Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] SEAS ER18RNX + 27TBFC/G by kondrax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ladne kolumienki....

Skomentuj

Jedna z lepszych konstrukcji na forum :) Bardzo dobre wykonanie, gratuluję. Widzę że też przywiązujesz wagę do kabli. Pozdr

Skomentuj

nooboutside, dzięki, bardzo za opinie. Bez przesady są lepsze Moja normalna taka sobie.
        Nie przywiązuje wagi do kabli. Miałem Procab LS25 i kiedyś zarobiłem na szybko parę złoty i kupiłem w akkusie po 2 m na stronę Resona dla świętego spokoju psychicznego niż brzmieniowego. Szczerze różnicy nie zauważyłem, może jak jest to znikoma, nie należe do ludzi co wkręcają sobie kable, ale śpię teraz spokojnie, że mam kabel w top 10 jakość/cena w pismach dla audio-pedo-fili i nie planuję chyba już zmiany na ładnych parę lat.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Takie niby sobie standardowe pudełka ale trzeba przyznać, że wykonanie "stolarskie" co najmniej profesjonalne - szczerze mówiąc klasyczny design to to, co mi się podoba.
          Co prawda trochę drogo wyszło i można było to taniej a równie dobrze wykonać ale... właściwie nie wiem po co to piszę bo jakie to ma znaczenie, jak się ma możliwość to trzeba mierzyć wysoko

Gratuluję dobrej konstrukcji z jeszcze lepszym wykonaniem i życze miłego słuchania

Skomentuj

Co prawda trochę drogo wyszło i można było to taniej a równie dobrze wykonać ale... właściwie nie wiem po co to piszę bo jakie to ma znaczenie, jak się ma możliwość to trzeba mierzyć wysoko
            heh, czasem chyba lepiej zrobić na "tip-top" konstrukcje na "tańszych" głośnikach, niż na siłę oszczędzać robiąc na lepszych.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
              heh, czasem chyba lepiej zrobić na "tip-top" konstrukcje na "tańszych" głośnikach, niż na siłę oszczędzać robiąc na lepszych.
              pozwolę sobie nie zgodzić sie z tym stwierdzeniem.Uwazam ,ze każda konstrukcja powinna być zrobiona na tip-top niezaleznie od uzytych komponentów.A ta jak dla mnie jest w porządku.Co prawda popieram przesunięcie wysokotonówki od osi symetrii(pionowej) ale jak dobrze gra to ok.

Skomentuj

zbyszek, mówiłem o sytuacji gdy dysponujemy ograniczonym budżetem i mamy do wyboru albo wziąć nieco droższe głośniki, albo nieco tańsze, ale za to nie żałowac kasy na inne rzeczy. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest po prostu odłożyć projekt w czasie i powiekyszć budżet :)

Co prawda popieram przesunięcie wysokotonówki od osi symetrii(pionowej) ale jak dobrze gra to ok
                Zawsze mnie ciekawiło jaka jest różnica w brzmieniu między głośnkikiem wysokonowym umiesczczonym centralnie, a przesuniętym względem osi pionowej. Gdzies czytałem, że polepsza się stereofonia w drugim przypadku, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Skomentuj

Pobaw się programem "Edge". Na ile zmiany ch-ki amplitudowej będą słyszalne to już zależy od naszego słuchu.

Skomentuj

Witam.kondrax możesz mi powiedzieć co to za kolumna jest podłogowa na na 3 zdjęciu od końcabo mnie bardzo ciekawi szczególnie na jakich przetwornikach,chyba ze masz ja gdzieś na forum to podaj linka jak możesz

Skomentuj

vifa M18WH + D25AG

Skomentuj

sebastian91, http://kondrax.mayhem.net.pl/index.p..._audio_kolumny

[ Dodano: 2010-03-04, 00:23 ]

nowa zwrotnica testowa z podziałem na 1750Hz

[ Dodano: 2010-03-04, 00:24 ]
                        jutro jeszcze trzeba przygotować kable, podmienić pojutrze zwrotnice w kolumnach i słuchać i sprawdzać jak gra.

[ Dodano: 2010-03-04, 10:25 ]
                        Jeszcze zostanie kwestia lpada 4,3 albo 4,7 ohm rezystor ale to już wyjdzie w odsłuchach.

Skomentuj

Klasycznie i elegancko,gratulacje.Jak nowe zwrotnice,jakieś wrażenia może już są?

Skomentuj

majkipe, tyle co na fotce z nową zwrotnicą, nie miałem czasu na kabelki jeszcze żeby je przylutować i konektory zamontować, dziś może chwilkę znajdę i wtedy posłucham.

Skomentuj

Kondrax super konstrukcja i najważniejsze że trafiła w twoje gusta. Cz ęsto czytam że ktoś zrobił zestaw i klops. Ja mam taki sam dylemat jak ty też Mam Ostinato2k i szukam bardziej dynamicznego zestawu do rocka Cały czas korci mnie ten zestaw n seasach ale nie mam na razie sił i czasu na robienie od nowa nowych kolumn. Najchętniej bym wstawił w moją obudowę seasy ale nie pasują. Zastanawiam się jeszcze nad AA PhoebeIII albo jakimiś Paradigmami POZDRAWIAM

Skomentuj

Zamieszczone przez ciechu
                                Mam Ostinato2k i szukam bardziej dynamicznego zestawu do rocka Cały czas korci mnie ten zestaw n seasach
                                szczerze polecam
                                jakbym mial wybierac miedzy tamtymi vifami a dolozeniem do seasow to bez zastanowienia bym wyciagal dodatkowa kase

Skomentuj

Opis wykresów:
                                  niebieska linia - mój
                                  czarna linia - Jay Kim

Zwrotnica Jaya ma podział na 1550 Hz. Przeprojektowałem zwrotnicę Zapha z zestawu SR71 (27TDFC) na tweeter 27TBFC/G z podziałem na 1750 Hz czyli około 200 Hz wyżej w stosunku do zwrotnicy Jaya. Zastosowałem także większe tłumienie głośnika wysokotonowego o około 1-1,1 ohm co dało jakieś 1,5 dB mniej w stosunku do Jaya.

Co dały zmiany:
                                  Poprawiła się zgodność fazowa co można zobaczyć po wykresach reverse-null, "dołek" jest 2 razy większy niż u Jaya i bardziej równy. Tweeter jest bardziej tłumiony ponieważ posiadam "jasny" wzmacniacz i osłuchowo taki l-pad wypadł najlepiej coś jak u Troelsa nachylenie skraju pasma.

Odsłuch:
                                  Zwiększyła się delikatnie ilość basu za sprawą bardzo niskiej rezystancji cewki, a także poprawiła znacznie stereofonia i lokalizacja źródeł pozornych, dzięki lepszemu zgraniu fazowemu. Zestaw jest dalej szczegółowy ale mniej dosadny, wcześniej dźwięk nie był a agresywny ale dosadny.

Ogólnie zmiany wniosły znaczną poprawę w dźwięku moim zdaniem. Zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana i sprawdzona przez misiomora ale nie ponoszę odpowiedzialności jeżeli ktoś dokona takiej modyfikacji i nie będzie zadowolony.

[ Dodano: 2010-05-05, 11:10 ]
                                  Prosił bym jeszcze was o napisanie spostrzeżeń co do modyfikacji zwrotnicy aby ją jeszcze ulepszyć, bo może jeszcze da radę to jakoś poprawić aby wykorzystać potencjał głośników w 102 %

Skomentuj

Według mnie podział przesunąłeś gdzieś w okolice 2khz, ale bez pomiarów głośników osobno tego się dokładnie nie dowiemy.

Skomentuj

Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Mi się wydaje że Zaph nie kłamie i 1750 Hz jest prawidłową wartością.

Skomentuj

pokaz wykres impedancji koluny to sie dowiemy gdzie jest dokladnie

Skomentuj

kondrax, Ja nie twierdze, że się pomylił tylko przypuszczam przy pomiarze w przeciw fazie, ale jak podkreśliłem nie jest to pewny wyznacznik, ponieważ bez pomiarów głośników z filtrem nie dowiemy się gdzie jest podział(FP).

Pawel S., Mylisz się impedencja tego nam nie powie. Nie wiem skąd masz taki pomysł.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X