Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Moje pierwsze paczki (STX MX-140)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Moje pierwsze paczki (STX MX-140)

Założenia
    Już dawno chciałem zrobić samemu kolumny. Podobały mi się skrzynki od Wharfedale Pacific czyli obłe boki zwężające się ku tyłowi. Uważałem jednak, że zrobienie takiego kształtu w domowych warunkach jest zbyt trudne. Po drodze jednak wykonałem obudowę do owalnej wanny. Długo zastanawiałem się jak zrobić półokrągły bok. W końcu zastosowałem płytę OSB. Ponacinałem ją co 2cm i zobaczyłem, że ładnie wygina się w łuk. To mnie ośmieliło :smile: Zacząłem czytać różne fora i przeglądać różne konstrukcje. Szczególnie dużo o fornirowaniu, które myślałem, że będzie jedną z trudniejszych operacji.
    Zastanawiałem się też nad wyborem głośników (chciałem skorzystać z gotowego projektu). Pod uwagę brałem klony Ostinato Esy lub Akkusa X3. Ale te przetworniki swoje kosztują. W miarę zagłębiania się w fora, coraz bardziej przychylałem się do STX’a. Ostatecznie zdecydowałem się na MX-140.

Obudowa
    Chciałem mieć konstrukcję stojącą. W związku z wyborem MX-140 głośnik nisko-tonowy korzysta tylko z części pojemności obudowy ~18,7l. Wysoko-tonowy pracuje w oddzielnej komorze. Paczka wykonana z płyty MDF 22mm, przód podwójna grubość. Dodatkowo całość oklejona surową płytą HDF 3mm. Dało to w sumie ścianki 25mm i przednią 47mm oraz masę gotowych konstrukcji ok. 27kg (zmontowane z głośnikami i zwrotnicą) :cool: Boczne ścianki nacinane co 20mm na głębokość ok. 20mm (nacinać trzeba dość głęboko aby MDF zaczął się wyginać). W środku 5 wieńców/przegród. Umieściłem dość nietypowo otwór BR (promieniuje w dół w środku obudowy, zamontowany w dolnej odgrodzie – rura HD-6 61x185mm). Skąd ten pomysł? Chciałem pozbyć się BR z przedniej ścianki i mając do dyspozycji dolną część obudowy - takie rozwiązanie (zastosowane po zasięgnięciu opinii bardziej obeznanych w temacie). Obudowa nie była nigdzie szpachlowana. Wystarczyło dobre pasowanie elementów i polecam oklejenie HDF’em. W środku nacięcia boków wypełnione klejem Uzin 77 (został mi od przyklejania podłogi). Ścianki wyklejone (poza przednią) matami bitumicznymi. Wytłumienie gąbką czopkową za głośnikiem nisko-tonowym oraz na dolnej i górnej ściance. Zwrotnica umieszczona na dole, przykręcona do przedniej ścianki. W środku umieściłem też terminale przyłączeniowe. Kolumna stoi na kolcach i przewód „wchodzi” od spodu. W ten sposób na zewnątrz nie ma nic poza głośnikami :idea:
    Fornir to orzech amerykański zakupiony w dużych liściach 38x286cm (chciałem uniknąć łączenia). Jak zobaczyłem po rozpakowaniu, te białe pasy, to narodził się pomysł podkreślenia niesymetrycznego umieszczenia wysoko-tonówki i zrobienia lustrzanej pary, z tymi bielmami po bokach :wink: Kleiłem na Henkel Classic (dawny Moment) - polecam. Smarowałem dwa razy ścianki i fornir. Wcześniej HDF zmatowiłem papierem 80. Wbrew temu co czytałem na forach – klej rozprowadza się bardzo dobrze pędzlem i można wykorzystać jeden na cała obudowę. Po posmarowaniu ścianki myłem go w rozpuszczalniku uniwersalnym, 20 min i następne smarowanie, mycie itd. Dociskałem kawałkiem zaokrąglonej płyty MDF, odrabiałem boki i następna ścianka.
    Całość po wyszlifowaniu pomalowana trzykrotnie lakierem poliuretanowym półmat BONA Mega. Został mi z malowania podłogi i wspomnianej obudowy wanny.
    Zrobiłem też maskownice – ze względu na moją mała pociechę, która i tak pierwsze co zrobiła to podeszła i zdjęła je jednym ruchem… To ze względu na mocowanie na magnesy neodymowe – nie chciałem szpecić przedniej ścianki gniazdami do kołków. Magnesy „trzymają się” 4 śrub gł. nisko-tonowego.
    Całość powstała podczas tygodnia mojego czerwcowego urlopu i później dokończona w kilka wakacyjnych weekendów. W sumie szacuję, że samej pracy nad skrzynkami było ~80..90 godzin. Nie liczę długich godzin spędzonych w Internecie, na przemyśleniach i projektowaniu obudowy (dobre rysunki to podstawa).

Dźwięk
    Wielu z Was pewno wie jak brzmi ten zestaw. Mnie z każdą godziną grania cieszy coraz bardziej :lol: Bo moje oko cieszy od samego początku powstania :grin:

Koszty
    Głośniki, zwrotnice bez terminala wraz z przesyłką – 677zł
    Terminale, banany, kolce, uszczelka, śruby – 81zł
    MDF + cięcie – 140zł
    Fornir z przesyłką – 170zł
    Kleje, maty bitumiczne, gąbka, kable, tunel BR – 147zł
    Płyta HDF, tkanina, magnesy, kołki – 54zł
    Dodatkowo kupiłem używaną frezarkę na Allegro i tanie frezy – sprawdziło się wraz z dorobionym cyrklem znakomicie.
    Nie liczę też pędzli, wkrętów do płyt k-g, papierów ściernych, rozpuszczalnika, wierteł itp. bo to mi w większości zostało.
    Razem (paczki z głośnikami) – 1270zł

Zdjęcia

tak patrząc na technikę wykonania i narzędzia to ty chyba "stary stolarz" jesteś
    nie ma co warsztat super, Ten jasny pasek w fornirze świetnie wykorzystany
    ogólnie rewelacja, dla mnie 10/10
    głośniki też dobry wybór ale tego już chyba pisać nie trzeba tyle razy już pisaliśmy

ja bym tylko dał inne nóżki :mrgreen:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No ta konstrukcja jest naprawde niezła widzę że dużo pracy w nią włożyłeś...

Skomentuj

Fajny sprzęcior. Jedynie te maskownice mi się nie podobają, ale to ma cieszyć twoje oczy. Tak jak kolega bartek34111, napisał wyżej widać że dużo pracy w to włożyłeś.

Skomentuj

Wykonanie profesjonalne, gratuluję świetnej konstrukcji, ciekawie wykorzystany jaśniejszy fragment na fornirze fornirze.
          Mam pytanie natury technicznej: jak wykonywałeś nacięcia MDFu; czy przykręcałeś jakąś prowadnicę do piły, czy prowadnica dla piły wzdłuż MDFu, czy kreski ołówkiem i pomału do przodu?
          O, i jeszcze pytanie o elementy z pierwszego zdjęcia: czy zewnętrzne kształty robiłeś frezarką od wcześniej spreparowanego szablonu za pomocą frezu z łożyskiem, czy wyrzynarką i na koniec skręciłeś je razem i wyszlifowałeś do pożądanego kształtu?
          No chyba, że jakieś inne technologie, których teraz na szybko po nocy nie "opracuję" ?

[ Dodano: 2010-09-26, 02:03 ]
          Wykonanie profesjonalne, gratuluję świetnej konstrukcji, ciekawie wykorzystany jaśniejszy fragment na fornirze fornirze.
          Mam pytanie natury technicznej: jak wykonywałeś nacięcia MDFu; czy przykręcałeś jakąś prowadnicę do piły, czy prowadnica dla piły wzdłuż MDFu, czy kreski ołówkiem i pomału do przodu?
          O, i jeszcze pytanie o elementy z pierwszego zdjęcia: czy zewnętrzne kształty robiłeś frezarką od wcześniej spreparowanego szablonu za pomocą frezu z łożyskiem, czy wyrzynarką i na koniec skręciłeś je razem i wyszlifowałeś do pożądanego kształtu?
          No chyba, że jakieś inne technologie, których teraz na szybko po nocy nie "opracuję" ?
          Widzę też fazowanie pod kątem 45 stopni - robione jakoś frezarką, czy piłą elektryczną?

Skomentuj

Warsztat masz opanowany do perfekcji, chyle czola bo wykonanie wyglada bajecznie. O samych glosnikach nie bede pisal, bo wiem na co je stac. Natomiast do samego wygladu i proporcji mam pewne obiekcje. Mysle, ze kolumny sprawiaja wrazenie przy ciezkich, tak jakby obudowy byly stanowczo zbyt duze dla tych glosnikow. Wydaje mi sie byc za szerokie, przesuniecie tweetera tez kwestia gustu ( tak tak wiem, tak jest w projekcie i ma to znaczenie dla ogolnej charakterystyki bla bla bla ). Wyglad maskownicy nie rzuca na kolana no ale o gustach sie nie dyskutuje.

Skomentuj

Wykonanie na poziomie, widać duży wkład pracy i serca:) Pod względem jakości wykonania nie ma się do czego doczepić, jedynie wg mojego gustu ostatecznie wyszły mało zgrabnie(obudowa wizualnie wydaje się za duża) no i ta zwrotka z luźnymi kablami koło niej. Sam terminal też mógł być na zewnątrz bo dziwnie trochę przechylać kolumnę żeby odpiąć kable itp... Pod wysokotonówki daj jakąś gąbkę bo frezy masz ciut za głębokie - jeśli mnie wzrok z rana nie myli
              Suma sumarum: Cacy :mrgreen:

Skomentuj

Dziękuję za słowa uznania :smile:

Bebok - nacięcie tak jak piszesz - kreski ołówkiem i potem pilarką po śladzie. Mozolna robota ale wyszło całkiem nieźle.
                Elementy przekładek wycinałem wyrzynarką - niestety ręczną - i potem ściśnięte razem ściskami i wyszlifowane.

csbiczek - Faktycznie w zamierzeniach miały być węższe o centymetr. Nie miałem w planach oklejania boków HDF'em ale byłem zmuszony. Płyta MDF po wygięciu miała małe złamania - na nacięciach. Aby je zniwelować postanowiłem okleić. Stąd wyszło trochę szerzej. Teraz zrobiłbym węższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeAlba
                  Teraz zrobiłbym węższe.
                  następne będą jeszcze bardziej dopracowane i na lepszych przetwornikach - to pewne bo to nałóg :razz:

Skomentuj

Tu masz rację. Czytałem bo często o tym piszecie, że to wciąga, ale nie myślałem, że aż tak :lol:

Bebok - ścięcia robione frezarką frezem z łożyskiem.

Skomentuj

Wykonanie 10/10 oczywiście, ale mnie zastanawia jaki wpływ na brzmienie m BR schowany w budzie, ta dodatkowa przestrzeń podchodzi pod TL, nie ma bata żeby nie dorzucało nic względem BR z przodu czy z tyłu.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

na pewno daje jakieś podbicie basu
                        ciekawe czy to nie przeszkadza?
                        DeAlba, słuchałeś ich kiedyś wcześniej ze standardowo umieszczonym br?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Piękna dokładna i czysta robota !! Jestem pod wielkim wrażeniem :)

Skomentuj

Iklukasz - nie słuchałem ich wcześniej. Nie mam porównania. Jak pisałem, zasięgałem opinii na ten temat i ogólnie było stwierdzenie, że pewno jakiś wpływ to będzie miało na BR ale raczej niewielki (jest swobodny przepływ powietrza do dołu i kolce dają ok. 3cm odstępu od podłogi). Więc się zdecydowałem.

Skomentuj

Bardzo fajne wykonanie jedynie maskownice mi nie pasują )

Skomentuj

DeAlba, muszę przyznać że odwaliłeś kawał dobrej roboty!!! Respect!

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                  ale mnie zastanawia jaki wpływ na brzmienie m BR schowany w budzie, ta dodatkowa przestrzeń podchodzi pod TL, nie ma bata żeby nie dorzucało nic względem BR z przodu czy z tyłu.
                                  Czestotliwosci jakimi promieniuje port sa zbyt niskie aby ten kawaleczek tunelu niby TL mial jakis wplyw. Rezonans polfalowy pewnie lezalby gdzies powyzej 250hz, dlatego nie sadze aby mialo to jakis diametralny wplyw na bas.

Skomentuj

Właśnie taka była opinia jak pytałem o możliwość umieszczenia portu BR w środku.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                      mnie zastanawia jaki wpływ na brzmienie m BR schowany w budzie, ta dodatkowa przestrzeń podchodzi pod TL, nie ma bata żeby nie dorzucało nic względem BR z przodu czy z tyłu.
                                      az czekalem kiedy ktos to zauwazy...
                                      napewno to nie dziala jak LT ale jak dluzszy b-r

ja bym zmierzyl jak wypada strojenie obecnej obudowy
                                      nie zdziwie sie jak bedzie konieczne skrocenie rurki

DeAlba, na poczatku to moglbys powklejac miniaturki zdjec
                                      wiem ze pokaz slajdow jest ciekawszy ale zawsze lepiej sie przeglada temat jak widac zdjecia...

co do roboty to jak wyzej - gratulacje
                                      ale faktycznie sz za szerokie :???:
                                      no ale tym razem mi sie maskownica podoba

Skomentuj

Powklejaj miniaturki !: ) Ale i tak fajnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X