Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] Seas 27TBFC/G, Seas L18 RNX/P i Earthquake Supe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Zestaw x.1] Seas 27TBFC/G, Seas L18 RNX/P i Earthquake Supe

Witam. Chciałbym wam przedstawić zestaw nad którym ostatnio pracowałem, trochę to trwało bo 1,5 roku ale było warto.

Zacznę od kolumny centralnej która jest oparta na dwóch przetwornikach Vifa Tc14 4ohm i jednym Vifa tc26 6ohm. Każdy Tc14 siedzi w 3,5l komorze, a cała kolumna jest zbudowana z 5mm mdf co w pełni wystarcza w takiej konfiguracji. Jak wielu z wam udało mi się kupić Vife za 30zl sztk więc nawet się nie wahałem przed zakupem. Całość wypełniona watoliną. Całkowity koszt budowy wraz z wysyłka:
    -przetworniki 100zl
    -zwykły terminal 5zl
    -zwrotnica oczywiście została zakupiona w Polinku, cewki powietrzne, kondensatory Jetzena, rezystory superes 1% wyniosła mnie 50zl
    -mdf to oczywiście Castorama, z wycięciem około 10zl
    Razem: około 170zl
    Kolumna centralna gra naprawdę dobrze, basu jest nie wiele ,średnie przyzwoite, czysta góra, może wytrzymałość mocową jest nie wielka ale jakby dodać ze jest to bardzo mała obudowa zyskujemy dobra i tania kolumnę centralna która świetnie się spisuje w swojej roli.

Kolejna częścią tego zestawu są monitory oparte na przetwornikach Seas 27TBFC/G i Seas L18 RNX/P. Jest to bardzo znany i lubiany projekt Zapha http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html Trochę mineło od czasu zakupienia elementów tego zestawu ale za przetworniki , kondy Jetzena, cewki powietrzne, przewody Jetzena, rezystory Superes 1%, terminalne pojedyncze, bassreflex firmy Precission port. Tym razem użyłem 18mm płyt mdf które zostały wycięte w Castoramie w cenie 10zl. Wykonanie kolumn nie licząc wykończenia wyniosła mnie około 1200zl.
    Dźwięk jest już na dużo wyższym poziomie niż Vifa, chociaż słucham używając komputera( karta audigy 2zs gold z kablem Profigold wiec jest dobrze jak na kompa) to przy flacach mogę stwierdzić że góra jest czysta jak woda destylowana, mimo alu kopułce to nie ma piachu czego można było się spodziewać. L18 oferuje nam dobra gitarę i wręcz intymne wokale, bas jest dynamiczny i niski. Nigdy bym się nie spodziewał ze tak małe konstrukcje są w stanie dać tak dużo dobrego basu, śmiem twierdzić ze dla wielu z was sub do tego zestawu byłby zbędny. Mimo że mój pokój to tylko 9m2 to uzyskałem dobra przestrzeń, kolumny sa prawe nie widoczne. Nie żałuję ani złotówki na ten zestaw i tylko czekam na czasy kiedy go usłyszę np. na 15m2 używając tym razem odtwarzacz CD.

Teraz zajmę się opisem suba nad którym było najwięcej pracy i testów. Jest to klon suba Earthquake Supernova 15’ ponieważ oryginalny sub kosztuje 10tys zl. Dlatego mnie po prostu na niego nie stać. Opowiem historie od samego początku. Kilka lat temu brat chciał wykonać jego kopie lecz nie posiadał tyle informacji co ja zdobyłem i w końcu się poddał (głównie problemy z wzmacniaczem, nie wspominając że nie posiadał informacji o zestrojeniu SLAPSA)sprzedając wszystko i próbując kolejne konstrukcje na innych przetwornikach. Ja do sprawy podszedłem dużo poważniej. 1,5 roku temu udało mi się kupić głośnik niskotonowy Earthquake Magma 15 za 1350zl, co przy cenie 2tys w sklepie i praktycznie zerowym wyborem używek było nie lada okazją. Głośnik był prawie nowy, bo miał 3 msc i poprzedni właściciel szybko zrozumiał ze on ma spore zapotrzebowanie na prąd więc był jeszcze nie wygrzany. Posiada on dwie cewki po 3,2 ohm każda, w tym projekcie jest użyta konfiguracja 6,4ohm dzięki czemu zyskaliśmy bardziej audiofilskie parametry. Wytrzymałość mocową według danych to 1500wat max, czy aż tyle on wytrzyma? Tego to nie wiem, ale słyszałem że radzi sobie przy 1kw. Ale to nie o moc chodzi w tym projekcie. Na początku głośnik był umieszczony w 120l skrzyni z br szczelinowym, zacząłem od strojenia 35hz, a doszedłem az do 17hz, bo wiecznie czegoś mi brakowało. Szukałem długo lecz udało się odnaleźć sklep który sprowadzi mi membranę pasywna Earthquake SLAPS 15 bez której ani rusz. Membrana została zaprojektowana specjalnie do magmy 15, jest to dwustronna membrana bierna która jest 2cm większa od drivera. Mając już zestaw do klonowania Supernovy wziąłem się za poszukiwania informacji na temat oryginalnego suba, było ciężko, po wielu mailach do firmy Earthquake udało mi się uzyskać dane nie zbędne do budowy Supernovy. Dane udało mi się potwierdzić na zagranicznym forum pewny kolega miał oryginała i już go klonował. Sub jest wykonany z 18mm plyty mdf, przód to 2x 18mm płyty a tył 18mm plus 5mm, bryła jest wzmocniona na środku płyta mdf 18mm z wieloma otworami. Jest klejona i skręcona, a dla perfekcyjnej szczelności głośnik i slaps są uszczelnione silikonem. Kolumna jest na 4 pochromowanych kolcach które wbijają się do gumowych podkładek, innego materiału nie mogłem użyć ponieważ wibracje tworzyły nie miły dźwięk. Sub ma 78litrów i nie jest niczym wypełniony. SLAPS został zestrojony na 18hz poprzez dodanie 280gramow, czyli 1050gramow wagi samego układu drgającego w membranie biernej. Razem z układem drgającym głośnika mamy prawie 2kg masy ruchomej! Co czuć. Cały sub waży 35kg.
    A jak brzmi ? Jak wspomniałem wcześniej to mój pokój ma 9m2, a przydało by się nawet i 20m2. Sub daje bardzo niski i dokładny bas nawet na bardzo niskich głośnościach, znalazło by się wiele szybszych subów od tego ale tutaj nie czuć spowolnień jak na 40cm driver. Bass jest tak niski że mogę go porównać z przeciągami wiatru jakie panują u mnie w pracy ;d. 20hz na generatorze jest bez problemu słyszalny nawet w tych 9m2. Ale ten sub nie tylko oferuje nam niski bass lecz tez dobrą jego kontrole, jest naprawdę wielobarwny, nie ma mowy o nudzie i braku siły uderzenia, radzi sobie z niska gitara jak i pianinem, jest bardzo muzykalny. Po pierwszym odsłuchu było czuć ze bas idzie z prawej strony lecz po chwili sub po prostu znikł. Jak dla mnie pokój wypełnia się niezwykłą głębią z bardzo głębokiej kopalni. A po co 40stka w pokoju 9m2? Powiem tak, mam nadzieje mieszkać kiedyś przynajmniej w 15m2 gdzie na pewno się jeszcze zdziwię. Teraz mało kiedy korzystam z mocy drivera(wzmak może jest w stanie pokazać 70% głośnika) ale czym byłby wybuch granatu, trzęsienie ziemi bez odpowiedniej mocy ?Myślę że tylko doznaniem odsłuchowym, a nie fizycznym. Aczkolwiek na co dzień sub sobie delikatnie popierduje. Nawet jeśli nie korzystam z jego mocy to i tak mogę stwierdzić że bas jest taki sam w każdym miejscu w pokoju co było nie osiągalne w wielu konstrukcjach diy jakie słyszałem i kilku oryginalnych ze sklepu ,takich jak Paradigm psw1000 albo Cerwin Vega. Mógłbym pisać o tym basie bez końca ale czas powoli kończyć. Na początku magma 15 była podłączona do Holtona 400 który szybko się okazał za słaby, więc teraz ciągnie go inny wzmacniacz, ale jak na razie nie skończony w pełni , ale o tym za niedługo w innym temacie.
    Koszt:
    -głośnik Magma 15’ 1350zl
    -membrana bierna SLAPS 15’ 600zl
    -płyty mdf 10zl( ahh ta Castorama)
    -4 pojedyncze terminale 50zl
    -przewody, końcówki, podkładki , klej i wkręty 50zl
    -kolce wykonane osobiscie
    Razem 2060zl bez malowania.

Wykończenie to tzw Gloss Black, czyli kolor pianina. Kolega zaproponował mi pomalowanie samego suba za 500zl, pomyślałem ze to trochę dużo. Postanowiłem się złożyć na najtańszy kompresor 25L i jakiś lepszy pistolet. Było to moje pierwsze malowanie. Kolumny zostały pomalowane czarna bazą i bezbarwnym tzw klarem. Trochę słabej jakości zdjęcia więc po prostu przyznam się co by mogło być lepsze w wykończeniu. Mimo że obudowy były wyrównywane perfekcyjnie w stanie surowym, pryśnięte szpachlą natryskowa, znowu idealnie wyrównane papierem p400, następnie podkład i papier p800 na mokro. Mimo tych zabiegów przegrałem z łączeniami płyt, troche je widac, ale mnie to nie przeszkadza. Żeby łączeń płyt nie było widać należy pokryć obudowy fornirem ,lub wydłubać klej z łączeń, bo to nic innego jak klej. Ponieważ deska pije ,a klej nie. Tak poza tym zauważyłem że powierzchnie malowane na płasko maja mniejszy lub nawet nie maja, efekt „baranka”z którym da się wygrać lecz wymaga to wprawy.
    Koszty jakie poniosłem to;
    -połowa za kompresor, pistolet, odwadniacz i inne rzeczy to 250zl
    -baza, bezbarwny itd. Około 250zl
    Razem za wykończenie to ponad 500zl

Cały zestaw jest podpięty pod amplituner Yamaha rx-v1400 który okazjonalnie został zakupiony za 900zl i oferuje bardzo wiele ustawień których do dzisiaj wszystkich nie zrozumiałem. Bardzo dobrze sobie radzi z dźwiękiem przestrzennym, w tyle mam fabryczne kody ex 560 które wyrwałem za 250zl. A jak się ustawi opcje STRAIGHT to gra tylko przód i sub, wtedy można w pełni się delektować muzyka i analizować błędy w nagraniu. Ostatnio słucham samych flaców i jak mi się załączyła mp3, jeszcze 160kps:d to brzmiało to jakby się coś zepsuło. Zestaw na pewno pokaże więcej w 15m2, przy normalnym odtwarzaczu cd. Na wzmacniacz do suba wydałem na razie ponad 1200zl i został mi do ukończenia przedni panel, zresztą widać go na fotkach. Całość wydana dotąd to około 6300zl, na pewno żaden seryjny zestaw ze sklepu nie jest w stanie tak zagrać ,DIY po prostu rządzi! Na dole umieszczam trochę fotek. Pozdrawiam i życzę miłego czytania.

Kawał dobrej roboty :)

Skomentuj

Wielki plus za wykonaną pracę.
      Tu mniemam jest błąd w podanej grubości;
      Zamieszczone przez bmxmen
      cała kolumna jest zbudowana z 5mm mdf co w pełni wystarcza w takiej konfiguracji.
      Nie najlepiej jest z zaplanowaniem projektu;
      kolumny centralnej która jest oparta na dwóch przetwornikach Vifa Tc14 4ohm i jednym Vifa tc26
      monitory oparte na przetwornikach Seas 27TBFC/G i Seas L18 RNX/P.
      w tyle mam fabryczne kody ex 560
      Całość wydana dotąd to około 6300zl,
      Każdy element z innej parafii, nie ma się co spodziewać że stworzy to razem spójną całość, a poniesione koszty niemałe.

Skomentuj

Akurat muzykę słucham na przodzie , tak jak w sumie powinno się słuchać. Owszem myślałem ze mogą być problemy ze spójnością w czasie używania dźwięku przestrzennego, ale na szczęście nie przeszkadza to, centralny daje dobry vocal(wkońcu do tego jest)a tył gra przyzwoicie. Jakbym do każdej kolumny pchał Seasy to by wyszło dużo więcej. A chciałem żeby mniej istotna część zestawu była po prostu bardziej mobilna stąd użycie tylko 5mm płyty mdf na centralny, w środku jest przegroda wzmacniająca, nie wspominając ze głośniki Vifa nie należą do mocnych. Może kiedyś zmienię resztę zestawu na Seas, ale srednio- nisko by musiały być mniejsze, żeby zachować mobilność, wiąże się z tym inny głośnik i inna barwa. Chciałem na tył dać Vife lecz nie było już wersji 8ohm.Dlatego na razie nie widzę sensu zmiany:)Ale pomyśle nad tym co napisałeś i po jakimś czasie zmienię tył na Vife ,która lepiej gra niż Kody.

[ Dodano: 2010-09-05, 21:26 ]
        Zdjęcia w trochę lepszej jakości, na jednym widać jak fajnie się lakier kurzy, codziennie trzeba ścierać kurze. Na jednej fotce widać "baranka" los chciał ze najmocniejszy jest akurat na froncie.
        P.S do moderów. Wybaczcie ale nie umiałem zdjęć tak ładnie ustawić:)

Skomentuj

ładnie, lata ci koszulka przy 20Hz ? ;]

Skomentuj

No coś tam lata;p Ale to nie sub do wytwarzania nie wiadomo jakiego ciśnienia. Osobiście polecam konstrukcje z membrana bierna, to jest po prostu coś innego niż br.

Skomentuj

Trochę bez sensu dawać takiego suba do tylko 9m^2. Co prawda dźwięk jest inny z 12" niż 8" nawet w małym pokoju, ale żeby pokazać pełnie możliwości dużego głośnika to trzeba też naprawdę dużego pokoju. Sprzęt widać że jest nastawiony bardziej na bas niż na jakość odtwarzanej muzyki stereo, szczególnie patrząc pod względem ceny. Za tą kwotę można było zrobić solidne 3-way.

Skomentuj

15' na pewno by lepiej zagrała w większym pomieszczeniu lecz też na pewno mniejszy głośnik by nie dał takiego efektu przy niższych częstotliwosciach. Nie powiem ,ale długo szukałem takiego basu, ale jak słucham muzyki to jest wszystko zrównoważone. Do normalnego słuchania rzeczywiście nie korzystam z tej mocy, ale to było marzenie zrobić klon Supernovy. Do 9m2 to 3 way tez nie bardzo, małe pomieszczenie niestety. Mimo małego pomieszczenia bas jest taki jak opisywałem co mnie bardzo cieszy, a przynajmniej nigdy nie zaznam nie dosytu mocy. Wszystko zależy kto czego słucha ,bo w niewielu piosenkach jest ponizej 25hz, ale już przy filmach i grach to inna sprawa. Ja słucham praktycznie wszystkiego i często się pojawiaja bardzo niskie rejestry.

Skomentuj

Ja mam 12 m^2 i żeby usłyszeć bardzo niskie rejestry to muszę przejść przez nie krótki przedpokój i wejść do dużego pokoju. Wtedy dopiero słyszę te ciśnienie niskiego basu i trzęsienie szafek, taki dźwięk że sam się dziwię, że głośnik może wywołać tak niesamowite wrażenia. W moim małym pokoju na środku praktycznie nie ma basu, oprócz rogów i ścian pokoju. Być może tylko ja mam tak fatalny akustycznie pokój. Chodzi mi tutaj szczególnie o muzykę filmową, bo taką również bardzo lubię słuchać.

Skomentuj

Teraz pytanie, co masz na myśli bardzo niskie czestotliwości? może daj jakiś utwór. Kiedyś ten sam miałem problem, że niski bas był tylko w rogach pokoju, tutaj taki sam bas jest nawet na środku pokoju. Dopiero jak dam dużo głośniej to 9m2 okazuje się za małe. Dajmy nowy utworek Eminema i Rihany- The way you lie me, tam też już jest niski bas, jakbym miał mniejszy głośnik to bym musiał mieć dużo głośniej nastawione zeby delikatnie usłyszeć co sie dzieje w nagraniu, dlatego ja nie żałuję 15 w 9m2. W wielu piosenkach może być bas który nie wszędzie zostanie odtworzony. Magma 15 to nie jest jakby się mogło wydawać driver do tworzenia cisnienia, ale o tym wiedzą ci którzy go mieli.

Skomentuj

Głośność tu nie ma nic do niskiego basu. Ja mam sprawdzone na przykład takie utwory jak Hans Zimmer - Honor, z Pacific lub Conquest Of Paradise Vangelisa a jak wolisz inne klimaty to np. bassotronic- bass I love you.

Skomentuj

Jak dla mnie głośność ma znaczenie, bo czasem sub odtwarza niskie tony lecz dopiero są one delikatnie słyszalne jak sie trochę podgłosi, tutaj tego efektu nie ma, bo niski bas jest słyszalny od samego początku. Bas i love you znam, slychać bez problemu, nawet w refrenie gdzie jest występuje najniższy bas, porównywalny z podmuchem wiatru. Sprawdzę utwory co podałeś.

Skomentuj

Magma 15 to nie jest jakby się mogło wydawać driver do tworzenia cisnienia, ale o tym wiedzą ci którzy go mieli.
                          Właśnie niskie częstotliwości to te ciśnienie, które wytwarza głośnik i sprawia ten ciekawy efekt dźwiękowy i nie tylko.
                          jak dla mnie głośność ma znaczenie, bo czasem sub odtwarza niskie tony lecz dopiero są one delikatnie słyszalne jak sie trochę podgłosi
                          Może za wysoko masz ustawiony filtr odcięcia.

Skomentuj

Napisze to inaczej, nie jest to konstrukcja do osiagania nie wiadomo jakiego SPL, po prostu np 25hz lub poniżej jest wytworzone z większym cisnieniem niż winnych konstrukcjach. Pod warunkiem że w ogóle wytwarzają dany bas. Widzę ze mieszkasz nie daleko.

Skomentuj

Żeby było jasne nie atakuje Twojego sprzętu, bo masz go na prawdę na bardzo wysokim poziomie. Chodzi mi tylko o warunki akustyczne w małym pokoju, przynajmniej to są moje doświadczenia z mojego pokoju :wink: A z pewnością ten głośnik potrafi wydobyć jeszcze niższe częstotliwości niż mój. :neutral: EOT

Skomentuj

Nie odebrałem tego jako atak, wiele juz czytałem o basie i według teorii w tak malym pokoju nie ma prawa powstać niższy bas niż 36hz ponieważ tylko taka najniższa fala potrafi się rozwinąć w takim pokoju. W takim bądź razie co ja słyszę poniźej 36hz? Słyszałem dużo głosników niskotonowych w tym pokoju, w każdym był ten sam problem, niski bas był tylko w najdalszym punkcie od kolumny, zwykle w rogu. A żeby usłyszeć chociaż troche np 25hz musiałem podgłosić i nie mowa tutaj o furczeniu z wylotu.

Skomentuj

Ja mam pytanie jeszcze odnośnie wykończenia, czy polerowałeś na końcu lakier? Jeżeli tak to czego użyłeś: czy np. pasty polerskiej?
                                  Sam planuję wykończyć swoje kolumny na wysoki połysk, robiłem już próbę na niewielkiej powierzchni. Przekonałem się że powierzchnia musi być przygotowana idealnie bo widać każdą najmniejszą ryskę, nierówność.

Skomentuj

A ja mam inne pytanie dotyczące basu. Czym go napędzasz obecnie?

Skomentuj

Lakier o drazu po pomalowaniu miał połysk, ale mimo starań w przygotowaniu pomieszczenia jakieś bruzdy sie porobiły, chyba kurz się poprzyklejał. Ale starczy ze to wyrównasz papierkiem p2000, p3000 na mokro i tego nie będzie. Na końcu oczywiście pasta g3 na takiej gąbce i politura. Sam podkład to naprawdę błachostka, przejedziesz go to psikniesz lekko w tym miejscu i po sprawie. Do podładu użyłem papieru p800 na mokro, żadnej rysy nie widać. Owszem bazą juz niczego nie ukryjesz bo warstwa jest bardzo cieniutka. Zauważyłem że najlepiej nakładać klar na płasko, praktycznie nie ma baranka. Malowanie zajeło mi ponad msc bo raz całkowicie zmaściłem. Było to moje pierwsze malowanie, baa ,pierwszy raz trzymalem pistolet. Używam av800 bo jego miękkie granie idealnie pasuje do tej konstrukcji.

[ Dodano: 2010-09-06, 16:59 ]
                                      akurat mam płytę Gladiatora, sa tutaj 2 piosenki jedna Honor him co trwa ponad 1 minute, bas jest tutaj podczas całej piosenki od samego poczatku taki mroczny. Ja osobiście jestem pod wrażeniem tej konstrukcji i polecam ja tym co chca usłyszeć coś więcej.

Skomentuj

akurat mam płytę Gladiatora, sa tutaj 2 piosenki jedna Honor him co trwa ponad 1 minute, bas jest tutaj podczas całej piosenki od samego poczatku taki mroczny.
                                        Jeżeli szukałeś tej co ja napisałem, to chodziło mi o Hans Zimmer - Honor, ale z serialu Pacific.
                                        http://www.youtube.com/watch?v=0P47yvI7SWM

Skomentuj

Czaruję...
                                        X