Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] monitory Vifa Dx25 i tonsil GDN 16/50/6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] monitory Vifa Dx25 i tonsil GDN 16/50/6

Witam

Wstęp
    Początek był trudny co do wyboru monitory czy podłogówki...
    Po dłuższych poszukiwaniach, wypytywania forumowiczów co i jak wybrać, doszłem do wniosku, że zrobię monitory. Przetworniki wraz ze zwrotkami kupiłem od Bingant któremu na wstępie chcę naprawdę podziękować. Stracił przeze mnie dużo nerwów :razz:

Budowa

Całość wykonana z płyty meblowej 16mm + na przodzie MDF 5 mm, który zastępuje frezy.
    Litraż monitorków to ok 17 l z wliczonymi wzmocnieniami oraz głośnikami
    Obudowy zostały zaprojektowane przez kolegę Bingant-a które i tak trochę przerobiłem :smile: .
    Wszystko było klejone klejem Patex moment oraz sylikonem "Tytan"(od środka) do tego zostały skręcone wkrętami do drewna. Wszystkie "nierówności" po wkrętach zostały zaszpachlowane szpachlą do drewna(superprofil)

Wymiary

wys-37cm, szer-21cm, gł-34cm

Fornir ma ok 0,6 cm - Dąb pomalowany lakierobejcą Mahoń firmy Daxol. Wszystko było klejone klejem Patex classic

Przetworniki

Tonsil GDN 16/50/6
    Vifa Dx25TG
    Zwroki: do gł. wysokiego cewka powietrzna oraz na kondensatorach Jantzen, natomiast do niskiego cewka rdzeniowa.

Bass Reflex

Wymiary:
    -długość: 185mm
    -otwór montażowy: 85.4mm
    -średnica wewn: 61mm

Odsłuch
    Wysokie jak dla mnie oddają bardzo wyraźne dźwięki, myślę, że są bardzo szczegółowe co do głosów wokalistek :smile: /wokalistów. Przede wszystkim bardzo przyjemnie się je słucha, nie kują w uszy itp.
    Tonsile natomiast jak dla mnie mają troszkę za mało niskiego, po dłuższym słuchaniu stwierdziłem, że nie mają aż tak mało średnich tonów, co prawda nie dorównują do AKX.
    Być może jest to spowodowane przez zwrotkę, ale nie jestem w stanie tego w żaden sposób udowodnić.

Koszty

głośniki ze zwrotkami ok 320zł
    fornir - 0zł (od znajomego stolarza)
    lakierobejca - 21zł
    patex classic - ok 30zł
    patex moment - 14 zł
    płyty - 0zł
    BR ok 9 zł
    koszty przesyłkii, wkręty itd myślę, że ok 50 zł za wszystko
    Suma 444zł

A tutaj fotki :razz:

Czekam na komentarze :razz:

Powiem tak, jak za tą cene masz Z*******Y sprzęt :mrgreen:
    Obudowy i wykonanie też jak najbardziej poprawne, kolor może trochę do mnie nie przemawia ale gust to gust. Bardzo fajne monitorki Ci wyszły, wymień dół to już wogóle będzie :)

UWAGI MODERATORA
    Sugeruję używać bardziej kulturalnych słów... Konstrukcję da się określić w sposób który będzie bardziej na poziomie

Skomentuj

niestety widać błedów przy fornirowaniu, ale to pewnie perwszy raz więc nie jest źle :razz:
      kolor nawet ładny, podoba mi się ale co to za farba? ma jakąś dziwną strukture...
      ogólnie ładnie, gratuluje sprzętu :grin:

[ Dodano: 2010-03-08, 21:09 ]
      aha już wiem, lakierobejca... nie polecam jej do malowania forniru, następnym razem spróbuj najpierw sama bejce a na bejce lakier bezbarwy, efekt naprawdę o wiele lepszy :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
        kolor może trochę do mnie nie przemawia ale gust to gust
        sam nie wiedziałem do końca co z tego wyjdzie :razz:

Zamieszczone przez yxzabc
        niestety widać błedów przy fornirowaniu
        i tak jestem w pełni z siebie zadowolony, bo musiałem ten fornir łączyć na bokach, wogule sklejałem w paru miejscach no i zawadziło się go delikatnie, np przy zmienianiu pozycji kolumn to już się odrywał. Więc dużo wyprowadziłem sytuacji, których praktycznie nie widać (z przymrużonym okiem) :wink:

ale to pewnie perwszy raz więc nie jest źle
        fornirowanie pierwszy raz, ale 1 diy już robiłem kiedyś.

następnym razem spróbuj najpierw sama bejce a na bejce lakier bezbarwy, efekt naprawdę o wiele lepszy :wink:
        brakuje mi trochę połysku, pewnie oddzielnie przy lakierze i bejcy bd lepszy tego efekt ? :smile:

Skomentuj

Widać że znacznie udało się poprawić niedociągnięcia, zwłaszcza otwory, kolor to rzecz gustu więc się nie wypowiem ale naprawdę lepiej zrobić to bejcą i lakierem bezbarwnym przy następnych paczkach. Widać że się starałeś i włożyłeś w nie dużo pracy, życzę przyjemnego słuchania i następnej ciekawej konstrukcji w przyszłości co będzie już łatwiejsze ze zdobytym doświadczeniem i umiejętnościami, gratuluję.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
            ale naprawdę lepiej zrobić to bejcą i lakierem bezbarwnym przy następnych paczkach
            Niebawem biorę się za nowe monitory a te sprzedaje :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
              brakuje mi trochę połysku, pewnie oddzielnie przy lakierze i bejcy bd lepszy tego efekt ?
              to zależy jaki położysz lakier na bejce, jest wielki wybór poprzez matowe, półmaty i pełne połyski, wtedy masz duże pole do popisu, możesz nalożyć kilka, kilkanaście warstw lakieru bezbarwnego a słoje drewna dalej będzie widac, a przy lakierobejcy nie uzyskasz takiego efektu

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
                Oj przecież nie bluzgam na prawo i lewo tylko się ucieszyłem że ktoś młody zrobił sobie naprawde fajny sprzęt za śmieszne pieniądze a tu odrazu sie czepiacie :razz:
                to trzeba było napisać to w taki sposób :razz:

A co do kolumn to fajnie wyszły, i cieszę się że ktoś wreszcie wykorzystał te głośniki które krążyły trochę po forum :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                  Fornir ma ok 0,6 cm - Dąb pomalowany lakierobejcą Mahoń firmy Daxol. Wszystko było klejone klejem Patex classic
                  coś gruby ten fornir ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii
                    coś gruby ten fornir ;p
                    napisałem "ok" 0,6 cm :razz:

Skomentuj

a nie mm? :razz:

Skomentuj

Karol22m A nie czasem 0,6mm :?: :grin:

Skomentuj

Estetyczne przyzwoite monitorki, komponujące się z wystrojem pokoju. Rozumiem, że standów nie robisz, bo nowe, które zamierzasz wykonać to już większy kaliber. :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                            a nie mm? :razz:
                            Zamieszczone przez maxxx222
                            Karol22m A nie czasem 0,6mm :?: :grin:
                            Macie racje :lol:

Zamieszczone przez KAPRINT
                            Rozumiem, że standów nie robisz, bo nowe, które zamierzasz wykonać to już większy kaliber. :smile:
                            oczywiście :wink: tylko do AWX robie :smile:

Skomentuj

Tonsil GDN 16/50/6 i BR? Bleeeeeee :razz:

:) Kolor może niezbyt mi "leży", ale ogólnie wykonanie oceniam jak najbardziej pozytywnie, zważywszy jeszcze na młody wiek konstruktora. Kolejny plus za dobór głośników, bo nieco ponad 300 zł za takie głośniki (+ zwrotnice) to naprawdę nieduże pieniądze.

Z chęcią posłuchałbym tych 15 AKX, jeśli możesz to postaraj się jak najdokładniej opisać różnice w brzmieniu tcyh głosników (stx gdn 15 i tonsil gdn16)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                Tonsil GDN 16/50/6 i BR? Bleeeeeee
                                czemu nie? w malych obudowach gra calkiem fajnie
                                nie wiem jak wyglada zwrotnica tego projektu ale ten tonsil najbardziej mi sie spodobal ze wzgledu na srednice. tak wiec zbyt niski podzial psuje jego potencjal

Skomentuj

Tu również jest ciety cewką 1,5 mH + korektor impedancji.

Ciekawe jakby sie w TL sprawdził.

Skomentuj

jeśli możesz to postaraj się jak najdokładniej opisać różnice w brzmieniu tcyh głosników (stx gdn 15 i tonsil gdn16)
                                    mimo, że Tonsil jest sporo większy od STX, to i tak mu nie dorównuje. Porównywałem troszkę te 2 głośniki, co zauważyłem? W STX jest dużo lepszy niski ton, jest miększy i wyraźniejszy, natomiast w Tonsilu tego brakuje, mimo że daje "z siebie wszystko" to słyszę takie bardziej bicie o deskę, a membrana już che prawie wyskoczyć :razz: W 15AKX średnie tony też bym powiedział, że ma lepsze. Ktoś mi powiedział, że to morze być wina zwrotek, ja tego nie wiem, nie mam innych, żeby to sprawdzić. Dlatego też wymieniam na AWX.
                                    Ale i tak się cieszę z tych monitorków, jak włączam suba do zestawu, to wtedy gra wszystko naprawdę przyjemnie :wink:

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    nie wiem jak wyglada zwrotnica tego projektu
                                    niestety nie mam schematu, ale mogę ci dać fotki :razz:

Skomentuj

mimo że daje "z siebie wszystko" to słyszę takie bardziej bicie o deskę, a membrana już che prawie wyskoczyć :razz:
                                      Wygląda na to, że obudowa jest źle zestrojona. ja początkowo miałem ten głosnik w Br i nie zauwazyłem tego pukania o deske, a tym bardiej przesadnego wychyłu membrany. Masz włączone jakies podbicia basu na wzmacniaczu/korektorze?
                                      Ale i tak się cieszę z tych monitorków, jak włączam suba do zestawu, to wtedy gra wszystko naprawdę przyjemnie :wink:
                                      Nie rozumiem jak mozna w takim zestawie 2.1 zrobic monitorki BR. Obudowy wentylowane stosuje sie by wydusic te kilka dodatkowych dBspl na niskich czestotliwosciach kosztem pogorszenia charakterystyki impulsowej i naturalnosci brzmienia. Skoro masz subwoofer to nie ma sensu sensu trzymac glosnika z tak wysokim QTS w obudowie BR.

Ale cóż są gusta i guściki, takie jest tylko moje zdanie

Skomentuj

ja początkowo miałem ten głosnik w Br i nie zauwazyłem tego pukania o deske, a tym bardiej przesadnego wychyłu membrany.
                                        bez przeasdy z tym pukaniem o deskę, nie mówię, że bardzo. Przyrównywałem je do AKX i taka jest różnica w niskim tonie. Ogólnie dobrze się spisują.
                                        Masz włączone jakies podbicia basu na wzmacniaczu/korektorze?
                                        na amplitunerze na +6 a skala to od -14 do + 14. Więc myśle, że akurat ustawiłem, jak wezmę na 0 to już wogule nie ma 'basu" myślę, że teraz jest akurat. I gra normalnie.
                                        Nie rozumiem jak mozna w takim zestawie 2.1 zrobic monitorki BR
                                        grałem przez chwilę w closed na tych monitorkach, ale jakoś nie przekonało mnie to, aby tak zostawić. Wtedy o niskim to już mogłem zapomnieć...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X