Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Debiut na głębokiej wodzie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Debiut na głębokiej wodzie

Witam Wszystkich,

Jestem tu nowy choć niejednokrotnie odwiedzałem to forum min. aby zdobyć informację na temat budowy zestawów głośnikowych. Moja przygoda z akustyką zaczęła się już dawno temu choć jakoś nigdy nie było sposobności do wykonania własnych konstrukcji. Pretekstem i bazą do budowy okazało się natrafienie na jeden z większych sklepów w USA "Madisound" gdzie w promocji był Kit oparty na ScanSpeakach i mało znanaej firmie SB_Acoustic (wszystko made in Denmark). Do kompletu gotowe zwrotnice z wysokiej jakości komponentów no i oczywiście projekt przygotowany przez zaprzyjaźnioną firmę dystrybutora komponentów.

Nie trzymałem się kurczowo projektu ponieważ były to dziwnych proporcji monitory a ja postanowiłem wykonać wersję wolnostojące zachowując zakładaną objętość, szerokość przedniej ścianki oraz rozmieszczenie przetworników. Ponieważ był to mój debiut to prace szły mozolnie i z każdym elementem dopracowywana była metoda. Temat forniru to już temat na kolejne artykuły ale dzięki wpisom na takich forach jak to jakoś poszło metodą MOMENTU.

KONSTRUKCJA:
    Dwudrożna
    - Nisko-średnio - SCAN SPEAK 15s8531k01 Revelator
    - Wysokotonowy - SB_Acoustic SB29RDC-C000-4 (mówią że dorównuje Revelatorom)
    - zwrotnica - drugiego rzędu - przewody doprowadzające Supra Classic 2,5mm.
    - Obudowa 22mm MDF, podwójne ścianki góra dół, wewnątrz dwie poprzeczki wzmacniające + odgroda. Objętość ok 22l, komora poniżej wypełniona balastem 10kg. Ścianki od wewnątrz wyłożone matą bitumiczną oraz gąbką. Luźna wełna w tylnej części oraz nad zwrotnicą.
    - Kanał BR - z dyfuzorem na obu końcach rura owinięta na zewnątrz matą bitumiczną w celu minimalizacji rezonansów.
    - Wykończenie - fornir naturalny ETIMOE + 8warstw lakieru Tikurilla Kiva Interior (półmat)
    - Waga 1szt...41kg
    - Koszty - za całość dałem tyle co za dwa Rewelatory w sklepie LoudspeakerShop i jakieś 1/4 tego ile podobne "firmówki" :)

SUBIEKTYWNA OCENA BRZMIENIA
    No właśnie i tu zaczyna się zabawa. Mimo że jestem z zawodu akustykiem to jakoś nigdy nie dorobiłem się sprzętu Hifi audiofilskiego ,zawsze kombinowałem z komponentami za kilkaset zł kupionymi na giełdzie. Doświadczenie odsłuchowe marne, miałem okazję krótko posłuchać dobrego sprzętu na jednej z wystaw AES sprzętu profesjonalnego. Pierwsze odsłuchy wykonywałem w komorze pół-bezechowej na wzmaku SONY ES570 oraz CD Technics SP7. Nie zapomnę pierwszych reakcji...uśmiech dżokera nie schodził z gęby. Żonglowałem płytami jak głupi. Siedze i "widze" kolesia brzdękającego na gitarze po prawej lekko z przodu a tu wokalista nagle wywala środkiem. Generalnie średnica to po prostu poezja. Bas ze znakomitą kontrolą choć okazało się że komora mocno kompresuje poprzez duże pochłanianie....no właśnie po żmudnej pracy wykończeniowej przyszło do przestawienia do mieszkania. Pokój ok 20m2 niestety praktycznie wszystkie powierzchnie odbijające. Scena została nieco zniekształcona i lokalizacja nie jest już tak perfekcyjna jak w komorze. Niskie za to zdecydowanie ożyły i są naprawdę znakomite. Na szczęście średnica i sposób prezentacji wokali nadal niesamowity.
    Ciekawe jakby te zestawy zagrały z "audiofilską" elektroniką. Apropo zrobiłem teścik porównawczy kabli głośnikowych: miedź 3zł/m , srebrzony kabelek za 40zł/m oraz kable za ok 800zł i...no cóż nadal uważam że panowie redaktorzy z pism typu Audio muszą mieć niezłą fantazję aby dawać rekomendację typu MegaOkazja drutom za 10tysi.
    Załączone pliki

Rozumiem, ze projektowałeś wszystko sam ? Skąd pomysł na taką budowę? Możesz coś więcej o pomiarach i zwrotnicy powiedzieć ? Gratuluje pomysłu, zestaw trafia do mnie w 100 procentach.
    Mógłbyś podać kosztorys projektu?

PS. Kable nie graja.. Lepiej to zainwestować w resztę systemu. :wink:

Skomentuj

Wykonanie swietne, pokaz fotki tej wysokotonowki w zblizeniu - ciekawa budowa :)
      Jesli akustycznie odpowiadaja to co trzeba wiecej :)..

Ile cie to wyszlo ?

Skomentuj

Gratulacje. Fajnie się prezentuje i w końcu coś nowego :)

O wysokotonówce się trochę naczytałem i ponoć świetna w tych pieniądzach. W ogóle SB Acoustic w USA robi dość sporą furorę szczególnie za sprawą Zaph'a. Ponoć świetna jakość w przystępnej cenie.

A propos to, że tą wysokotonówkę porównują do revelatorów, to nic dziwnego, bo założyciele tej firmy są byłymi pracownikami Scan Speaka oraz twórcami linii Revelator :)

Rozumie, że KIT zakupiłeś w USA?
        Gdybyś jeszcze zarzucił kosztorysem było by miło.
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Będę zgadywał
          kosztorys nie całe 2tyś coś ~ tego ? :wink:

PS SS to chińczyk nie Denmark

Skomentuj

2 tys to pewnie za same przetworniki + przesylke dal . Jak ogolnie gra ten SB ? Sam sie zastanawialem wlasnie nad ta kopulka, zeby sobie sprowadzic z USA, jednak moj wybor padl BG NEO3, ponoc gra duzo chlodniej co by mi bardzo odpowiadalo.

Skomentuj

prosta,schludna konstrukcja.ladny fornir.W przypadku głośników z dopracowanym koszem(SS-REVELATOR)można i nawet trzeba (moim zdaniem)odpuścić wpuszczanie kosza w obudowę.Wszak chodzi o wyrównanie położenia cewek głosników a nie o wyglad (te nacięcia na membranie są powalające czyli wysokotonówka wpuszczana a niskośredniotonowy na wierzch. :wink:

Skomentuj

Dzięki z wpisy
                Co do kosztów to ze wszystkim jakieś 2100zł oczywiście nie licząc wkładu własnego z czego za kita ze zwrotnicami na ClarityCap przesyłką i podatkiem 1700zł no ale to była promocja z 700$ na 390$ ale dawno tego nie mają. Jeżeli chodzi o wpuszczenie Revelatorów to rzeczywiście można by zostawić na wierzchu (notabene co się naszukałem kogoś kto by mi wyciął otwory z frezem...) ale dopiero po fakcie zobaczyłem XAVIANY Guiletta z których zdążyłem zgapić cokoły:)

Jaki byście do nich wzmacniacz i źródło proponowali? Efektywność jakieś 86dB. Zastanawiam się nad lampą ale nie wiem czy pociągnie przy tej efektywności.

Skomentuj

Jeżeli chcesz testować kable za 800 zł/m to na pewno nie na takim sprzęcie! Głównie mi chodzi o źródło i wzmacniacz

Skomentuj

Exciter, nawet za 700 dolców się opłaca
                    A tą wysokotonówkę gdzieś ostatnio widziałem, tylko nie pamiętam gdzie :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide

PS SS to chińczyk nie Denmark
                      od prawie roku nie .....nie nalezy juz do tymphany i jest projektowany i składany w denmark ;p

Skomentuj

Podoba mi się fornir. Wrzuć więcej fotek.
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

I w większej rozdzielczości to wtedy ocenię :razz: ale już teraz jest pięknie, klasycznie i estetycznie czyli tak jak lubię.

Skomentuj

Coś jest nie tak, drugi post w którym nie widzę fotek.
                            Mam nadzieje ze to nie zabawa w "Nowe Szaty Króla"

Skomentuj

Jutro będę miał okazję posłuchać 2,5 way na revelatorach, obydwa w TL :smile:
                              Ciekawe co to będzie...

Skomentuj

Czaruję...
                              X