Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] ZAPa Monacor SPH 165 KEP + Vifa XT19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] ZAPa Monacor SPH 165 KEP + Vifa XT19

Głośniki
    SPH 165 KEP + Vifa XT19

Wstęp
    Ten zestaw miał zastąpić 2xSTX 17-80-8-SW + tonsil 10/100.
    Kolumny obecnie grają razem z subwooferem na stx 27-150-sc ale docelowo ma być coś lepszego.

Obudowa

Kepy grają w troche ponad 20L tunel ok. 17cm strojenie na ok. 43 Hz. Wytłumienie to wełna owcza od monacorna. Głośniki przykręcone na imbusy. Frezy zrobione ze sklejki która potem została pomalowana lakierobejcą (heban) następnie jeszcze 4 razy polakierowana. Reszta to fornir olcha położyłem na nią dwie warstwy podkładu i 4 lakieru akrylowego.
    Obudowa podzielona na 3 komory w pierwszej głosniki w drugiej piach w trzeciej zwrotnica.
    Konstrukcja złożona z płyt wiórowych (18mm) skręcana na wkręty i klejona wikolem, front zrobiony jest z dwóch płyt.

Wrażenia
    Myślę że jeżeli chodzi o brzmienie nie ma sensu się rozpisywać bo kepy+XT to konstrukcja dobrze znana i osłuchana ale porównując z STXami i tonsilem jest to na pewno skok jakościowy. Świetna średnica, wysokie tony szczegółowe jednak na początku wydawały mi się trochę za ostre i faktycznie vifa gra ostrzej od tonsila ale po dłuższych odsłuchach (kolumny już stoją prawie 2 miesiące) wole ostrzejsze brzmienie vify;]. Bas jak na takie małe głośniki naprawdę super, szybki, szczegółowy i z niezłym zejściem jednak według mnie subwoofer do pomocy musi być.
    Ogólnie kepy nie należą do głośników z dużym apetytem na moc więc słabsze wzmacniacze też sobie z nimi poradzą.
    Sztywny kosz kepa, podwójny front w kolumnach, piasek i kolce robią swoje. Zestaw nie przenosi prawie żadnych drgań na podłogę co było jednym z założeń tej konstrukcji.
    Całość tworzy fajna scenę, głośniki są bardzo melodyjne i szczegółowe budy też tragicznie nie wyszły także jestem zadowolony :)

Fotki

Wygląda na to, że w niektórych miejscach ciemna bejca wyszła na boczne ścięcia, to trochę psuje efekt wizualny, sam wiesz, że te przetworniki zasługują na nieco lepszą oprawę. Ogólnie wyszło nieźle, klasyczny styl i typowe ułożenie przetworników. Jak mocno wytłumiałeś obudowę?

Moje kolumny już ze 2 lata grają w niedokończonych budach, ale w tym roku muszę się sprężyć i zrobić nowe.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

koncepcja kolumn mi się podoba, ciemny front dobrze współgra z jasnym fornirem.
      tylko te fronty troche nieestetyczne, i terminal krzywo :razz:
      pomyślałbym jeszcze nad jakimś pierścieniem na Kep`a.
      gratuluje projektu.

Skomentuj

szczerze to kolumny w pełni nie udane,front widac jaki jest i widac dobrze nie doskonalosci,terminal krzywo przykrecony,front lepiej by wygladal jakbys go pokryty chociaz skajem,fornir za jasny jak dla mnie kolumny wygladaja jakby byly sosna obłozone,br o wiele zaduzy.jedynie co Ci wyszlo to podstawki i dobor przetwornikow swoja 2 konstrukcje mialem na monacorze i nie moge powiedziec zlego zdania o nim,ocena ogolna 2+/6 za podstawki zycze powdzenia w dalszych konstrukcjach

Skomentuj

br wygląda jak polinkowy Fi 68, też mam taki, jest praktycznie rozmiaru xt19 i tworzy symetryczną całość wokół kepa.

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
            Ogólnie kepy nie należą do głośników z dużym apetytem na moc więc słabsze wzmacniacze też sobie z nimi poradzą.
            jak miałem kepy to wręcz odwrotnie :wink: Grało to owszem głośniej niż tonsile nawet na słabej wieży LG, jednak poprawną kontrolę miały gdy otrzymał więcej mocy. Lampowy wzmak na EL34 w PP poległ, nie miał kontroli nad głośnikiem.

Skomentuj

i po co ja powiekszalem zdjecia :???:

wyglada na to ze to bardzo ladne kolumny, ale wykonane bardzo niedbale :???:

porysowana przednia scianka, krzywo terminal

ale koncepcja i kolory mi sie podobaja

Skomentuj

No właśnie wszystko przez zdjęcia ze zbliżeniem ;p faktycznie fronty idealnie nie wyszły, ale zapewniam was że na codzień tego nie widać tylko dopiero jak się człowiek dokładnie zacznie przyglądać jak bym wrzucił fotki w 640x480 nikt by tych nierówności nie zauważył :)
                Co do br uważam że własnie wyglada fajnie tak jak zauważył amdr tworzy symetryczną całość z XT poza tym głośnik wywarza spore ciśnienie i przy dużym wysterowaniu przez tak duży br bardzo mocno wieje, przy mniejszym na pewno słychać było by świst powietrza.

Skomentuj

Mi sie podoba , fajne proporcje i kontrast. Gratuluje :grin:

Skomentuj

ile kosztowało Cie to wszystko ? :)

Skomentuj

gdyby ktoś chciał posiąść KEP'a to ktoś sprzedaje na aukcji parkę za 350zł, może uda się coś jeszcze stargować. http://allegro.pl/item1155492009_mon...kep_tanio.html

Skomentuj

K0Mii nie przekroczyło 1kzł :] ale głośniki i zwrotnice z drugiej ręki

Skomentuj

skąd wyrwałeś zwrotnice :) i może zapodasz schematem zwrotki ;]

Skomentuj

pomysł wykonania może fajny klasyczny ale co do jakości precyzji i staranności można sie bardzo dużo doczepić nie chce powtarzać wypowiedzi kolegów wyżej ale mogłeś sie bardziej postarać i dopieścić kolumnę bo nawet jeżeli sie nie ma warunków ale ma sie chęci i zaparcie to można zrobić bardzo estetycznie wyglądające kolumny. A tego krzywo przykręconego terminalu to Ci ludzie na forum chyba nie wybaczą :wink: 3/6 za całokształt :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii
                              skąd wyrwałeś zwrotnice :) i może zapodasz schematem zwrotki ;]
                              schemat zwrotki jest ogólnodostępny pod Vifę XT19 oraz Morela MDT-29.

A tutaj jest mój album odnośnie moich kolumn, w tym roku muszę je wykończyć.
                              http://amdr.fotosik.pl/albumy/484713.html

Skomentuj

amdr te kolumny takie otwarte dalej masz bez bocznej scianki :P

Skomentuj

Czaruję...
                                X