Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Kargula (Tonsil GDN 20/40 + ALDA AVD501)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Kargula (Tonsil GDN 20/40 + ALDA AVD501)

Wstęp
    Wakacyjna nuda, zainteresowanie muzyką + inwencja twórcza i narodził się pomysł stworzenia kolumn. Początkowo pochłonięty marzeniami chciałem zbudować ogromne kolumny podłogowe z bardzo skomplikowanym systemem bass reflex i bardzo abstrakcyjnym wyglądem. Poczytałem to i owo, emocje ostygły i pomyślałem, że mogę stracić wiele czasu i pieniędzy na skomplikowaną konstrukcję z moich snów. Poszperałem więc trochę więcej w internecie i obiektem moich zainteresowani stały się zamknięte monitorki. Poszkicowałem, poobliczałem chwyciłem piłę do drewna i ruszyłem do boju.

Głośniki
    Głośniki basowe to stare poczciwe Tonsile GDN 20/40 wymontowane z jakichś archaicznych kolumn.
    Głośniki wysokotonowe to ALDA AVD 501 (Tak jest napisane na pudełku). Kupiłem je bo były najtańsze w sklepie ( Na próbę ). Mam zamiar kupić coś lepszego ale to jak dozbieram troszkę pieniążków.

Obudowy
    Do budowy użyłem płyty po starej szafce znalezionej na strychu. Dużo klejenia, skręcania, szpachlowania i szlifowania, szlifowania i jeszcze raz szlifowania. Po kilku dniach pracy uzyskałem porządaną bryłę gotową do oklejania.

Wykończenie
    Obudowy okleiłem dębowym fornirem przy użyciu butaprenu. Szczerze mówiąc nie myślałem że uda mi się ładnie okleić za pierwszym razem ale wygląda chyba nie najgorzej. Pomalowałem bejcą, która miała być jaśniejsza ale ciemna też ładnie wygląda.
    Na to wszystko kilka warstw lakieru.

Wrażenia
    Po pierwszym uruchomieniu byłem bardzo mile zaskoczony jakością dźwięku.
    Bas jest bardzo głęboki i czysty, wysokie tony też dają radę co mnie bardzo zaskoczyło wszak użyłem głośników bardzo niskiej jakości. Nie posiadam bardzo wyczulonego słuchu ale odczucia są bardzo przyjemne. Kilku znajomych podziela moje zdanie więc czuję się usatysfakcjonowany z malutkim plusem bo nie spodziewałem się aż takiego efektu.

Koszty
    Płyta z szafki - znalezione nie kradzione
    Głośniki basowy - podobnie jak płyta z szafki
    Głośniki wysokotonowe - 2 x 17zł = 34zł
    Fornir dębowy - 2 x 25z = 50zł
    Kleje - 30zł
    Wkręty - 4zł
    Papier ścierny - 20zł
    Szpachla - 10zł

Łączny koszt - 148zł

Skromna dokumentacja fotograficzna za co przepraszam.

No nawet fajnie ci to wyszło.

Skomentuj

GDN 20/40 to bardzo przyjemny głośnik. Mam budrzetowe stereo 3-way Unitra Tonsil z 88r. na GDN 20/40 gdzie zwrotnica składa się z 2 kondensatorów i dla mnie oraz kilku ludzi, którzy miało z nimi styczność gra zdecydowanie lepiej od 14SCX czy 17SK. Jednak zaraz Pawel S obleje mnie zimną wodą i powie, że to "starocie" ... tylko starocie, które nie potrzebują 100W, żeby grać.

Skomentuj

To są kultowe głośniczki a nie żadne starocie. Grają naprawdę bardzo przyjemnie. Nie miałem okazji porównywać ich jeszcze z głosnikami stx, tvm, czy seasa. Ale na moje potrzeby jest idealny.
        :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kargi191
          Fornir dębowy - 2 x 25z = 50zł
          po co kupowales odrazu cala paczke? czy to bylo az tak drogie u ciebie? :???:

niestety narozniki zucaja sie w oczy :???:
          gdyby nie to i tani glosnik wysokotonowy to byloby ok jak na pierszy raz

ale przynajmniej masz dobre wspomnienia z wakacji a nie kolejny piwak z ktorego nic nie pamietasz :P

[ Dodano: 2010-08-28, 15:59 ]
          Zamieszczone przez c00xer
          Jednak zaraz Pawel S obleje mnie zimną wodą i powie, że to "starocie"
          to ze to stary glosnik ktory basem prawie wogole nie chce grac to wie kazdy...
          ale nigdy nie napisalem ze to zly glosnik. to najtanszy glosnik 8" ktory gra srednica...
          a ze lepszy od STXa to trzeba by sprecyzowac - pewnie gra przyjemniej na srednicy i szybszy na basiku?
          takie juz uroki tonsili i papieru

kargi191, czym zabezpieczyles wysokotonowke?

Skomentuj

Wstawiłem zwrotnice, które dostałem od wuja elektryka. Dokładnie nie wiem jakie mają parametry, jedynie wartość kondensatora jest mi znana - 6.8uF.
            Skonstuowałem własną zwrotnice po kosmicznych obliczeniach ale nie odpowiadała mi do końca.
            Ta spisuje się świetnie.
            Narożniki faktycznie nie do końca są takie jakie być powinny. Ale to przez to, że te kolumny pełnią role próbnika przed większym projektem kolumn podłogowych. Dużo eksperymentowałem. Szlifowałem krawędzie aby były pod skos, wspomnianie narożniki trochę zaokrąglałem aby sprawdzić jak będzie to wszystko wyglądać pod lakierem. Nabrałem przy tym dużo doświadczenia i mam nadzieję że następny projekt będzie idealnie wykończony.
            :)

[ Dodano: 2010-08-28, 16:27 ]
            A wracając do GDN 20/40 to musze się nie zgodzić, że nie gra basem. Jest może trochę delikatniejszy ale ładny. A te papierowe membrany to już w ogóle geniusz bynajmniej dla mnie.
            Nie lubie ostrego łupania basu przy muzyce której słucham (Elvis, The Beatles ...) a ta papierówka ma tak przyjemne, delikatne brzmienie, że nadaje się idealnie i bardzo mi się podoba.
            Ale dziekuję za wszelkie uwagi i wskazówki i licze na więcej.

Skomentuj

Ja miałem kolumny na GDN 20/40 w 20l wygłuszonych i GDWK 9/80 (tylko kondensator przed wysokim) i powiem, że to była lipa, szczególnie jak zrobiłem totem mite (8l), to te GDN'y 20/40 i GDWK 9/80 pod każdym względem wypadały gorzej, tyle, że te GDN'y dostały troszkę mocy i już było głośno, szkoda tylko, że różnicę w dźwięku na korzyść totemów zauważyła od razu nawet moja siostra... Prawdopodobnie brak zwrotnicy i jasne brzmienie Yamahy sprawiły, że kolumny grały aż jaskrawo na wokalu, przez co wysokie tony i bas został zagłuszony przez wcale nieprzyjemną średnicę (słucham głównie rock/metal)... Może zwrotnica coś by dała, ale nie chciało mi się już bawić. Głośnik myślę może być na początek aczkolwiek jeśli ktoś chciałby go kupić to odradzam - 70zł za taki głośnik to zdeczka przegięcie.

Jaki litraż zastosowałeś?

Skomentuj

Wychodzi ok. 17L. Gdybym miał wydac 70zł na ten głośnik to raczej napewno bym go nie kupił, ale był za darmo.
                Jak już rozmawiamy o głośnikach to może doardzicie mi co wstawić do mojej nowej konstrukcji i gdzie to kupić. W okolicy nie ma sklepów gdzie mógłbym coś wybrać więc wspieram się internetem. Myślałem o STX ale jeszcze nie wiem. Nie chcę oszczędzać na pieniądzach, ale nie am to być kosmiczna cena. Coś do maxymalnie 8".
                Jeśli macie coś na myśli to proszę o propozycję.
                Z góry dziękuję.

Skomentuj

RzeznikUnitra, 9/80 to jest straszny krzykun, nie dziwo ze w rocku to źle się sprawdziło jak ci taka kopułka po uszach napierdziela

Skomentuj

Zamieszczone przez kargi191
                    Jak już rozmawiamy o głośnikach to może doardzicie mi co wstawić do mojej nowej konstrukcji i gdzie to kupić
                    to nie miejsce na to - zaloz nowy temat lub przestudiuj juz istniejace

Skomentuj

Ok. Przepraszam.

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
                        Ja miałem kolumny na GDN 20/40 w 20l wygłuszonych i GDWK 9/80 (tylko kondensator przed wysokim) i powiem, że to była lipa

Bo GDN20/40 nie nadawał się do konstrukcji dwudrożnych (z produkowanych wtedy w Polsce wysokotonówek chyba tylko niektóre "papierzaki" schodziły na tyle nisko żeby je "skleić" z tym głośnikiem - celowo pomijam ew. rozwiązania z jakimś GDSem w roli średnio-wysokotonowca).

Zamieszczone przez Pawel S.
                        to najtanszy glosnik 8" ktory gra srednica...

A czy GDN20/30 (zdaje się rówieśnik 20/40) nie był tanszy w "epoce" (a średnicę miał zdecydowanie lepszą - szczególnie tą wyższą)?

ps. wiem że teraz jest znacznie trudniejszy do dostania niż 20/40

Skomentuj

jak na pierwszy raz a zwłaszczą na bude do nauki ekstra podłogówki w nastepne wakacje czuje, że fajne odwalisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lt_Bri
                            Bo GDN20/40 nie nadawał się do konstrukcji dwudrożnych
                            oj nadaje sie nadaje :P
                            tylko trzeba umiec mu zwrotnice dobra zrobic
                            mozna bylo posluchac tego na audio show gdzie dobrze znane nam glosniki (GDN + ARV) graly calkiem normalnie

Skomentuj

GDN 20/40 oczywiście że się nadaje (nadawał), bo ciągnie do 4 kHz. Tonsil miał swego czasu zestaw dwudrożny ZG-386 -- inna sprawa, że jakoś super fajnie to on nie gra(ł) (mam tu na myśli pasmo średniotonowe, bo od dołu to całkiem OK).

Skomentuj

Z którym konkretnie wysokotonowcem (za pominięciem różnych papierowych GDW) krajowej produkcji (na dodatek z "epoki") dał się GDN20/40 skleić - oczywiście bez porządnego dołka i przy zwrotce pasywnej?

ps. tut ciekawostka, sam znam 2 różne tonsilowskie dwódrożniaki na GDN20/40, przy czem jeden ma prostą zwrotnicę 6dB/okt. (czyt kondensator w szereg z wysokotonowcem), a drugi cóś bardziej wydumanego (i do tego toczone z aluminium pierścienie ozdobne etc.).
                                Inna sprawa że GN20/40 to chyba najczęściej przeze mnie regenerowany głośnik (większość egzemplarzy ma wyjątkowo "pancernie" doklejone cewki do membrany - jak się regeneruje kilka sztuk w krótkim czasie, to się potem po nocach koszmary śnią...).

Skomentuj

pisalem wyzej - ARVka. da sie ja ciac nizej niz tonsile
                                  ale obecnie mamy duzo wieksze pole do popisu

ale co to ma wspolnego z tematem? glosnik nadaje sie OBECNIE do 2 drog bo obecnie nadal jest produkowany
                                  tanszego glosnika do takiej roli nie znajdziesz
                                  kolejny to dopiero usher

Skomentuj

Lt_Bri, w ZG-386 były GDWT 9/40. Ale w poprzednim poście się pomyliłem, jako niskotonowce siedziały GDN 20/30/1 już nieprodukowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      bo obecnie nadal jest produkowany
                                      Aby na pewno GDN20/40 (pomijam wszelkiej maści GDN20/40cośtam) jest nadal produkowany?

Inna sprawa że odpowiedź była bardziej skierowana do RzeznikaUnitra i założyciela tematu (czyli tło historyczne nade wszystko).

Skomentuj

Na pierwszym i nastepnym zdjeciu jak patrzylem to pomyslalem "kurde tosz to moje monitory,moje foty" ale zeszlem na ziemie nie nie moje mniejsze sa (gdn16/50+gdwk9/80),ale podobne przetworniki tj.kwadratowa kopulka i okragly bas na jasnej okleinie. Potem widze pomalowane hmm ladniej wygladaly jak byly by pomalowane tylko lakierem ale...to nieistotne. Podoba mi sie ta konstrukcja jak i wykonanie takie proste tanie ale napewno milo gra. Co do tych 20tek to ciekawe jak by to zaaplikowac w bass reflex 2xgdn20 na paczke podlogowa i jakas kopulka?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X