Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] GDWK-10-250-8-AWX+ GDN-18-140-8-AWX+ Rock

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] GDWK-10-250-8-AWX+ GDN-18-140-8-AWX+ Rock

Witam. Przedstawiam moją konstrukcję. Są to kolumny 3 drożne na przetwornikach STX i Rockford Fosgate:

GDWK-10-250-8-AWX
    GDN-18-140-8-AWX
    Rockford Fosgate r1S412

Zwrotnica jest oryginalna z projektu MX-140 z tym, że niskotonowy GDN został odcięty na 150Hz które zwróciłem na Rockforda. Początkowo miała być to konstrukcja 2,5 drożna, ale okazało się że GDN nie radzi sobie z amplitunerem Yamahy RX-V150. Obudowa wyliczona z WinISD. Komora dla STXów 10l. Początkowo była ponad 20, ale GDN lepiej się sprawuje w 10l, więc niech mu będzie. Dla Rockforda 55l strojona na 37Hz. Wyszło tak dziwnie, ponieważ mój błąd konstrukcyjny nie pozwolił zamontować dłuższego basrefleksu. Nie da się ukryć że w konstrukcjach o przekroju łezki coś jest. Obudowa została oparta na 4 żebrach, na które zostały naklejone 2 warstwy nacinanego MDFu 8 mm, następnie na całość "naciągnięto" elastyczną sklejkę 5mm. Front drewniany-sosnowy 30mm. Kolor to palisander. Nie mam doświadczenia w lakierowaniu itp. co z resztą widać.

kosztorys:

zwrotnice 2d 244zł
    zwrotnice 1d 60zł
    bass refleksy 6,4zł
    gdwk H 192zł
    gdn M 248zł
    RF L 560zł

fronty i żebra 140zł
    MDF i sklejka 500zł

kleje i lakier 100zł
    wkrety papiery frezy ???

całość około 2000zł

kilka zdjęć:

pozdrawiam

Wyglądają bardzo ładnie, tylko trochę taki mają ponury, bury kolor. Mam pytanie jak rozwiązałeś problem ze zwrotnicą - czy sam pomierzyłeś? Chodzi konkretnie o ten głośnik basowy z boku. I czy ma on osobne zasilanie? Bass reflex mogłeś dać zagięty co rozwiązałoby problem długości.
    Co to za kolumny z tyłu na jednym ze zdjęć?

Skomentuj

Z tyłu moje stare pierwsze diy. Ponure są fakt. Zwrotnica od zestawu stxa a dla Rockforda filtr na 150 Hz.

Skomentuj

popi, fajny pomysł, przynajmniej coś nowego :-) jak wrazenia odsłuchowe? tylko również interesuje mnie sprawa zasilania i zwrotki

Skomentuj

Kolumny pod względem kształty bardzo fajne, jednak nie pasuje mi kolorystyka...
          Położenie chociażby modyfikowanego forniru kamelia dałoby dużo lepszy efekt końcowy.

Zamieszczone przez popi
          Początkowo miała być to konstrukcja 2,5 drożna, ale okazało się że GDN nie radzi sobie z amplitunerem Yamahy RX-V150.
          Po terminalu widać że i tak jest całość napędzana jednym wzmakiem, pytanie czy nie lepiej byłoby zasilić Rockfordów aktywnie... :?: Zastosowanie filtru na 150Hz nie do końca załatwia sprawę zgrania fazowego- no chyba że przy projekcie filtru była brana pod uwagę zwrotnica stxa i jej pomiary (w co wątpię, gdyż szczegółowych pomiarów STX nie udziela).

Pomysł dobry, ale pomyśl nad aktywnym zasileniem dołów :wink:

Skomentuj

z tą zwrotnicą to tak do końca ładnie nie jest. dolnego stxa wyciąłem z dołu na 150Hz cewka i kondensatorem i dokupiłem od stx filtr dolnoprzepustowy też z podziałem na 150Hz i dałem to Rockfordowi. Pomiarów nie robiłem, i jeśli chodzi o zwrotnice to nie jestem za bardzo obeznany w temacie, dlatego skorzystałem z gotowego rozwiązania. Zasilanie to wspomniany wcześniej amplituner yamaha RX V1500. Kolumny w tej chwili grają jako fronty pod nim.

Skomentuj

daje sobie glowe uciac ze aktywne podlaczenia rockfordow daloby bardzo dobry efekt :) wygladaja wporzadku. co z podstawkami z kolcami?? robiles sam? bo o nich nic nie wspomniales.

Skomentuj

Chciałbym zobaczyć charkę tego

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                  Chciałbym zobaczyć charkę tego
                  ALe po co, jak dobrze gra?
                  Zreszta charakterystyki i parametry nie grają.... podobno

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    ALe po co, jak dobrze gra?
                    Mój kumpel znalazł kiedyś u siebie na strychu jakąś starą kolumnę tonsila, podłączył ją do swojej wieży i słuchając razem z jedną ze starych kolumn od wieży, przez dwa dni podniecał się jak to dobrze gra

Nie twierdze że autor ma gumowe ucho, ale nie umiem też obiektywnie ocenić czy zestaw gra dobrze czy nie, zreszta to i tak sprawa gustu :)

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Zreszta charakterystyki i parametry nie grają.... podobno
                    Charkę chciałbym zobaczyć z ciekawości jak wygląda, a nie by na jej podstawie ocenić zestaw... W sumie to nawet o tym nie pomyslałem :)

Skomentuj

kolce i stopki sam robiłem. Jeśli chodzi o odsłuch, to dla mnie dobrze grają. Nie mam z czym porównać, nie jestem wielkim znawcą dźwięku jak wielu z Was. Tylko teraz się zastanawiam nad tym "zgraniem" fazowym. Jeżeli GDN został wycięty do 150Hz a na Rockforda poszło od 150Hz obydwa filtry 12dB/oct, to co nie może się zgrać?

Skomentuj

150Hz to za wysoki podział dla głośnika basowego umieszczonego z boku,bo czytając ten post:

Zamieszczone przez popi
                        dolnego stxa wyciąłem z dołu na 150Hz cewka i kondensatorem i dokupiłem od stx filtr dolnoprzepustowy też z podziałem na 150Hz i dałem to Rockfordowi.
                        ...rozumiem że z GDN-a zrobiłeś średniotonówkę odcinając mu pasmo od 150Hz w dół tak?

Skomentuj

marian nie. AWXy graja na zwrocie MX-140 a na Rockforda założony dodatkowo jest filtr dolnoprzepustowy na 150Hz...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            AWXy graja na zwrocie MX-140
                            Zamieszczone przez popi
                            z tą zwrotnicą to tak do końca ładnie nie jest. dolnego stxa wyciąłem z dołu na 150Hz cewka i kondensatorem i dokupiłem od stx filtr dolnoprzepustowy też z podziałem na 150Hz i dałem to Rockfordowi.
                            I jeszcze

Zamieszczone przez popi
                            Jeżeli GDN został wycięty do 150Hz a na Rockforda poszło od 150Hz obydwa filtry 12dB/oct
                            dolphin123, Jak widać jest tak jak mówi marian, jest to taki pseudo 3-way.

Skomentuj

no właśnie pseudo 3-drożne. ale przez to, że dolny stx przy całym paśmie nie wyrabiał mocowo. Jeżeli 150 Hz za wysoko, to ile było by optymalnie? I czy da się w jakiś sposób zwiększyć wytrzymałość mocową GDNa? Czy zmniejszenie objętości skrzyni zmieni coś? Teraz jest około 10l?.

Skomentuj

Zamieszczone przez popi
                                Jeżeli 150 Hz za wysoko, to ile było by optymalnie?
                                Około 80Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez popi
                                  dolny stx przy całym paśmie nie wyrabiał mocowo.
                                  Zamieszczone przez popi
                                  Czy zmniejszenie objętości skrzyni zmieni coś? Teraz jest około 10l?.
                                  To ile ty mu mocy pakujesz? Założę się że po prostu gała na full i jazda na przesterze, a potem dziwisz się że AWX nie wyrabia

Tak patrzę po necie że ta yamacha przy 8Ω ma coś koło 80W na kanał (jak nie mniej)
                                  Więc na 100% jedziesz na clipie...

Skomentuj

popi, wszystko ładnie pięknie, ale ten RF jest przeznaczony do skrzyń zamkniętych o objętości około 28-30 litrów. W BR się bardzo kiepsko sprawdza. Zatkaj BR, wrzuć coś do środka skrzynki żeby zmniejszyć objętość i wtedy napisz jak to gra, bo teraz to pewnie buczy troszkę, ale mogę się mylić

Skomentuj

RF nie buczy. Miałem blaupunkta, który naprawdę buczał. ten wydaje się grać dużo dynamiczniej od Blaupunkta (nie pamiętam modelu, ale też 12 cali). Zatykałem basreflex i efekt był taki: głośnik bardziej "latał" i wydaje mi się że mniej dźwięku wydawał. A poza tym w dostarczonych z głośnikiem dokumentach, była propozycja skrzyni "z otworem". Ta Yamaszka ma 120WRMS. Ja lubię mięć pewność, że gdy dam głośniej, to nic mi nie wywali. Nie jeżdżę na przesterze. Ten GDN na całym paśmie wyrabiał tylko do połowy mocy wzmacniacza. Potem jak zmniejszyłem obj. do 10l, było troszkę lepiej. Teraz chodzi mi po głowie zmiana kolorystyki. W sumie to mi tez nie podobają się te burki. Chyba troszkę nad tym pomyślę.

Skomentuj

Zamieszczone przez popi
                                        kolce i stopki sam robiłem.
                                        a moze cos wiecej?:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X