłem tego i pewnie nie zrobie, póki nie zaczne robić kolejnych kolumn, do których to bede potrzebował albo DX albo XT. Niech póki co leżą na półeczce.

3. Obudowa
    Obudowy kupiłem razem z GDNami od Gregora za symboliczne chyba 10pln za stukę. Oczywiście miałem je używać tymczasowo, póki nowych nie wystrugam, ale..... już one zostały do końca. Zrobione są z płyty wiórowej (chyba) 18mm i wymienionego front MDF (chyba) 22mm. Pojemność (chyba) 9dm3 - 34cm / 20cm / 24cm.
    Technologia składania w finale skomplikowana: wkręty, silikon, wikol.
    Technologia to jedno, ale...... jak często przypominałem sobie GREGORA, jak musiałem nakłądać kolejna warstwę szpachli na kolumnę, żeby dziury, nierównośći i etc wyrównać.
    Ale..... wyrównałem.
    Oklejone kolumny zostały PALISANDREM na fizelinie. Przyklejane na BUTAPREN, bo momentu w Elblągu nigdzie nie mogłem kupić (ps. budziol 2x tańszy od momentu)
    Lakierowane z 3 czy 4 warstwami lakieru DOMALUX szybkoschnący, do parkietu, półmat wodorozpuszczalny. Lakierowane pistoletem w garażu. Oczywiście o szlifowaniu nie wspominam. (lakier w NOMI około 80% droższy chyba był niż w chemicznym zwykłym).
    Wtłumione skrzynie..... czymś co przysżło razem z kolumnami od gregora i w takiej ilości co przyszło. Nie kombinowałem i nie sprawdzałem, jak będzie grało, gdy dodam więcej, lub mniej wytłumienia.

Do monitorków zrobiłem od razu "kawałek" STANDY. Teraz stoją na szafce, więc nie potrzebują standy, ale jak iedyś zmienią położenie, zastosowanie, to dorobię tylko rurę i standy gotowe. Pozatym, podstawki służą jako zabezpieczenie mebli przed kolcami i zarysowaniami.

4. Wrażenia.
    Jestem zaje###### zadowolony z tego jak to gra - zwłaszcza, jeśli odnieść do do ceny.
    Co do basu, nie ma co wymagać za duzo od taiego małego głośnika, ale jest całkiem OK. Zresztą grają juz teraz z SUBem. Średnica - bardzo ładnie gra, soprany też. Żywo, wyraźnie, naturalnie. Nie będe rozpisywał się nad opisywaniem dzwięku słowami, bo poetą nie jestem.

5. Koszta
    Jestem zaje###### zadowolony z tego jak to gra - zwłaszcza, jeśli odnieść do do ceny.
    Koszta chyba b. niskie.

2x GDN + obudowy 160
    2 x terminal 11,8
    2 x Vifa XT 190
    Zwrotnice + BR + wysyłka elementów 65
    wysylka głosnikow do zwrotnic do irqa 34

suma 460,8 + fornir, budapren, lakier, czyli jakieś 570pln

Przy okazji pobawiłem sie i zrobiłem TROKSA, dla sportu i zabawy.
    Monitorki grają z subem na ntertechnik MDS08 i panelu od Irka - następnym razem wrzuce temat, opis i zdjęcia
    Od tgodnia monitorki grają napędzane UNI. Średnie tony zdecydowanie inne niz na poprzednim wzmacniaczu. Wyraźniejsze, naturalniejsze, bardziej rzeczywiste - ładniejsze. Do uni dorabiam teraz sterowania, selektory, obudowę, etc i myślę, ze za jakiś rok, albo dwa, pokażę gotowego UNI.

Podziękowania dla chłopaków z forum, którym zawracałem gitarę, robiąc to, min. Paweł, Irek, Gregor i inni.

Więcej zdjeć, z budowy:
    http://picasaweb.google.pl/jacek.shl

Zamieszczone przez farmi18
    Jak zauważycie, w kolumnach siedą różne VIfy. Są też tam różne, odpowiednie zwrotnice. Miałem wybrać, która vifa lepiej brzmi jak dla mnie i wymienić, ale..... niezrobiłem tego i pewnie nie zrobie, póki nie zaczne robić kolejnych kolumn, do których to bede potrzebował albo DX albo XT. Niech póki co leżą na półeczce.
    Jak masz różne głośniki to raczej te monitorki nie zbudują sceny, tj. będzie można bez problemu lokalizować źródło dźwięku, moim zdaniem wiele tracisz zostawiając to tak jak jest teraz.

Skomentuj

farmi18 zmien wysokotonowke w jednej z kolumn na taka sama... Bo naprawde kaleczysz swoje uszy :???:

Skomentuj

Zwrotnice + BR + wysyłka elementów 65
        co tak tanio ?? :shock:
        Zamieszczone przez funiax1
        moim zdaniem wiele tracisz zostawiając to tak jak jest teraz.
        he he chociaż porówna te dwa wysokie, który lepiej zagra :wink:

A co do obudów, to głośniki bym wyżej przykręcił, jak dla mnie to troszeczkę za nisko. Ale tak poza tym monitorki bardzo fajne :smile:

PS fajnie, że masz je na kolcach. Teraz mogę porównać jak jest lepiej, bo sam się zastanawiam, czy kupować do swoich :wink:

Skomentuj

Witam!

Gratuluję , odwaliłeś kupę dobrej roboty! Monitory zostały wykonane bardzo estetycznie, trafiony fornir - ogólnie podobają mi się! Ładnie prezentują się na "standach" i kolcach ;-) Temat Vif został już poruszony i podpisuję się pod zdaniami moich poprzedników - zdecyduj się na którąś i dokup drugą do kompletu ;-)

Pozdrawiam,
          Krzysiek191022.

Skomentuj

normalnie bym sie czepil zbyt duzego frontu lub za duzej przestrzeni nad kopolka... ale akurat te mi sie bardzo podobaja a takie detale jak podstawki sprawiaja ze wygladaja naprawde ciekawie
            jedynie tyl mi sie nie podoba :???:

napiszesz cos o roznicy w brzmieniu miedzy dwoma vifami?

Zamieszczone przez Karol22m
            co tak tanio ??
            zobacz zdjecie. jedynie jantzen na wysokotonowke. reszta to tanie elementy

Skomentuj

Jeśli chodzi o wygląd to są naprawdę łądne, ale wydawało mi się że porównuje sie głośniki przez posłuchanie jednej pary, a nastepnie drugiej na dobzre znanych utworach.

Skomentuj

Tanie zwrotnice, bo lepsze elementy tylko w torze wysokotonowy.

Na półce lerzą odpowednio dwie VIFY i elementy zwrotnic (kondensatory), żeby skompletować i zrobić albo dwa DX, albo XT

Miałem to zrobić, jak usłyszę różnicę miedzy DX a XT i wybrać jeden komplet. Ewentualnie miałem w palnach podłogowe kolumny i wtedy zwrotnica w nowym projekcie wymusiła by co zostanie w monitorach.
                Nowych kolumn nie robie, a róznicy między dwiema róznymi Vifami...... kurcze zabardzo nie słyszę , ehh
                Juz to wspominałęm kiedyś i ludziska dziwili się jak to możliwe - moze głuchy jestem, albo nie wiem czego słuchać, albo taki słaby wzmacniacz miałem i źródło.
                Teraz na uni jeszcze nie porównywałem.
                Ale sprawdzę i może zgodnie z Waszymi radami wymienie

Skomentuj

Różnicę to Ty usłyszysz jak podłączysz dwie takie same kopułki :)

Skomentuj

mam pytanie odnośnie położonego forniru na krawędzi, jaki promień ma to zaokrąglenie? bo sam się zastanawiam nad czymś takim ale boję się, że fornir nie wytrzyma i pęknie
                    moczyłeś go?

Skomentuj

scythe1123, pisalem juz o tym przy moich kolumnach
                      najmniejszy promien zaokraglenia jest zalezny od forniru. NIC SIE NIE MOCZY! jak zamoczysz to pozniej peknie jak bedzie sechl...
                      poprostu trzeba dociskac rownomiernie podczas doklejania.
                      mi spokojnie udalo sie polozyc dąb na R11,1mm
                      popekal troche ale po szlifowaniu nic nie bylo widac

Skomentuj

Już chociaż inaczej rozstaw te monitory

Skomentuj

ładne, schludne i kształtne. Prawie jak kobieta:P

Gratuluje.

PS: Pawle zajebisty to nie przekleństwo, w TV nie cenzurują :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            PS: Pawle zajebisty to nie przekleństwo, w TV nie cenzurują :)
                            etymologia: od jebać.
                            Dla mnie TV wyznacznikiem takowym nie jest
                            To że ciągle klany i złotopolscy lecą , a na domiar złego nie cenzurują przekleństw o niczym (dobrym) nie świadczy.

Skomentuj

Trzeba j. polski szanować i urzywać innych, kwiecistych zwrotów i wyrazów.
                              No ale......!!

Co do przyklejania forniru na zaokrągleniach, nie było z tym probemu bez namaczania.

Może dlatego, że był to fornir na fizelinie, co uniemożliwiło mu pękanie i rozpadanie się. Dlatego też może na takie różne wigibay jest on bezpieczniejszy.

Jednak w myśl zasady: posmarować klejem dwie strony, dać przeschnąć, stanowczo i równomernie po kawałeczku dociskać i... nawet jak pęknie to się przykleji, a ewentualne załamiania się doszlifują.

Osobiście dociskałem klockiem wykonywujac ruchy jak przy szlifowaniu i przyklejałem dociskałem po małym kawaeczku do przodu.

Po kilku minutach klockiem, brałem na klocu papier i dalej dociskując szlifowałem ewentualne.... niedociąginęcia.

PS. uważaj i nie zabrudź forniru od zewnętrznej strony klejem,bo potem moze byc problem - ja taki miałem. Później stosowałem taśmy ochronne przed smarowaniem klejem, tam gdzie trzeba było.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Trzeba j. polski szanować i urzywać innych, kwiecistych zwrotów i wyrazów.
                                No to poszanowałeś :neutral: oprócz szacunku dla języka przyda się jeszcze znajomość jego ortografii, ewentualnie komputer może sprawdzić to za Ciebie, heh nie mogłem się powstrzymać :wink:

Skomentuj

upps

Skomentuj

Średnie tony zdecydowanie inne niz na poprzednim wzmacniaczu. Wyraźniejsze, naturalniejsze, bardziej rzeczywiste -
                                    no własnie,i przy głosniejszym i dłuzszym słuchaniu meczace.Kolumienki takie standardowe,nie wysiliłes sie(np.wysokotonowy umieścić niesymetrycznie na froncie( tzn.przesunięcie w osi pionowej).

Skomentuj

Uwypuklona średnica w UNIAMPIE przemawia dla mnie na plus. No nie wiem. Jeszcze głowa mnie nie bolała, ale też nie słuchałem długo.

Kolumienki jak najbardziej tradycyjne. Proste, ale wydaje mi się, że zaokrąglenia dodają smaku wraz z podstawkami. No i wg mnie dzięki temu wychodzą na prowadzenie w porównaniu ze standardowymi.
                                      No ale..... oczywiście nikt tutaj się nie ściga. Komu się podobają, może zaadaptować rozwiązanie u siebie, komu się nie podobają - wie jak ma nie robić.

pozdrawiam

Skomentuj

A mi się wydaje że centralnie umieszczony wysokotonowiec w małych monitorkach jest ok. bo o ile można byłoby go przesunąć? Co innego gdyby niski miał 18cm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X