wlasnie na miejscu podzialu mamy "gorke" impedancji
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2-drożne] SEAS ER18RNX + 27TBFC/G by kondrax
Collapse
X
-
To jest błędne myślenie, ta górka o której wspominasz to miejsce łączena się impedencji głośników nie ma ona za wiele wspólnego z charka amplitudową.
P.s Zagadka dla ciebie.
Gdzie tutaj mamy podział ?.
http://www.akustyk.ayz.pl/grafika/arnvifaimp.jpg
Skomentuj
-
Pawel S., Twoje myślenie jest błędne i wprowadza ludzi w błąd.
Oto odp na moje pytanie. Ten wykres to przedstawia
http://www.akustyk.ayz.pl/grafika/arnvifare.jpg
jak widać podział jest zupełnie gdzie indziej.
Wykres impedenjci nie jest wyznacznikiem podziału i nigdy nie będzie.
lklukasz,Zamieszczone przez lklukaszZ wykresu impedancji zobaczymy jak była strojona skrzynia w której robione były pomiary. I czy była br czy closed
kondrax, Jednak moje przypuszczenia się sprawdziły.
Skomentuj
-
piku16, nie sprawdziły raczej, nie wiem jak to jest, ale zaph pisze że ma na 1750Hz podział co widać na wykresie a Jay 1550Hz czego nie ma pokrycia na wykresach zobacz, jest podział wyżej:
zaph:
http://zaphaudio.com/SR71-modeled-individual.gif
jay:
http://www.geocities.com/woove99/Spk...C_Zaph_all.GIF
Winą tego podejrzewam jest to że Jay wygładził wykresy i takie też ja dostałem.
[ Dodano: 2010-05-05, 22:07 ]
Jedyna rada na to teraz to się muszę spiąć i poświęcić jakieś popołudnie na pomiary.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
kondrax, Z twoich wykresów w S/W napewno podział wyszedł w granicy 2khz.
A z tych co podałeś niżej podział jest w granicy 1,8khz, dokładnie nie widać.
Zamieszczone przez kondrax[ Dodano: 2010-05-05, 22:07 ]
Jedyna rada na to teraz to się muszę spiąć i poświęcić jakieś popołudnie na pomiary.
Skomentuj
-
U mnie nastąpiła zmiana TBFC/G zostały sprzedane a zastąpiły je TDFC na zwotnicy zapha. Mills na 3,9 ohm w l-pad i rosyjskie olejaki w torze wysokotonowym 10+2uF.
Jak gra? W końcu dobrze, jednak mój denon średnio lubił się z aluminium dźwięk był zbyt jasny i szczegółowy, co przy długim odsłuchu męczyło. Więcej napiszę jak się głośniki wygrzeją.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Ponieważ fotki się*usunęły dodaje jeszcze raz.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ponieważ dziś miałem trochę czasu, zrobiłem pomiary monitorów.
O to wyniki:
- pomiary bez wygładzania
- mikrofon 107 cm od głośników
- użyłem Arta + Limp + LspCad + Unijig Easy
Delta Z = 28,7mm.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Własnie mam nową kartę EMU 0202 USB, a w aucie zawsze kolegi karą creative na pcmcia.
Kolega przed chwilą dzwonił, że coś za słabe wzmocnienie. Bo impuls nie osiągał 1V.
Ogarniam tą kartę i te regulacje. Dziś pierwszy raz Arta robiłem, zawsze SW, a w aucie kolega zawsze Artą robi ale ma swojego Jiga.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Last edited by kondrax; 29.04.2017, 20:14.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta1. Pierwszy impuls ten na 300, mam go 100mV. Kolega twierdzi, że powinnien być on sporo mniejszy, prawda to?
2. Drugi impuls powinien mieć*ile V?
Skomentuj
-
Teraz lepiej?
Kolega podpowiedział mi, że Arta obraca mi Impuls Response, dałem INV-ert, i się okazało, że odpicie jest wcześniej. Zniwelowałem, je kołdrą i zrobiłem pomiar 3 krotnym powtarzaniem.
Bramka na 658.
Odległość 90,98cm.
A co myślicie o tym
Dodałem cewkę aby wyprostować od 10kHz. I ten obwodzik RC do cewki woofera, poprawiło to zgranie fazowe na 5-6kHz.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Pomiarów ciąg dalszy.
Okazało się, że w UniJigu lutując kable do gniazda MIC pozamieniałem przewody (facepalm). Teraz powinno być dobrze
Wygładzenie 1/24 oktawy
Zielony referencyjny czyli obecna Jay Kim, reszta moja symulacja.
Jay Kim (obecna):
Moja propozycja:
Last edited by kondrax; 06.05.2017, 16:08.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
Skomentuj