Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Visaton SC10N+Tonsil GDN 16/50/6 byHermes

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Visaton SC10N+Tonsil GDN 16/50/6 byHermes

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Jest to mój pierwszy projekt i pierwszy post na tym forum. W końcu postanowiłem go zaprezentować. Sprawa wygląda następująco. Poszukując nowych przeżyć i doznań postanowiłem zbudować sobie kolumienki. Projekt ten powstał z dużą pomocą Pawła S, którego gorąco pozdrawiam. Wkrótce uzupełnię ten zestaw subkiem na STX 27 i zasilę wzmacniaczem (który powoli kończę).

Kolumny miały spełniać następujące założenia:
    -ładne wysokie
    -dynamiczny bass'ik.

Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm o pojemności 15,4l, strojona na 48Hz.
    Fornir to Mahoń trzykrotnie kryty Lakierem poliuretanowym i w między czasie szlifowany.
    Zwrotnicę zastosowałem na cewkach 0.33 mH 0.445 Ohm dr-0.70 i 0.68 mH 0.400 Ohm dr-1.00.
    Przy pierwszym podłączeniu cieszyłem się jak dziecko. Cieszyłem się, że "gadają" do mnie.
    Przysłuchując się im brzmieniu doszedłem do wniosku, że to najpiękniejsze tony jakie słyszałem w moim krótkim życiu.
    Koszt całkowity wyszedł mnie około 400zł.

Proszę o opinie i wskazówki na przyszłość.
    Pozdrawiam, Hermes

marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Witam
    Przyzwoite monitory ci wyszły :wink:
    Spójrz na to:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18766&start=0
    :wink:

Skomentuj

Pozazdrościć udanej konstrukcji :) Na przyszłość jedna mała uwaga - głośnik wysokotnowy powienien być bliżej niskotonowego.

Cewka 0,68 jest u ciebie powietrzna? Dawałeś jakieś wytłumienie do środka?

Skomentuj

Tak, powietrzne. A wytłumiałem watoliną. Dodam jeszcze potem dodatkowe fotki.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja sie przyczepie tylko do wygladu
          dalbym glosniki blizej a zeby zamaskowac rozmniar skrzynki dalbym sciecia

ale za taka kase to nie ma sie czego czepiac - naprawde podobalo mi sie jak to gralo

Skomentuj

a mnie denerwuje ten tonsil :evil:
            wg mnie ten głośnik nie umnie dobrze zagrać, średnie może są ok, ale jeżeli chodzi o niskie, to wogule nie ma "mięsa" w basie, tylko takie pukanie :neutral:
            Próbowałem nawet z obudowaą, obecnie mam 17l, ale nawet robiłem komore w srodku, ktora mi odejela ok 4l, i wtedy jeszcze gorzej. Wiec zostawilem przy 17l.

Skomentuj

Tu fotki w większej rozdzielczości:

marcinsywala.pl

Skomentuj

a mnie denerwuje ten tonsil :evil:
                wg mnie ten głośnik nie umnie dobrze zagrać, średnie może są ok, ale jeżeli chodzi o niskie, to wogule nie ma "mięsa" w basie, tylko takie pukanie
                Heh, szkoda ze nie możesz go wsadzić w dobrze wytłumiona (wełną owczą) 28 litrową obudowę zamkniętą Wtedy pojawia się niski bas, z racji rozmiaru obudowy jest on nieco wolniejszy niż z tych kilkunastu litrów, ale ma o wiele fajniejszy charakter. (I to jest chyba optymalna obudowa dla tego głośnika z racji wysokiego QTSu i VASu)
                Jak będe miał czas to zrobie kiedys TL i oforniruje swoje kolumny. Swoją drogą Tobie Hermes to fornirowanie wyszlo naprawde elegancko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                  wg mnie ten głośnik nie umnie dobrze zagrać, średnie może są ok, ale jeżeli chodzi o niskie, to wogule nie ma "mięsa" w basie, tylko takie pukanie
                  to "mieso" wg ciebie to zamulanie glosnika :P
                  a ten tonsil jest bardzo szybki i punktowy. dlatego go lubie
                  nie schodzi super nisko ale walsnie jest bardzo szybki

Skomentuj

ładnie, ładnie, ale za dużo chyba wytłumienia dałeś. BassReflex sie tak nie wytłumia.

Skomentuj

Bardzo ładne głośniki!
                      Jaki wzmacniacz Kolega do nich buduje?

Skomentuj

Ładnie wykonane monitorki, fornir dobrze położony co nie każdemu za pierwszym razem się udaje, poeksperymentuj jeszcze z tym wytłumieniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          to "mieso" wg ciebie to zamulanie glosnika :P
                          nie zamulenie głośnika, ale po prostu po 16stce spodziewał bym się jakiegoś zejścia. A od tego zagrała by lepiej nie wiem jakas 12-14stka.
                          nie schodzi super nisko ale walsnie jest bardzo szybki
                          tak jak juz kiedys wspomnialem, porownywalem go z 15 akx to wogule porownania nie ma, a chcialem zaznaczyc ze akx jest mniejszy, o obramowkach nawet nie wspominam :mrgreen:
                          a ten tonsil jest bardzo szybki i punktowy. dlatego go lubie
                          moze chcesz go ode mnie kupic? :lol: :lol:

Skomentuj

moze chcesz go ode mnie kupic?
                            mam parke :P

tak jak juz kiedys wspomnialem, porownywalem go z 15 akx to wogule porownania nie ma, a chcialem zaznaczyc ze akx jest mniejszy, o obramowkach nawet nie wspominam
                            a to pamietam - cos z nim musisz miec nie tak. mi to gralo lepiej niz 13cm :P

Skomentuj

Prosto,klasycznie,elegancko.Nie za blisko ściany z BR z tyłu?Nie możesz ich przestawić?

Skomentuj

Witajcie, dziękuję za szczere opinie :)
                                Wzmacniacz buduję na 2x mostek TDA7294 + LM1036 (z czasem zmienię preamp).
                                A jak pokombinować z wytłumieniem. Dużo mniej go dać? Czy bardziej "zbić"?
                                A kolumny rzeczywiście są blisko ściany i nie mam co z tym fantem zrobić. Za niedługo przeprowadzam się na nowe mieszkanko gdzie będę miał swój pokój, i mam już specjalne miejsce przeznaczone na nie :P
                                A ten fornir to tak dopieszczałem i się opłaciło. Tu jeszcze kilka fotek z fornirowania:

Pozdrawiam
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

Wybaczcie, że odgrzewam kotleta, ale może komuś się przyda.
                                  W międzyczasie zbudowałem dwa mostki TDA (jak wcześniej pisałem) i grałem na nich chwilę. Jednak szybko się ich pozbyłem
                                  Podłączyłem kolumny pod Syma_v2. Scena zdecydowanie uległa poprawie. Dźwięki są bardziej wyraziste i punktowe. Przyjemniej się słucha muzyczki.
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Hmm.... nie dziwi mnie to :)
                                    TDA grają jakoś tak sucho i bez życia, a tranzystorowce sam nie wiem, aż chce się słuchać muzyki. Ja np z tranzystorowych to lubię słuchać muzy na eltronie pomimo szumów :) eltron ma fajne "weselne" brzmienie jak to ktoś okreslił :)

No i gratuluję udanej konstrukcji ( a taka chyba jest skoro kolumienki nadal u Ciebie stoją )

Skomentuj

niewiem co wy sie tak czepiasie tego TDA
                                      ja slyszalem wiele wzmacniaczy duzo gorszych od tego scalaka
                                      ja sobie go cenie
                                      no ale oczywiscie symek i uni tez mam :p

Skomentuj

a mógłbyś porównać syma uniego i tadeusza? chodzi tylko o brzmienie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X