Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer by Lechu:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Subwoofer by Lechu:)

Witam

Jest to moja pierwsza konstrukcja subwoofer’a DIY. Miała dobrze grać i dobrze wyglądać no i myśle że nie wyszło to aż tak tragicznie) Co ja tu będę się rozpisywał po prostu sami oceńcie!!!! czekam na wasze opinie i spostrzeżenia:)

Przetwornik
    użyty to głośnik o średnicy 21cm i impedancji 6 Ohm. Kupiony za 85zł. I to by było na tyle gdyż więcej parametrów nie znam:/ przywieziony z Niemiec bez pudełka:/

Panel/Wzmacniacz użyty w chwili obecnej to wzmacniacz Irka z pojedynczym TDA7294 ver 1. Myślę że nie ma co się zbytnio nad tym rozpisywać gdyż pewnie jest większości dobrze znany. Posiada regulowany filtr dolnoprzepustowy, przełącznik fazy, podwójne wejście chinch z sumatorem (dla sygnału niskopoziomowego), wejście wysokopoziomowe oraz ciche włączanie i wyłączanie.
    Dodatkowo zamontowałem sterownik wentylatora i sam wentylator z radiatorem z mojego kompa dzięki czemu mam pewność że nie przegrzeje mi się końcówka mocy. taki mały dodatek

Obudowa:Płyta wiórowa 18mm,klejona (klej Dragon) i skręcana. Wkręty zaszpachlowane. Osobna komora na panel wzmacniacza. Bass refleks szczelinowy o wysokości 2cm. Całość oklejona fornirem modyfikowanym na klej Henkel i polakierowana lakierem (4 warstwy) do drewna firmy Domalux w wersji z połyskiem. Całość polerowana na mokro pastą G3. Panel przedni pomalowany na czarno w lekkim połysku. Zrobiony frez pod głośnik. Środek został porządnie wytłumiony watoliną o grubości 2cm.

Odsłuch: Powiem szczerze, że byłem mile zaskoczony :) nie byłem pewny co do tego głośnika ale z tego co usłyszałem to przeszło moje oczekiwania. Doskonale sobie radzi w tego typu obudowie. Jeśli chodzi o dźwięk to mogę powiedzieć że gra przyzwoicie, miękki, głęboki i dynamiczny bass i tak miało być!!!!

Koszty:
    Głośnik - 85zł
    Płyta wiórowa z docięciem - 35zł
    Panel - 180zł
    Fornir - 35zł
    Kleje - 53zł
    Lakier - 31zł
    Pasta G3 - 32zł
    Tarcza polerska z filcem - 29zł
    Szpachla - 10zł
    Wkręty, papier ścierny i watolinę miałem:)

Reasumując całkowity koszt to 490zł! Nie wiem czy to dużo czy to mało ale ogólnie jestem zadowolony że poradziłem sobie z jego budową no i oczywiście jego brzmieniem.

Galeria

Pierwsze co rzuca mi się w oczy to 500zł za całość, kiepski głośnik i kiepski, przydrogi panel. Za 500zł można "zaszaleć", a tu szaleństwa nie ma. Fajnie wykonana skrzynka niestety to co w niej siedzi psuje efekt. :twisted:

Skomentuj

Wazne ze dobrze gra, parametry przeciez "nie graja". Jak konstruktor jest zadowlony to znaczy ze ejst dobrze.

Skomentuj

n_omyzs, weź pod uwagę że to moja pierwsza konstrukcja:) może mi doradzisz jaki głośnik kupić w tych pieniądzach i jaki panel bo zamierzam zrobić kolejną konstrukcję:) Pzdr

Skomentuj

pegelmesser ma racje może to grać dobrze oczywiście tym bardziej w twoich uszach i to sie liczy. Jednak zmiana napędu i dobranie dobrego przetwornika i dostrojenie skrzynki może dać lepsze efekty. W jakim pomieszczeniu używasz suba ?

Skomentuj

n_omyzs, teraz trzymam go w małym pokoju 17m2 ale wcześniej był w salonie 35m2 i grał naprawdę "soczyście"

Skomentuj

Dla mnie 8" to za mało w 17m2 ale o gustach sie podobno nie dyskutuje. Jeśli na razie zestaw spełnia twoje oczekiwania nic tylko się cieszyć a jak przyjdzie chętka na więcej wtedy na pewno się znajdą jakieś opcje :)

Skomentuj

Ten głośnik wygląda identycznie jak stare STX-y :twisted:

Skomentuj

Inaczej wyprofilowany kosz, tutaj jest płaska blacha pierścienia zewnętrznego zawinięta na końcach, a w STX blacha jest zagięta od razu za membraną, co tworzy wystający pierścień zawinięty na końcu w przeciwną stronę (miejsce na uszczelkę). No i bardziej "popisowy" kosz w chromie, STX ma po prostu czarny i tradycyjne lutowane terminale. Mam 22-120-4 SS z przeznaczeniem do samochodu.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Fornir wyszedł ładnie z lakierowaniem tez sobie nieźle poradziłeś, frez pod głośnik wygląda już niestety nieciekawie.
                    Dobrze że miałeś chęć zrobić coś samodzielnie, wiadomo od czegoś trzeba zacząć.
                    A teraz co mi sie nie podoba;p Głośnik bez parametrów także litraż na pałe strojenie br na pałe może być na 25 hz i równie dobrze na 125... jak na br sporo wytumienia napakowałeś, dobrałeś to eksperymentalnie czy po prostu włożyłeś i tak zostało? Spróbuj zatkać br i posłuchaj jak czy sub i nie zagra lepiej.
                    tak btw 85 zł za Noname to sporo za tyle można kupić stxa.
                    Życzę kolejnych konstrukcji

Skomentuj

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=23867
                      Tu widać dokładnie terminal i charakterystyczne przetłoczenia w koszu.
                      Porównywać z tym zdjęciem http://img832.imageshack.us/i/dsci0064.jpg/

Powyżej jest link do 10" od STX-a ale tylko dlatego że jest lepsze zdjecie, a te stare 8" są identyczne tylko mają mniejszą średnicę...

Tu widać porównanie frontów (głośnik kolegi wyżej i już 8" od STX-a)

http://img411.imageshack.us/i/dsci0062u.jpg/
                      http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=23259

Nadal będę twierdził że to te same głośniki... Albo STX je eksportowało, albo po prostu kupowało je w Niemczech i sprzedawało tutaj ze swoją naklejką.

amdr, mi chodziło o jeszcze starsze wersje...

Skomentuj

Możliwe, z tym co podałeś rzeczywiście identyczny, to dobrze dla kolegi leba8 bo jest szansa porównania tego co jest z tym, co być powinno w kwestii strojenia i objętości skrzyni, o ile oczywiście znajdzie parametry. Ja do swojego nie mogę znaleźć, STX nie odpowiada, jakieś wygrzebałem na forum w necie to mi wychodzi niecałe 20 litrów a pamiętam, że jak kiedyś liczyłem to podawał sporo ponad 20.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

n_omyzs, masz rację odnośnie tego że o gustach się nie dyskutuje mi odpowiada i to się tu liczy:) chciałbym chętnie zobaczyć Twoje dzieło i móc się na jego temat wypowiedzieć, podeślesz mi linka?

ZAP, w kwestii sprostowania: ów głośnik zakupiłem wraz z obudową na giełdzie staroci. Sprzedawca powiedział mi że przywiózł ją z Niemiec:) obudowa była zniszczona i postanowiłem zrobić nową, podobną do tamtej, dlatego taka cena:) jeśli chodzi o wygłuszenie to troszkę eksperymentowałem, gdy było mniej watoliny bas strasznie dudnił a teraz jest już o niebo lepiej. W tamtej starej obudowie nie było nic...

Panowie dzięki wielkie że podjęliście się wyzwania i próbujecie pomóc ale powiem Wam szczerze że przeszukałem cały internet i wielkie NIC! dlatego dałem sobie z tym spokój:/ będę śledził Wasze poczynania i może ktoś w końcu trafi na ślad

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez leba8
                            n_omyzs, masz rację odnośnie tego że o gustach się nie dyskutuje mi odpowiada i to się tu liczy:) chciałbym chętnie zobaczyć Twoje dzieło i móc się na jego temat wypowiedzieć, podeślesz mi linka?
                            Było ich wiele :P, aktualnie w domu słucham z czego popadnie (słuchawki, piecyk do nagłaśniania, moja mała estrada itede).. w planach jest projekt aktywnych monitorów, na który... nie mam czasu... :( Jeśli chodzi o głośniki 8" w 17m2... testowałem kilka 8" STX'ów, kilka Tonsili, Mivoca xav 210, TVMy i jeszcze jakieś tam inne badziewie i żaden z tych głośników nie dał mi satysfakcjonującego zejścia i kopa. Dopiero 10" głośniki robiły co należy, te z kolei sprzedawałem zazwyczaj z konieczności stosowania dużych pudeł jak np SLS10 (jak na mój pokój). Były też głośniki 15" które siedziały jakiś czas w moich paczkach do grania na imprezkach i oczywiście na warunki domowe fajnie kopały ale w standardowych skrzynkach mało zejścia.

Skomentuj

n_omyzs, z Twojej wypowiedzi wnioskuję że nie masz żadnego swojego projektu na tym portalu? dobrze myślę czy jednak mylę się? jeśli masz to prosiłbym o tego linka.

Skomentuj

leba8 wiele ludzi nie wrzuca projektów do tego działu .
                                Używaj opcji szukaj :wink: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12981

Skomentuj

leba8, teraz to podpadłeś....

Skomentuj

bart210, komu miałem podpaść?

[ Dodano: 2010-09-26, 18:53 ]
                                    funiax1, jestem tutaj nowy i dzięki za podpowiedz

Skomentuj

Koledzy dobrze mowia. Projektow bylo duzo ale nie wszystko laduje sie na forum. Czesc np do dzialu budowanie na ekranie i jesli ci sie chce szukac znajdziesz tam kilka moich konstrukcji.

Skomentuj

szkoda, że w subie za 500 zł gra śmieszny stx 22cm. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X