Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Visaton W250S by Rafal20 / 20rafalo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Visaton W250S by Rafal20 / 20rafalo

Witam
    Temat już na jednym forum zamieściłem, ale nic nie szkodzi aby i tu usłyszeć opinie na temat nowego DIY :-)
    Prace nad subem dobiegły końca.
    Nie jest to moje pierwsze DIY, jednak fornirowałem pierwszy raz :razz:
    Dla tych, którzy nie robili DIY -aby zrobić porządne diy to jest ciężka i czasochłonna praca.

Przetwornik - z nim było najwięcej problemów. Do 300zł ciężko było wybrać wartego uwagi przetwornika. Na forum też nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Stosując metodę większości głosów + moje wymagania wybrałem Visatona W250S 4ohm zakupionego w grelton (polecam sklep)

Panel - znany większości z kilku tematów na forum - Vk 150W RMS 4ohm. Z wszystkimi potrzebnymi we/wy. miękkim startem - ogólnie warty swojej ceny.

Obudowa - solidna i jeszcze raz solidna. Płyta 23mm do tego kilka wzmocnień skręcone konfirmatami a nie żadnymi słabymi wkrętami do tego jeszcze klejona i na koniec uszczelniona sylikonem. Można po niej skakać :-P
    Oddzielna komora na wzmacniacz. Pojemność obudowy po odliczeniu komory wynosi około 50L
    Strojona na około 38Hz. Br 23cm, fi 10,2cm.

Zastosowane kolce koloru złotego pasują do forniru.
    Dołożyłem z tyłu wyloty na chłodzenie z racji praw fizyki :-) nie lubię jak grzejąca się elektronika się "dusi" przedłuży to żywotność i pozwoli słuchać muzyki na pełnej mocy bez przegrzania :-)
    Fornir zebrano malowany twardym lakierem lakierem na połysk.
    Nie myślałem, że uda mi się położyć fornir tak dobrze, jestem zadowolony.
    Wybrałem teki, gdyż musi pasować do moich monitorów na vifach (tych ja nie robiłem).
    Odsłuch - testuje go dopiero kilka dni, także nie jest wygrzany. Bas jak na 100W RMS 150W Max - naprawdę potężny, śmiało mogę powiedzieć, że producent nie zawyża parametrów, a wręcz przeciwnie, świadczy to o wysokiej skuteczności, "waty" nie odzwierciedlają prawdziwego oblicza przetwornika.

Jest dość szybki, myślę że po wygrzaniu określę to dokładniej.
    Przy pełnym wysterowaniu w mieszkaniu 27m2 da się go odczuć "na klacie", w 100m2 w miarę czuć tłumienie więc jest dobrze.
    Solidna i pojemna obudowa ma tu znaczenie.
    Panel VK dobrze kontroluje głośnik, popularny teraz panel z allegro "300W" jest sporo słabszy i gorszy jakościowo w odwzorowaniu dzwięku, szczególnie przy wysokiej głośności.
    Vk trzyma "w ryzach" Visatona - w końcu mocniejszy od głośnika.

Odsłuch:

Głośnik jak dla mnie jest warty swojej ceny, duża zaleta to stosunkowo niskie zapotrzebowanie na moc, a przy tym potrafi dosłownie wstrząsnąć pokojem :-)
    W porównaniu do STX 450 jest słabszy - co logiczne, ale za to szybszy i bardziej precyzyjny - dobry do muzyki jak i do kina - taki mi był potrzebny :-)
    Jak się dobrze wygrzeje to zdam więcej relacji, myślę, że moderator wklei tu moją wypowiedź jaką zamieszczę gdzieś niżej :cool:

Koszty:

około 750zł razem z klejami itp, nie licząc płyt :-P

Myślę, że podobny w sklepie to koszt 2,5-3tyś zł

Załączam kilka zdjęć :-)

Pozdrawiam Rafal20 :mrgreen:

Mam nadzieje że to gra dobrze bo chyba też będę celował w coś podobnego
    Fornir wydaje się dobrze położony, dobra robota ;]

Skomentuj

Jeszcze kolce :-)

"100M2 da się go odczuć "na klacie" " - może nie tyle na klacie co po prostu dobrze tłumi ;-P
      W pokoju 16m2 można go odczuć na całym ciele ;-)
      Od tego suba nie wymagam nie wiadomo jakiej mocy - żeby cały do "chodził" , tylko idę w stronę jakości. Testuje Inna-hot, dobrze gra :mrgreen:

Skomentuj

Gratuluję konstrukcji.Zgrabna paczuszka,widać że zrobiłeś to dla siebie i jesteś z tego zadowolony-a to najważniejsze.Wiem,że kładzenie forniru pierwszy raz to niezły stres,ale chyba warto?Widzę tylko drobne przytarcia na łączeniu góry z frontem(chyba,że na fotkach tak wyszło).
        Jak dobrałeś br?...przez Winisd?
        Głośniczek również ciekawy,warty swej ceny(250zł?) hmm...tylko w 100m, to jak dla mnie ciśnienie wytwarzane może być baaardzo subiektywne i dyskusyjne...
        Ogólnie bardzo przyzwoity i starannie wykonany klocuszek,który jak widać robi to co powinien :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
          tylko w 100m,
          Ciśnienie nie jest duże, po prostu tłumi. Odstępuje stx 450. Ale nie do tego do zrobiłem. Po to żeby "kulturalnie" grał
          W 16m2 jest ok - ciśnienie już duże.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
            Płyta 23mm do tego kilka wzmocnień skręcone konfirmatami a nie żadnymi słabymi wkrętami do tego jeszcze klejona i na koniec uszczelniona sylikonem
            1-skad wziales plyte 23mm? sadzac po fotkach to pewnie jest plyta 22mm + okleina. w produkcji brak plyt o grubosci 23mm :P
            2-sam klej wystarcza
            3-jakbys mial plyty rowno pociete to bys nie musial nic uszczelniac
            4-pisze sie silikon od pierwiastka krzem

Przy pełnym wysterowaniu w mieszkaniu 100M2 da się go odczuć "na klacie" więc jest dobrze.
            :shock: to sa takie mieszkania?
            ale napisz w jakim pokoju go sluchasz. bo przeciez w mieszkaniu sa sciany i pokoj jest mniejszy
            W pokoju 16m2 można go odczuć na całym ciele
            no to ju co innego

Panel VK dobrze kontroluje głośnik, popularny teraz panel z allegro "300W" jest sporo słabszy i gorszy jakościowo w odwzorowaniu dzwięku, szczególnie przy wysokiej głośności.
            Vk trzyma "w ryzach" Visatona - w końcu mocniejszy od głośnika.
            ale miales oba? mozesz cos wiecej napisac?

Testuje Inna-hot, dobrze gra
            wlacz mu D&B, psytrance, goatrance - przy tej muzyce wiekszosc subow wymieka :P
            a ten "pop" co wlaczyles to w zasadzie basu nie ma :???: tylko jakies tam pukanie

stx 450
            ale napisz dokladnie ktory

50 litrow to juz dosc spory kloc. szczegolnie jak na 10". ale nie wiem czy przez proporcje czy przez fornir w miare udalo ci sie to ukryc

ladnie polaczyles fornir na froncie z gora.

tunel to polinkowy + PCV?

te tunele z tylu smiesznie wygladaja :mrgreen:

sub niczym nie zaskakuje. ale jak na pierwsze DIY to jest w pelni poprawny i nie ma sie do czego przyczepic

Skomentuj

No i zaczęło się czepianie :-P
              Pawle już Ci odp:

Skomentuj

Nie jest to moje pierwsze DIY
                Zamieszczone przez Pawel S.
                ale jak na pierwsze DIY to jest w pelni poprawny i nie ma sie do czego przyczepic
                :razz:

Skomentuj

1-skad wziales plyte 23mm? sadzac po fotkach to pewnie jest plyta 22mm + okleina. w produkcji brak plyt o grubosci 23mm :P
                  2-sam klej wystarcza
                  3-jakbys mial plyty rowno pociete to bys nie musial nic uszczelniac
                  1. Tajemnica :-P Mierzyłem i ma 23mm, takie dostępne.
                  2. Wg mnie nie wystarcza. Musi być solidna buda- w szczególności jeśli chodzi o subwoofer. Sam klej tego mi nie zapewni. Np jeśli ktoś cięższy z pośpiechu siądzie na subie, albo na imprezie przewróci .. lol
                  3. płyty równo ucięte, ale dobrze uszczelnić, nie może być nawet mikrometra szczeliny.
                  to sa takie mieszkania?
                  ale napisz w jakim pokoju go sluchasz. bo przeciez w mieszkaniu sa sciany i pokoj jest mniejszy
                  Są :-P i większe. To nie blok haha...
                  W pokoju 15-16 m2, ale również sprawdzałem w 27m2 i w tym drugim jest trochę lepiej :-)
                  Sub się nie "dusi"

ale miales oba? mozesz cos wiecej napisac?
                  Powiem więcej mam nadal obydwa.
                  Tak jak pisałem wyżej. Panel "300W" zaczyna zbyt szybko zniekształcać dzwięk, już na poziomie 3/4 mocy VK, a VK jeszcze o 1/4 więcej daje radę
                  Panel "300W" przy 1/2 przestaje kontrolować głośnik - lata jak "szmata".
                  Filtr też pozostaje sobie dużo do życzenia. Jak by tego było mało to posiadałem 2 panele "300w" i to samo. Zresztą każdy może wywnioskować że ten panel nie ma 150W, tyle to może ma trafo, które ma pewnie skuteczność na poziomie 60-65%, no i dalsze straty na tranzystorach...

ale napisz dokladnie ktory
                  12" 450sc , cena to około 120zł
                  Ma przewagę mocową, ale z szybkością i precyzyjnością przegrywa.

50 litrow to juz dosc spory kloc. szczegolnie jak na 10". ale nie wiem czy przez proporcje czy przez fornir w miare udalo ci sie to ukryc
                  Ta buda ma prawie 60L!! Nie licząc komory na panel wychodzi 50L

Ten zabieg był bardzo czasochłonny. Zrobiłem model obudowy i kombinowałem tak z wymiarami, aby wizualnie był jak najmniejszy. No i się udało. Dodatkowo ułożenie głośnika, br ma znaczenie. Diabeł tkwi w szczegółach. No i fornir też trochę.

ladnie polaczyles fornir na froncie z gora.
                  Sub robiłem dla siebie, więc każdy szczegół starałem się dopracować.. Lol ile to czasu kosztowało... począwszy od projektu.

tunel to polinkowy + PCV?
                  Tak, musiałem tak zrobić, gdyż w sklepie większego nie było.

te tunele z tylu smiesznie wygladaja :mrgreen:
                  Take mi wyliczył WinISD :roll:

:mrgreen:

sub niczym nie zaskakuje. ale jak na pierwsze DIY to jest w pelni poprawny i nie ma sie do czego przyczepic
                  Nie pierwsze DIY, tylko pierwszy raz kładłem fornir.

Sub właśnie taki miał być - prosty, klasyczny, pasujący do monitorów. Który przez długi czas będzie "na czasie"
                  Gdybym kombinował z kształtem to urusł by do wielkiej paki, a tego nie chciałem.

Wyczerpująco ? :lol:

[ Dodano: 2010-03-07, 13:05 ]
                  Proszę administratora o zmianę zdania: "100M2 da się go odczuć "na klacie"
                  na "27m2 da się go odczuć "na klacie, w 100m2 w miarę czuć tłumienie"

Skomentuj

Wg mnie nie wystarcza. Musi być solidna buda- w szczególności jeśli chodzi o subwoofer. Sam klej tego mi nie zapewni. Np jeśli ktoś cięższy z pośpiechu siądzie na subie, albo na imprezie przewróci .. lol
                    oj widze ze jeszcze nie robiles takich testow :P
                    sklej sobie mala skrzynke. pozniej postaraj sie ja rozwalic. zobaczysz jakie to bedzie trudne i co pierwsze pusci

Nie pierwsze DIY, tylko pierwszy raz kładłem fornir.
                    no zle sie wyrazilem - pierwsze KOMPLETNE DIY domowe :P

Skomentuj

Wcześniej robiłem suby ale obijałem kocem.

[ Dodano: 2010-03-07, 20:10 ]
                      sklej sobie mala skrzynke. pozniej postaraj sie ja rozwalic.
                      Nie robiłem testów. Ale myślę, że gdyby postawić na rogu i i uderzać w przeciwległy róg myślę, że by się poddały.
                      Ale weź dodatkowo skręć konfirmatami to dopiero będzie wytrzymałe,
                      Konfirmaty mają jeszcze jedną ważną zaletę - potrafią docisnąć porządnie płyty, jeśli występują jakieś minimalne nierówności oraz można od razu działać dalej z subem, nie czekając do wyschnięcia. Usztywniają również całą pakę.
                      Ja dałem trochę za dużo tych "śrub", ale tak dla pewności :oops:

Skomentuj

Sklej dwie płyty pod kątem prostym, ściśnij ściskami i zostaw na 24h a potem postaw na ziemi i złam - zobacz gdzie "poszło" :)
                        Konfirmaty mają jeszcze jedną ważną zaletę - potrafią docisnąć porządnie płyty, jeśli występują jakieś minimalne nierówności oraz można od razu działać dalej z subem, nie czekając do wyschnięcia.
                        To w pełni popieram, dlatego sam używam.

Skomentuj

Konfirmaty mają jeszcze jedną ważną zaletę - potrafią docisnąć porządnie płyty, jeśli występują jakieś minimalne nierówności oraz można od razu działać dalej z subem, nie czekając do wyschnięcia. Usztywniają również całą pakę.
                          Przecież jak się robi dla siebie to czas nie gra roli.
                          aby zrobić porządne diy to jest ciężka i czasochłonna praca
                          Ogólnie fajno i poprawnie,ważne że właścicielowi odpowiada.
                          27m2 da się go odczuć "na klacie

Skomentuj

Tak sobie czytam ta dyskusje, no i chciaełm "oświecić" autora że to czy skręcił konfirmatami, czy by klejił na sciski to nie ma żadnego znaczenia, a nawet ściskami wyszło by lepiej. Liczy się tylko siła docisku, ewentualnie jakość kleju. Podobnie jeśli chodzi o uszczelnianie. Nie ma to znaczenia czy tam dasz dodatkowo silikon, osmiorniczke, czy nawet beton :razz: . jest top po prostu zbędne, gdyż jak dobrze sklejisz ze sobą dwie płyty to nie ma prawa byc żadnych mikroszczelin (no chyba że klej punktowo sie daje :roll: ) A dodatkowo czytałem gdzieś że silikon nawet może szkodzić niektórym głosnikom, ale sam raczej w to nie wierzę A już na pewno uszczelnienie silikonem nie ma znaczenia jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcji i to że "można poniem skakać" :lol:

Co do suba no to spoko. Jak to sub. Zastanawia mnie tylko po co ci te wyloty z tyłu? I czy ten vk rzeczywiście może byc taki dobry jak piszesz :roll:

[ Dodano: 2010-03-08, 13:24 ]
                            Acha małe ot :

Zamieszczone przez majkipe
                            No jak ktoś nie pracuje ani nie studiuje to może czas nie ma znaczenia. Ale majkipe, gdybyć miał mało czasu wolnego to jednak wiedział byś że czas na wykonanie diy ma znaczenie

Skomentuj

chodziło mi oto ze jak się mam mało wolnego czasu to jeden dwa dni dłużej nie gra roli.

Skomentuj

to mało wiesz :-P
                                Można robić i do 50-tki. Tylko jak to ma sens.

Jeśli słuchasz co dzień i brakuje Ci czegoś w zestawie, to logiczne, że jak najszybciej chcesz to uzupełnić. Dodatkowo nie zawsze się ma wolne od zajęć, i trzeba korzystać wtedy kiedy się go ma.

[ Dodano: 2010-03-08, 18:48 ]
                                Zamieszczone przez paldo
                                Co do suba no to spoko. Jak to sub. Zastanawia mnie tylko po co ci te wyloty z tyłu? I czy ten vk rzeczywiście może byc taki dobry jak piszesz :roll:
                                Pomyśl i sobie odpowiedz po co te wyloty :wink:
                                Wyraźnie napisałem :razz:
                                Zamieszczone przez paldo
                                Tak sobie czytam ta dyskusje, no i chciaełm "oświecić" autora że to czy skręcił konfirmatami, czy by klejił na sciski to nie ma żadnego znaczenia
                                Nie musisz :-)
                                Co do wzmocnień ja mam swoje zdanie i to wszystko. Stolarze klejąc montują kołki. Bez tego wg mnie nie będzie na tyle solidny jak na suba przystało.
                                Vk - żebyście za bardzo nie wyolbrzymili - w tej klasie cenowej i trochę droższe. Wszystkie porównania wyżej są prawdziwe. TDA, Sub z allegro "300" wymiękają.
                                Zresztą zapytaj tych co go mają - montowali do niego np MDS-a
                                Zwróć uwagę, że Visaton nie jest bardzo wymagający odnoście mocy.

[ Dodano: 2010-03-08, 21:34 ]
                                Panowie coś przypadkowo się reklama zrobiła dla suba Vk.
                                Nawet są pytania na maila gdzie kupiłem.
                                Zauważyłem, że na allegro został tylko 1 sprzedawca, któremu jeszcze one zostały i podniósł znacząco cenę.

Jak by coś to nie mam nic wspólnego z Vk :mrgreen:
                                Szukajcie innych paneli, zawsze jest coś godnego uwagi.

[ Dodano: 2010-03-08, 21:38 ]
                                jednak są jeszcze te panele w dobrej cenie - ale i tak troszkę droższe. :twisted:

Skomentuj

Czytanie tekstu ze zrozumieniem:
                                  jak się mam mało wolnego czasu to jeden dwa dni dłużej nie gra roli
                                  Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.A kołki i konfirmaty to są w meblach dla Ikeii,wiem bo firma w której pracuję robi dla nich.Jeżeli już ma być takie wytrzymałe to może stosuj lamelki.
                                  Ok.Dobra koniec tego licytowania się,sub fajny,fornir fajny,najważniejsze że tobie się podoba i wygląd i brzmienie.

Skomentuj

majkipe
                                    Pracuj gdzie chcesz, w skąd wiesz jak jest w renomowanych firmach, tam mogą stosować kilka rzeczy na raz: klej+ konfirmaty. Ciekawe jak robią suby renomowane firmy, chętnie bym zobaczył.

Mi grało rolę 2 dni. Ps to napisałeś równo ze mną, to nie mogłem tego zobaczyć.
                                    Jak chcesz się dochodzić co lepsze to sobie załóż oddzielny temat, a nie "psuj" mi tego we własnych konstukcjach.
                                    Tu oceniajmy to co powinniśmy.

Skomentuj

Przepraszam,nie było moim zamiarem zdyskredytowanie Ciebie ani twojego tematu.
                                      Ciekawe jak robią suby renomowane firmy, chętnie bym zobaczył.
                                      Na twoje życzenie może nie sub ale zasada dokładnie taka sama:
                                      http://www.dali.dk/display_content.p...tory_tour.html
                                      Tak więc jeszcze raz przepraszam Szanownego Pana jeżeli go uraziłem.

Skomentuj

Tu robią dodatkowo frezy na krawędziach co wzmacnia konstrukcję.
                                        Dora. Nie ten temat :twisted:

Skomentuj

Czaruję...