Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitory AWX by Sylw04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitory AWX by Sylw04

Wstęp :
    Jest to moja druga "normalna" :wink: konstrukcja.Po kilku latach pomyślałem żeby złożyć sobie kolumny.Opcji było chyba z milion a im więcej szukałem którą wybrać tym dalej byłem od rozpoczęcia prac :roll: ,padło więc na zestaw AWX (MX-140) i tu podziękowania dla dolphin123 i bingant (od którego kupiłem zestaw głośników ze zwrotkami) za naprowadzenie i odpowiedzi na moje pytania :grin: ,oraz dla żony za "udostępnienie" kuchni jako warsztatu :wink:

Obudowa :
    Pomysłów ze sto ... , ale postanowiłem zrobić je z tych materiałów które miałem,tylko płytę wiórową kupiłem (miał być MDF ale wszędzie gdzie pytałem to tylko w całych arkuszach :mad: )Płyta 18mm klejona wikolem i skręcona wkrętami do drewna.Na front naklejona na budzior (tym już nie w domu...) 3mm HDF z wycięciem pod wysokotonowy.Skrzynka oklejona czarną skórą,na boki naklejone płyty pilśniowe ze starych szafek także oklejone skórą tutaj brązową,z tą ćwiczyłem najwięcej ale nie było tak strasznie.Paczki wytłumione watą która też miałem.Bass refleks 220x70.Ogólnie dałem sobie troche czasu na złożenie i jestem zadowolony z całości :cool: .

Wrażenia :
    Jest to dość subiektywne więc nie będę się rozpisywał , ale :mrgreen:
    muzyka której słucham najczęsciej:House,Chilout,Ambinet,jest bajka,bas super,średnica nasycona (wreszczie słyszę wokal pomiędzy kolumnami a nie...)wysokie takie jak lubię nie za ostre i nie super analityczne,i ta przestrzeń :mrgreen: .Nic nie drażni, jest bardzo przyjemnie podczas odsłuchu a jak trzeba to i kopnie :mrgreen:

Cennik :

Głośniki plus zwrotki - 600zł (od bingant)
    Płyty - 60zł
    Kleje - 20zł
    Tunele BR 15zł
    Resztę miałem :grin:
    Razem 695zł , za taką kasę taki dzwięk czuję się jak bym wygrał w totka...

Fotki:

Na żywo wygląda lepiej,

[ Dodano: 2010-05-08, 21:29 ]
    Jeszcze kilka fotek...
    Załączone pliki

nie za mała przerwa pomiędzy głośnikami ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
      Ważne że nie za duża.

Skomentuj

czym mniejsza tym lepsza

Mi się podobają. Lubię takie proste skrzynki. Podoba mi się również ta brązowa skóra.
        A głośniki słyszałem więc gratuluję ci wyboru.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiadomo, ale na tym drugim zdjęciu one sie stykają, można już było zrobić tak jak PJ z 14scx nachodzące na siebie

Skomentuj

można już było zrobić tak jak PJ z 14scx nachodzące na siebie
            tylko ze PJ ma plastikowy front a AWX ma alu wiec tutaj juz duzo trudniej tak zrobic :P

kolumny bardzo proste i eleganckie...
            ale cos mi nie pasuje na froncie :???:

Skomentuj

trochę niżej mogłeś opuścić głośniki
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiadomo, ale na tym drugim zdjęciu one sie stykają, można już było zrobić tak jak PJ z 14scx nachodzące na siebie
                Na zdjęciu tak to wygląda w realu nie stykają się ,nie chciałem nakładać na siebie głośników bo front jest dość duży i było by trochę wolnego miejsca ,gdybym go zmniejszył to musiałbym je wydłużyć albo pogłębić (litraż) a tego nie chciałem.

Zamieszczone przez lklukasz
                trochę niżej mogłeś opuścić głośniki
                Nie za bardzo bo w planie są jeszcze maskownice na których będą zamontowane loga :wink: .
                Póżniej dam fotke.
                Pozdr.

[ Dodano: 2010-05-09, 10:11 ]
                fotka :
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  ale cos mi nie pasuje na froncie
                  czyzby osiemnastka nie miala podfrezowania? czy mi sie tylko wydaje na drugim zdjeciu od dolu :razz: jesli robiles frez pod wysokotonowke nie mogles dac tez pod drugi glosnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                    czyzby osiemnastka nie miala podfrezowania? czy mi sie tylko wydaje na drugim zdjeciu od dolu
                    Nie ma bo nie miała mieć :razz:

Skomentuj

Fajna, konstrukcja. Jak dla mnie terminal za duży :)
                      Gratuluje
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jak dla mnie za głębokie, ogólnie dałoby się zmienić konstrukcję i zrobić np wyższe ?

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes
                          Fajna, konstrukcja. Jak dla mnie terminal za duży :)
                          Dzięki,terminal fakt jest trochę taki :???: ,ale na codzien go nie oglądam :wink: może kiedyś coś tam zrobię...

Zamieszczone przez Szymek_1992
                          Jak dla mnie za głębokie, ogólnie dałoby się zmienić konstrukcję i zrobić np wyższe ?
                          Nawet podłogowe z przegrodą np.na balast ja nie chciałem wyższych monitorów,kwestia gustu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sylw04
                            Nawet podłogowe z przegrodą np.na balast ja nie chciałem wyższych monitorów,kwestia gustu.
                            Właśnie planuję zrobić podłogowce na tych przetwornikach.
                            Zastanawiam się tylko nad wysokością - chciałbym tunel zrobić z przodu ale niżej...
                            Napisz jeśli możesz:
                            1. jakie strojenie zastosowałeś?
                            2. jaką masz objętość wewnętrzną?
                            3. jaką masz długość/średnicę tunelu bass reflex?

Skomentuj

Jest na ten temat sporo na forum :roll: ,strojenie dość nisko coś około 38-40hz rurką 70x220mm
                              w budzie u mnie akurat 19l.Wysokość daj może typową około 1m (dobrze żeby wysokotonowy był na wysokości uszu podczas słuchania :wink: pozdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sylw04
                                Wysokość daj może typową około 1m
                                Źle się wyraziłem. Chodziło mi o wysokość komory dla woofera - aby wylot tunelu był nisko.
                                Chcę zrobić przekrój trapezowy (8-18)x25 - wysokość komory będzie ok. 55cm. Jeśli zastosuję osobną komorę dla wysokotonowca będę miał odpowiednie proporcje.

Dzięki za odp.

Skomentuj

Czaruję...
                                X