Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Projekt CT193 na Monacorze sph60X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Projekt CT193 na Monacorze sph60X

Witam,

Trafiłem tutaj gdyz zapragnąłem zrobić własnoręcznie jakies kolumienki. I tak po grzebaniu i buszowaniu w necie wybralem projket CT193 czyli kolumny 1-drożne oparte na przetworniku szerokopasmowym Monacor SPH60X. Dlaczego akurat padlo na ten projekt - bo kolumny cenione byly za przyzwoita srednice i po trochu rowniez z ciekawsci Kolumny powstawały okolo 2 tygodni. Pracowalem przy nich glownie popołudniami w czasie wolnym. Ponizej drobna fotorelacja i efekt koncowy.

BUDOWA:

Do budowy kolumn uzylem MDF-u 18mm pocietego na wymiar w Castoramie. Elementy skladalem na kleju i dodatkowo laczylem wkretami. Wnętrze zostalo wygłuszone wełną owcza. W filtrach uzyte zostaly cewki z Polinku, kondensatory Jantzena Cross Cap oraz rezystory metalizowane. MDF zostal oklejony na butapren fornirem DĄB. Do bejcowania uzylem mieszanki rustikal oraz heban. Całość została polakierowana lakierem HartzLack polysk (5 warstw + szlifowanie). Wnętrze tuby zostalo pomalowane w czarny mat. Specjalnie do kolumn zbudowałem również skromne standy ktore widać na fotografii.

ODSŁUCH:

Generalnie jestem zadowolony z projektu. Kolumny charakteryzują sie przyjemna srednica - wokale, saksofon, gitarka brzmia przepięknie - swobodnie i krystalicznie. Pomimo zastosowania tak malego glosniczka nie mozna narzekać na brak niskich częstotliwości - oczywiście masowania nie ma ale tam gdzie ma uderzyc stopa perkusisty to uderza Ponadto bas jest bardzo zróżnicowany - rzekłbym niemonotonny. Wysokie tony jak dla mnie są wystarczające i przyjemne - na pewno ich nie brakuje. Dzwięk jest szczegółowy i detaliczny. Kolumny tworzą wspaniała stereofonię - tego nie mialem na kolumnach Tonsila ZG30C114. Kolumny perfekcyjnie nadają się do jazzu, smoothjazzu, chilloutu i rocka.

KOSZTORYS:

Monacor SPH60X x2 - 164zl
    Wełna, terminale ~ 50zl
    Elementy filtrów ~ 70zl
    MDF - 50zl
    Fornir + lakiery + duperelki ~ 100zl
    Standy ~ 100zl

Ogółem okolo 550 zl - upsss :)

Mimo wszystko uważam, że bylo warto je wykonać. Jak na moje pierwsze kroki to myślę, że nie wyszlo to źle. Mam wielką satysfakcję odsłuchiwać wlasnoręcznie wykonanych kolumn

Bardzo ciekawa konstrukcja:)) Nawet mi się podoba. Fajnie wyglądaja na tych stojakach.

Skomentuj

Stojaki bardzo fajne, ale przy tak prostym kształcie kosza głośnika mogłeś pokusić się o frezy pod głośniki, nawet bez frezarki tylko nożykiem od linijki. Poza tym ładne wykonanie.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Z tego co pamiętam, w oryginalnym projekcie (właściwie to nie jestem pewien czy w oryginalnym czy to się dopiero w światku DIY pojawiło) do głośnika doczepiony jest dodatkowy magnes - u Ciebie on jest? Bo nie widzę wzmianki w opisie ani w kosztorysie. Wpływa on na efektywność głośnika ale także na jego parametry - poza SPL również na te odpowiedzialne za "liczenie obudowy". Czyli teoretycznie przyjmując możesz mieć źle do tego głośnika zestrojoną obudowę. Niestety nie wiem jak mocno wpływa ten zabieg na parametry i na samą pracę głośnika (nigdy nie robiłem takich doświadczeń) a co za tym idzie na odpowiednią obudowę dla niego. Ale może nie ma się czym przejmować bo jeśli to 5Hz różnicy w strojeniu to nic strasznego...

Wspomniałeś o "przyjemnej średnicy" - no właśnie to jest główny atut małych szerokopasmowców - grają fajnym przedziałem średnie-wysokie - dolnym zakresem przeważnie nie powalają ale coś za coś (lepsze to niż opcja odwrotna czyli duża baso-szerokopasmówka + coś na górę odciętego gdzieś w kosmosie). Niestety jeszcze nie miałem okazji osobiście posłuchać SPH60X - a opinie ma raczej dobre. Jak już trochę posłuchasz to napisz coś więcej. Pierwsze wrażenie przeważnie jest nacechowane jakimś wewnętrznym "wow" - a później może trochę człowiekowi przejść, hehe.
        Tak więc proszę o relację po miesiącu słuchania

Wykonanie - cóż... chyba fajne... mi się podoba - co prawda z daleka (na zdjęciach widać lekkie niedociągnięcia w fornirowanio/kolorowanio/lakierowaniu) ale przecież z 50cm ich nie słuchasz. Najbardziej podoba mi się "dizajn" tej obudowy - jakoś zawsze ona do mnie przemawiał (no ale to juz nie Twoje dzieło ).

Generalnie jest OK.

Skomentuj

Tak masz rację - powinien byc doklejony magnes. Ja tego nie zrobilem poki co. Posiadam magnesy i po osluchaniu kolumn je dokleje tak aby zoabczyc czy cos daja.

[ Dodano: 2010-09-18, 22:38 ]
          A więc dołożyłem dodatkowe magnesy do głośników i bez problemu zauważalna jest różnica. Poprawa basu - jest dobitniej eksponowany, pelniejszy, mocniejszy. W tym momencie w 16m^2 pokoju basu jest wystarczająco - na pewno jest on lepszy jakościowo niz z gdn20/30 Tonsila

PS. Nie moglem juz edytowac poprzedniego postu

Skomentuj

Zamieszczone przez jackie01
            A więc dołożyłem dodatkowe magnesy do głośników i bez problemu zauważalna jest różnica. Poprawa basu - jest dobitniej eksponowany, pelniejszy, mocniejszy. W tym momencie w 16m^2 pokoju basu jest wystarczająco - na pewno jest on lepszy jakościowo niz z gdn20/30 Tonsila
            Oooo, ciekawa sprawa :)
            Dołożenie magnesu "wzmocniło napęd" czyli teoretycznie zwiększyło podatność zawieszenia (nie tą realną wynikającą z właściwości fizycznych zawieszenia ale tą "widzianą przez napęd") - czyli pewnie obniżyła się Fs - a co za tym idzie i inne parametry... jeśli teraz gra, już na pierwszy rzut ucha, lepiej to nic tylko się cieszyć
            Do tego doszło jeszcze zwiększenie SPL - ciekawe o ile ten wzrost...?

Co do porównania z GDN20/30 - sądząc po wielkości głośnika, z basem powinno być lepiej w GDN, ale cóż... to głośniki innego typu i z innej epoki i porównywanie ich raczej nie ma sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              Dołożenie magnesu "wzmocniło napęd" czyli teoretycznie zwiększyło podatność zawieszenia (nie tą realną wynikającą z właściwości fizycznych zawieszenia ale tą "widzianą przez napęd") - czyli pewnie obniżyła się Fs - a co za tym idzie i inne parametry
              Co to za bzdury? Po prostu zmniejszyła się dobroć elektryczna a co za tym idzie dobroć całkowita układu gdyż taki typ tunelu charakteryzuje się wysoką dobrocią. Rezultatem tego zabiegu faktycznie może być rozciągnięcie dolnego pasma (ale to zależy jeszcze od innych czynników).

Skomentuj

Pewnie GDN zejdzie niżej, ale jakościowo (bo tak kolega napisał) może być lepiej w monacorze.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

ustawienie jest takie jak na ostatnim zdjęciu ? Próbowałeś je rozstawić bardziej ?

Skomentuj

Shiver, no tak, zmniejsza się dobroć przez co spadek jest łagodniejszy i pasmo jest teoretycznie rozciągnięte w dół - czy tak? No brzmi sensownie i w świetle tego, to co napisałem wcześniej faktycznie może być trochę naciąganą teorią Pamiętajmy jeszcze, że ten niższy niż normalnie bas ma mniejszą efektywność przez co ta korzyść może być teoretyczna - ale skoro kolega usłyszał różnicę to coś w tym musi być.

Shiver, korzystając z okazji - czy podatność zawieszeń jest ich stałą cechą wynikającą z właściwości fizycznych materiału z jakiego zostały zrobione i kształtu czy może jest ona powiązana jakoś z innymi parametrami? (tzn chodzi mi tutaj o wpływ innych parametrów na Cms a nie na odwrót). Tak na chłopski rozum to Cms chyba jednak faktycznie powinna mieć stałą wartość...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                      ustawienie jest takie jak na ostatnim zdjęciu ? Próbowałeś je rozstawić bardziej ?
                      Probowalem - scena pieknie sie rozciaga

Skomentuj

Na podatność zawieszeń może mieć wpływ jedynie ośrodek w jakim znajduje się głośnik, czyli sumowanie z podatnością powietrza z przodu i z tyłu membrany w zależności z jaką obudową mamy do czynienia.

Zamieszczone przez dabyl
                        zmniejsza się dobroć przez co spadek jest łagodniejszy i pasmo jest teoretycznie rozciągnięte w dół - czy tak?
                        Nie do końca a nawet wręcz przeciwnie :) Układy z niską dobrocią generalnie charakteryzują się dużą skutecznością i dość szybkim spadkiem sprawności poza zakresem strojenia. Rozciągnięcie pasma upatrywałbym tutaj z innego powodu, otóż przy wysokiej dobroci głośnik generuje sporo mocy powyżej f strojenia, zmniejszając ją układ zaczyna coraz silniej promieniować przez tunel (w tym wypadku sama jego konstrukcja to potęguje) przez co charakterystyka się wyrównuję i zakres niższego basu jest lepiej wyeksponowany, w skrajnych przypadkach możemy mieć nawet dość spore podbicie przy rezonansie tunelu gdzie wcześniej było ono powyżej.

Skomentuj

Czaruję...
                        X