ladne kolumienki....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2-drożne] SEAS ER18RNX + 27TBFC/G by kondrax
Collapse
X
-
nooboutside, dzięki, bardzo za opinie. Bez przesady są lepszeMoja normalna taka sobie.
Nie przywiązuje wagi do kabli. Miałem Procab LS25 i kiedyś zarobiłem na szybko parę złoty i kupiłem w akkusie po 2 m na stronę Resona dla świętego spokoju psychicznego niż brzmieniowego. Szczerze różnicy nie zauważyłem, może jak jest to znikoma, nie należe do ludzi co wkręcają sobie kable, ale śpię teraz spokojnie, że mam kabel w top 10 jakość/cena w pismach dla audio-pedo-fili i nie planuję chyba już zmiany na ładnych parę lat.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Takie niby sobie standardowe pudełka ale trzeba przyznać, że wykonanie "stolarskie" co najmniej profesjonalne - szczerze mówiąc klasyczny design to to, co mi się podoba.
Co prawda trochę drogo wyszło i można było to taniej a równie dobrze wykonać ale... właściwie nie wiem po co to piszę bo jakie to ma znaczenie, jak się ma możliwość to trzeba mierzyć wysoko
Gratuluję dobrej konstrukcji z jeszcze lepszym wykonaniem i życze miłego słuchania
Skomentuj
-
Co prawda trochę drogo wyszło i można było to taniej a równie dobrze wykonać ale... właściwie nie wiem po co to piszę bo jakie to ma znaczenie, jak się ma możliwość to trzeba mierzyć wysoko
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88heh, czasem chyba lepiej zrobić na "tip-top" konstrukcje na "tańszych" głośnikach, niż na siłę oszczędzać robiąc na lepszych.
Skomentuj
-
zbyszek, mówiłem o sytuacji gdy dysponujemy ograniczonym budżetem i mamy do wyboru albo wziąć nieco droższe głośniki, albo nieco tańsze, ale za to nie żałowac kasy na inne rzeczy. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest po prostu odłożyć projekt w czasie i powiekyszć budżet :)
Co prawda popieram przesunięcie wysokotonówki od osi symetrii(pionowej) ale jak dobrze gra to ok
Skomentuj
-
sebastian91, http://kondrax.mayhem.net.pl/index.p..._audio_kolumny
[ Dodano: 2010-03-04, 00:23 ]
nowa zwrotnica testowa z podziałem na 1750Hz
[ Dodano: 2010-03-04, 00:24 ]
jutro jeszcze trzeba przygotować kable, podmienić pojutrze zwrotnice w kolumnach i słuchać i sprawdzać jak gra.
[ Dodano: 2010-03-04, 10:25 ]
Jeszcze zostanie kwestia lpada 4,3 albo 4,7 ohm rezystor ale to już wyjdzie w odsłuchach.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Kondrax super konstrukcja i najważniejsze że trafiła w twoje gusta. Cz ęsto czytam że ktoś zrobił zestaw i klops. Ja mam taki sam dylemat jak ty też Mam Ostinato2k i szukam bardziej dynamicznego zestawu do rocka Cały czas korci mnie ten zestaw n seasach ale nie mam na razie sił i czasu na robienie od nowa nowych kolumn. Najchętniej bym wstawił w moją obudowę seasy ale nie pasują. Zastanawiam się jeszcze nad AA PhoebeIII albo jakimiś Paradigmami POZDRAWIAM
Skomentuj
-
Opis wykresów:
niebieska linia - mój
czarna linia - Jay Kim
Zwrotnica Jaya ma podział na 1550 Hz. Przeprojektowałem zwrotnicę Zapha z zestawu SR71 (27TDFC) na tweeter 27TBFC/G z podziałem na 1750 Hz czyli około 200 Hz wyżej w stosunku do zwrotnicy Jaya. Zastosowałem także większe tłumienie głośnika wysokotonowego o około 1-1,1 ohm co dało jakieś 1,5 dB mniej w stosunku do Jaya.
Co dały zmiany:
Poprawiła się zgodność fazowa co można zobaczyć po wykresach reverse-null, "dołek" jest 2 razy większy niż u Jaya i bardziej równy. Tweeter jest bardziej tłumiony ponieważ posiadam "jasny" wzmacniacz i osłuchowo taki l-pad wypadł najlepiej coś jak u Troelsa nachylenie skraju pasma.
Odsłuch:
Zwiększyła się delikatnie ilość basu za sprawą bardzo niskiej rezystancji cewki, a także poprawiła znacznie stereofonia i lokalizacja źródeł pozornych, dzięki lepszemu zgraniu fazowemu. Zestaw jest dalej szczegółowy ale mniej dosadny, wcześniej dźwięk nie był a agresywny ale dosadny.
Ogólnie zmiany wniosły znaczną poprawę w dźwięku moim zdaniem. Zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana i sprawdzona przez misiomora ale nie ponoszę odpowiedzialności jeżeli ktoś dokona takiej modyfikacji i nie będzie zadowolony.
[ Dodano: 2010-05-05, 11:10 ]
Prosił bym jeszcze was o napisanie spostrzeżeń co do modyfikacji zwrotnicy aby ją jeszcze ulepszyć, bo może jeszcze da radę to jakoś poprawić aby wykorzystać potencjał głośników w 102 %Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
kondrax, Ja nie twierdze, że się pomylił tylko przypuszczam przy pomiarze w przeciw fazie, ale jak podkreśliłem nie jest to pewny wyznacznik, ponieważ bez pomiarów głośników z filtrem nie dowiemy się gdzie jest podział(FP).
Pawel S., Mylisz się impedencja tego nam nie powie. Nie wiem skąd masz taki pomysł.
Skomentuj
Skomentuj